• No results found

Tonårsflickor och föreningsidrott

Bilaga 5 Analystabeller Organisatoriska faktorer

Analystabell 6a | Ledarskap – Idrottar

Meningsbärande

enhet Kondenserad enhet Kod Undertema Tema

“...han tycker jag är väldigt väldigt bra, han är alltså väldigt passionerad i sitt yrke. Han bryr sig väldigt mycket, om hur man mår och alltså han bryr sig väldigt mycket om en och om sporten. Han liksom gillar det han gör och gillar att vara tränare.”

Passionerad och väldigt

engagerad tränare. Bryr sig om både tjejerna och sporten. Gillar det han gör.

Beundran och förtroende för tränare

Utvecklande

ledarskap Engagerat ledarskap.

“Men när det är stora serier så är det klart liksom mer att man tar det mer på allvar… eh och då kanske resultatet är lite viktigare men det är inte direkt så att man får bara applåder om man gör mål utan det är också så liksom att vi är ju där för att lära oss och ha kul och det är det som liksom spelar mest roll tycker de.”

Vid större serier är det mer på allvar, resultatet blir viktigare men man är fortfarande viktig även om man inte gör mål, det viktigaste är att det är roligt.

Medvetenhet om mer resultatinriktat fokus men menar att det är viktigt att det är roligt.

Uppgiftsfokus med bevarad glädje.

Utvecklande ledarskap.

“...prata .. med dem som spelar liksom hur de mår och kanske .. alltså om man har då fem träningar i veckan och lägger väldigt mycket press på .. alltså sina spelare så är det klart att alltså de spelarna kanske inte .. känner sig motiverade att spela för att det är så mycket press på en. Så liksom att eh .. att man tar det lite lugnt med dem.”

Tränarna bör prata med sina spelare om press då de kanske inte känner sig lika motiverade när för mycket press. Att ta det lite lugnt med dem.

Upplever att det behövs att tränarna ser när någon är för pressad.

Hantera

prestationsfokus. Ansvarsfullt ledarskap.

“Ja men de är ganska bra att få tyst på oss och så när det behövs så är de

Tränarna är bra på att vara stränga när det behövs.

Uppskattar när tränarna säger ifrån.

Positiv till fokuserat

liksom stränga .. det är de bra på” Alltså jag .. känner ju att tränarna är en väldigt viktig del av hela liksom .. hela grejen egentligen.. det har ju en så pass stor påverkan .. och det beror ju väldigt mycket på tränarna också om man känner att man tycker att det kul och om man är

intresserad

Tränarnas sätt att leda laget är en viktig del för trivsel och motivation.

Värdesätter tränarnas ledarskap.

Positivt

motivationsklimat. Positivt ledarskap.

“Det har inte varit många fall när jag har känt att jag har behövt liksom tycka till eller yttra min åsikt för jag tycker att vi har en bra variation på

träningarna och våra tränare är också väldigt bra på att liksom anpassa träningarna .. vi gör också många olika saker så att man får liksom utveckla och förbättra många eh olika delar av handbollen.”

Känner inte något stort behov att uttrycka egna förslag el åsikter då variationen på träningarna är utvecklande. Nöjd med träningsupplägget. Lyckad balans i träningsupplägg. Utvecklande ledarskap.

“...att man känner att man får tycka till och komma med förslag för att det påverkar ju såklart .. det kan ju både påverka träningen positivt men också liksom gemenskapen i laget och just det att man får känna att ens åsikt liksom värderas och den betyder någonting och den är viktig”

Man får tycka till och ens åsikt värderas och betyder något och är viktig, också för gemenskapen.

Känner ingen tveksamhet inför att om det behövs, yttra sin åsikt.

Ledarnas lyhördhet uppskattas i de fall behovet finns.

Lyhört ledarskap.

“...bidra med en liksom varierad och rolig träning samtidigt som att den är effektiv och bra”

Viktigt att variera träningen, både rolig och effektiv.

