• No results found

Dnr 2012/1649

Samhällsbyggnadsnämndens beslut

1. Positivt förhandsbesked meddelas för lokalisering av bostadshus.

2. Byggnaden ges traditionell volym med träfasad och tak i dova kulörer.

3. Som föreskrift meddelas att bostadshuset ska anslutas till kommunalt VA.

4. Ansökan om bygglov ska inlämnas till Samhällsbyggnadsnämnden inom två år räknat från det att förhandsbeskedet vunnit laga kraft.

5. Civilrättsligt förlikningsavtal har inte utgjort beslutsunderlag.

Planförutsättningar

Aktuell plats är belägen utanför detaljplanelagt område.

Aktuellt område är i kommunens översiktsplan (ÖP03) redovisat som övrigt område på rekommendationskartan och område med primär betydelse för naturvård och kulturmiljövård.

Tidigare behandling

Samhällsbyggnadsnämnden gjorde enligt § 9/2013-01-29 följande bedömning:

Då tomten har avstyckats för bostadsändamål med stöd av tidigare positivt förhandsbesked bedöms det finnas skäl att medge undantag från kravet på detaljplan. Ärendet föreslås därför prövas vidare.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade enligt § 81/2013-04-17 följande att meddela positivt förhandsbesked.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade enligt § 299/2013-11-13 att avstyrka bifall till besvären.

Ärendebeskrivning

Aktuell plats är belägen inom riksintresse för naturvård och kulturmiljövård.

Under en begränsad tidsperiod ungefärligen från 2004 fram till 2011 rådde brist på tomtmark inom eller i anslutning till tätorterna. Miljö- och bygg-nämnden och Kommunfullmäktige beslutade hösten 2004, att byggandet på landsbygden kunde ökas, så länge bristen på tomtmark kvarstod.

Prövning av förhandsbesked utgår från 2011 åter strikt från översiktsplanens riktlinjer.

Ursprungligen meddelades enligt AU § 112/2008-04-28 förhandsbesked för uppförande av 3 stycken bostadshus inom fastigheten Basteröd 1:33. Detta förhandsbesked meddelades under den tidsperiod Miljö- och byggnämnden och Kommunfullmäktige särskilt beslutat, att byggandet på landsbygden skulle ökas.

Därefter skedde med stöd av meddelat förhandsbesked 3 stycken

fastighetsbildningar, nämligen Basteröd 1:35, Basteröd 1:36 och Basteröd 1:37.

Fastighetsbildningarna registrerades 2008-11-04.

Ny ansökan om förhandsbesked för uppförande av bostadshus inom fastigheten Basteröd 1:36 inkom inom giltighetstiden för förhandsbeskedet meddelat 2008-04-28. Efter prövning meddelades positivt förhandsbesked enligt BD §

450/2010-12-06.

Även detta förhandsbesked meddelades under tidsperioden med utökat byggande på landsbygden. Dessutom hade fastighetsbildning för bostadsändamål nyligen genomförts.

Bygglov beviljades sedan enligt § BD 224/2011-06-20 för uppförande av bostadshus inom fastigheten Basteröd 1:37. Detta bostadshus är nu uppfört.

Ytterligare ny ansökan om förhandsbesked för uppförande av bostadshus inom fastigheten Basteröd 1:36 inkom. Denna ansökan inkom inom giltighetstiden för förhandsbesked meddelat 2010-12-06. Efter prövning meddelades positivt förhandsbesked enligt § 81/2013-04-17.

Detta förhandsbesked meddelades under den tid prövningen av förhandsbesked åter strikt utgår från översiktsplanens riktlinjer. I aktuellt ärende finns dock en historik med två meddelade förhandsbesked och en aktuell fastighetsbildning. I prövningen bedömdes ansökan uppfylla plan- och bygglagens krav.

Meddelat förhandsbesked överklagades av ägare till fastigheten Basteröd 1:2.

