• No results found

kvalitativ innehållsanalys. Brown, Davies 2014 Storbritannien Fathers' experiences of supporting breastfeeding: Challenges for breastfeeding promotion and education.

Syftet var att utforska pappors upplevelser av att stötta sin partner under amningsperioden och att undersöka deras tankar om den information och stöd som de själva hade fått.

Detta var en enkätbaserad tvärsnittsstudie, baserad på kvalitativ metod. Enkäten förekom både i pappersform och i elektronisk form och bestod av öppna frågor. Deltagare rekryterades genom lokala mamma- och föräldragrupper, föräldraforum på internet, sociala media samt bloggar. 117 enkäter som uppfyllde

inklusionskriterierna samlades in. Enkätsvaren analyserades genom kvalitativ innehållsanalys. Mättnad uppnåddes efter analys av 15 enkäter.

n=15 Studien visade att de flesta av deltagarna var positiva till amning och kände till flera hälsofördelar för barnet. De uppmuntrade sina partners till att amning men menade att det till syvende och sist var partners beslut. Vissa kände sig dock osäkra inför om bröstmjölken räckte till för barnet. Papporna ville vara involverade och ge stöd till sina ammande partners, men många upplevde känslor av utanförskap maktlöshet när problem uppstod. De var i behov av mer inkluderande information om amning och hur de bäst kunde stötta sin partner. I K Bulemela, Mapunda, Snelgrove- Clarke, MacDonald, Bortolusi 2019 Tanzania Supporting breastfeeding: Tanzanian men's knowledge and attitude towards exclusive breastfeeding.

Syftet var att utforska pappors kunskap om och inställning till helamning.

Detta var en kvalitativ studie som baserades på fokusgrupper i tre byar i sydöstra Tanzania, en fokusgrupp per by. Deltagarna rekryterades genom att information skickades till byarnas ledare som sedan kontaktade lämpliga kandidater. Intervjuerna (på swahili) spelades in och översattes till engelska av forskarna själva. De transkriberade texterna analyserades sedan tematiskt.

n=35 Papporna kände att de behövde mer information om amning och att de kände sig exkluderade från att få sådan undervisning. De menade att amning var viktigt för barnet och önskade därför att deras partners kunde amma länge. På grund av fattiga förhållanden var dock männen tvungna att arbeta borta under långa perioder och de kunde då inte ge ultimat stöd till kvinnorna. De kände ett stort ansvar att ta hand om sin familj och önskade stötta kvinnorna bättre i amningen. Äldre pappor tenderade oftare än de yngre att lämna amningen och dess eventuella problem helt till kvinnan. Det var också svårt för en del att förbise att amningsstöd var en traditionellt kvinnlig uppgift.

4 Wellings 2012 Storbritannien Decision-making and support. beslutsfattande när det gäller amning och deras syn på pappans roll kring amningen och hans funktion som stödperson.

baserades på

telefonintervjuer av 14 män och fyra kvinnor. Deltagarna rekryterades främst genom

mödravården på ett sjukhus i Storbritannien. Intervjuerna bestod av öppna frågor och data analyserades genom kvalitativ innehållsanalys.

hälsofördelar. Deltagarna menade att pappans roll kring amningen var att stötta sin partners beslut och erbjuda praktiskt och känslomässigt stöd. Studien visade också att pappans stöd har positiv inverkan på amningsbeslutet men papporna menade att beslutet att amma eller ej var kvinnans. De

upplevde också att det var besvärligt att ge stöd när kvinnan upplevde problem kring amningen – de önskade både att hon inte skulle ha ont men samtidigt ville de stötta henne i beslutet att amma.

de Montigny, Gervais, Larivière- Bastien, St- Arneault 2018 Kanada

The role of fathers

during breastfeeding. Syftet var att undersöka pappors uppfattning om sin roll i förhållande till amningen.

Detta var en kvalitativ intervjustudie baserade på semistrukturella intervjuer. Deltagare rekryterades av barnmorskor och sjuksköterskor på förlossningskliniker på ett sjukhus och ett birthing center i Quebec. Data insamlades när barnet var sex månader gammalt. Intervjuerna

transkriberades och analyserades tematiskt.

n=43 Studien visade att papporna uppfattade sin roll som komplex. De var positivt inställda till amning och hade kunskap om amningens fördelar. De önskade uppmuntra mamman att amma, men inte till vilket pris som helst. Papporna var engagerade i amningen och i kvinnans välmående. Det var vanligt att ta ansvar för hushållet och flera uttryckte att detta var ett sätt att kompensera för att de inte själva kunde amma. Att ta hand om barnets skötsel var också vanligt. Papporna kände stolthet och glädje i att kvinnan kunde amma och menade att känslomässigt stöd var det allra viktigaste för henne. Det framgick att det var viktigt för papporna att bilda ett föräldrateam så att kvinnan inte skulle känna sig ensam.

I K de Montigny, Larivière- Bastien, Gervais, St- Arneault, Dubeau, Devault 2016 Kanada Fathers’ perspectives on their relationship with their infant in the context of breastfeeding.

Syftet var att undersöka pappors upplevelse av förhållandet till sitt barn i förhållande till amningen.

Detta var en kvalitativ intervjustudie. 43 deltagare rekryterades från en tidigare kanadensisk tvärsnittsstudie. Semistrukturerade intervjuer skedde via telefon och

innehållsanalys användes för att analysera den transkriberade texten. Tio

n=10 Studien visade att papporna upplevde känslor av ”nödvändig” ojämlikhet och utanförskap gentemot mammans relation till barnet. De uttryckte känslor av avundsjuka för mammans relation till barnet men även acceptans för situationen och att det fanns andra möjligheter till att stärka relationen till barnet. Det fanns också tendenser hos papporna att vilja flaskmata för att stärka pappa-barn-relationen. Att kunna ge barnet mat ansågs vara viktigt för att stärka relationen till barnet. Flaskan sågs som en symbol för en vändpunkt i barnets liv där pappan fick möjlighet att vara mer involverad.

5

Related documents