• No results found

ANSÖKNINGSBLANKETT ETISK PRÖVNING

In document Bemötandets makt (Page 57-63)

allmänhet har gentemot dig?

ANSÖKNINGSBLANKETT ETISK PRÖVNING

Projektets titel: Hemlösas möte med socialtjänsten

Studenter som genomför projektet. Adress och din e-post som student. Ingen annan accepteras.

Anna Karlsson Vitemöllegatan 12c 214 42 Malmö

Hso08141@student.mah.se

Utbildningsnivå: Socionomprogrammet IFS , Masterprogrammet

Handledarens namn, kompetens, adress och e-post: Enrique Perez

Uppgifter om projektet

1. Sammanfattande beskrivning

Till hösten kommer jag skriva min D-uppsats. Jag har valt att in- rikta mig på hemlöshetsproblematiken och genus. Min förhoppning är att kunna skriva om hur personer med en hemlöshetsproblematik upplever möten med socialtjänsten. Då jag vill ha en genusinrikt- ning på mitt arbete kommer fokus att ligga på hur och om kvinnor och män upplever möten med socialtjänsten olika samt om de får ett annat bemötande samt tillgång till olika resurser. Jag vill även se hur socialtjänsten upplever dessa möten samt om de själva kan se någon skillnad i hur de bemöter kvinnor respektive män.

Det jag vill undersöka gällande möten dem emellan är hur de olika parterna upplever den andres attityder gentemot dem själva. Vilket språkbruk använder sig de olika parterna av samt anser de att de vid mötena är enade om vad som diskuteras och bestäms. Jag vill un- dersöka om de hemlösa anser att de får den hjälp, det stöd och det bemötande de känner att de är i behov av samt om personal vid so- cialtjänsten känner att de kan möta klienten på dess egna villkor samt om man känner att man kan erbjuda adekvat hjälp.

Jag vill undersöka om man använder samma språkbruk gentemot kvinnor samt män och om det existerar en förförståelse kring hur man bör bemöta en man samt kvinna.

Jag vill kolla på vilka frågor som ställs män gentemot kvinnor samt män och även vilka svar som ges desamma.

Slutligen vill jag undersöka om män och kvinnor med en hemlös- hetsproblematik ges samma resurser samt förutsättningar till hjälp eller om man anser det nödvändigt att erbjuda klienter olikartade al- ternativ baserat på könstillhörighet. Vill klienterna olika utifrån vil- ket kön de tillhör och tas deras önskningar in eller arbetar man uti- från en förförstådd mall utifrån vad man anser vara det bästa alter- nativet för klienterna. Kort sagt ser man till individen eller låter man individen höra till en grupp där alla får samma resurser tillde- lade utan beaktning till individens egen vilja.

2. Ange primär vetenskaplig frågeställning

De u nuläget grundläggande frågeställningarna jag kommer utgå från är:

Hur upplever kvinnor respektive män med en hemlöshets- problematik möten med socialtjänsten?.

Hur upplever socialtjänsten dessa möten?

• Kan man se en skillnad mellan vilka resurser män respek- tive kvinnor erbjuds?

Jag kommer i min uppsats även lägga in ett stycke som beskri- ver hur hemlöshetsproblematiken ser ut i nuläget i Malmö. 3. Beskriv undersökningsprocedur, datainsamling och datas karak-

tär, hantering av data

I min uppsats kommer jag använda mig av en kvalitativ metod. Jag har som mål att intervjua personer med en hemlöshetsproblematik, ett jämt antal män och kvinnor, samt att intervjua personal på soci- altjänsten som har en direkt kontakt och deltar aktivt i möten med personer med hemlöshetsproblematik. Jag kommer samla in data och information i högsta grad från dessa intervjuer men jag kom- mer även att studera statistik som beskriver hemlöshetsproblemati- ken i Malmö stad samt litteratur och andra undersökningar som be- rör dessa problem. All data som jag samlar in kommer att förvaras på så vis att obehöriga ej kan komma i kontakt med informationen. Alla personer som intervjuas kommer att ges möjlighet att vara anonyma om det är deras önskan. Intervjumaterial, inspelat material samt intervjuanteckningar kommer förvaras delvis i min personda- tor som ingen annan har tillgång till samt i mitt hem förvarat på en plats där det ej är öppet för t.ex. besökare att ta del av detta. Vid genomförandet av intervjuer med personer med hemlöshets- problematik kommer jag vara noggrann med att se över om dessa personer verkar vara i så pass bra skicka, fysiskt samt psykiskt för att ej påverkas negativt av att delta i min studie. Jag är medveten om att psykiskt ohälsa samt missbruksproblematik är vanligt före- kommande och kommer därmed noga överväga om intervjuer som tidigare nämnt är ”ofarligt” för dem att genomföra och att de är fullt medvetna om vad de ställer upp på. För att säkerställa att jag ej ut-