Länsstyrelsen förelade 2013-11-01 Samhällsbyggnadsnämnden att yttra sig över överklagandet. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade enligt

§ 299/2013-11-13 att avstyrka bifall till besvären.

Länsstyrelsen beslutade 2013-12-16 att upphäva det överklagade beslutet och lämnade ärendet åter till nämnden för ny handläggning. Länsstyrelsen bedömde att beslutet motiverats otillräckligt mot bakgrund av att ärendena inom

fastigheten Basteröd 1:2 och fastigheterna Basteröd 1:35/1:36 bedömts olika.

Ovan har redovisats grunderna för meddelade av positivt förhandsbesked inom

Forts § 148

Ansökan om förhandsbesked för uppförande av 4 st bostadshus (separata ärenden) inom fastigheten Basteröd 1:2 har avslagits av presidieutskottet

Enligt § 14-17/2011-06-08 samt av samhällsbyggnadsnämnden enligt § 236-239/2011-08-31. Avslagen har överklagats. Överklagan har avslagits av överprövande instanser.

Det noteras också att ägaren till fastigheten Basteröd 1:2 av arbetsutskottet enligt § 227/2010-06-07 meddelats positivt förhandsbesked för uppförande av ett bostadshus. Bygglov har beviljats enligt BD § 299/2012-08-21.

Samhällsbyggnadsnämnden har nu att på nytt pröva ansökan om förhandsbesked inom fastigheten Basteröd 1:36.

Ansökan om förhandsbesked för uppförande av bostadshus inom fastigheten Basteröd 1:35 prövas som separat ärende.

För nu aktuell prövning gäller fortfarande följande beslutsunderlag:

Erinran daterade 2013-03-05 och 2013-04-12 från ägare till fastigheten Basteröd 1:2.

Erinringar daterade 2013-03-05 och 2013-04- 12 från ägare till fastigheten Basteröd 1:2 behandlar i huvudsak följande punkter:

 Förlikningsavtal.

 Riksintresse.

 Ägaren till fastigheten Basteröd 1:2 ej hörd i ärendet.

Sökanden har i skrivelse daterad 2013-03-12 kommenterat inkomna erinringar.

Sedan tidigare prövning har fastigheterna Basteröd 1:37 och Långekärr 2:19 bytt lagfarna ägare.

Ägarna till dessa fastigheter har nu beretts tillfälle att yttra sig över ansökan.

Någon erinran från dessa har inte inkommit.

Till aktuell tomt finns idag framdraget kommunalt VA.

Mark- och vattenområden ska användas för det eller de ändamål, som områdena är mest lämpade för med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov (2 kap 2 § plan- och bygglagen).

Bebyggelse och byggnadsverk ska lokaliseras till mark som är lämplig med hänsyn till bland annat hälsa och säkerhet, möjligheter att ordna trafik,

Lokaliseringen ska också vara lämplig med hänsyn till energiförsörjning och energihushållning (2 kap 5 § plan- och bygglagen).

Bebyggelse och byggnadsverk ska bland annat utformas och placeras på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och

kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan (2 kap 6 § plan- och bygglagen).

Bebyggelse och byggnadsverk får inte lokaliseras, placeras eller utformas så att de eller deras avsedda användning medför fara eller betydande olägenhet för omgivningen (2 kap 9 § plan- och bygglagen).

Ett mark- och vattenområdes lämplighet för bebyggelse och byggnadsverk ska prövas genom detaljplan bland annat vid ny sammanhållen bebyggelse och vid ny enstaka byggnad, om inverkan på omgivningen blir stor, eller om det råder stor efterfrågan på området för bebyggande (4 kap 2 § plan- och bygglagen).

Plan- och byggavdelningens synpunkter och förslag till beslut

I prövning av ansökan om förhandsbesked för uppförande av bostadshus inom fastigheten Basteröd 1:36 kommenteras också beslutet att avslå ansökan om förhandsbesked inom fastigheten Basteröd 1:2, eftersom Länsstyrelsen i sitt beslut 2013-12-16 jämför dessa ärenden.

