• No results found

Ang konsekvenserna rörande KF-beslut om ändrad VA-plan

In document Ladda ner (Page 56-59)

Vid sammanträde med Vingåkers kommunfullmäktige måndagen den 17 september beslutades att revidera utbyggnadsplanen i Vingåkers VA-plan genom att ta bort område Ättersta ur prioriteringslistan (§75). Av prioriteringslistan framgår att Ättersta skulle ha fått kommunalt VA efter 2028.

Beslutet berör ca 40-talet fastigheter varav drygt 30-talet ingår i någon av de två föreningar, som arbetar på att få fram gemensamma lösningar på ett VA-nät. I dialog med kommunen och Sörmland Vatten är avsikten, som den uttalats från alla parter, att kommunen/Sörmland Vatten ska överta anläggning i samband med godkänd anslutning.

Motiveringen är, enligt KS-protokoll från den 21 maj 2018, att lugna de boende i om-rådet i omom-rådet att de inte kommer att drabbas av ny avgift efter 2028. Det är bara en eller ett fåtal fastigheter, som gjort eller avser att göra ett enskilt avlopp och som skulle kunna drabbas aven dubbel avgift efter 2028 under förutsättning att deras avlopp vid denna tidpunkt får fortsatt godkännande, vilket kan vara yttersta tveksamt.

Av minnesanteckningar från föreningens möte den 2 oktober 2017 med kommunen (Ralf Hedin och Peter Grönlund), vilka också justerats/godkänts av dess framgår följande;

Vid införande av kommunalt VA kommer alla fastigheter anslutas till den kommunala VA-anläggningen.

Om

det inom verksamhetsområdet finns en fastighet eller bebyggelse, som uppenbarligen inte behöver omfattas av det större sammanhang som avses i Lagen om allmänna vatten-tjänster (LA V) 6 §, får verksamhetsområdet inskränkas att det inte omfattar den fastigheten eller bebyggelsen.

En sådan inskränkning av verksamhetsområdet får göras endast om fastighetsägaren kan påvisa att fastighetens eller bebyggelsens behov av vattenförsörjning och avlopp lämpligen kan ordnas genom enskilda anläggningar, som kan godtas med hänsyn till skyddet för människors hälsa och miljö.

56

Sett mot bakgrund av denna inställning hos kommunen är beslutet i kommunfull-mäktige, att ta bort Ättersta ur VA-planens prioriteringslista, totalt obegripligt, efter-som de boende i området, efter-som det hänvisas till i beslutet, inte har anledning till att känna någon oro.

Den 31 maj 2018 presenterade en av regeringen tillsatta utredning; Hållbara vatten-tjänster sitt betänkande; Vägar till hållbara vattenvatten-tjänster (SOU 2018:34). Ett av deras förslag är ett tillägg till 6 § vattentjänstlagen, som innebär att när kommunen bedömer behovet aven vattentjänst ska särskild hänsyn tas till möjligheten att på ett annat sätt uppnå ett motsvarande skydd för människors hälsa och miljön.

Det här ger ju en möjlighet till ökad flexibilitet så att kommunerna inte tvingas gå ut och tvångsansluta fastigheter utan att man kan se om det finns andra lösningar som ger samma skydd som egna anläggningar eller att man går ihop med andra och har en gemensam anläggning. Beslut om tillägg till 6 § har vid dags dato ännu inte fattas av riksdagen.

Det är även uppseendeväckande att kommunen inte haft samråd med någon av de ovanstående föreningarna och att inte skriftlig eller formell handling finns som påvisar den påstådda oron bland de boende i Ättersta. Vid genomgång av befintliga beslut rörande VA-ärenden i Ättersta framgår att bara en, kanske ett par fastigheten till, har en anläggning som teoretiskt skulle kunna klarar ett godkännande efter 10-15 år.

Redan den 5 november 1985 skrev Länsstyrelsen i Södermanlands län till Vingåkers kommun och uttalade rörande området Ättersta;

kommunen bör upprätta ett förslag till slutlig lösning med tidplan av avloppsfrågan. En utredning, som enligt Länsstyrelsens mening bör belysa förutsättningarna för såväl kommunal anslutning som enskilda lösningar skal/ligga till grund för förslaget. Förslaget bör inges till Länsstyrelsen för den 1 januari 1987.

Den 29 oktober 1987 tillskrev Länsstyrelsen på nytt Vingåkers kommun (11 .1949-2123-87, dossnr 0428-50) att;

ytterligare bebyggelse inom området bör ej ske förrän avloppsfrågorna slutligen lösts. Utredning med tidplan för slutlig lösning av avlopps-frågorna bör inges till Länsstyrelsen snarast, dock senast den 1 januari

1990.

Det är obegripligt hur Vingåkers kommun har hantera VA-frågan för Ättersta genom åren och än mer obegripligt att man nu mer än 30 år senare, beslutar sig för att ta bort Ättersta ur VA-planens prioriteringslistan på grund av påstådda, icke dokumen-terade uttryck för oro bland de boende.

Ryktesvis ska en fastighetsägare varit aktiv i frågan och även hävdat att Österåkers Sockenråd skulle stå bakom begäran att styrka Ättersta ur prioriteringslistan. Dock har inget av detta kunnat styrkas.

Det som bekymrar föreningen med att Ättersta tagits bort ur VA-planens prioriterings-lista, är att området nu alltså inte är ett prioriterat kommande verksamhetsområde.

Förutsättningen för att den planerade gemensamma anläggningen ska kunna få en 57

kommunal huvudman är att området är ett av kommunen beslutat verksamhets-område. Om området inte är det, tvingas föreningen att själva svara för drift och under-håll av anläggningen, något som radikalt förändrar förutsättningarna.

Hittills i kontakten med såväl kommunen som Sörmland Vatten har intentionerna varit tydliga och klara; föreningen ansvarar för att bygga gemensam VA-anläggning som i alla avseenden ska klarar de krav som ställs på en kommunal anläggning och därefter övertas anläggning av kommunal huvudman (Sörmland Vatten).

Just nu pågår arbetet med upphandling av erforderliga arbeten för ett genomförande aven gemensam VA-anläggning genom kontakter med olika entreprenörer och för-studier av möjliga alternativ för ledningsdragning.

För att möjliggöra ett fortsatt arbete enligt de gemensamma intentionerna, som uttalats parterna emellan, behöver föreningen ett formellt ställningstagande från kommunen att Ättersta kommer att bli ett verksamhetsområde och att den planerade gemensamma VA-anläggningen kommer att övertas av kommunal huvudman i samband med anslut-ningen till det befintliga kommunala VA-nätet.

Ättersta som ovan

Thomas Lindholm ordf

Ättersta VA-förening bg 465-9264 c/o Lars Knapasjö

Ättersta Sörgård, 643 95 Vingåker lars@timeapp.se

Org nr 802509-9758 Ordf Thomas Lindholm tfn 070-509 4041 thomasI.960@me.com

58

vingaker.se

Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Sammanträdesdatum 2019-03-11

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

59 (x)

Ks § KS 2019/67

Nämndplan för Kommunstyrelsen 2019 och planperioden

In document Ladda ner (Page 56-59)