• No results found

ANSÖKNINGAR OM BOSTAD

In document SOCIALFÖRVALTNINGEN KILS KOMMUN (Page 35-40)

Fr.o.m. 1/1 2008 gäller följande vid planerat eller utfört bedrägeri avseende ekonomiskt bistånd.

I bidragsbrottslagens 2 § fastslås att en person begår bidragsbrott om han eller hon lämnar oriktiga uppgifter eller inte anmäler ändrade förhållanden och på så sätt orsakar att en ekonomisk förmån felaktigt utbetalas eller betalas ut med ett för högt belopp.

Vid upptäckt av, eller misstanke om, att en person som söker eller sökt och erhållit ekonomiskt bistånd agerat bedrägligt skall enligt bidragsbrottslagens 6 § en anmälan till polismyndigheten göras.

Undantag från anmälningsplikten kan göras om den enskilde före utbetalning av biståndet frivilligt vidtar en åtgärd som leder till att ett korrekt beslut kan fattas (bidragsbrottslagens 4 §). Har utbetalning redan skett skall ärendet polisanmälas, detta oaktat om individen återbetalat eller säger sig vara beredd att återbetala.

Inför en eventuell polisanmälan skall handläggaren samråda med förste socialsekreterare, enhetschef eller socialchef.

11. ANSÖKNINGAR OM BOSTAD

Behovet av boende kan i de allra flesta fall tillgodoses utan bistånd från socialtjänsten.

Generellt gäller att den bostadssökande måste uttömma alla möjligheter att på egen hand ordna sin boendesituation. Det handlar om att kontakta alla tillgängliga hyresvärdar, såväl i Kil som i omkringliggande kommuner, leta bland annonser i både tidningar och på internet, använda sig av personliga kontakter m.m.

Föreligger särskilda problem för den enskilde att själv ordna eget boende eller om nuvarande boendesituation riskerar medföra mycket allvarliga kon-sekvenser (t.ex. misshandel eller andra fysiska eller psykiska övergrepp), som förhindrar den enskilde att uppnå skälig levnadsnivå kan det finnas skäl för socialförvaltningen att ge bistånd i form av råd och stöd bostad.

För barnfamiljer och ungdomar kan detta leda till att socialförvaltningen tecknar ett bostadssocialt avtal med Kilsbostäder.

För gruppen vuxna med egen problematik (exempelvis missbruk eller psykisk ohälsa) kan det medföra att individen bereds möjlighet till s.k.

anpassat boende.

Beslut (beviljande eller avslag) om bostadssocialt avtal fattas av 1:e socialsekreterare eller IFO-chef.

12. FRITIDSPENG

1/7 2014 infördes lagen om fritidspeng i syfte att främja barns deltagande i organiserade fritidsaktiviteter. Fritidspengens målgrupp är barn i åk 4-9, tillhörande familjer som uppburit försörjningsstöd minst sex månader den senaste tolvmånadersperioden.

Ändamål som ersättning kan beviljas till är exempelvis medlems,- tränings- och kursavgifter. Det måste handla om organiserade, lärarledda och

regelbundna aktiviteter; generellt utgår inte ersättning för enstaka eller tillfälliga aktiviteter.

Som nämndes i kapitel 5.9 är inte fritidspengen en del av det ekonomiska biståndet utan en fristående ersättning till faktiska kostnader för barns fritidsaktivitet. Det görs således inte någon ekonomisk behovsprövning vid ansökningar om fritidspeng; uppfylls ovanstående kriterier (barnet går i åk 4-9 + långvarigt biståndsbehov) kan erättning utgå utan att familjens övriga rätt till ekonomiskt bistånd påverkas.

Fritidspeng kan beviljas med maximalt 3 000:-/år och barn. Bor barnet växelvis kan som mest halva summan utgå, d.v.s. 1 500:-/år.

Det åligger socialtjänsten att upplysa om möjligheten till fritidspeng.

Ärenden som rör ansökningar om fritidspeng tas upp i ekonomigrupp och/eller med förste socialsekreterare.

Se även Socialstyrelsens meddelandeblad nr 3 2014 (Fritidspeng för barn i hushåll med försörjningsstöd).

Basbelopp 2014: 44 400:-.

.

Ensamkommande barn/ungdomars ekonomi

Under asyltiden:

När ett ensamkommande barn/ungdom anvisas till Kils kommun placeras denne på HVB Kilsbo.

Inledningsvis är ungdomen asylsökande i avvaktan på beslut om permanent uppehållstillstånd (PUT).

