• No results found

- Ansökan om bygglov för tillbyggnad av bostadshus och nybyggnad av garage (Dnr

Ansökan avser bygglov utanför planlagt område.

Ansökan gäller fasadändring av ett bostadshus och en ändring av en terrass/trädäck. Vidare gäller ansökan en nybyggnad av ett garage med en övervåning som innehåller ett rum med förråd samt ett WC-duschutrymme. Under beredningstiden har garagebyggnaden flyttats från att ligga 1 m från fastighetsgränsen i öster till att ligga 4,5 meter från fastighetsgränsen. Den befintliga carporten i öster som ligger ca 0,4 m inpå grannens mark lämnas orörd och berörs inte av bygglovsansökan. I den ursprungliga bygglovsansökan skulle carporten ha rivits.

Området är belägen inom samlad bebyggelse som delvis omgärdas av naturreservat och Natura 2000-område. Vidare berörs fastigheten av riksintresse för naturvård- och friluftsliv samt är klassificerad som en del av värdefullt odlingslandskap, enligt länsstyrelsens inventering.

Ärendet har remitterats till Miljöenheten som i korthet anser att bygglov kan beviljas förutsatt att den befintliga byggnaden ansluts till allmän anläggning, samt att det planerade garaget inte får anslutas till den befintliga avloppsanläggningen. Bostadshuset och garaget skall anslutas till den allmänna anläggningen. Beträffande ovan nämnda Natura 2000-område och riksintressen ligger nybyggnaden och ändringarna på bostadshuset på redan ianspråktagen mark, vilket gör att Miljöenheten anser att bygglov kan beviljas.

Åtgärden är sådan att berörda har underrättats om ansökan och getts tillfälle att yttra sig (enligt 9 kap. 25 § PBL). Ägaren till fastigheten Överön 1:4 har inget att erinra medan ägaren till 1:33 inte har begagnat sig av tillfället att yttra sig.

Grannen i öster, ägaren till Överön 1:25, Mari Wickerts, har inget att erinra mot åtgärderna på bostadshuset och dess trädäck men har erinran mot garaget. Erinran gäller i huvudsak

begränsning av utsikten mot väster från den egna altanen/trädäcket samt farhågor om skador sam kan förorsakas av byggnadsarbetena. Mari Wickerts anser att stora delar av utsikten mot skyms men kan acceptera garagebygget om det flyttas 1,5 meter mot norr. Hon utgår felaktigt ifrån att den sökandes carport skall rivas och att den då frilagda ytan skall garanteras att, för all framtid, hindras från att bebyggas. Oavsett om bygglov beviljas eller ej, kräver grannen att den sökandes carport skall frigöras från hennes carport så att ett utrymme på 0,4 m skapas mellan carportarna och att gränsen skall markeras med staket eller dylikt. Skador förorsakade av byggnadsarbeten skall ersättas.

Vidare ifrågasätter grannen varför man behöver ett trädäck mellan norra gaveln på garagebyggnaden och berget bakom. Dessutom vill hon inte ha någon terrass mot öster.

Byggnadsnämnden har att pröva om grannens anförda olägenheter är så betydande att lov inte kan beviljas.

MILJÖ- OCH

BYGGNADSNÄMNDEN

Justeras sign

Sökandens carport förändras inte och gränsmarkeringar berörs inte av bygglovsprövningen.

Eventuella åtgärder beträffande carportarna och åtgärder beträffande fastighetsgränserna får ske genom överenskommelser mellan parterna.

Trädäcket/terrassen på garaget ligger på lägre nivå än utsiktsterrassen på grannfastigheten.

Ytan mellan garaget och tomtgränsen är bevuxen med ett buskage vilket förhindrar insyn.

Skyddsåtgärder och förhandsbesiktningar inför meddelande av startbesked kommer att behandlas i samband med samrådet.

Mari Wickerts har inte redovisat i vilken mån utsikten mot väster skulle försvinna, ej heller i vilken mån dagsljuset kommer att påverkas av garaget.

