• No results found

Ansökan om detaljplan för bostäder Dnr KS2016/0354 (Dnr KS2016/0354)

Sökandes önskemål: Trivebo AB ansöker om detaljplan för uppförande av bostäder såsom parhus, radhus, samt enbostadshus. Förslaget omfattar en bruttoarea av cirka 10 000 m2.

Området är indelat två områden A och B, där A ägs av HSB Göteborg och område B av Kungälvs kommun. Förfrågan om eventuellt köp av kommunens mark behandlas i separat ärende.

ÖP/detaljplan: Översiktsplanen (ÖP 2010) anger att exploatering av bostäder, service och verksamheter bör tillkomma i första hand till områden i direkt anslutning till befintlig bebyggelse. Tätortsavgränsning markerar tydligt gränsen mellan serviceorten Kärna och landsbygden. Översiktsplanen medger byggnation av bostäder på tänkt byggplats.

Fastigheten: Fastigheten är belägen mellan Vedhallsvägen (väg 604) och tätortsavgränsningens södra läge mot Glose å. En bensinstation är belägen österut, inom detaljplan, Hermansby 252 (småindustri och kontor). Väster om ligger Torsby kyrka med prästgård. Område markerat med B är placerad norr om Torsby kyrka.

Natur/kultur: Fastigheten består av öppen jordbruksmark som sluttar svagt ner mot Glose å i söder. Inom området ligger en större lada som tillhör Torsby Harestads & Lycke

Hembygdsförening, väster om finns Torsby Kyrka med prästgård belägen inom område för kulturmiljö. Fastigheten ingår i ett större område av värdefullt odlingslandskap med högsta bevarandevärde. Vid fastighetens södra gräns ligger Glose å som är ett ekologiskt känsligt område för regionalt fiskeintresse. Ett större fornminnesområde raa nummer Torsby 369:1 är belägen öster om hembygdsgården.

Miljö/risk: Fastigheten ligger delvis inom skredriskområde med osäkra markförhållanden ner mot Glose å som omfattas av biotopskydd. Trafikbuller från Vedhallsvägen kan förekomma.

Fornminne (raa nummer Torsby 369:1) finns inom fastigheten. Att fastigheten angränsar till kulturmiljöområde (nr 21 enligt Kungälvs kommuns kulturmiljöprogram) och det öppna landskapet söder om ställer stora krav på lokalisering och utformning av ny bebyggelse.

Närheten till bensinstation bör planeras med skyddsavstånd. God dagvattenhantering måste säkerställas.

VA: VA- försörjning med ledningsdragningar har grävs ned delvis vid Glose å och är djupt placerade.

Tillgänglighet: Området är beläget i närheten till Kärna centrum med service och kollektivtrafik.

Gång och cykelbana finns utmed Vedhallsvägen, väg 604.

Bedömning: En omvandling av området för bostäder bedöms vara i enlighet med

översiktsplanen (ÖP 2010). Höga krav ställs på lokalisering och utformning av ny bebyggelse på grund av närheten till kulturmiljöområde nr 21 vid Torsby kyrka samt det öppna

odlingslandskapet i söder. Det är viktigt att utforma utbyggnadsområdet vid Glose å så att åns värde inte går förlorad och att ån i fortsättningen blir en tillgång till kommuninvånarna. Nu

SAMHÄLLSBYGGNADSUTSKOTTET

Justeras sign

kända utredningar som krävs i planarbetet är frågan kring geoteknik, trafikbuller, vatten och avlopp, dagvattenhantering för hela fastigheten samt eventuellt ändring av markanvändningen kring biotopskyddet kring Glose å. Sammanfattningsvis gör förvaltningen den bedömningen av området för nya bostäder kan prövas genom planläggning. Avseende område B som ägs av Kungälvs kommun krävs ytterligare utredningar om översiktsplanens markanvändningsförslag ska kvarstå.

Förvaltningen föreslås få i uppdrag att upprätta detaljplan. Ett planarbete beräknas ta 1-2 år, och planarbetet bedöms under nu kända förutsättningar kunna påbörjas 2021 och antas 2023.

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse Torsby 1:4, Ansökan om detaljplan för bostäder Dnr KS2016/0354 Bilaga Läge i Kommunen närhet till Kärna

Bilaga sökandes förslag Bilaga Ny tomt Torsby 1.4

Yrkande

Ove Wiktorsson (C): Avslag på förvaltningens förslag, planarbete påbörjas ej.

Proposition

Ordföranden ställer Ove Wiktorssons (C) yrkande mot förvaltningens förslag och finner att samhällsbyggnadsutskottet beslutar att anta förvaltningens förslag.

Omröstning begärs inte.

Förslag till kommunstyrelsen

Förvaltningen (samhällsbyggnad) får i uppdrag att upprätta detaljplan för Torsby 1:4 i Kungälvs kommun med standardförfarande enligt plan- och bygglagen PBL

(2010:900) kap 5 § 7, under förutsättning att planförslaget inte bedöms medföra betydande miljöpåverkan.

