• No results found

På biblioteken finns en särskild avdelning på barnavdelningen som heter Äppelhylla, det är en avdelning med anpassade medier för och om barn och unga med funktionsnedsättning.

Exempel på medier som finns på äppelhyllan är medier på teckenspråk, taktila böcker, medier med Bliss eller Pictogram, talböcker och spel och filmer. Även här ser bibliotekens utbud mycket olika ut, ofta beroende på kommunernas storlek. Även hur man arbetar med barn och unga med funktionsnedsättningar skiljer sig mycket åt mellan respektive bibliotek.

Under senast åren har Myndigheten för tillgängliga medier lanserat en tjänst som kallas för egen nedladdning eller Daisy direkt, en tjänst som innebär att låntagaren kan ladda ner talböcker hemifrån. Under 2012 var 57 barn under 18 år registrerade nedladdare i Jönköpings län genom sitt kommun- eller folkbibliotek.

21 Gällande den regionala äppelhyllan har Jönköpings stadsbibliotek ett avtal med Länsbibliotek Jönköping om ansvar för inköp av anpassade medier för den kompletterande

medieförsörjningen. Fram till år 2012 var medlen till den regionala äppelhyllan öronmärkta, men 2011 gjordes en uppföljning av den regionala satsningen på Äppelväskor av en extern person på uppdrag av Länsbibliotek Jönköping. I den framkom det att den regionala Äpplehyllan fungerar mer som ett referensbibliotek för biblioteken i kommunerna, än en resurs för kompletterade medier. Under 2012 lånades det ut 30 medier från Äpplehyllan till biblioteken i länet.

Äppelväskan är en satsning som Länsbibliotek Jönköping genomförde 2010 där man försåg varje kommun med en Äppelväska innehållande ett urval av anpassade medier för barn, där syftet var att underlätta bibliotekens marknadsföring av anpassade medier för barn, och även utveckla personalens kunskaper.

Aneby

Mycket liten efterfrågan på anpassade medier och utlåningen är låg. Biblioteket har som målsättning att bli bättre på information kring anpassade medier och Äpplehyllan och då särskilt mot specialpedagoger och speciallärare inom förskola och grundskola.

Eksjö

Köper in anpassade medier och använder kulturrådspengar till det, upplever att utbudet inte är så stort när det gäller t.ex. böcker med tecken som stöd. Personalen har varit på information som Myndigheten för tillgängliga medier (tidigare Tal- och punktskriftsbiblioteket, TPB) och Jönköpings stadsbibliotek haft men skulle vilja veta mer om läsindex och lättläst litteratur. Får många frågor kring egen nedladdning. Visar lärarna äppelhyllan vid lärarinformation på biblioteket.

Gislaved

Köper in och bjuder in specialpedagogerna för visning med jämna mellanrum. Särskolan lånar mycket TAKK- böcker. Det går i perioder hur stor efterfrågan är. Önskar att hela

bibliotekspersonalen kunde få mer fortbildning i anpassade medier. Äppelväskan användes mest när den var ny. Visat den på föräldramöten.

Gnosjö

Tycker det är lite förfrågningar och lite utlån från äppelhyllan. Upplever att pedagogerna inte är intresserade. Visar och berättar om äppelhyllan när skolan besöker biblioteket. Ingen registrerad användare av egen nedladdning. Har informerat särskolan om tjänsten.

Äppelväskan är visad för alla pedagoger.

Habo

Har köpt anpassade medier för KUR-pengar, köpt mycket Daisyböcker men upplever att de inte lånas ut. Fått en del frågor på TAKK-böcker. Några få barn är registrerade för egen

nedladdningen. Har inte använt äppelväskan, har inte hittat något sätt för det.

Jönköping

Då Jönköpings stadsbibliotek har som uppdrag att komplettera kommunbibliotekens bestånd av anpassade medier, köper de in mycket som ges ut inom området. Men det är mest taktila böcker och böcker med TAKK som lånas ut i länet. Äppelhörnan fyller sin funktion men de önskar att det var högre utlåningsiffror. Äppelhyllan går inte att jämföra med andra

22 avdelningar, kräver mer marknadsföring och man måste informera om den upprepade

tillfällen.

Mullsjö

Har ingen helt ren äppelhylla utan står med det andra beståndet. Har märkt en ökad efterfrågan och ska se över beståndet. Äppelväskan används inte alls.

Nässjö

Har jobbat aktivt med att förnya beståndet och kompletterat. Använt KUR-pengar till det. Det lånas mycket från äppelhyllan och personalen informerar mycket om anpassade medier. Får många frågor från låntagare. Under dyslexiveckan bjöds alla specialpedagoger in för visning av äppelhyllan. Har äppelbio där de visar film för funktionshindrade och har sagostunder med tecken som stöd.

Sävsjö

Lånas litegrann. Daglig verksamhet kommer och lånar. Köper in själva och lånar från den regionala äppelhyllan. Barnbibliotekarien tycker sig ha hyfsad koll på olika medierna och har haft informationsmöte med specialpedagogerna och visat äppelväskan. Har fått en del frågor om egen nedladdning men upplever att det är trögt att komma igång. Det finns ett medietek i kommunen som arbetar med barn med särskilda behov.

Tranås

Lite utlån och inte mycket efterfrågan. Har beställt medier från den regionala äppelhyllan.

Upplever att det är dålig kunskap bland pedagoger om anpassade medier. Inte många barn som har registrerat sig för egen nedladdning.

Vaggeryd

Har som mål att under 2013 att utveckla äppelhyllan. Lånas inte mycket därifrån i dagsläget.

Har inte mycket kontakt med specialpedagogerna. Ett fåtal barn är registrerade för egen nedladdning.

Vetlanda

Äppelhyllan används mycket. Stor efterfrågan på TAKK-böcker, även på bokbussen som köper in egna exemplar. Planerar att arbeta mer med äppelhyllan, har kunnig personal på biblioteket kring anpassade medier. Lånar inte så mycket från den regionala äppelhyllan. Har vid behov sagostund på teckenspråk.

Värnamo

Taktila böcker och TAKK-böcker lånas mycket av särskolan. Äppelväskan använde i början när den kom till biblioteket. Barnbibliotekarien upplever inte att det är så mycket frågor kring äppelhyllan. Alla bibliotekarier genomgår utbildning till att bli registrerare för egen

nedladdning. I dagsläget är det 28 barn registrerade via biblioteket. Skolbiblioteken registrerar även elever för egen nedladdning. Skoldatateket finns i kommunen och bibliotekarien som är ansvarig för talböcker har haft utbildning i anpassade medier för specialpedagoger inom skolan tillsammans med Skoldatateket.

23

Related documents