• No results found

Tonårsflickor och föreningsidrott

Bilaga 4 Analystabeller Individfaktorer

Analystabell 1a | Motivation – Idrottar

Meningsbärande enhet

Kondenserad enhet

Kod Undertema Tema

“Nämen jag tänkte att jag liksom skulle missa så himla mycket och vad skulle jag då göra liksom om jag inte gick på fotboll. Det känns som att det är lite sent nu att börja på andra sporter om man ska bli riktigt bra på någonting .. jag tänkte att det är väl ändå bra att liksom hålla sig kvar på fotbollen och ha nånting å göra.”

Rädd att missa så mycket i fotbollen och vad göra annars. Lite sent att börja med annan sport om man vill bli bra. Lika bra att stanna kvar.

Tankar på att sluta ibland när det är stressigt men fördelarna att fortsätta vinner.

Vinsterna större med

idrotten. Dedikerad.

“Ja .. vårt lag älskar att vinna! Vi vill vinna varje match vi spelar. Men om vi inte vinner så gör det ingenting bara vi har kämpat liksom vårt bästa. Om vi har spelat dåligt för att vi inte har försökt .. liksom försökt vårt .. yttersta, då är vi ganska .. nedstämda .. men om vi vet att vi har spelat bra och liksom kämpat .. så hårt vi kan .. då blir vi all.. oftast alltid nöjda liksom även om vi inte vinner .. men alla är ganska så här .. vill vinna liksom ”

Laget vill vinna alla sina matcher men om förlust och man ändå har kämpat så är det oftast ok.

Återhållen vinnarskalle. Fokus på resultat men accepterande inställning till motgång. Uppgiftsfokus.

Alltså .. jag känner ju att tränarna är en väldigt viktig del av hela grejen

egentligen alltså det .. det har ju en så pass stor påverkan .. och det beror ju väldigt mycket på tränarna också om man känner att man tycker att det kul och om man är

intresserad”

Tränarnas sätt att leda laget är en viktig del för trivsel och motivation.

Värdesätter tränarnas ledarskap.

Analystabell 1b | Motivation – Slutat

Meningsbärande enhet

Kondenserad enhet

Kod Undertema Tema

“...jag inte riktigt kände mig så tävlingsinriktad i den sporten. Det kändes till slut som att det inte spelade någon roll om vi vinner eller förlorar. Så

tävlingsinställningen var liksom ja… “

Jag tappade tävlingslusten. Det spelade ingen roll om vi vann eller förlorade.

Likgiltig inför

matchresultat. Minskad glädje för idrotten och tävlingsmomentet.

Omotiverad.

“Sen började jag också tycka, asså under typ två år innan jag slutade så började jag tycka att det blev tråkigare och tråkigare. Och det blev inte såhär ”åh träning va kul” utan det blev mer såhär ”jag får väl gå på den” och såhär...” Träningarna upplevdes tråkigare och tråkigare. Träningarna blev mer av ett måste till slut.

Lusten till att träna försvann.

Omotiverad.

”...det blev bara tråkigare och tråkigare och jag blev bara mindre motiverad så.”

Det blev tråkigt och jag blev mindre motiverad.

Ingen glädje kvar till att utföra sporten. Saker som är roligare lockar mer.

Minskad motivation Omotiverad.

”Asså jag tröttnade för att det började bli lite, eller det blev ganska seriöst så jag blev inte motiverad att gå på träningarna längre. Jag var aldrig taggad att gå på träningarna längre.”

Jag tröttande för att det blev så seriöst och jag var inte motiverad till att gå på träningarna längre. Jag var aldrig taggad.

Tråkigare ju mer kraven ökade och känslan av att inte duga.

Ju mer allvar desto mindre glädje.

Analystabell 2a | Gemenskap/Tillhörighet – Idrottar

Meningsbärande

enhet Kondenserad enhet Kod Undertema Tema

“Eh ja .. träffa vänner .. liksom ..

socialisera sig där på volleybollen ..och att få tävla i nåt liksom .. det är alltid roligt att tävla .. det är alltid roligt .. och just att det är en lagsport .. är det väl att jag har fastnat för volleyboll också .. jag tycker att det är extra roligt med lagsport”

Spelar volleyboll för gemenskapen och tävlandet, gillar att det är en lagsport.

Gillar utmaningen i lagform.

Glädje att dela sporten med lagkompisar.

Lagspelare.

“Ja men alltså det är ju kul å vinna men alltså samtidigt så.. är det inte det som spelar mest roll utan jag är också där för att jag tycker om mitt lag och fotbollen”

Det är roligt att vinna men det är också viktigt med gemenskapen i laget och sporten.

