• No results found

Anna Lena Pogulis och Greta Berg Sveriges Kommuner och Regioner

In document Socialnämndens arbetsutskott (Page 54-60)

Socialnämndens arbetsutskott

Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

8(9)

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesdatum 2020-05-06

Snau §

Medborgarförslag gällande införandet av halvdörrar på särskilda boenden

Sn 2020/59 Sammanfattning

Ett medborgarförslag har inkommit till kommunen 2020-03-02 gällande halvdörrar på kommunens särskilda boenden. Förslaget från

kommuninvånaren innebär att ingångsdörren på särskilda boenden ersätts med två stycken halvdörrar. Detta skulle kunna öka tryggheten för den boende och ge en större känsla av gemenskap.

Kommunstyrelseförvaltningen har remitterat medborgarförslaget till socialnämnden för handläggning och beslut i frågan.

Beslutsunderlag

Medborgarförslag, daterad 2020-02-26

Tjänsteskrivelse från verksamhetschef Gun Bylund, 2020-04-27 Yrkande

Ordförande yrkar att

Proposition

Ordförande prövar om det är arbetsutskottets mening att beslut enligt lagda yrkanden bifalles och finner att så är fallet.

Socialnämndens arbetsutskotts beslut Socialnämndens arbetsutskott beslutar att Expedieras:

Akten

Socialförvaltningen

Postadress: 265 80 Åstorp | Gatuadress: Storgatan 7 | E-post: kommun@astorp.se | Telefon: 042-640 00 | Fax: 042-506 23 Org. nr. 212000-0936 | Bg 5103-2951 | Pg 11 01 50-0 | www.astorp.se

2020-04-27 Tjänsteskrivelse Diarienummer Dnr SND 2020/59 Socialnämnden

Medborgarförslag gällande halvdörrar på särskilt boende Dnr SN 2020/59

Sammanfattning

Ett medborgarförslag har inkommit till kommunen 2020-03-02 gällande halvdörrar på kommunens särskilda boenden. Förslaget från kommuninvånaren innebär att

ingångsdörren på särskilda boenden ersätts med två stycken halvdörrar. Detta skulle kunna öka tryggheten för den boende och ge en större känsla av gemenskap.

Kommunstyrelseförvaltningen har remitterat medborgarförslaget till socialnämnden för handläggning och beslut i frågan.

Förslag till beslut

Förvaltningen formulerar inget förslag till beslut.

Beslutsunderlag

Medborgarförslag, daterad 2020-02-26

Tjänsteskrivelse från verksamhetschef Gun Bylund, 2020-04-27 Ärendet

Medborgarförslaget

En kommuninvånare har inkommit med ett medborgarförslag gällande införandet av halvdörrar på särskilda boenden. Förslaget har sin grund i egna observationer från förslagsställaren samt att boende som förslagsställaren har talat med, uppger att dessa känner sig hjälplösa, ledsna och rädda när dörren stängs om kvällarna. Förslagsställaren anser att det finns fördelar med att ha halvdörrar på boenden då man kan låsa den nedre delen av dörren när den boende inte är på rummet eller under nattetid, medan den övre dörren kan vara öppen om detta passar den boende. Detta förfarande skulle ge extra trygghet och minska känslan av ensamhet.

Socialförvaltningens ställningstagande till förslaget

Särskilt boende för äldre är en behovsprövad boendeform enligt Socialtjänstlagen.

Kommunerna är enligt 5 kapitlet 5 § i Socialtjänstlagen skyldiga att tillhandahålla särskilda boendeformer för service och omvårdnad för äldre som behöver särskilt stöd.

Denna boendeform är en bostad, en vård- och omsorgsmiljö och en arbetsplats.

De flesta lägenheter i den särskilda boendeformen består av ca 30-40 kvadratmeter, med hall, rum och eget hygienutrymme. På varje rum finns teknik som vårdtagaren i de flesta fall kan använda själv för att få kontakt med personal.

Vården har förskjutits från sjukhusvård mot poliklinisk vård, kommunala vård- och omsorgsinsatser och boende – såväl ordinärt som särskilt boende. För många som bor i särskilt boende innebär det en möjlighet att få mycket av vårdinsatserna i den egna hemmiljön i stället för inom akutsjukvården. Men det ställer också nya krav på hemmiljön, både utifrån tekniska och utrymmesmässiga aspekter. Dessutom spelar utformningen av lokalerna stor roll och kan även påverka smittspridning.

När en vårdtagare flyttar in till ett särskilt boende erbjuds denne ett välkomstsamtal tillsammans med kontaktman, sjuksköterska och områdeschef. Personalen går igenom vad som erbjuds på boendet och vårdtagaren kan själv lämna önskemål hur denne vill ha

2(2)

Postadress 265 80 Åstorp 042-640 00

kommun@astorp.se Astorp.se

2020-04-27 Tjänsteskrivelse Diarienummer Dnr SND 2020/59

sin vardag. Det som framkommit vid samtalet dokumenteras i vårdtagarens

genomförandeplan som följs upp regelbundet. Under samtalet ges vårdtagaren möjlighet att lämna önskemål kring om denne önskar nattlig tillsyn av personalen och om dörren ska vara stängd eller öppen. För att säkerställa att vårdtagaren är delaktig i planeringen av sin vård och för att bibehålla trivseln, uppdateras genomförandeplanen enligt rutin och vid behov samt en kontinuerlig dialog hålls med vårdtagaren.

I dagsläget finns det ingen forskning som visar på att tryggheten skulle öka om det installerades halvdörrar på våra särskilda boenden.

Det finns idag dörrlarm, fallarm och rörelselarm på särskilt boende. Förvaltningen ser dessutom över möjligheten att installera trygghetskameror och annan teknik för att öka tryggheten för våra boenden.

Beaktande av barnperspektivet

Barn bedöms inte påverkas av beslutet då förslaget är riktat mot boende där enbart vuxna bor.

Expedieras till Akten

Socialnämnden Äldreomsorgschef

Gun Bylund

Verksamhetschef äldreomsorgen 042 64 132

gun.bylund@astorp.se

Till Socialnämnden i Åstorps kommun

Medborgarförslag gällande halvdörrar på särskilt boende Dnr SN 2020/59

Vi, de samverkande pensionärsföreningarna, SKPF, SPF, PRO Åstorp samt PRO Kvidinge, har enats om följande yttrande över rubricerat ärende:

Medborgarförslaget väcker tankar om säkerhet när det gäller brand, arbetsförhållande för personal och andra aspekter för de boende. Vi har ingen möjlighet att bedöma helheten i förslaget, varken för eller emot och därför avstår vi från att föreslå avslag eller tillstyrka förslaget. Vi har förtroende för nämnden skall fatta rätt beslut i frågan.

Enligt uppdrag för de samverkande pensionärsföreningarna.

Kvidinge 2020-04-30 Jan Nilsson

Ordf. PRO Kvidinge

Socialnämndens arbetsutskott

Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

9(9)

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesdatum 2020-05-06

Snau § Övrigt

Sammanfattning

Socialnämndens arbetsutskotts beslut Expedieras:

Akten

In document Socialnämndens arbetsutskott (Page 54-60)

Related documents