Uppskattar balans mellan glädje och effektivitet på träningarna. Utvecklings- och uppgiftsfokuserad träning. Stimulerande ledarskap.

”...de visste vad vi behövde öva på. Och de gjorde det till en rolig grej .. de

De tränade oss på det vi behövde öva på, på ett roligt sättmed varierade Uppskattade att tränarnas kreativa träningar. Pedagogiskt ledarskap på ett lustfyllt sätt. Pedagogiskt ledarskap.

gjorde varierade övningar och ganska mycket individuellt ibland och samtidigt som i laget. Och jag tyckte de var bra på att få oss att göra det dom ville.”

övningar. Både individuellt och i laget. De kunde få oss att göra som de ville.

“det är ju ofta så att .. tänker jag iaf att när unga tjejer slutar så kan det ju vara för att de känner att de inte orkar, de har inte tid .. eller så kanske de också känner att liksom det blir tråkigt, eller att man tröttnar och då tycker jag att det är viktigt att man liksom .. försöker ..inspirera och visa dem att det är så mycket .. du får av träningen .. att det är någonting som alltså gynnar din kropp så pass mycket, att det verkligen inte bara är kul men också viktigt“

Unga tjejer slutar bla för att de inte orkar el har tid, det blir tråkigt. Viktigt att inspirera och visa på att det både är kul men också att det är så viktigt för kroppen, hälsan.

Behov av att ledare inspirerar unga tjejer att fortsätta idrotta också för hälsans skull.

Ledarskapet viktigt för

fortsatt idrottande Engagerat ledarskap.

“… men jag tror också att det är viktigt att man inte lägger en så stor press på

ungdomarna .. iom att du måste träna alla gånger i veckan. Det är viktigt att de får känna att .. om du inte mår bra så behöver du inte komma, om du känner dig trött så behöver du inte komma .. Vi är glada när du kommer och vi är glada att du är med i laget .. och vill hålla på med den här aktiviteten det är det vi prioriterar mest, inte att du måste vara här”

Viktigt att inte lägga för stor press att man måste träna alla ggr i veckan. Det måste få vara ok att hoppa över vid tex trötthet, prov etc. Visa att man är glad när man är närvarande.

Ledare måste ha förståelse för att skäl kan finnas till frånvaro på träningar ibland.

Fokus men till en rimlig gräns

Lyhört ledarskap.

“Men jag tycker om mina tränare väldigt mycket. Alltså jag känner ju tränarna är en väldigt viktig del av hela grejen egentligen alltså..

Tycker mycket om tränarna och de har stor påverkan på att man tycker att det är kul. Om dåliga tränare påverkar negativt. Men dessa

Tränarna har stor påverkan på motivation och intresse.

Motivationsskapande

det har ju en så pass stor påverkan .. och det beror ju väldigt mycket på tränarna om man känner att man tycker att det kul och om man är intresserad. Om man har dåliga tränare så påverkar det såklart ens syn på

handbollen negativt. Våra tränare tycker jag är jättebra .. och det är en av anledningarna till att jag fortfarande spelar handboll”

tränare är jättebra och är en av anledningarna till att spelar handboll fortfarande.

Analystabell 6b | Ledarskap – Slutat

Meningsbärande enhet

Kondenserad enhet

Kod Undertema Tema

”När vi hade matcher blev vi tillkallade till olika matcher så de bättre blev kallade till de svårare

matcherna och de sämre blev kallade till de mindre svårare matcherna.”

Man blev kallad till olika matcher beroende på svårhetsgrad. De bättre blev kallade till svårare matcher och sämre till de mindre svåra.

En stress uppstår då man jämför sig med de andra i laget beroende på vilken match man blir kallad till.

Prestationskrav

belastande. Prestationsångest.