Under den tid som barnet/ungdomen är asylsökande har Migrationsverket det ekonomiska ansvaret. Migrationsverket utbetalar dagersättning, som bland annat ska räcka till barnets/ungdomens personliga behov, till exempel kläder, skor, medicin, och sådant han/hon vill göra på sin fritid.

Ett asylsökande barn/ungdom kan även ansöka hos Migrationsverket om särskilda kostnader, till exempel om extra bidrag till kläder och till glasögon.

I särskilda fall, till exempel när det gäller vinterkläder, kan kommunen bevilja barnet/ungdomen ersättning i väntan på klädbidrag från

Migrationsverket. Utbetald ersättning återsöks hos Migrationsverket eller god man.

Observera att alla ensamkommande som är placerade på HVB Kilsbo har rätt till fritidspengar, 1 500:-/år från kommunen, detta oavsett om

barnet/ungdomen är asylsökande eller har fått PUT. Se vidare sid 4 om fritidspengar.

När barnet/ungdomen får permanent uppehållstillstånd

En månad efter att barnet/ungdomen fått uppehållstillstånd blir han/hon utskriven från Migrationsverket. I samband med kommunplaceringen tar kommunen ansvar för att tillgodose barnets/ungdomens ekonomiska behov.

Ensamkommande barn/ungdomar bor inledningsvis på HVB Kilsbo.

Boendekedjan ser ut så här:

1. HVB Kilsbo (Asylsökande + PUT).

2. Utslussboendet NEXUS (PUT + utveckling till exempel språket, skolan, m.m.).

3. Egen lägenhet (PUT + 18 år fyllda).

Observera att oavsett ovanstående boendeform är barnet/ungdomen inskriven på HVB Kilsbo.

Andra tänkbara boendescenarion för den unge kan också vara:

- Flytt till föräldrar (t.ex. mamma och syskon kommer till Sverige).

- Familjehemsplacering.

- Annan placering enligt SoL eller LVU.

Vid flytt till förälder, familjehemsplacering eller annan placering sker omedelbar utskrivning från HVB Kilsbo.

HVB Kilsbo

Ersättning i avvaktan på studiemedel/barnbidrag

En månad efter att barnet/ungdomen fått permanent uppehållstillstånd beviljar kommunen ersättning i avvaktan på studiemedel/barnbidrag.

Barnet/ungdomen och dennes gode man ansöker skriftligt på särskild blankett som sedan förvaras i personens akt. Ersättningen beräknas från och med kommunplaceringsdatum och betalas i förskott. Ersättningen beräknas utifrån 35 kr per dag för del av månad och 1 050: - för en hel månad. Ersättningen betalas ut den sista vardagen i månaden. Vid retroaktiv ersättning från CSN/Försäkringskassan skall motsvarande belopp återbetalas till kommunen.

Ersättning till ID-kort

Barnet/ungdomen har rätt till ersättning från kommunen till ID-kort.

Ersättning som är avsedd till mat, hygienartiklar och telefonkort Barnet/ungdomen har rätt till ersättning från kommunen som är avsedd för mat, hygienartiklar och telefonkort. Ersättningen uppgår till 1 850: - (28 dagar). Utbetalning av dessa pengar ser ut enligt följande: 1:a veckan 500: -; 2:a veckan 400: -; 3:e veckan 400: - och 4:e veckan 550: -.

Utslussboendet NEXUS

Barnet/ungdomen har rätt till ersättningar för följande ändamål:

livsmedel 1 709:-, kläder/skor 553:-, fritid 538:-, hemförsäkring 55:-, hygien 271:-, telefonkort 100:-, busskort 535:- och hushållskostnader 115:-. Totalt: 3 876:- minus barnbidrag/studiemedel med 1 050:- = 2 826:- (det extra tillägget från CSN om 855:- medräknas ej som inkomst). Dessutom kan barnet/ungdomen beviljas ersättning för receptbelagda mediciner. Vid ansökan om ersättning för receptbelagda mediciner ska barnet bifoga aktuellt kvitto.

Vid behov av glasögon eller tandvård skall till ansökan bifogas

kostnadsförslag från behandlande optiker eller behandlande tandläkare.

Glasögon och tandvårdsärenden tas upp i ekonomigrupp för diskussion.

Avsikten är att bedöma om föreslagna kostnader är godtagbara och skäliga.

Barnet/ungdomen skall lämna in ifylld ansökan om ersättning HVB Kilsbo Nexus för nästkommande månad senast den 18:e varje månad.