Gillar att vinna och dela det

tillsammans med sitt lag.

Positiv upplevelse av att kämpa med sitt lag.

Laganda.

“Ja, det tycker jag väldigt mycket, vi gör ofta sådan där grejer som att vi åker iväg och bowlar eller gör aktiviteter som får ihop oss så att vi blir mycket tightare och liksom, det blir roligare då att vara tillsammans om man gör roliga grejer. Det tycker jag.”

Tycker att det är en bra gemenskap. Det ordnas ofta roliga aktiviteter som bowling och andra som gör att laget blir tightare, att det blir roligare tillsammans.

Bra gemenskap där gemensamma roliga aktiviteter bidrar.

Har roligt tillsammans

i laget. Laganda/gemenskap.

“...när vi spelar bra som ett lag så .. är det i många fall så att det blir liksom en vinst, just att vi är så pass samspelta och vi är ju ett bra handbollslag liksom. Eh sen det är såklart att det är roligt att vinna .. och alltså vi går in för en match för att göra det bästa vi kan och för att vinna men det är ändå inte det viktigaste. Det viktigaste är att vi gör ifrån oss en bra

Det viktigaste är inte att vinna, även om det är roligt. Det viktigaste är att göra bra ifrån sig och att man fungerar bra som ett lag.

Lagandan och den gemensamma prestationen viktig.

Uppgiftsfokus i samklang med laget

prestation och fungerar bra som ett lag.”

“Absolut ja men jag trivs så bra och jag tycker att vi är ett fantastiskt .. alla tjejer är jättehärliga och vi ja det är verkligen ett jättehärligt lag och det är en härlig gemenskap och att vara en del i”

Ett fantastiskt lag med jättehärliga tjejer och härlig gemenskap.

Glädje och stolthet att tillhöra laget.

Hög trivselfaktor i laget. Positiv gemenskap. “... man träffar ändå dem så mycket liksom .. 4 ggr i veckan, så det blir aldrig att man liksom träffar utanför .. det behövs liksom inte .. men när man väl är på träningarna då är man ju liksom så bra vänner som att man är med dem utanför .. volleybollen .. men det blir aldrig att man träffar dem

jättemycket utanför”

Man träffar kompisarna så mycket på alla träningar så det blir inte så mycket på fritiden.

Nöjd med att endast umgås med sina lagkompisar på träningarna och matcherna.

Tillräckligt med att umgås under träningstid då det är träningar 4 ggr/vecka.

Gemenskap inom idrotten.

Analystabell 2b | Gemenskap/Tillhörighet – Slutat

Meningsbärande

enhet Kondenserad enhet Kod Undertema Tema

”Men det var också lite bråk med en kompis som jag går i skolan med som också spelar i laget som pikade mig lite. Så det blev lite komplicerat”

Bråkade med en kompis i laget som kommenterade vad jag gjorde, så det blev komplicerat.

Känner stress över att prestera för att slippa elaka kommentarer från lagkamraten. Negativ kompispåverkan Konflikt.

”Jag tror helt ärligt om det här bråket inte hänt, och om det inte hade… då hade jag sett på det här med jämförelsen på ett annat sätt. Då kanske inte jag hade tyckt att det var lika tråkigt. Men jag tror inte att jag hade fortsatt ändå.”

Om bråket inte hänt skulle jag inte jämfört mig med andra och då hade jag inte tyckt det var tråkigt.

Känner besvikelse över att det behövde hända som påverkade beslutet att sluta.

Avhopp som ett resultat av bråk.

Analystabell 3a | Prestation – Idrottar

Meningsbärande

enhet Kondenserad enhet Kod Undertema Tema

“...för det finns ju ett äldre lag ..å jag har spelat med dem ibland om de behöver så där .. jag .. har fått liksom va med dem lite .. om de har behövt till typ nåt SM .. så har jag fått träna med dem lite fått spela med dem och då har man märkt en ganska stor skillnad .. mellan våra lag .. och jag spelar ju bättre när jag spelar med några som är lite bättre liksom .. än mitt lag .. så då vill man ju ibland spela i det laget .. men .. jag gillar mitt lag väldigt mycket..”

Är stolt över och gillar sitt lag men har blivit utvald att spela i en

åldersgrupp över och fick mersmak.

Driven och ivrig att nå längre, fortare. Frustration över att behöva hålla tillbaka.

Arbetar med acceptans.

Prestationsfokus.

“Ja .. vårt lag älskar att vinna!