jag rådfråga verksamhetschefen på de härbärgen där intervjuerna kommer genomföras. Detta för att få en annan persons åsikt och för att få en sorts gatekeeper. Min förhoppning och tro är att verksam- hetschefen har sina gästers välmående i första hand och därmed kommer att ge mig relevant och trovärdig feedback innan genomfö- randet av intervjuer. Som det ser ut i nuläget kommer jag att ge- nomföra ett fåtal intervjuer på min arbetsplats där jag arbetar som timvikarie. Genom att jag ej är där dagligen anser jag att det ej kommer påverka informanternas syn på mig på något vis. Jag har även fått tydliga indikationer från gäster på härbärget om att de är mycket intresserade av att delta då jag under tidigare arbetspass har diskuterat min tanke kring en uppsats. De har vid visat intresse sagt att de vill bli intervjuade av det skäl att de ej känner att de annars har möjlighet att uttryck sina tankar kring mötet samt samarbetet med socialtjänsten och att de även skulle se det som en form av social träning att delta. Jag kommer vid dessa intervjuer vara mycket noggrann med att poängtera att intervjuerna genomförs av mig som student och ej som personal på boendet. Detta för att und- vika att missleda informanterna till att tro att fördelar eller nackde- lar kommer tillfallas dem om de väljer att delta alt ej delta.

4. Plats där datainsamling sker:

Som ovan nämnt är min förhoppning att jag skall kunna genomföra mycket av min datainsamling på min arbetsplats samt på ett här- bärge i Malmö stad för kvinnor. Övrig information och datain- samling kommer att ske på socialkontor om personal jag intervjuar anser att detta är det bästa. Jag har även en förhoppning om att jag skall kunna söka upp informanter bl.a. på stadmissionen och Aluma om samtycke beviljas från chefer på dessa ställen. Litteratur och dylikt kommer att samlas in och inhämtas från bl.a bibliotek, be- ställningar över Internet samt genom insamling av annat skriftligt av intresse bl.a från socialkontor, staddelskontor samt Malmö kommun.

Uppgifter om population/material 1. Beskriv urvalsförfarande

Mitt urval kommer vara av icke-slumpmässig karaktär, dvs jag är medveten om vilka grupper/personer jag vill intervjua och jag kommer därmed aktivt söka upp dessa specifika grupper. Min för- hoppning är även att jag till viss del kan få in informanter genom ett snöbolls-urval, i tidigare studier har jag märkt att denna form av urval är av mycket positiv art då personal/informanter ofta har hän- visat mig vidare till personer med en större kunskap av det pro- blemområde man valt att inrikta sig på. För att få en större förstå- else anser jag att det är mycket positivt att samtala med människor med erfarenheter av problemområdet även om de ej är direkt an- slutna till det man vill undersöka.

I nuläget kan jag ej fullt ut avgöra hur pass många informanter jag kommer behöva intervjua för att få fram den information jag efter- söker utan jag väljer att lämna detta öppet. Till att börja med kom- mer jag dock försöka få ca 4-5 personer från vardera grupp jag an- ser vara nödvändiga att intervjua för att få fram det jag söker svar på. I mitt fall kommer jag därmed försöka intervjua 4-5 kvinnor med en hemlöshetsproblematik, 4-5 män med samma problematik samt 4-5 anställda på socialtjänsten. Jag är medveten om att det är ett relativt högt antal men min tro i nuläget är det är det antal som i mitt fall behövs för att jag skall kunna göra en så pass mångfacette- rad och sannolik studie som möjligt. Genom att jag har en förhopp- ning om ett snöbollsurval är jag medveten om att antalet informan- ter kan komma att öka vilket kan vara tidskrävande men jag anser ändock att den tid det kommer att ta ändock är nödvändig.

Information och samtycke

1. Beskriv procedur och innehåll i information vid tillfrågan om deltagande

Vid tillfrågan om deltagande kommer jag utgå ifrån de fyra etiska ståndpunkter uppsatta av forskningsetiska rådet. Jag kommer att söka samtycke av informanterna samt tydligt beskriva vilket syfte jag har med studien. Jag kommer även beskriva hur informationen kommer att nyttjas och beskriva att informationen kommer att vara konfidentiell samt att de har all rätt att dels vara anonyma dels ta del av mina slutsatser för att de skall ha möjlighet att dra sig ur om de ej känner att de representeras på det vis de önskat.

2. Hur inhämtas samtycke?

Jag har som mål att inhämta samtycke dels genom att redan vid sö- kandet efter informanter skriftligt beskriva syftet med studien, där kommer jag beskriva de etiska principer jag strävar efter att följa samt ge dem möjlighet att tidigt avböja. Detta genom de bilagor som tillhandahålls av Malmö högskola (se bilagor). Om de väljer att delta kommer jag ännu en gång förklara vad studien går ut på muntligt, detta för att kontrollera att de de facto är helt införstådda med vad de ställer upp på. Jag överväger att förutom att se till att jag har ett muntligt samtycke även be om ett skriftligt samtycke (detta endast om de ej väljer att vara helt anonyma i studien). Det skriftliga samtycket kommer i sådana fall bifogas till en kortare skriftlig beskrivning av studiens syfte.

