• No results found

Andra straffbestämmelser om sexualbrott mot barn i BrB

5. Befintligt straffrättsligt skydd

5.2 Andra straffbestämmelser om sexualbrott mot barn i BrB

Groomingbestämmelsen – både i den nuvarande lydelsen och den föreslagna lydelsen – ska inte ses isolerade från de andra paragraferna i 6 kap. BrB. Eftersom det överskjutande uppsåtet till att begå brott enligt 6 kap. 4, 5, 6, 8 eller 10 § BrB är en förutsättning för straffansvar enligt 6 kap. 10 a § BrB så är det nödvändigt med en kort genomgång av dessa bestämmelser. Det kommer även att ha betydelse vid analysen. Vidare så behöver oaktsamhetsregeln i 6 kap. 13 § BrB belysas, och även undantagssituationen i 6 kap. 14 § 2 st. BrB. Även stämpling, förbere-delse och försök till dessa sexualbrott kommer beröras.

5.2.1 Våldtäkt mot barn

Bestämmelsen om våldtäkt mot barn stadgas i 6 kap. 4 § BrB. Enligt bestämmelsen ska den person som har samlag med ett barn under 15 år, eller som genomför en sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag, dömas för våldtäkt mot barn till fängelse i två till sex år. Straffansvar gäller även för den person som har samlag eller en annan sexuell handling som är jämförlig med samlag med ett barn mellan 15 till 18 år där den vuxne står i en särskild förtroendeställning till barnet. Om brottet är grovt döms gärningspersonen för grov våldtäkt mot barn till fängelse i fyra till tio år. Vid bedömningen huruvida brottet är grovt ska det särskilt beaktas om våld eller hot har används, om flera personer har förgripit sig på barnet eller om gärningspersonen med hänsyn till tillvägagångsättet eller med hänsyn till bar-nets ålder har varit särskilt hänsynslös.

5.2.2 Sexuellt utnyttjande av barn

I 6 kap. 5 § BrB stadgas att om ett brott som avses i 6 kap. 4 § första eller andra stycket BrB med hänsyn till omständigheterna vid brottet att anse som mindre allvarligt ska gärningsperso-nen dömas för sexuellt utnyttjande av barn till fängelse i högst fyra år.

                                                                                                               

170 Direktivet erkänner dock att kontakter som tas utan tekniska hjälpmedel måste bekämpas.

5.2.3 Sexuellt övergrepp mot barn

Enligt 6 kap. 6 § BrB ska den person som genomför en annan sexuell handling än som avses i 6 kap. 4 och 5 § BrB med ett barn under femton år, eller med ett barn i åldern mellan 15 till 18 år och som gärningspersonen står i en särskild förtroendeställning till, dömas för sexuellt över-grepp mot barn till fängelse i högst två år. Om brottet är grovt, döms personen för grovt sexuellt övergrepp mot barn till fängelse i ett till sex år. Vid bedömningen av huruvida brottet är grovt ska det beaktas omständigheter som att gärningspersonen är närstående till barnet eller i övrigt utnyttjat sin särskilda ställning eller om flera har förgripit sig på barnet eller om brottet med hänsyn till tillvägagångssättet eller barnets ålder eller annars medfört ett hänsynslöst utnytt-jande av barnet.

5.2.4 Utnyttjande av barn för sexuell posering

I 6 kap. 8 § BrB stadgas det att den som främjar eller utnyttjar att ett barn under 15 år utför eller medverkar i sexuell posering, döms för utnyttjande av barn för sexuell posering till böter eller fängelse i högst två år. Det gäller även den som begår en sådan gärning mot ett barn i åldern mellan 15 till 18 år, om poseringen är ägnad att skada barnets hälsa eller utveckling. Om brottet är grovt döms personen för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömningen av om brottet är grovt det beaktas om brottet avsett en verksamhet som bedrivits i större omfattning, eller om det har medfört betydande vinning eller inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av barnet.

