• No results found

Ansökan om marklov för sprängning Ansökans innehåll

Ansökan avser marklov för sprängning.

Planförutsättningar

För fastigheten gäller fastställd detaljplan för Rönnängs fiskeläge (B 440).

Tidigare behandling

Arbetsutskottet beslutade enligt § 96/2007-03-19 följande Samhällsbyggnadsnämnden föreslås besluta

att bevilja marklov.

Ärendebeskrivning

Nu aktuell ansökan om marklov gäller sprängning inom fastigheterna Rönnäng 1:27 och Rönnäng 1:202.

Sprängningen medför väsentlig ändring av marknivåerna. Åtgärden kräver därför marklov.

I ursprunglig ansökan daterad 2006-09-01 ansöktes om marklov för infartsväg. I samband med denna ansökan hemställde jur kand Staffan Kauttmann (ombud för ägare till fastigheten Rönnäng 1:201) i skrivelse daterad 2006-09-01 om att ansökan om marklov inte prövas av

samhällsbyggnadsnämnden, förrän lantmäteriet prövat innebörden av utfartsservitut för fastigheten Rönnäng 1:201 (Lantmäteriets ärendenr.

O063619).

Denna hemställan godtogs.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

§ 84 forts.

Ärendet remitterades till Rönnängs vägförening, som i svar daterat 2006-12-20 ansluter sig till vad som framförts i skrivelse daterad 2006-2006-12-20 från Staffan Kauttmann.

Staffan Kauttmann framför i skrivelse daterad 2006-12-20 erinringar i ärendet.

Det konstateras vid granskning av ärendet, att det krävs förtydliganden av de handlingar som inlämnats i ärendet.

Ny ansökan om marklov för sprängning daterad 2006-12-27 inkommer.

Det är denna ansökan, som nu är aktuell för prövning.

Till denna ansökan hör bilaga (förtydligande), karta med markering av yta och profil daterad 2006-10-10.

Efter granskning av inlämnade handlingar konstateras, att handlingarna delvis är inbördes motstridande, delvis är oklara.

Kompletterande och reviderade handlingar är instämplade 2007-01-22 (ansökan, bilaga och förtydligande ”angående terrängprofil”) och 2007-01-26 (profilintyg daterad 2007-01-23).

Staffan Kauttmann framför i skrivelse daterad 2007-02-04 erinringar i ärendet.

I Kauttmanns skrivelser daterade 2006-12-20 och 2007-02-04 ställs också ett antal frågor och hemställes om att olika krav ska uppfyllas. Några av kraven har vid telefonsamtal frångåtts.

Staffan Kauttmann har vid telefonsamtal med stadsarkitekt Tore

Järvengren framfört att de anmärkningar på handläggningen och de krav på ersättning som antydes i skrivelse daterad 2007-02-04 inte behöver prövas nu. Staffan Kauttmann avser att återkomma till dessa frågor.

I Kauttmanns skrivelser har vidare bland annat begärts att ägaren till fastigheten Rönnäng 1:201 ska betraktas, som sakägare i ärendet.

Kauttmann har vidare begärt att ärendet ska bordläggas tills lantmäteriet prövat framställning om fastighetsreglering och detta beslut vunnit laga kraft.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

§ 84 forts.

Stadsarkitekt Tore Järvengren har i skrivelse daterad 2007-02-07 besvarat Kauttmanns frågor och hemställan om att olika krav ska uppfyllas. Det är väsentligt, att Kauttmanns skrivelser och stadsarkitektens skrivelse tillsammans utgör beslutsunderlag i ärendet.

Sökande har tagit del av Kauttmanns skrivelser.

Aktuellt ärende avser marklov för sprängning. Åtgärdena avses utföras inom fastigheten Rönnäng 1:27 och Rönnäng 1:202.

Åtgärderna inom fastigheten Rönnäng 1:27 avses utföras dels inom mark betecknad B (bostadsändamål), dels inom s k allmän platsmark.

Åtgärderna inom fastigheten Rönnäng 1:202 avses utföras inom mark betecknad B (bostadsändamål).

Inom den allmänna platsmarken har inte utfart från fastigheten Rönnäng 1:201 eller 1:202 illustrerats i den fastställda detaljplanen på aktuell plats.

Å andra sidan måste utfart rimligen kunna anordnas inom ramen för en tolkning av vad gällande detaljplan rymmer.

Ansökan om marklov gäller enbart sprängning (väsentlig ändring av markens nivå).

Det finns inga regler i detaljplanen om höjdnivåer för den allmänna platsmarken. Oavsett om sprängningen endast är avsedd för att ändra marknivån eller för att möjliggöra en ny utfart, kan sprängningen inte anses vara planstridig.

