• No results found

Dnr 2013/1513

Samhällsbyggnadsnämndens beslut 1 Bygglov beviljas.

2 Kontrollansvarig ska redovisas före tekniskt samråd.

3 Tekniskt samråd skall hållas innan byggstart. Tid för tekniskt samråd ska bokas hos plan- och byggavdelningen.

4 Byggnadsarbeten får inte påbörjas förrän startbesked meddelats.

5 Byggnaden får inte tas i bruk förrän slutbesked meddelats.

Planförutsättningar

Fastigheten är belägen utanför detaljplan.

Aktuellt område är i kommunens översiktsplan (ÖP 03) redovisat som övrigt område på rekommendationskartan och som oförändrat område på

markanvändningskartan.

Ärendebeskrivning

Ägaren till fastigheten Valsäng 6:137 godtar föreslagen byggnad under förutsättning att Valsängs Ryttarförening bygger ett staket längs befintligt staket. Staketet blir 2 meter högt och tätt.

Övriga berörda grannar har godkänt föreslagen byggnation.

Bebyggelse och byggnadsverk ska bland annat utformas och placeras på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och

kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan (2 kap 6 § plan- och bygglagen).

Bebyggelse och byggnadsverk får inte lokaliseras, placeras eller utformas så att de eller deras avsedda användning medför fara eller betydande olägenhet för omgivningen (2 kap 9 § plan- och bygglagen).

En byggnad ska ha en god form-, färg och materialverkan (8 kap 1 § plan- och bygglagen).

Plan- och byggavdelningens synpunkter och förslag till beslut

Föreslagen klubblokal bedöms vara anpassad till omgivande bebyggelsemiljö på ett godtagbart sätt.

Föreslagen klubblokal bedöms inte medföra betydande olägenhet för omgivningen.

Kraven i 2 kap 6 och 9 §§ samt 8 kap 1 § plan- och bygglagen bedöms uppfyllas.

Förutsättningarna i 9 kap 31 § plan- och bygglagen för beviljande av bygglov utanför detaljplan bedöms uppfyllas.

Bygglov föreslås beviljas.

Samhällsbyggnadsnämndens bedömning

Samhällsbyggnadsnämnden instämmer i plan- och byggavdelningens synpunkter och förslag till beslut.

Allmänna upplysningar:

Bygglov upphör att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag beslutet vann laga kraft

§ 169

Rönnäng 1:665

Föreläggande daterat 2014-05-02 från Mark- och Miljö-domstolen (aktbilaga 4, mål nr P 1198-14, R3)

Dnr 2013/0801

Samhällsbyggnadsnämndens beslut 1. Bifall till besvären tillstyrks.

2. Det framhålls särskilt:

Uppförande av suterränghus har stöd i detaljplanen.

Suterrängvåningen ska inte inräknas vid beräkning av nockhöjden.

Ärendebeskrivning

Samhällsbyggnadsnämnden beviljade enligt § 341/2013-12-11 bygglov för uppförande av bostadshus inom fastigheten Rönnäng 1:665.

Länsstyrelsen beslutade 2014-03-03 att avslå ansökan om bygglov och upphäva Samhällsbyggnadsnämndens beslut.

Mark- och Miljödomstolen har 2014-05-02 förelagt samhällsbyggnadsnämnden att senast 2014-05-26 yttra sig över överklagandet (aktbilaga 1 och 2).

Det noteras, att detaljplan för området antogs 2011-04-27. Enligt detaljplanen får aktuell fastighet bebyggas med bostadshus enligt följande planbestämmelser:

 Bostäder.

 Högst en våning.

 Nockhöjd högst 4,5 meter.

 Taklutning högst 32 grader.

 e 1 Endast friliggande hus mm.

 f 1 Träpanel med ljus panel och röda takpannor.

 v 1 Suterrängvåning får anordnas utöver högsta antal våningar.

Efter revideringen av bygglovshandlingarna bedömdes förslaget planenligt. Det gäller även bestämmelsen om högsta nockhöjd. I detaljplanen anges ingen utökad nockhöjd för de huslägen, där suterrängvåning får eller ska utföras.

Att suterrängvåning får utföras inom aktuell fastighet framgår både av detaljplanens bestämmelser och beskrivning.

Planförfattaren Hans Jönsson, Exact Arkitekter, har i yttrande daterat 2014-04-08 förtydligat innebörden av detaljplanens bestämmelser beträffande möjlighet att uppföra suterränghus. Förtydligandet innebär, att suterrängvåning inte ska

Plan- och byggavdelningens synpunkter och förslag till beslut

Enligt planförfattarens förtydligande daterat 2014-04-08 får suterränghus uppföras med stöd av detaljplanens bestämmelser.

Oavsett detta förtydligande innebär detaljplanens bestämmelser, att aktuell fastighet får bebyggas med suterränghus. Sådant hus får med nödvändighet större byggnadshöjd eller nockhöjd än ett hus utan suterrängvåning.