5.2.5 Sexuellt ofredande

Bestämmelsen om sexuellt ofredande återfinns i 6 kap. 10 § BrB. Enligt paragrafen döms den som, på annat sätt än som avsetts förut i 6 kap. BrB, sexuellt berör ett barn under 15 år eller förmår barnet att delta i en handling med sexuell innebörd, för sexuellt ofredande till böter eller fängelse i högst två år. Det gäller även den som blottar sig för någon annan person på ett sätt som är ägnat att väcka obehag eller som annars genom ord eller handlande ofredar en person på ett sätt som är ägnat att kränka personens sexuella integritet.

5.2.6 Oaktsamhet gällande barnets ålder

6 kap. 13 § BrB rör de sexualbrott som förutsätter att de begås mot någon under en viss ålder.

Här stadgas det att en person ska dömas som inte insåg, men som hade skälig anledning att anta

att den andra personen inte hade uppnått den åldern. Observera att det alltså räcker med oaktsamhet till barnets underårighet. Det krävs uppsåt till övriga rekvisit – exempelvis i kontakt med barn i sexuellt syfte – men räcker med oaktsamhet till åldern, ett så kallat blandat skuldrekvisit.171

5.2.7 Undantagssituation

I 6 kap. 14 § BrB återfinns en ansvarsfrihetsregel som innebär att den som har begått en gärning enligt 6 kap. 5 § eller 6 § 1 st. BrB mot ett barn under 15 år eller enligt 6 kap. 8 § 1 st. eller 10

§ 1 st. BrB, undgår straffansvar om det uppenbarligen inte har inneburit något övergrepp på barnet med hänsyn till den ringa åldersskillnaden och utvecklingsskillnaden mellan den som begick övergreppet och barnet samt omständigheterna i övrigt. I andra stycket i samma bestäm-melse behandlas grooming. Där anges det att den som har begått en gärning enligt 6 kap. 10 a

§ BrB, om den har syftat till en sådan gärning som anges i första stycket och som, om den hade fullbordats, uppenbarligen inte skulle ha inneburit något övergrepp mot barnet ska inte dömas för brottet. Bestämmelsen finns för att undvika straffansvar i relationer där handlingarna har varit frivilliga och det är en obetydlig åldersskillnad.172

5.2.8 Stämpling, förberedelse och försök

Flertalet av de ovannämnda straffbestämmelserna är kriminaliserade redan i vissa förstadier.

Exempelvis är 6 kap. 4, 5, 6, och 8 § BrB kriminaliserade i försöksstadiet enligt 6 kap. 15 § BrB samt 23 kap. BrB. Dessutom är förberedelse och stämpling kriminaliserat avseende bestämmelserna om våldtäkt mot barn, grov våldtäkt mot barn och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering enligt 6 kap. 15 § 2 st. BrB.

5.2.9 Sammanfattande kommentarer

År 2005 infördes en ny sexualbrottslagstiftning som innebar ett starkare skydd för barn och unga.173 Efter det har bestämmelsen om kontakt med barn i sexuellt syfte trätt i kraft för att skapa ett ännu starkare skydd. Många av brotten i 6 kap. BrB utgör en senare del av

                                                                                                               

171 Jämför med Asp, Grooming, ett gott skäl att gorma? Jurist uden omsvøb. Festskrift til Gorm Toftegaard Nielsen, s. 23.

172 Prop. 2004/05: 45 s. 115 f.

173 A.a., s. 1.

groomingprocessen. Att exempelvis skicka bilder eller prata om könsdelar eller ge olika sexu-ella förslag kan ju exempelvis falla in under sexuellt ofredande. Men syftet är ju som tidigare nämnt att gå in och lagföra innan det har gått så långt.

Vad det gäller straffskalan för kontakt med barn i sexuellt syfte så uppstår det en del konkurrensfrågor. Om handlandet har gått långt, och rekvisiten uppfylls för exempelvis våldtäkt mot barn eller – det allra vanligaste – sexuellt ofredande så konsumeras kontaktbrottet av den högre straffskalan. Det innebär att gärningspersonen döms enbart för det senare begångna brot-tet.

Related documents