• No results found

Vilka anledningar tror yngre elever att det finns till fattigdom och hur tror dem att de fattiga upplever sin situation?

5. Resultat och analys

5.2 Vilka anledningar tror yngre elever att det finns till fattigdom och hur tror dem att de fattiga upplever sin situation?

5.2.1 Anledningar till fattigdom

Anledningar till att man blir fattig säger fyra av åtta elever kan vara då man blir av med sina pengar genom till exempel att tappa dem eller att bli rånad. Andreas från det svenska området och Ali från det mångkulturella området tror att man kan födas till fattigdom. Louise från det svenska området säger att en anledning till fattigdom kan vara att de säljer sitt hus och inte hittar något nytt, då kan de hamna på gatan. Vidare säger hon:

De har handlat för mycket så de har inte pengar kvar och inte jobbar och det kan vara för att de bara blir utkastade det kan vara för ganska mycket.

Jens från det svenska området menar att ett barn kan bli fattigt om föräldrarna dör. Ali från det mångkulturella området ser tur som en faktor i att inte bli fattig, t.ex. om man blir en kändis. Ali menar också att en anledning till fattigdom är att man inte har råd att betala för sin

lägenhet. Muhammed från det mångkulturella området nämner att människor kan bli fattiga om de får en skada och Sara från det mångkulturella området menar att man kan bli fattig av krig. Hon säger även:

Om du inte är bra i skolan och inte lyssnar så kan det hända.

Olivia från det mångkulturella området talar om att arbete kan vara avgörande för om man blir fattig, att få sparken från sitt jobb kan vara en anledning till att man blir fattig. Olivia säger vidare:

De jobbar ju för att få pengar, men ibland så får de inte så värst mycket så de försöker göra så gott de kan.

Att få sparken från jobbet tar även Andreas från det svenska området upp.

5.2.1.1 Analys

Alla utom Ali från det mångkulturella området och Andreas från det svenska området menar i sina svar att de fattiga har haft det bra men av olika anledningar blivit fattiga. Hälften nämner att man har blivit av med de pengar man har haft. Ali och Andreas är de enda som tar upp att man kan födas till fattigdom. Olivia från det mångkulturella området nämner dock att man kan arbeta men tjänar så dåligt att de trots arbete är fattiga. Sara från det mångkulturella området tar flera gånger under intervjuerna upp vikten av att vara duktig i skolan. Detta tolkar vi som något som hon fått lära hemifrån där utbildning antagligen ses som viktigt för ett framgångsrikt liv.

5.2.2 Hur fattiga människor upplever sin situation

Alla elever uttrycker att de inte tror att de fattiga mår så bra. Definitionerna av att inte må bra skiljer sig åt mellan barnen. Två av barnen från det svenska området nämner att de tror det är ensamt för de fattiga. Andreas från det svenska området svara då vi undrar hur en fattig människas liv kan se ut:

Jag vet ju faktiskt inte, för jag har aldrig varit det.

Olivia från det mångkulturella området skiljer sig från de andra då hon säger:

Asså det känns (paus) t.ex. om man (paus) ens föräldrar inte kan ge dem vad man vill ha och så där. Då känns det ju så att (paus) man kan ju inte få det man vill.

Intervjuaren: Hur känner man då när man inte får det man vill? Olivia: Ååhhh! Nu har alla det som jag ville och jag inte har det.

När vi undrade om fattiga människor kan bli glada svarar alla barnen, dock en elev tveksamt, att fattiga kan bli glada. Sju av åtta elever tror att fattiga människor blir glada då de får pengar eller materiella saker. Tre av eleverna nämner att en social kontakt kan glädja. Jens från det svenska området säger som en anledning till att fattiga kan bli glada:

För det är ingen som bestämmer över de fattiga.

Sara från det mångkulturella området nämner alkohol som en anledning till att fattiga människor kan bli glada.

På motsvarande sätt undrade vi om rika människor kan bli ledsna. Ett av barnen från det mångkulturella området svarar inget kring detta. De övriga eleverna har dock olika uppfattningar. Två barn från det mångkulturella området nämner att rika människor kan bli ledsna då de förlorar pengar. Två barn från det svenska området säger att de kan bli ledsna då någon dör. Louise från det svenska området anser att rika människor ofta är ledsna och Olivia från det mångkulturella området uttrycker sig såhär:

Olivia: För att om man är för rik då blir man ju aldrig glad. Intervjuaren: Nä, varför blir man aldrig glad då?

Olivia: För att t.ex. man har så mycket (paus) t.ex. ALLT har man, vad man vill (gestikulerar) och så blir man, nä men jag har tröttnat på det också, det också, det också. Åh! Jag vill ha det, nä men jag har tröttnat.

Andreas från det svenska området svarar ett direkt ja på frågan. Han berättar att han själv ofta är ledsen. Vi frågar om han anser sig vara rik det är han tveksam till, men han påpekar att

5.2.2.1 Analys

Merparten av eleverna är medvetna om att fattiga inte mår bra. Andreas från det svenska området menar att han inte vet hur de fattiga har det, då han aldrig har varit det. Detta kan bero på att han bara är sju år gammal och kan ha svårt att leva sig in i en annan persons liv. Olivia från det mångkulturella området beskriver frustrationen över att man som fattig inte får allt man vill ha, då vi frågar om hur hon tror de fattiga människorna upplever sin situation. Här skiljer sig Andreas och Olivia åt, då Olivia tydligt kan sätta sig in i en annan persons liv. Vi vet dock inte om detta kan bero på egna erfarenheter som gör det lättare att förstå de fattigas situation.

Alla eleverna anser att fattiga blir glada då de får pengar. Detta ser vi som en självklar anledning då avsaknaden av pengar var det som barnen nämnde som anledning till fattigdom. Jens från det svenska området säger att de fattiga är glada för att ingen bestämmer över dem. Vi tolkar detta som att han ser att de fattiga inte är beroende i lika stor utsträckning av t.ex. banker eller arbetsgivare. Men vi kan också se det ur ett ”Robin Hood-perspektiv” där de fattiga framställs som obekymrade fria människor.

Eleverna kan se att rika människor kan bli ledsna av flera olika anledningar. De nämner anledningar som vi uppfattar är saker de själva blir ledsna över, exempelvis om någon dör. Vi tolkar det som att de ser sig själva i större utsträckning som rika än som fattiga och därför har lättare att leva sig in i de rikas situation än i de fattigas. Andreas från det svenska området påpekar att både han och hans mamma kan bli ledsna och att hans mamma är rik.

5.3 Vilka skillnader ser yngre elever på fattigdom i Sverige och i världen

Related documents