• No results found

Godtagbara specialkostnader

In document Statlig ersättning (Page 15-19)

1.5 Vårdkostnader och ersättning

1.5.3 Godtagbara specialkostnader

I detta kapitel ges exempel på specialkostnader som godtas som kostnader som berättigar till statlig ersättning.

1.5.3.1. Förflyttning mellan sjukhus i Finland

Den offentliga hälso- och sjukvården har rätt till statlig ersättning för kostnaderna för förflyttning mellan sjukhus när en person har rätt till vård med stöd av EU-lagstiftningen eller ett internationellt avtal och han eller hon flyttas till ett annat sjukhus i Finland. En förutsättning är att personen är inskriven som patient vid den offentliga hälso- och sjukvårdsenhet från vilken han eller hon förflyttas.

Om personen inte är inskriven som patient vid en offentlig hälso- och sjukvårdsenhet, se anvisningarna nedan under Ej godtagbara kostnader > Transport till en annan vårdenhet av en patient som inte är inskriven.

Exempel

En tysk patient som är inskriven på Päijänne-Tavastlands centralsjukhus transporteras med ambulans till HNS Mejlans sjukhus. Päijänne-Tavastlands centralsjukhus (sjukvårdsdistriktet) har betalat kostnaderna för ambulansresan till transportserviceproducenten. Sjukvårdsdistriktet har rätt att få statlig ersättning för de kostnader som ambulansresan medför. Sjukvårdsdistriktet fogar en kopia av patientens europeiska sjukvårdskort till ersättningsansökan.

1.5.3.2. Förflyttning till ett sjukhus i ett annat nordiskt land

Statlig ersättning betalas för kostnader som föranleds av att en patient med stöd av den nordiska konventionen om social trygghet förflyttas till ett sjukhus i ett annat nordiskt land. I sådana

situationer är det fråga om en patient som fått vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland och som flyttas till ett annat nordiskt land för fortsatt vård.

En förutsättning för statlig ersättning är

• att en patient som är bosatt i ett annat nordiskt land är inskriven för vård inom den offentliga hälso- och sjukvården och

• att han eller hon flyttas till sitt bosättningsland för sjukhusvård.

Den offentliga hälso- och sjukvården bedömer behovet av en förflyttning och ser till

arrangemangen kring förflyttningen. Den betalar först kostnaderna för förflyttningen mellan sjukhusen och söker sedan ersättning för dem.

Ambulansflygning

Om patientens förflyttning mellan sjukhus måste ske med ambulansflyg ska den offentliga hälso-och sjukvården lämna en utredning till FPA:s center för internationella ärenden innan flygningen ordnas.

När den offentliga hälso- och sjukvården prövar ambulansflygningens ändamålsenlighet ska den beakta patientens medicinska tillstånd, patientens vilja och kostnaderna för flygningen i förhållande till något annat transportsätt. Tillämpningsförfarandet gällande den nordiska konventionen

om social trygghet utgår ifrån att patienten i första hand ska vårdas i destinationslandet.

Patienten får inte transporteras till sitt hemland mot sin vilja. Patienten har emellertid rätt att komma till sitt hemland om han eller hon så önskar, och då kan transporten anses vara en del av vården. Återresan ska ordnas med tyngdpunkt på de medicinska grunderna. Hemresan behöver inte ordnas omedelbart vid den tidpunkt patienten önskar utan vid den tidpunkt då det är ändamålsenligt av medicinska och ekonomiska skäl och skäl som är beroende av patientens vilja.

När ersättningsgruppen vid FPA:s center för internationella ärenden fått utredningen om ambulansflygningen får den enhet inom den offentliga hälso- och sjukvården som skickat utredningen svar inom två arbetsdagar från redogörelsens ankomst. Ersättningsgruppen svarar med hjälp av brevmall QKI04 i kundbrevssystemet CICS. Svaret till den offentliga hälso- och sjukvården skickas via skyddad e-post eller per fax.

FPA bedömer inte ambulansflygningens ändamålsenlighet, utan kontrollerar att utredningen tar ställning till medicinska och ekonomiska faktorer och faktorer som är beroende av patientens vilja. Om dessa faktorer inte har beaktats i utredningen ska ersättningsgruppen vid Centret

för internationella ärenden utan dröjsmål be den offentliga hälso- och sjukvården om en tilläggsutredning med brevmall QKL04 i kundbrevssystemet.

Bestämmelser om förfarandet finns i statsrådets förordning om administrationen av kostnader för gränsöverskridande hälso- och sjukvård (65/2014).

1.5.3.3. DRG-pris

Den offentliga hälso- och sjukvården kan uppge vårdkostnaden som DRG-pris. Det beaktas som vårdkostnad på sedvanligt sätt, och statlig ersättning betalas i enlighet med den kostnad som uppgetts.

DRG (Diagnosis Related Groups) är ett patientklassificeringssystem. Där indelas patienterna i grupper där kostnaderna på basis av diagnos och/eller vårdåtgärder är likartade.

Klassificeringssystemet används t.ex. för produktifiering av tjänsterna inom den specialiserade sjukvården.

1.5.3.4. Köpta tjänster i Finland

Den offentliga hälso- och sjukvården kan också ordna vård som köpt tjänst. Kostnaderna kan godkännas om den offentliga hälso- och sjukvården har ordnat vården i form av köpta tjänster hos en privat serviceproducent inom hälso- och sjukvården i Finland. Ett villkor för utbetalning av statlig ersättning är att den offentliga hälso- och sjukvården

• har betalat vårdkostnaderna till den privata serviceproducenten och

• ansöker om statlig ersättning för kostnaderna.

Statlig ersättning betalas för köpta tjänster till den kommun eller samkommun som kostnaderna för de köpta tjänsterna har hänförts till.

