• No results found

6. Resultat

6.2 Ansvarsfördelning mellan könen i informella och formella möten

I intervjuerna med vårdnadshavarna och förskollärarna pratade vi om hur ansvarsfördelningen mellan vårdnadshavarna ser ut, det vill säga vem som brukar lämna och hämta barnet på förskolan och vem som brukar gå på föräldramöten och utvecklingssamtal. Vi satte också ansvarsfördelningen mellan könen i en historisk kontext, upplever förskollärarna att pappor tar ett större ansvar i dagens förskola?

Vårdnadshavare 1 berättar att när hon och barnens pappa var föräldralediga var hon helt

föräldraledig i tio månader, sedan var pappan föräldraledig ett halvår för att därefter dela lika åtta månader. Med andra barnet var hon helt föräldraledig 13 månader och sedan delade de åtta-nio månader där pappan tog 60 % och mamman 40 %. Även om de delade ungefär lika på

föräldraledigheten så berättar informanten att det är hon som lämnar och hämtar lite oftare eftersom hon jobbar deltid.

Vårdnadshavare 2 berättar att hans fru var först hemma i 1,5 år med deras första barn, sedan var han föräldraledig i ett år så totalt 2,5 år har de varit föräldralediga. Nu är frun föräldraledig med deras andra barn och de har haft sitt äldsta barn i förskola i knappt ett år. Han berättar att det inte har varit så många formella möten men de fåtal som de bjudits in till har frun gått själv på nästan alla. Han berättar vidare att det även är hans fru som har lämnat och hämtat i en större omfattning.

Det har delvis berott på arbetstider och sysselsättning. Vårt barn är 15 timmars-barn sedan ett antal månader och eftersom det är min fru som är hemma med vårt andra barn så har det varit naturligt att det också har varit hon som har lämnat och hämtat. (Vårdnadshavare 2) Vårdnadshavare 1 berättade, som nämnt, att det är hon som lämnar och hämtar oftare men att det ser lite annorlunda ut på de formella mötena. På föräldramötena brukar pappan gå de gånger som de inte har gått båda två och hon berättar att han då i stort sett varit den enda mannen på plats och att det i övrigt bara varit mammor. Att han har gått på mötena förklarar hon som ett medvetet val.

[...] just för att jag är förskollärare själv, då är det bättre att det är pappan som går för jag tror att de kan lyssna på honom bättre eftersom han är utomstående istället för mig som redan är involverad. (Vårdnadshavare 1)

Vårdnadshavare 3 berättar att hon och hennes man har varit hemma ungefär lika mycket med sina två barn och kommer totalt sett vara hemma ungefär ett år var med båda barnen. De har också en jämn uppdelning av lämning och hämtning där den ena lämnar och den andra hämtar. Just nu är hennes man föräldraledig och då är det alltid han som lämnar och hämtar. Vid formella möten upplever hon att de också har fördelat relativt lika mellan sig där hon har varit på utvecklingssamtal och barnets pappa har varit på föräldramöten.

De intervjuade förskollärarna har olika uppfattningar hur stor uppslutning det är på formella möten som föräldramöten. Förskollärare A menar att det inte kommer så många överhuvudtaget men att det brukar vara en ganska jämn fördelning mellan könen, oftast kommer både mamman och pappan om det finns två vårdnadshavare till barnet. Förskollärare B, som jobbar med de yngre åldrarna, tycker att hon ofta ser att båda vårdnadshavarna är med på samtal, framförallt om det är

förstagångsföräldrar. Hon har också sett hur samhället har förändrats över tid där båda

vårdnadshavarna i dagens förskola visar en större delaktighet i både den informella och formella samverkan.

Där tror jag att samhället har tagit stora kliv, för när jag började för många år sedan så var det ju enbart mammor, det var verkligen det. Det var de som skolade in barnen och gick på möten medan papporna jobbade. (Förskollärare B)

Förskollärare D kan också tydligt se hur uppdelningen mellan vårdnadshavarna har förändrats. Förr var det alltid mammorna som skolade in och även lämnade, hämtade och gick på olika möten.

Numera skulle jag säga att det kanske är en liten övervikt åt att mammor lämnar och hämtar men att det är minst lika många pappor som mammor på utvecklingssamtal och föräldramöten. Även på inskolningarna tycker jag att det är jämnt. (Förskollärare D)

Förskollärare C upplever, till skillnad från övriga intervjuade förskollärare, att det mestadels är kvinnor som är representerade på deras avdelning när det är föräldramöten. Även på deras senaste samkväm var det bara kvinnor, dock hade nästan alla barn någon representant på plats. Vidare berättar hon att utvecklingssamtalen är bättre fördelade och i många samtal kommer båda vårdnadshavarna.

Sammanfattning

Samtliga vårdnadshavare berättar att de har delat relativt lika på föräldraledigheten, även om det är mamman som har varit hemma något längre förutom vårdnadshavare 3 som berättar att hon och hennes man totalt sett har delat lika. I intervjuerna framkommer att det är mammorna som lämnar och hämtar oftare, några orsaker till det som lyfts fram är att det är mamman som jobbar deltid och att det är mamman som är hemma med syskon. Vid formella möten som utvecklingssamtal och föräldramöten är det en mer jämlik fördelning. En av vårdnadshavarna berättar att det är hennes man som oftast går på föräldramöten när de inte går båda två. En annan vårdnadshavare berättar att hon och mannen fördelar samtalen mellan sig, där hon går på utvecklingssamtalen och han på föräldramöten, medan den tredje vårdnadshavaren berättar att det är hans fru som gått själv på nästan alla formella möten.

Förskollärarna har olika uppfattningar om uppslutning på föräldramöten där en tycker att det är dålig närvaro överlag medan en annan upplever att det är många vårdnadshavare närvarande. Tre av förskollärarna uppfattar att det inte är ett kön som är överrepresenterat på mötena utan att det oftast är båda vårdnadshavarna på plats medan den fjärde ser att det är mammor som är

överrepresenterade. Förskollärare B och D, som har arbetat som förskollärare i snart 30 år

formella möten. Här framkommer det motsägelser i berättelserna då vårdnadshavare 1 lyfte fram att hennes man i stort sett varit den enda mannen på plats på föräldramötena.