Vi vill vinna varje match vi spelar. Men om vi inte vinner så gör det ingenting bara vi har kämpat liksom vårt bästa. Om vi har spelat dåligt för att vi inte har försökt .. liksom försökt vårt .. yttersta, då är vi ganska nedstämda .. men om vi vet att vi har spelat bra och liksom kämpat .. så hårt vi kan .. då blir vi all.. oftast alltid nöjda liksom även om vi inte vinner .. men alla är ganska så här .. vill vinna liksom .. typ”

Laget vill vinna alla sina matcher men om förlust och man ändå har kämpat så är det oftast ok.

Återhållen vinnarskalle. Fokus på resultat men accepterande inställning till motgång. Uppgiftsfokus.

“... jag vet ju att det är vissa som hänger kanske .. lite mer med kompisar än vad jag gör .. det är mest för att jag har känt mig väldigt alltså .. den här terminen har varit

Skolan har tagit mycket tid och varit ganska jobbig den senaste terminen. Stressigt inför betygssättningen. Kombinationen skola och

handbollen har tagit

Viss upplevelse av trötthet och stress av hög belastning i skolan i

kombination med träningar.

Prioriterar skolan och idrotten före umgänge med kompisar på fritiden.

ganska jobbig, just i skolan. Det har varit mycket .. det har varit mycket jobb och det har varit ganska stressigt nu i höst. Speciellt nu senast, den senaste tiden precis inför liksom

betygssättning osv .. eh vilket såklart har gjort .. i liksom kombination med mycket träningar att man blir ganska trött och då kanske man känner att man just om man har fritid över att man kanske vill vila lite ist för att kanske .. liksom göra någon annan aktivitet.” det mesta av kraften och återhämtning är viktig resten av tiden. “Eh alltså nu i åttan… alltså det var ju lättare när man gick i femman och också på fotbollen men nu så får man kompromissa och missa nån träning nån gång i veckan för att liksom kunna plugga till prov så att man får bra betyg till nian och så.”

Kompromissar med träningarna och skolan ibland för att kunna plugga och få bra betyg.

Försöker prestera

på båda fronterna. Delade ambitioner.

Ambition.

Analystabell 3b | Prestation – Slutat

Meningsbärande enhet

Kondenserad enhet

Kod Undertema Tema

“Amen det var nog att inte behöva, det låter konstigt, men att inte behöva kämpa lika mycket, asså inte lika mycket satsning. Att jag slipper den delen av att jag måste annars är jag dålig och inte lika bra som alla andra, att slippa den känslan. Jag tror det var den största anledningen eller den största anledningen till att jag slutade.”

Den största anledningen att jag slutade var att att inte behöva kämpa så mycket för att satsa. Att jag slapp känslan av att jag är dålig och inte lika bra som alla andra om jag inte satsar.

Att slippa känna sig otillräcklig samt jämföra sig med andra.

”...jag hade gått från det bättre laget till det sämre. Det blev en annan nivå, man kände inga, det var många där och det blev lite tråkigt liksom.”

Gick från det bättre laget till det sämre, det blev tråkigt eftersom man inte kände så många.

En besvikelse över att inte hamna i det bättre laget. Ingen tillhörighet med lagkamraterna i det sämre laget.

Påverkat

självförtroende i och med nedflyttning.

Prestationsångest.

”...jag gillar tävlingar och så men jag tycker om tävlingar om det är jag själv mot någon annan eller mot mig själv att jag kan utmana mig själv istället för att ha en lagsport.”

Gillar att tävla men vill tävla mot mig själv för att kunna utvecklas.

Känslan av att inte platsa i det bättre laget ledde till ett skifte till individuell sport där hon slapp jämföra sig.

Flykt från prestationskrav i lagsammanhang.

Prestationsångest.

”Oftast var det att jag inte ville gå innan träningen. Jag orkade verkligen inte så jag var oftast hemma istället och sa att jag var sjuk och då hade jag lite ångest över att gå. Speciellt innan matcher.”

Jag ville inte gå innan träningen, jag orkade inte. Så jag sa att jag var sjuk för att kunna vara hemma. Då kunde jag få ångest över det, speciellt innan matcher.

Ångest över att behöva hitta på skäl till att inte gå på träningen och särskilt innan matcherna.

Ingen lust att gå på träningar och matcher.

Ångest.

”Alla tycker att match är belöning av träningen, det är det som är kul. Men jag tyckte inte det jag tyckte typ att var ganska mycket ångest över att man skulle prestera. Det blev ju seriösare, fler träningar, hårdare fys och då blev det mer seriöst än roligt.” Matcherna var ingen belöning längre utan skapade ångest över att prestera. Det blev mer seriöst än roligt.

Det finns inget som motiverar så pass starkt till att utföra sporten. Får inte ut något av att spela längre.

Lust och glädje

försvinner. Prestationsångest.