Utbetalning sker den 27:e varje månad. Är den 27:e en helgdag får barnet/ungdomen pengar vardagen innan. Ansökningsblankett finns att

hämta i socialförvaltningens reception eller på Nexus kontor. Besök bokas vanligtvis inte, ansökan görs skriftligt till ekonomihandläggaren.

Egen lägenhet

När ungdomen fyllt 18 år kan det bli aktuellt med flytt till egen lägenhet.

Inför flytten informerar ekonomihandläggaren ungdomen hur dennes ekonomi kommer att påverkas av eget boende.

Ungdomen träffar ekonomihandläggaren i slutet av varje månad för att ansöka om försörjningsstöd för nästkommande månad. I samband med varje besök fyller ungdomen i ansökan om ersättning för

ensam-kommande ungdomar. Till ansökan ska bifogas uppdaterat kontoutdrag.

Syftet med mötet är att ungdomen delger sin aktuella situation, hälsa, studier, eventuellt sommarjobb och planering inför framtiden.

Normberäkning för månaden upprättas och brukar se ut enligt följande:

Inkomster

Förlängt barnbidrag/studiemedel med 1 050:- (det extra tillägget om 855:- medräknas ej som inkomst).

Utgifter

Hyra, varierande belopp. Hyran betalar ekonomihandläggaren direkt till hyresvärden.

Hemförsäkring, varierande belopp.

Busskort med 535:-.

Telefonkort med 100:-.

Extra tillägg fritid med 121:-.

Besparingar räknas inte som inkomster i beräkningen. Ungdomarna informeras om att en annan bedömning kommer att göras i händelse av att de ansöker om försörjningsstöd (efter utskrivning från HVB Kilsbo).

När det är klart att ungdomen flyttar till egen lägenhet kommer han/hon behöva ansöka om ersättning till hemutrustning, då han/hon kommer att behöva köpa möblemang till lägenheten. Hemutrustningsbidrag kan beviljas med högst 10% av årets prisbasbelopp. Ungdomen använder ovanstående blankett för att ansöka om ersättning till hemutrustning.

Flytt till förälder

Om barnets/ungdomens förälder/föräldrar flyttar till Sverige, skrivs han/hon ut från HVB Kilsbo. Fortsättningsvis kommer den ungen att ingå i familjens hushåll och vid behov är det föräldern/föräldrarna som får ansöka om försörjningsstöd.

Övrigt

 Ersättning till körkort med alla dess kostnader beviljas inte.

 Ersättning till pass beviljas inte.

 Tandvårdsförsäkring. Ungdomen skall ha omfattande tandvårdsbehov för att kunna erhålla ersättning till tandvårdsförsäkring.

 Nöjesresor får bekostas med fritidspengar. Gruppresor som HVB Kilsbo anordnar som aktiviteter för barnen/ungdomarna betalas av boendet.

 Kostnader för flygbiljetter, exempelvis för familjemedlemmar, kan ansökas hos Röda korset.

 Datorer, mobiltelefoner, surfplattor, tv-apparater eller annan hemutrustning beviljas barnet/ungdomen inte ersättning till. Barnet/ungdomen får spara för att kunna köpa sig sådana saker.

Fritidspengar

Oberoende av om barnet/ungdomen har asyl eller permanent uppehålls- tillstånd har denne rätt till 1 500:- /år för att främja fritidsaktiviteter (t ex inköp av träningskläder, träningsutrustning, träningskort, etc). Ansökan om ersättning i form av fritidspengar görs av barnet/ungdomen själv och av gode mannen. Rätten till fritidspengar gäller fr.o.m. att

barnet/ungdomen placerats på HVB Kilsbo och ett år framåt. Om barnet/ungdomen inte utnyttjar sina fritidspengar, eller om denne bara utnyttjar ett visst belopp förs det kvarstående beloppet över till nästa period.

När barnet/ungdomen beviljas ersättning i form av fritidspengar sker inköp av fritidsutrustning via rekvisition som personal på HVB Kilsbo hämtar hos ekonomihandläggaren. Personal på HVB Kilsbo lämnar in kvitto hos ekonomihandläggaren. Inköp av medlemsavgifter betalar ekonomihandläggaren vanligtvis direkt till föreningen/gymmet.

Barnet/ungdomen får en kopia på själva utbetalningen, så att den vid behov kan visas upp. Vid uttag av fritidspeng förs löpande journal-anteckningar om detta i ungdomens akt.

In document SOCIALFÖRVALTNINGEN KILS KOMMUN (Page 35-40)

Related documents