“Alltså det är inte jättemycket sånt där att vi .. att nån i vårt lag säger .. alltså kommer med idéer sådär men om det är nåt vi tänker på liksom då kan man ju .. vi kan alltid gå och säga det till vår tränare liksom .. och så lyssnar ju han .. om det är nåt han vet .. är bra .. då tar han till sig det .. men det är inte ofta vi gör det”

Inte så vanligt att man kommer med egna förslag men om man gör det lyssnar tränarna om det är ngt bra. Ledarskapet ej tillräckligt inbjudande för spelarnas idéer, åsikter, förslag. Begränsat fokus på spelarnas individuella kompetens. Självautonomi. “... vi är lite dåliga med det här att .. säga vad vi ska göra för att bli bättre .. det tycker de flesta i vårt lag att tränarna haft lite svårt med .. vi tycker inte att de har gett så här jättebra feedback .. så det är

Brist på konstruktiv feedback från tränarna och många vill ha men vågar inte riktigt fråga.

Frustration över lite fokus på feedback och utveckling från tränarna. Brist i kompetensutveckling av spelarna. Motivationsklimat.

väldigt mycket att man måste fråga om det om man vill ha det .. och det är inte många som frågar liksom .. även om de vill ha .. men det har vi också sagt till tränarna och de tar till sig det”

Analystabell 7a | Specialisering – Slutat

Meningsbärande enhet

Kondenserad enhet

Kod Undertema Tema

“Det blev mer också att man skulle ta ut personer till olika lag. Det blev mycket uppdelning när man blev äldre. Vet inte vad jag ska säga men det blir typ mer tävling när man är äldre och när man var mindre var det mer att det var kul.”

Med åldern blir det viktigare med tävling och

uppdelning av olika lag. När man var mindre var det mer för att det var roligt.

Besvikelse över att glädjen försvann i och med mer tävlingsfokus.

Prestationsfokus

sänkte glädjen. Specialisering.

“Tränarna delade inte upp på något sätt. Utan det blir mer naturligt när man blir äldre. Folk delas upp i landslag eller såna som spelar för lite större tävlingar typ SM. Man var tvungen att satsa mer.”

Uppdelningen i laget skedde naturligt. Skulle man spela i större tävlingar var man tvungen att satsa mer.

Naturligt ökade prestationskrav i högre ålder.

Påtvingad satsning. Specialisering.

“Jag vet inte men det kändes som… dels eftersom jag inte hade så stort behov av att vinna och sen så blev det så att man skulle börja satsa. Det gick inte riktigt ihop.”

Jag kände inte så stort behov av att vinna och det gick inte ihop med att man skulle börja satsa.

Frustration över känsla av krav på ökad satsning.

Motvillig till ökad satsning.

Specialisering.

”...i slutet precis så blev det ganska så toppat. Vi delade upp laget i två lag så det var ett lag som var lite mer

avancerat och så var det ett lag som var mindre avancerat.”

I slutet blev det ursprungliga laget toppat. Laget blev uppdelat i ett mer avancerat och ett mindre avancerat. Nivågruppering i slutet. Prestationskrav belastande. Specialisering.

“Sen blev det så att några fick flytta ner om de inte riktigt var på riktigt samma nivå som de i det bättre laget och det blev lite stressigt för jag var i det bättre laget men sen blev jag sjuk i två månader jag kunde inte gå.”

Man fick flytta ner om man inte var på samma nivå som i det bättre laget, det blev stressigt eftersom jag hade varit sjuk i två månader.

Frustration och rädsla över att hamna i det sämre laget.

Maktlöshet. Specialisering.

”...jag hade gått från

det sämre. Det blev en annan nivå, man kände inga, det var många där och det blev lite tråkigt liksom.”

det blev tråkigt också eftersom man inte kände så många.

tillhörighet med de nya lagkamraterna i det sämre laget.

“Man skulle ta ut spelare mindre tidigt, senare i åldern. Vi är ändå 14 och det känns ganska ungt. Och att de skulle flytta fram mer när det kommer till att välja ut vissa spelare.”

14 år är fortfarande för ungt att börja specialisera. Flytta fram vore bättre.

Inte redo än för de ökade

prestationskraven.

Prestationskrav

Related documents