Beslutet att avslå ansökan om förhandsbesked för 4 st bostadshus (separata ärenden) inom fastigheten Basteröd 1:2 har stöd i kommunens översiktsplan och i gällande lagstiftning. Beslutet har av den anledningen också fastställts av överprövande instanser.

Förutsättningarna för meddelande av positivt förhandsbesked inom fastigheten Basteröd 1:36 har redovisats under ärendebeskrivningen.

Förhandsbeskeden 2008 och 2010 har meddelats under den tidsperiod Miljö- och byggnämnden och Kommunfullmäktige beslutat om ett utökat byggande på landsbygden motiverat av brist på tomtplatser inom kommunen.

Förhandsbeskedet april 2013 bygger på en aktuell fastighetsbildning. Den aktuella fastighetsbildningen torde i sig ge fastighetsägaren rätt att nyttja fastigheten för bostadsändamål och därigenom indirekt förhindra att ansökan skulle kunna avslås. Därutöver finns en bakgrund med 2 stycken positiva förhandsbesked. Detta bedöms utgöra skäl att medge undantag från kravet på detaljplan.

Beslutet om utvidgat byggande på landsbygden under en specifikt avgränsad

Forts § 148

Inte heller kan en genomförd fastighetsbildning inom en fastighet rimligen ge rätt att bebygga kringliggande markområden.

Förutsättningarna för att meddela positivt förhandsbesked inom fastigheterna Basteröd 1:2 och Basteröd 1:36 skiljer sig därmed tydligt åt.

Det bedöms därför väl motiverat att meddela positivt förhandsbesked inom fastigheten Basteröd 1:36 och avslå ansökan om förhandsbesked inom fastigheten Basteröd 1:2.

Erinringarna från ägare till fastigheten Basteröd 1:2 kommenteras på följande sätt.

Ärendet bedöms ha prövats på sedvanligt sätt utifrån de förutsättningar, som gällt vid aktuell tidpunkt. Från och med 2008-11-04 har dessutom ny

fastighetsbildning registrerats.

Platsen har bedömts lämplig att bebygga. Att området utpekats som riksintresse för naturvård och kulturmiljövård innebär inte förbud mot bebyggande. Området är inte utpekat som reservat med särskilda skyddsbestämmelser.

Enligt Samhällsbyggnadsnämndens handlingar har ägare till fastigheten Basteröd 1:2 hörts också i samband med tidigare ärenden. Någon erinran har dock inte inkommit. Erinringarna mot bebyggande av grannfastigheterna

förefaller snarare vara kopplade till avslaget gällande fastigheten Basteröd 1:2.

I övrigt görs följande bedömning i ärendet:

Föreslaget bostadshus bedöms vara anpassat till landskapsbild och omgivande bebyggelsemiljö på ett godtagbart sätt.

Föreslaget bostadshus bedöms utgöra en naturlig komplettering till befintlig bebyggelse.

Föreslaget bostadshus bedöms inte medföra betydande olägenhet för omgivningen.

Aktuell plats bedöms lämplig att ta i anspråk för bebyggelse.

Kraven i 2 kap 2, 5, 6 och 9 §§ samt 4 kap 2 § plan- och bygglagen bedöms uppfyllas.

Förutsättningarna i 9 kap 31 § plan- och bygglagen för meddelande av positivt förhandsbesked bedöms uppfyllas.

Positivt förhandsbesked föreslås meddelas.

Samhällsbyggnadsnämndens bedömning

Samhällsbyggnadsnämnden instämmer i plan- och byggavdelningens synpunkter och förslag till beslut.

Det noteras att förlikningsavtalet inte utgjort beslutsunderlag, som påverkat prövningen av ansökan om förhandsbesked.

Detta beslut kan överklagas hos länsstyrelsen, se bilagd skrivelse.

Delgivning: NN

§ 149

Hövik 3:258

Related documents