Den maximala nockhöjd på 4,5 meter, som anges i detaljplanen, avses reglera höjden på bostadshus utan suterrängvåning. Bostadshus med suterrängvåning får en tillkommande höjd, som fortfarande är planenlig. I annat fall går det inte att uppföra suterränghus någonstans inom planområdet, inte ens inom de fastigheter där detaljplanen ställer krav på sådan byggnad.

Aktuell fastighet är synnerligen brant. Bostadshuset är därför utformat som ett suterränghus. Hustypen bedöms lämplig med tanke på terrängen och valt höjdläge för huset bedöms lämpligt. Ett lägre höjdläge skulle medföra omfattande sprängning såväl för huset som inom tomten på baksidan.

I de reviderade handlingar, som legat till grund för det beviljade bygglovet, har bostadshus med tillhörande garage bedömts planenligt. Det gäller även

fasadmaterial och färgsättning. Dock har i bygglovet godtagits, att taket beläggs med plåt istället för takpannor. Detta har sin förklaring i att pulpettakets

taklutning på 19 respektive 14 grader. Taklutningen på 14 grader bedöms för liten för att takpannor ska vara en tekniskt lämplig lösning. Formellt borde lösningen med plåttak behandlats som liten avvikelse. Detta är dock en fråga, som bedöms beröra förhållandena inom grannfastigheten synnerligen marginellt.

Bostadshuset är redovisat på ca 6 meters avstånd från gata/allmän plats. På grund av tomtens terräng och avståndet på ca 6 meter bedöms det föreligga särskilda skäl att mäta nockhöjden från angränsande marks medelnivå. Eftersom suterrängvåningen inte ska inräknas, får nockhöjden räknas längs den nordvästra fasaden från redovisad marknivå till nock. I samband med bygglovsprövningen bedömdes detaljplanens bestämmelser på en nockhöjd på maximalt 4,5 meter uppfyllas. I enlighet med detaljplanens bestämmelser inräknades inte

suterrängvåningen.

Länsstyrelsen berör i sitt beslut inte ens frågan om suterränghus kopplat till detaljplanens bestämmelser. Länsstyrelsens beslut får den orimliga

konsekvensen, att suterränghus inte kan uppföras inom området, trots att sådant hus har stöd i detaljplanen och är lämpligt i terrängen.

Länsstyrelsens slutsats, att nockhöjden överskrids med 1,7 meter bedöms vara

Forts § 169

Frågan om föreslaget bostadshus medför fara eller betydande olägenhet för omgivningen och särskilt för förhållandena inom grannfastigheten Rönnäng 1:664 har prövats i bygglovsärendet.

Att fastigheten Rönnäng 1:665 får bebyggas med suterränghus framgår av detaljplanen. Suterränghuset kan därför i sig rimligen inte medföra betydande olägenhet, utan är en förutsättning ägare till grannfastigheten Rönnäng 1:664 haft att räkna med.

Det hade varit möjligt att ge aktuellt bostadshus en något lägre placering på tomten. Detta skulle dock medföra större ingrepp i terrängen med påtagligt större sprängning för huset men också inom tomten norr om huset. I

bygglovsprövningen har avvägning gjorts mellan höjdläge på bostadshuset och ingrepp i terrängen med tillhörande sprängning. Höjdläge fastlagt i beviljat bygglov bedöms sammantaget vara mest lämpligt.

Det noteras, att det med stöd av detaljplanen beviljats bygglov för ett

suterränghus även inom grannfastigheten Rönnäng 1:664. De två suterränghusen bedöms samverka väl ur stadsbildssynpunkt och ge en god helhetsverkan.

Beviljat bygglov bedöms vara planenligt, bortsett från taktäckningsmaterialet plåt. Föreslaget bostadshus bedöms inte medföra fara eller betydande olägenhet för förhållandena inom kringliggande fastigheter. Krav på anpassning till terräng, landskap och omgivande bebyggelse bedöms uppfyllas.

Överklagan av Länsstyrelsens beslut sammanfaller i huvudsak med den bedömning i ärendet, som gjorts av planförfattare, bygglovshandläggare och Samhällsbyggnadsnämnden.

Samhällsbyggnadsnämnden föreslås därför tillstyrka bifall till besvären.

Jäv

Elisabeth Hansson (FP) anmäler jäv och lämnar lokalen under ärendets gång.

Thomas Collberg (S) går in som ersättare.

Samhällsbyggnadsnämndens bedömning

Samhällsbyggnadsnämnden instämmer i plan- och byggavdelningens synpunkter och förslag till beslut.

Information från plan- och byggavdelningen

Samhällsbyggnadsnämndens beslut Informationen noteras.

Sammanfattning

Plan- och byggchef Maria Ågren informerar om plan- och byggavdelningens pågående verksamheter.

Planarkitekt Tinna Harling informerar om arbetet med Cultural Planning.

Översiktsplanen har vunnit laga kraft 2014-05-16.

Information gavs om statusen i de pågående detaljplanerna enligt gröna listan.

Bygglovshandläggare Sofia Wejde har sagt upp sig och slutar i mitten av juni, ersättare för henne kommer att annonseras ut inom kort.

Även annons om tjänst som byggnadsinspektör kommer inom kort.

§ 171

Begäran om starttillstånd för Södra hamnen, byggnation av

Related documents