• No results found

Andra omständigheter som inverkat på propositionens innehåll

-h å l l

6.1. Samband med andra propositioner 6.1.1. Reformen av lagstiftningen om

ar-betskraftspolitik

Regeringens proposition är ett led i en lag-stiftningshelhet, genom vilken man försöker förtydliga lagstiftningen gällande utkomst-skydd för arbetslösa vad gäller såväl upp-byggnaden som ordalydelsen och definiera de begrepp som används i lagstiftningen så enhetligt som möjligt. Bestämmelserna om utkomstskydd vid arbetslöshet har nära be-röringspunkter med den arbetskraftspolitiska lagstiftningen. Avsikten är att på samma sätt som i denna proposition förtydliga lagstift-ningen om arbetskraftsservice, skötseln av sysselsättningen samt de förmåner och stöd som ansluter sig till dem. Regeringen avlåter separat till Riksdagen en proposition med förslag till lag om offentlig arbetskraftsservi-ce och lagstiftning som har samband med den. I denna proposition ingår många hän-visningar till den lagstiftningen i synnerhet i fråga om arbetsmarknadsstödet.

Avsikten är att lagen om offentlig kraftsservice skall ersätta lagen om arbets-kraftsservice, lagen om arbetskraftspolitisk vuxenutbildning och sysselsättningslagen. I lagen om offentlig arbetskraftsservice intas dessutom vissa bestämmelser som nu ingår i lagarna gällande arbetskraftsförmåner och som har ett närmare samband i sak med betskraftspolitiken än utkomstskyddet för betslösa. Sådana är bl.a. 2 kap. lagen om ar-betsmarknadsstöd, som definierar innehållet i arbetskraftspolitiska åtgärder, vissa bestäm-melser i 2 a kap. i nämnda lag som gäller sammansatt stöd, bestämmelserna om regi-strering som arbetslös arbetssökande och ar-betsansökans giltighet samt bestämmelserna om utnämnande av arbetskraftskommissio-nen, dess sammansättning och beslutanderätt och andra uppgifter än avgivande av arbets-kraftspolitiskt utlåtande, vilka nu i huvudsak

ingår i förordning.

Dessutom skall det stiftas en separat lag om datasekretessen i anslutning till verkstäl-ligheten av arbetskraftspolitiken. Regeringen avlåter en separat proposition till riksdagen med förslag till lagar om ett datasystem för arbetskraftsförvaltningens kundservice samt om ändring av lagen om offentlighet i myn-digheternas verksamhet och om upphävande av vissa bestämmelser i lagen om arbets-kraftsservice.

6.1.2. Andra ändringsförslag som gäller den sociala tryggheten

Enligt den principavtal som arbetsmarkna-dens centralorganisationer har ingått om ut-vecklande av den privata sektorns arbetspen-sioner skall bl.a. det skydd som nu ingår i ar-betslöshetspensionen för dem som är födda 1950 eller senare börja skötas via utkomst-skyddet för arbetslösa. Dessa personers möj-lighet till arbetslöshetspension skall ersättas med reformer av utkomstskyddet för arbets-lösa. Arbetsgruppen för utkomstskyddet för arbetslösa 2001, som dryftat reformen av ut-komstskyddet för arbetslösa, har föreslagit att rätten till s.k. tilläggsdagar inom utkomst-skyddet för arbetslösa skall ersätta arbetslös-hetspensionen för dem vilkas rätt till tilläggsdagar börjar 2007 eller senare. Samti-digt föreslås att åldersgränsen för rätt till tilläggsdagar höjs från nuvarande 57 år till 59 år. En förutsättning för rätt till tilläggsdagar skall också vara att personen i fråga när max-imitiden 500 dagar för arbetslöshetspenning går ut har en arbetshistoria som omfattar minst 5 år under de senaste 15 åren.

Tilläggsdagar skall betalas till utgången av den månad då personen i fråga har rätt att börja få ålderspension utan tidigarelägg-ningsavdrag. En person kan om han eller hon så vill vara arbetssökande och få arbetslös-hetsdagpenning till utgången av den månad då han eller hon fyller 65 år.

Ovan beskrivna ändring som gäller till-läggsdagarna inom utkomstskyddet för ar-betslösa skall alltså stegvis ersätta arbetslös-hetspensionen. För att nivån på den arbets-löshetsdagpenning som betalas för tilläggs-dagarna bättre skall motsvara nivån på pen-sionsskyddet, är avsikten att dagpenningen

skall betalas förhöjd för tilläggsdagarna.

Dagpenningens förtjänstdel i fråga om den överskjutande delen skall vara 32,5 % i stäl-let för 20 % förutsatt att personen i fråga har minst 20 års arbetshistoria bakom sig.

Ändringarna förutsätter också att bestäm-melserna gällande systemen för finansie-ring av arbetspensionerna och arbetslös-hetsförmånerna ses över. Avsikten är att arbetsgivarnas finansieringsansvar som motsvarar arbetslöshetspensionerna skall behållas och överföras till systemet för utkomstskydd för arbetslösa så att själv-riskförfarandet skall gälla alla arbetsgivare enligt samma principer.

Reformerna gällande arbetslöshetspensio-nerna och tilläggsdagarna inom utkomst-skyddet för arbetslösa borde genomföras ko-ordinerat bl.a. för att ingen skall hamna i kläm. Även lösningarna gällande denna fi-nansiering bildar en helhet som måste täckas av såväl den privata som den offentliga sek-torn. Regeringen har för avsikt att lägga fram förslag gällande finansieringen av arbetslös-hetsförmånerna separat genast efter att de frågor som fortfarande är öppna har lösts.

Syftet med propositionen är att bibehålla för-delningen av kostnaderna mellan olika finan-siärer enligt nuvarande principer så att inte ansvaret för finansieringen överförs på t.ex.

arbetslöshetskassorna ifall avgångsbidragssy-stemet och arbetslöshetspensionen avskaffas.

Regeringen avlåter också en separat propo-sition med förslag till lagar om ändring av sjukförsäkringslagen och av lagen om rehabi-literingspenning (611/1991) till den del det är fråga om fastställande av den sjukdagpen-ning eller rehabiliteringspensjukdagpen-ning som skall betalas till mottagare av arbetslöshetspenning. Avsikten är att som grund för dag-penningen skall inte användas den arbetslös-hetsdagpenning som innehåller den förhöjda förtjänstdel som föreslås i denna proposition, utan som grund skall alltid användas den in-komstrelaterade dagpenning eller grunddag-penning som bestäms enligt huvudregeln.

Förslaget ingår i den separata propositionen med förslag till lagar om ändring av sjukför-säkringslagen och lagen om rehabiliterings-penning.

Regeringen kommer att avlåta en separat proposition med förslag till lag om ändring

av lagen om Utbildnings- och avgångsbi-dragsfonden. Avsikten är att upphäva den nuvarande lagen om Utbildnings- och av-gångsbidragsfonden. I stället föreslås en lag om Utbildningsfonden. Den nya

Utbildnings-fonden skall förutom för verkställigheten av vuxenutbildningsstödet ansvara för yrkesut-bildningsbidrag som betalas som engångser-sättning på grundval av fristående prov.

DETALJMOTIVERING