Forskningsetiska överväganden

1. Reflektera över vilka etiska problem som kan uppstå för delta- garna i samband med undersökningen

Jag kan inte se några tydliga etiska problem som kan inträffa. Det kanske främsta jag kan se är att som tidigare nämnt flertalet perso- ner med en hemlöshetsproblematik lider av ett missbruk eller psy- kiskt ohälsa vilket kan göra det svårt att avgöra om de är fullt ut medvetna om vad de ställer upp på, dock anser jag ej att studien

kan skada någon då den endast syftar till att undersöka rådande för- hållanden.

Jag måste i min uppsats vara mycket noggrann med att ej lämna ut sådan information som kan göra det möjligt att säkerställa en per- sons identitet för andra om det ej är den personens intresse. Detta kommer jag göra genom att ej lämna ut uppgifter som kan vara ”unika” för just denna person. Jag kommer även undvika att inter- vjua personer med en hemlöshetsproblematik samt anställda vid so- cialtjänsten som har en relation till varandra.

Jag har som mål att intervjua personer med en hemlöshetsproble- matik innan jag intervjuar anställda vid socialtjänsten vilket jag an- ser kan hjälpa mig att skydda personer då jag kan ställa frågan om de känner att det är någon de ej vill att jag söker kontakt med. Jag måste vara noggrann med att poängtera att jag ej vill ha inform- ation från informanterna från socialtjänsten som rör enskilda fall utan snarare ha generell information som de känner rör en stor del av deras klienter. Genom att jag själv har en relativt stor kunskap om en stor del av Malmö stads hemlösa män vill jag vara noggrann och poängtera detta för främst socialtjänsten så ej information jag kan ha tidigare kunskap om används alltför frikostigt. Om jag har för stor kunskap om vilka klienter socialtjänsten talar om kan det leda till att jag får svårt att göra en ”fristående” bedömning utan förförståelse av insamlat intervjumaterial.

2.Beskriv eventuell nytta som projektet kan innebära för deltagarna Om en skillnad de facto kan ses mellan vilket bemötande samt vilka resurser som erbjuds män respektive kvinnor med en hemlös- hetsproblematik tror jag att mitt projekt kan vara en ögonöppnare för yrkesverksamma inom socialtjänsten. Jag tror även att man kan se vad som behöver förbättras samt vad som fungerar i de möten jag planerar att undersöka.

På ett rent personligt plan för de informanter med en hemlöshets- problematik tror jag och har även fått indikationer om att det dels kan vara en form av social träning med även en möjlighet att få ut- tryck sig fritt om ett ämne som annars kan vara svårt att ges ut- rymme att diskutera med någon utomstående.

Redovisning av resultat

1. Hur kommer resultaten att offentliggöras?

Resultatet kommer att dels lämnas in till ansvarig lärare på socionompro- grammet. Jag kommer även ge deltagarna i studien möjlighet att ta del av mina resultat. Resultaten kommer vid färdigställande att offentliggöras i min d-uppsats samt vid en opponering/redovisning av den färdiga uppsat- sen. Såvitt jag har förstått det kommer även uppsatsen publiceras på nätet av Malmö högskola där andra studenter ges möjlighet att ta del av resulta- ten

2. Hur säkerställs informanternas integritet när materialet publice- ras?

Genom noggrant övervägande över vilken information som kan an- vändas utan att det blir möjligt att avgöra vilka personerna som del-

tar. Jag kommer innan publicering av materialet noggrant kontrol- lera att ingen information som kan tydliggöra vem en informant som har valt att vara anonym utlämnas. Inga personuppgifter kom- mer att utlämnas och jag kommer i de fall det är nödvändigt ute- lämna var intervjuer har genomförts. Detta vill jag förklara genom att visa på att på exempelvis ett härbärge är man genom socialtjäns- ten inskriven och genom att kontrollera vid vilken tidpunkt en in- tervju har genomförts skulle man därmed relativt lätt kunna kon- trollera vem som uttalat sig om vad. Något som ej får inträffa. In- nan publicering kommer jag även att låta de informanter som är vil- liga ta del av uppsatsen och därmed ges möjlighet att kommentera om de anser att jag lämnat ut någon information som de själva öns- kar skall hemlighållas. Om detta sker kommer den informationen plockas bort eller vidare bearbetas tills den ej kan leda tillbaka till den informant som lämnat den. Innan publicering kommer jag även rådfråga min handledare om han anser att uppsatsen uppfyller de krav som ställts angående etiska kriterier.

Slutgiltigt kommer jag även att studera de etiska råd som har ställts upp och mycket noggrant kontrollera att dessa följs. Om möjlighet finns har jag även en önskan om att diskutera min uppsats med det etiska rådet vid Malmö högskola för att slutgiltigt få ett godkän- nande om publicering av min uppsats. Min stora skräck och oro är att någon som självmant har valt att ställa upp som informant kommer att komma till skada och jag kommer att arbeta mycket hårt och noggrant för att undvika att något sådant kommer att ske.

Bilaga 3: Dnr godkännande etiska rådet

In document Bemötandets makt (Page 57-63)

Related documents