Därför kan grannar inte anses vara berörda sakägare, och ska därför inte heller höras i ärendet.

Staffan Kauttmann har dock begärt att få del av handlingarna, vilket han fått vid flera tillfällen.

Men även om sprängningen inte bedömes vara planstridig, ska den allmänna platsmarken tillgodose ett allmänt behov för kringboende och allmänheten i övrigt. Onödiga ingrepp i terräng och stadsbild bör därför undvikas.

Det påpekas, att samhällsbyggnadsnämnden inte prövar ärendets civilrättsliga aspekter, inte heller de frågor som prövas av lantmäteriet.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

§ 84 forts.

När det gäller frågor om fastighetsbestämning och fastighetsreglering (utfartsfrågan) rörande fastigheterna Rönnäng 1:27, 1:201 och 1:202 noteras följande:

• Fastighetsbestämning har genomförts av lantmäteriet.

• Ansökan om fastighetsreglering har enligt uppgift från lantmäteriet 2007-03-29 (förrättningslantmätare Crister Lorin) diarieförts men handläggning är inte påbörjad.

Detta beslut skickas till jur kand. Staffan Kauttmann i egenskap av ombud för ägare till fastigheten Rönnäng 1:201 för kännedom. Detta innebär inte att ägaren till Rönnäng 1:201 ses som sakägare och därför ges inte heller besvärshänvisning.

Sökande bör därför i detta fall underrätta grannar om marklovet i enlighet med de allmänna upplysningarna i beslutet.

Byggavdelningens synpunkter/förslag till beslut

Aktuellt ärende är av begränsad omfattning. Granskningen av ansökningshandlingarna har utförts med krav på

kompletteringar/revideringar, så att de slutliga handlingarna kan ligga till grund för samhällsbyggnadsnämndens prövning.

Kontakterna med jur kand Staffan Kauttmann har omfattat besök,

telefonsamtal och skriftlig korrespondens. De punkter, som beklagligtvis inte direkt besvarats enligt hemställan, har i efterhand besvarats.

Samhällsbyggnadsnämnden har att ta ställning till om marklov kan beviljas eller ej. Å ena sidan måste åtgärden betraktas som planenlig. Å andra sidan bör onödiga ingrepp inom allmän platsmark undvikas.

Samhällsbyggnadsnämnden har också att ta ställning till begäran från Kauttmann om att ägaren till fastigheten Rönnäng 1:201 ska betraktas som sakägare och till begäran om bordläggning tills lantmäteriet prövat

framställning om fastighetsreglering och detta beslut vunnit laga kraft.

Anmärkningar på handläggningen och eventuella krav på ersättning är utifrån Kauttmanns egna synpunkter i nuläget inte aktuella att handlägga eller kommentera.

§ 84 forts.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Samhällsbyggnadsnämndens bedömning

Det noteras först, att Kauttmanns skrivelse daterad 2007-02-04 är handskriven på sådant sätt, att den svårligen kan läsas och därmed svårligen kan uppfattas till alla delar.

Marklov för sprängning och för väsentlig ändring av marknivåerna bedömes kunna beviljas. Åtgärden bedömes inte vara planstridig eller medföra fara eller betydande olägenheter för omgivningen.

I och med att föreslagna ändringar av marknivåerna bedöms vara planenliga, blir inte heller ägarna till omgivande fastigheter sakägare i ärendet. Därmed finns inte heller grund för att grannarna ska beredas tillfälle att yttra sig i ärendet.

Det finns inte skäl att avvakta med prövningen av marklovet tills aktuell lantmäteriförrättning genomförts.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar

att marklov beviljas,

att ägarna till omgivande fastigheter inte är sakägare i ärendet, att det inte finns skäl att avvakta med prövningen av marklovet tills

aktuell lantmäteriförrättning genomförts.

Allmänna upplysningar:

Marklov upphör att gälla om åtgärden inte påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från dagen för beslutet om lov.

Samhällsbyggnadsförvaltningen delger under vissa förutsättningar grannar beslut om marklov. Detta anges i så fall i protokollet. Ni bör dock bevisligen underrätta övriga eventuellt berörda grannar om beslutet. Detta är nämligen förutsättning för att beslutet skall vinna laga kraft, vilket sker tre veckor efter att granne fått del av beslutet och ej överklagat beslutet.

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Handläggare:

Bygglovshandläggare Lars-Erik Feuk

3 GIS AB

Box 562

371 23 KARLSKRONA

§ 85 Dnr 2005/1381

Tyfta 1:5

Ansökan om bygglov för uppförande av mast och 2 st

Related documents