• No results found

Ansökan

In document Statlig ersättning (Page 23-27)

Den offentliga hälso- och sjukvården ansöker om statlig ersättning med blankett Y 31 r, Statlig ersättning. Samtidigt får FPA information om kostnader som uppkommit genom vård som den offentliga hälso- och sjukvården givit personer som är sjukförsäkrade i andra EU- eller EES-länder eller i Schweiz.

Den offentliga hälso- och sjukvården kan skriva ut blankett Y 31r på FPA:s webbplats, www.fpa.fi/

blanketter.

Det är inte ännu möjligt att göra ansökan om statlig ersättning elektroniskt. Den offentliga hälso-och sjukvården ska därför lämna in ansökan till FPA som ett pappersdokument. Blankett Y 31r ska alltid undertecknas. Till blanketten ska fogas en kopia av den handling med vilken patienten har påvisat sin rätt till vård. Denna handling förutsätts undantagsvis inte när den offentliga hälso-och sjukvården med stöd av 50 § i hälso- hälso-och sjukvårdslagen ansöker om statlig ersättning för kostnader för brådskande vård.

Patientens identifieringsuppgifter

På blankett Y 31r uppger den offentliga hälso- och sjukvården följande personuppgifter om patienten:

• efternamn och alla förnamn

• kön

• födelsedatum eller finländsk personbeteckning, om personen har en sådan.

Om brådskande vård enligt 50 § i hälso- och sjukvårdslagen har getts en patient vars identitet inte har kunnat kontrolleras ska detta uppges på blanketten.

Patientens adress i bosättningsstaten ska uppges om en person som är bosatt i ett annat nordiskt land eller i Förenade kungadömet har påvisat sin rätt till vård med pass eller identitetsbevis.

Adressen i bosättningsstaten ska också uppges om statlig ersättning söks för vård som getts en person som omfattas av överenskommelsen om sjukvård mellan Finland och Australien.

Uppgiften om adressen i bosättningslandet behövs inte nödvändigtvis om personen har påvisat sin rätt till vård med ett europeiskt sjukvårdskort, med ett intyg som ersätter kortet temporärt eller med dokumentet Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland som beviljas av FPA. I så fall behövs adressen inte heller för en person som bor i ett annat nordiskt land eller i Förenade kungariket.

1.7.1. Hur ett ärende inleds

Ett förmånsärende inleds (blir anhängigt) den dag då den skriftliga ansökan eller en annan handling som inleder ärendet (t.ex. ett läkarintyg eller ett meddelande om lön som arbetsgivare betalat, se förmånsanvisningen) inkommer till FPA eller till någon annan behörig mottagare, t.ex.

ett samserviceställe eller en arbetspensionsanstalt. När ansökan eller en annan handling tas emot, skannas den in i OIWA. En verifierbar uppgift om när ansökan inkommit måste sparas hos FPA eftersom den kan inverka på förmånsrätten.

I fall med oklar ankomsttidpunkt ska fallet tolkas till kundens fördel (handlingar som på morgonen finns i postlådan kan t.ex. anses ha kommit in föregående dag).

Ansökan per post eller personligen inlämnad

Förmånerna ska i regel sökas på respektive ansökningsblankett som också ska undertecknas.

Ifall en ansökan inte gjorts på en ansökningsblankett ska ärendet anhängigregistreras och den sökande ombes fylla i en ansökningsblankett. Om en ansökan inkommer oundertecknad t.ex.

per post, behöver underskrift dock inte inhämtas, ifall det inte finns anledning att betvivla dess autenticitet eller integritet, och det inte heller råder något tvivel t.ex. om att ansökan motsvarar kundens önskemål.

Ett ärende kan inledas också utifrån en bristfällig ansökan. En bristfällig ansökan skickas inte tillbaka till kunden, utan man ber kunden komplettera den.

Kunden har rätt att på begäran få ett intyg över att en handling tagits emot.

Via e-tjänsten

Kunden kan inleda ett ärende också med en elektronisk ansökan via FPA:s e-tjänst i fråga om en del av förmånerna. Kunden ska då identifiera sig antingen med sina nätbankskoder eller med ett elektroniskt identitetskort. Den som lämnat in en ansökan via e-tjänsten får en automatisk bekräftelse på att ansökan har tagits emot.

Läs mer om FPA:s e-tjänster (Asiakaspalvelu > Palvelutilanteen tuki > Verkkoasiointi Kelassa).

Per e-post eller fax

Ett ärende kan inledas också via e-post eller fax. Av uppgifterna om att ärendet inletts ska framgå vad ärendet gäller samt avsändarens namn och kontaktinformation.

Ett e-postmeddelande där alla uppgifter som är väsentliga för ansökan framgår kan tolkas som en handling som inleder ärendet. Ett förmånsärende inleds på basis av ett e-postmeddelande den dag då meddelandet inkom, men man ska be kunden lämna in en ansökningsblankett i original senare. Avsändaren ska omedelbart informeras om att meddelandet har nått FPA. Detta kan göras per e-post. Det här innebär inget ställningstagande till förutsättningarna för en behandling, utan endast att meddelandet har kommit fram.

En ansökan som lämnats in per fax inleder ärendet den dag faxet kommer fram. Underskriften på en ansökan som sänts per fax är tillräcklig om dokumentet innehåller uppgifter om avsändaren och det inte finns anledning att betvivla att handlingen är autentisk och innehållet oförändrat. I så fall behöver den ursprungliga ansökningsblanketten inte lämnas in senare.