”... man jämförde sig med folk i laget. Och då kände man sig sämre. (...) det var mer tuffare och på sommarloven fick man läxa att man skulle träna tuffa pass flera gånger i veckan. Och så såg man på sociala medier att någon hade tränat flera gånger i veckan och själv har man inte tränat.”

Man jämförde sig med andra. När man såg att andra i laget hade tränat under sommaren och man själv inte gjort det.

Frustration över att vid jämförelse med andra i laget hela tiden känna sig sämre

Kraven ökade och i takt med det ökade även ångesten.

Analystabell 4a | Hälsa – Idrottar

Meningsbärande enhet

Kondenserad enhet

Kod Undertema Tema

“...det är nånting som får mig och må bra .. sen är det ju också att det .. alltså det får ju mig och må bra men också alltså så är det ju bra för kroppen, det är ju motion och eh .. alltså det (litet skratt) är ju väldigt bra för kroppen och det är bra för många olika grejer .. sen en tredje skulle väl kanske vara gemenskap och vänner och liksom umgänge, det är ju någonting som också är väldigt viktigt och som jag får ..” Idrotten ger välmående, bra för kroppen. Och gemenskapen är väldigt viktig. Uppskattar välmåendet och gemenskapen som kommer med lagidrotten. Positiva upplevelser av deltagande i lagidrotten. Välmående. “...det är ju skönt att gå iväg och träna så slipper man ju tänka på skolan. Sen efter så känner man sig nästan typ lite stolt över sig själv nästan, att man så hära kom ut, och har varit ute och sprungit och tränat. Då känner man sig nästan typ frisk när man varit och tränat ju så det är ju väldigt skönt!”

Skönt att slippa skolan lite när man går och tränar. Känner sig stolt och frisk efter träning. Det är väldigt skönt.

Bra sätt att känna sig nöjd med sig själv.

Träning =

tillfredsställelse. Hälsa.

“Dels för att hålla på med någon sport .. liksom .. för att det är ju bra .. det är liksom bra att röra sig .. och sen volleyboll det är ju liksom roligt så det liksom går ihop…”

Bra att röra på sig och det är bra kombination när det också är roligt.

Värdet av att röra på sig i ett sammanhang som är roligt. Positiva hälsorelaterade upplevelser. Hälsa.

Analystabell 5a | Skolan – Idrottar

Meningsbärande enhet

Kondenserad enhet

Kod Undertema Tema

“Nej hittills har det funkat jättebra .. det .. det har inte varit några problem .. alls”

Volleybollen och skolan fungerar hittills bra ihop.

Hanterar skolan

och idrotten bra. Skolan ej stressor. Skolan.

“... jag vet ju att det är vissa som hänger kanske .. lite mer med kompisar än vad jag gör .. det är mest för att jag har känt mig väldigt alltså .. den här terminen har varit ganska jobbig, just i skolan. Det har varit mycket .. det har varit mycket jobb och det har varit ganska stressigt nu i höst. Speciellt nu senast, den senaste tiden precis inför liksom

betygssättning osv .. vilket såklart har gjort .. i liksom kombination med mycket träningar att man blir ganska trött och då kanske man känner att man just om man har fritid över att man kanske vill vila lite ist för att kanske .. liksom göra någon annan aktivitet.”

Skolan har tagit mycket tid och varit ganska jobbig den senaste terminen. Stressigt inför betygssättningen. Kombinationen skola och

handbollen har tagit det mesta av kraften och återhämtning är viktig resten av tiden. Viss upplevelse av trötthet och stress av hög belastning i skolan i

kombination med träningar.

Prioriterar skolan och idrotten före umgänge med kompisar på fritiden.

Skolan.

“Eh alltså nu i åttan… alltså det var ju lättare när man gick i femman och också på fotbollen men nu så får man kompromissa och missa nån träning nån gång i veckan för att liksom kunna plugga till prov så att man får bra betyg till nian och så.”

Kompromissar med träningarna och skolan ibland för att kunna plugga och få bra betyg.

Försöker prestera

på båda fronterna. Balanserar skolan och idrotten.

Analystabell 5b | Skolan – Slutat

Meningsbärande enhet

Kondenserad enhet

Kod Undertema Tema

“Det var många småsaker. Inte bara en stor. Men det var typ skolan || väldigt mycket läxor och då blev det svårt att hinna med. Det var mycket läxor och prov så man måste prioritera skolan.|| Jag hinner mycket mer nu men jag känner mig lite mindre stressad ändå. Att det blev lite mindre.

Skolan tog mer och mer tid. Behövde prioritera läxor och prov.

Svårt att kombinera och prestera både i skolan och inom idrotten samtidigt.

Skolstress och

Related documents