1.5.3.5. Köpta tjänster från andra länder

Om den offentliga hälso- och sjukvården med stöd av 54 § i hälso- och sjukvårdslagen skaffar vård som det åligger den att ordna genom köpta tjänster från ett annat EU- eller EES-land eller från Schweiz på basis av ett separat avtal, föreligger rätt till statlig ersättning för kostnaderna om de övriga villkoren för utbetalning av statlig ersättning uppfylls (bl.a. att personen hör till personkretsen för statlig ersättning). Om vården skaffas genom köpta tjänster från något annat land än EU- eller EES-länderna eller Schweiz, föreligger inte rätt till statlig ersättning.

Statlig ersättning kan i samband med köpta tjänster betalas också för kostnaderna för resa utomlands när det är fråga om resekostnaderna för en patient som varit inskriven på en

vårdinrättning. Om patienten inte varit inskriven och han eller hon själv betalar resekostnaderna, kan han eller hon i efterhand ansöka om ersättning hos FPA enligt sjukförsäkringslagen.

Rätten till statlig ersättning gäller inte situationer då en person flyttas från ett sjukhus till ett annat för fortsatt vård i hemlandet, utan uttryckligen skaffande av vård som ordnas i Finland som köpta tjänster från ett annat EU- eller EES-land eller Schweiz.

1.5.3.6. Tolk- och tolkningskostnader

Om den offentliga hälso- och sjukvården har ansett att det varit motiverat att anlita en tolk i

samband med vården av patienten kan kostnaderna för anlitande av tolk eller för tolkning beaktas som vårdkostnader.

Se även i avsnittet Kostnader för översättning av handlingar (Ei hyväksyttäviä kustannuksia >

Asiakirjojen käännöskustannukset).

1.5.3.7. Kostnader för hjälpmedel

Den offentliga hälso- och sjukvården kan ansöka om statlig ersättning för kostnaderna för hjälpmedel som en del av vårdkostnaderna, när de övriga villkoren för beviljande av statlig ersättning uppfylls.

1.5.3.8. Distanstjänster

Distanstjänster, dvs. hälso- och sjukvårdstjänster som ges via videoförbindelse, kan ersättas från och med 1.3.2016. Vårdgivaren bedömer vilka tjänster och vilka kundgrupper som lämpar sig för vård på distans. Vårdgivaren ansvarar för att identifiera patienten och verifiera intyget om rätt till vård. En kopia av intyget om rätt till vård ska lämnas in till FPA som bilaga till ansökan om statlig ersättning på samma sätt som i andra situationer. Kostnaderna för vård som tillhandahålls som distanstjänst kan beaktas i den statliga ersättningen när de övriga villkoren för beviljande av statlig ersättning uppfylls.

Om en person som inte är försäkrad insjuknar akut under en tillfällig vistelse i Finland och får vård och behandling i form av distanstjänster av en serviceproducent inom den offentliga hälso-och sjukvården, kan vårdenheten söka statlig ersättning för kostnaderna om patienten inte har hemkommun i Finland.

Om personen har ett förhandstillstånd för planerad vård och med stöd av tillståndet har fått vård som distanstjänst av en serviceproducent inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland, har den som gett vården rätt att få statlig ersättning. FPA fakturerar i sin tur de faktiska vårdkostnaderna av den stat som beviljat tillståndet för kostnaderna.

Personer som är bosatta i andra EU- eller EES-länder eller i Schweiz, som har s.k. omfattande rätt till vård i Finland, har rätt till all nödvändig vård under en tillfällig vistelse i Finland. Även om en sådan person inte vistas i Finland då han eller hon får vård och behandling i form av

distanstjänster av en finländsk serviceproducent inom hälso- och sjukvården, kan statlig ersättning betalas för kostnaderna med stöd av personens omfattande rätt till vård. Därmed kan statlig ersättning betalas då t.ex. pensionstagare som är bosatta i andra EU- eller EES-länder eller i Schweiz och vilkas sjukvårdskostnader Finland svarar för, från utlandet tar distanskontakt med en finländsk serviceproducent inom den offentliga hälso- och sjukvården och får vård och behandling i form av distanstjänster.

Se även avsnittet Distanstjänst när en icke-försäkrad patient är utomlands (Ei hyväksyttäviä kustannuksia > Etäpalvelu kun ei-vakuutettu asiakas on ulkomailla).

1.5.3.9. Prehospital akutsjukvård som sjukvårdsdistriktets egen verksamhet

Kostnaderna för akutvården kan beaktas som vårdkostnader i den statliga ersättningen bara om sjukvårdsdistriktet ordnar akutvården som en del av sin egen verksamhet.

Ett sjukvårdsdistrikt organiserar den prehospitala akutsjukvården inom sitt område. Distriktet kan sköta verksamheten själv, i samarbete med räddningsväsendet eller ett annat sjukvårdsdistrikt eller köpa tjänsten av en annan serviceproducent.

Se även avsnittet Prehospital akutsjukvård producerad av en privat serviceproducent eller av räddningsväsendet (Ei hyväksyttäviä kustannuksia > Ensihoito yksityisen palvelun tuottajan tai pelastustoimen tuottamana).

1.5.3.10. Kostnader för vård av avliden person

När det gäller vårdkostnader för en avliden person eller kostnader för fastställande av dödsorsak som den offentliga hälso- och sjukvården svarar för kan ersättning betalas i form av statlig ersättning. Kostnader som ersätts i form av statlig ersättning kan vara till exempel kostnader för uppbevaring av liket och kostnaderna för obduktion, förutsatt att det enligt nationell lagstiftning är den offentliga hälso- och sjukvården som svarar för dessa åtgärder.

In document Statlig ersättning (Page 15-19)

Related documents