__________

Avgift planbesked: 17 800 kr

Avgift enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige. Faktura skickas separat.

Expedieras till: Eva Hell Samhällsbyggnad, Linda Andreasson Samhällsbyggnad

För kännedom

till: Henrik Haglund kommunledningssektorn

SAMHÄLLSBYGGNADSUTSKOTTET

Justeras sign § 99/2016

Lycke-Ryr 1:1, Ansökan om detaljplan för bostäder Dnr KS2016/0185 (Dnr KS2016/0438)

Sökandes önskemål: Fastighetsägaren ansöker om detaljplan för uppförande av bostäder såsom enbostadhus i en eller två våningar. Förslaget ger möjlighet till uppförande av 30 till 50 friliggande byggnader.

ÖP/detaljplan: Enligt översiktsplanen (ÖP 2010) är avsikten att ny bebyggelse ska ske genom detaljplan inom en serviceort där tätortsavgränsningen säkerställer att marken används inom på ett så effektivt och säkert sätt. Nya områden ska tillkomma i direkt anslutning till befintlig bebyggelse och i så stor utsträckning som möjligt utnyttja befintlig infrastruktur.

Fastigheten: Aktuellt förslag är belägen ca 3,5 km norr om serviceorten Kärnas tätortsavgränsning. Förslaget angränsar i öster till Kulperödsområdet med detaljplan Hermansby nr 262 samt västerut område med sammanhållen bebyggelse nr 212A.

Natur/kultur: Aktuellt område är föreslagen på mark bestående av skog. Inom området finns ett större fornminne raa nummer Lycke 20:1, och ett mindre raa nummer Lycke 102:1. En gammal stig går genom området från norr till söder.

Miljö/risk: En kraftledningsgata går igenom området från norr till söder samt även västerut.

Långt till kollektivtrafik, skola och service.

VA: Den avsättning som är gjord på kommunens VA-ledningar är endast dimensionerad för enstaka hushåll och inte för som i förslaget en större bebyggelsegrupp.

Tillgänglighet: Gång- och cykelbana finns inte till daghem eller skola.

Bedömning: Nya bostäder är placerade utanför område betecknade som sekundärstråk samt serviceort. Va-ledningar är endast dimensionerade för enstaka hushåll. Långt till kollektivtrafik och skola. Sammanfattningsvis överensstämmer inte en omvandling och planläggning för nya bostäder inom aktuellt område med översiktsplanens intentioner (ÖP 2010.), och

förvaltningen föreslår därmed att planarbete inte påbörjas.

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse Lycke-Ryr 1:1, Ansökan om detaljplan för bostäder Dnr KS2016/0185 Bilaga Läge i kommunen

Bilaga Läge enligt ÖP Bilaga Tomten Lycke-Ryr

Yrkanden

Charlotta Windeman (M): Avslag på förvaltningens förslag, planarbete påbörjas.

Ulrika Winblad (S): Bifall till förvaltningens förslag.

SAMHÄLLSBYGGNADSUTSKOTTET

Justeras sign Propositionsordning

Ordföranden ställer yrkandena mot varandra och finner att samhällsbyggnadsutskottet beslutar att anta Charlotta Windemans (M) yrkande.

Omröstning begärs. Samhällsbyggnadsutskottet godkänner följande propositionsordning:

Ja-röst för bifall till Ulrika Winblads (S) yrkande och Nej-röst för bifall till Charlotta Windemans (M) yrkande.

Omröstningsresultat

Med 2 ja-röster för Ulrika Winblads (S) yrkande och 3 nej-röster för Charlotta Windemans (M) yrkande antar samhällsbyggnadsutskottet Charlotta Windemans (M) yrkande.

Ledamot Ja Nej Avstår

Morgan Persson (UP) X

Ove Wiktorsson (C) X

Mats Frisell (S) X

Ulrika Winblad (S) X

Kerstin Petersson (L) X

Charlotta Windeman (M) X

Summa: 2 3 1

Förslag till kommunstyrelsen

Förvaltningen (samhällsbyggnad) får i uppdrag att upprätta detaljplan för Lycke-Ryr 1:1 i Kungälvs kommun med standardförfarande enligt plan- och bygglagen PBL (2010:900) kap 5 § 7, under förutsättning att planförslaget inte bedöms medföra betydande miljöpåverkan. Planarbete beräknas kunna påbörjas 2022.

__________

Avgift planbesked: 13 350 kr

Avgift enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige. Faktura skickas separat.

Expedieras till: Eva Hell Samhällsbyggnad, Linda Andreasson Samhällsbyggnad.

För kännedom till: Henrik Haglund kommunledningssektorn

SAMHÄLLSBYGGNADSUTSKOTTET

Justeras sign § 100/2016

Related documents