Från den aktuella utsiktsterrassen på grannfastigheten har man en utsikt som sträcker sig från sydost till västsydväst, en sektor om ca 110°. I något över hälften av denna utsikt, ca 60°, ses Nordre älvs fjord, med Hisingen i bakgrunden. Resterande utsikt ca 50° finns över land, denna kommer att minskas med mindre än 10°. Se bifogat fotomontage och översiktsritning.

Enligt Bygglovenhetens uppfattning är olägenheterna för ägaren till fastigheten Överön 1:25 inte av så kvalificerat slag att de kan betecknas som betydande i den mening som avses i 2 kap.

9 § PBL. Ansökan bedöms ej heller strida mot bestämmelserna i 2 kap. 6 § PBL.

Yrkande

Robert Syrén (M): Bostadshuset och garaget ska anslutas till den allmänna avloppsanläggningen.

Proposition

Ordföranden ställer proposition på yrkandet och finner att miljö- och byggnadsnämnden beslutar att anta Robert Syréns (M) yrkande.

Omröstning begärs inte.

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse från bygglovenheten daterad 11 augusti 2014.

Beslut

Bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 31 § plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

För att genomföra åtgärden krävs en kontrollansvarig. Som kontrollansvarig godtas byggherrens förslag: Jörgen Braesch-Andersen.

Åtgärden får inte påbörjas förrän miljö- och byggnadsnämnden har lämnat ett startbesked (enligt 10 kap. 3 § PBL). Se upplysningarna.

Bostadshuset och garaget ska anslutas till den allmänna avloppsanläggningen __________

MILJÖ- OCH

BYGGNADSNÄMNDEN

Justeras sign

Delges: Mari Wickerts-Jensen

Yvonne Elisabeth Bergenstråhle Expedieras till: Mikael Bergenstråhle

Meddelande om kungörelse:

Christina Korneliusson Olsson Anders Lennart Johansson

Avgift

Avgiften för bygglovet är 13 207:- kronor (i enlighet med taxa fastställd av kommunfullmäktige).

Faktura med avgiften skickas separat.

Upplysningar

Åtgärden får inte påbörjas förrän miljö- och byggnadsnämnden har lämnat ett startbesked (enligt 10 kap. 3 § PBL).

Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Kallelse till sammanträde för tekniskt samråd erhålles efter det att den sökande kontaktat kommunens byggnadsinspektör, tel 0303-23 80 00.

Innan byggnaden får tas i bruk måste slutbesked ha meddelats (enligt 10 kap. 4 § PBL).

Om åtgärden har påbörjats inom två år gäller bygglovet i fem år från den dag som beslutet vinner laga kraft (enligt 9 kap. 43 § PBL).

I detta ärende krävs utstakning och lägeskontroll. Behörighet krävs. Kostnaderna för utstakning och/eller lägeskontroll debiteras separat och de utförs av kart- och mätenheten.

Överklagandeanvisning

Nämndens beslut kan skriftligen överklagas hos Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Skrivelsen ska lämnas/skickas till Kungälvs kommun

Miljö- och byggnadsnämnden Stadshuset, 442 81 Kungälv

Om du delgivits beslutet ska överklagandet ha kommit in till miljö- och byggnadsnämnden inom tre veckor från den dag då du fick del av beslutet. Om du inte delgivits beslutet ska överklagandet ha kommit in till miljö- och byggnadsnämnden inom fyra veckor från den dag beslutet kungjordes i Post- och inrikes tidningar.

Ange vilket beslut du överklagar och ärendets diarienummer.

Skriv varför du tycker att nämndens beslut är fel och hur du tycker att beslutet ska ändras. Du bör även skicka med handlingar som du tycker stödjer din ståndpunkt.

För mer information, kontakta bygglovsenheten; 0303-23 80 00 eller kommun@kungalv.se.

MILJÖ- OCH

BYGGNADSNÄMNDEN

Justeras sign

Skrivelsen ska undertecknas och namnteckningen förtydligas. Uppge också postadress och telefonnummer dagtid. Om du anlitar ombud kan ombudet underteckna skrivelsen. Skicka i så fall med fullmakt.

MILJÖ- OCH

BYGGNADSNÄMNDEN

Justeras sign MOBN § 149/2014

Marstrand 6:9 - Ansökan om bygglov för om- och tillbyggnad av

Related documents