Muntligen

I vissa fall kan ett ärende inledas också utifrån en muntlig ansökan (se ifrågavarande

förmånsanvisning) eller ett muntligt meddelande från kunden (t.ex. indragning av förmån eller rättelse av beslut till kundens fördel). Uppgifter som lämnats muntligt ska alltid dokumenteras under Yhteydenotto i OIWA. Skapa vid behov ett Toimeksiantotyö (uppdrag) och länka kontakten till detta.

Läs mer om

• hur ett ärende inleds (Ratkaisutyö > Menettelyohjeet > Kaikki menettelyohjeet > Hallintolain soveltamisohje > Vireilletulo)

• ansökan via e-tjänsten (Ratkaisutyö > Menettelyohjeet > Sähköinen asiointi)

1.7.1.1. Hur ett ärende som gäller statlig ersättning inleds

Handläggningen av ansökningar om statlig ersättning är centraliserad till ersättningsgruppen vid FPA:s center för internationella ärenden.

Ansökningar om statlig ersättning skannas in i Oiwa från och med 1.1.2014. Registrera inte ansökan som inlett i systemet för handläggning av statlig ersättning (QK).

1.7.1.2. Avsändarens ansvar

Avsändaren svarar för att handlingen kommer till rätt adress inom rätt tid. Det är i första hand kundens skyldighet att ta reda på vilken myndighet som har till uppgift att behandla handlingen.

Kunden svarar också för att handlingen kommer fram till den behöriga myndigheten inom utsatt tid.

Att t.ex. posten blivit försenad fråntar inte avsändaren ansvaret.

Om FPA:s e-postserver eller e-tjänst varit ur funktion på grund av ett tekniskt fel och det därför inte kan fastslås när ett elektroniskt meddelande kommit in, anses meddelandet eller ansökan ha kommit vid tidpunkten för avsändandet. Denna tidpunkt måste emellertid vara tillförlitligt utredd.

1.7.1.3. Överföring av handlingar

Om en handling som hör till en annan myndighet eller inrättning har inkommit till FPA ska du

• göra en ankomstanteckning på ansökan eller handlingen

• skicka vidare handlingen till rätt, behörig myndighet eller annan instans, t.ex. en kommunal myndighet, en annan pensionsanstalt eller skattebyrån. Du behöver inte fatta ett särskilt beslut om att låta bli att utreda ärendet.

• göra en anteckning om överförandet i handlingen i enlighet med god förvaltningssed

• meddela kunden att ärendet har överförts så att han eller hon vet var ärendet behandlas.

Man måste agera utan dröjsmål, eftersom tidsfristerna räknas från det att rätt myndighet har fått handlingen. Om man inte kan få reda på vilken den behöriga myndigheten är och det inte hör till FPA:s befogenheter att utreda ärendet ska kunden kontaktas.

Också vid FPA ska handlingar utan dröjsmål sändas till rätt handläggningsenhet.

1.7.2. Vem kan ansöka om statlig ersättning?

Offentliga hälso- och sjukvårdsenheter får ansöka om statlig ersättning. Statlig ersättning betalas ut endast åt kommuner eller samkommuner som svarar för ordnande av offentlig hälso- och sjukvård.

Den offentliga hälso- och sjukvården ska på blankett Y 31r (punkt 5) uppge det officiella namnet på den samkommun eller det sjukvårdsdistrikt som är dess huvudman samt FO-nummer och adressuppgifter. Kontrollera alltid att FO-numret, namnet och adressuppgifterna i ansökan är samma som i företags- och organisationsdatasystemet (www.ytj.fi).

1.7.3. Ansökningstid

Den offentliga hälso- och sjukvården ska ansöka om statlig ersättning hos FPA senast inom tolv månader räknat från utgången av den månad då kostnaderna uppkom, om inte något annat följer av särskilda skäl.

Kostnaderna kan inte ersättas om ansökan lämnas in för sent. I lagen om gränsöverskridande hälso- och sjukvård finns inte någon liknande bestämmelse om jämkning som i

sjukförsäkringslagen utifrån vilken ersättningar enligt en ansökan som lämnats in som försenad kunde ersättas.

Bestämmelser om ansökningstiden finns i statsrådets förordning om administrationen av kostnader för gränsöverskridande hälso- och sjukvård (65/2014).

Exempel

Om en person har fått vård på hälsovårdscentralen 5.1.2015 ska ansökan om statlig ersättning vara hos FPA senast 31.1.2016.

Om den utsatta dagen eller den utsatta tidens sista dag är en helgdag eller helgfri lördag kan du godkänna ansökan som inlämnad inom utsatt tid, om den har inkommit första vardagen därefter. Du kan göra på samma sätt i fråga om självständighetsdagen, första maj, julafton och midsommarafton.

Läs närmare om avgörande av en försenad ansökan i den här anvisningen under Försenad ansökan (Ratkaiseminen > Myöhästynyt hakemus).

1.7.4. Fastställande av handläggningsställe

Handläggningen av ansökningar om statlig ersättning har koncentrerats till FPA:s center för internationella ärenden.

Centret för internationella ärenden har hand om rådgivning till de offentliga hälso- och sjukvårdsenheterna, kundservice och handläggning av Y 31r-blanketter. Vid behov och på begäran utreder centret också en persons rätt till vård och hur omfattande rätten är. FPA har skyldighet att informera den offentliga hälso- och sjukvårdsenheten eller dess huvudman om en persons rätt till vård med stöd av lagen om gränsöverskridande hälso- och sjukvård (1201/2013 16

§).

In document Statlig ersättning (Page 23-27)

Related documents