• No results found

Ansvarsfördelning och samarbete

5. Metod

6.2. Ansvarsfördelning och samarbete

I de allmänna råden skriver Skolverket (2013, 15) att rektorn bör, ”Tydliggöra hur ansvaret för studie- och yrkesvägledningen är fördelat mellan studie- och yrkesvägledare, lärare och övrig personal samt formerna för samarbetet mellan dem”. Vi kommer här presentera studiens

resultat relaterat till hur rektor tydliggör ansvarsfördelningen och samarbetet mellan studie- och yrkesvägledare och lärare.

6.2.1. Ansvarsfördelning, studie- och yrkesvägledare och lärare

Rektor 1,2,4, 5 och 6 fördelar inte ansvaret mellan personalen. Rektor 3 säger att hen fördelar arbetsuppgifterna sinsemellan studie- och yrkesvägledare och lärare.

Det framgick att rektor 1 inte tydliggör ansvarsfördelningen mellan personalen på skolan. Det som rektor 1 ser till att studie- och yrkesvägledaren ansvarar för är de enskilda vägledningssamtalen i årskurs åtta och nio. Vad gäller övrigt ansvar, till exempel studie- och yrkesvägledning i undervisningen har rektorn ingen direkt inblick i. När rektor 1 pratade om lärare på skolan sa hen följande, ”Nej det är jätteerfarna lärare, så jobbar dem”, de jobbar som de jobbar, men rektorn har inte styrt upp arbetet eller ansvaret sinsemellan studie- och yrkesvägledare och lärare. Rektor 1 sa även följande, ”Det som studievägledaren är utbildad till det får den göra det läraren är utbildad till får den göra. Sen har vi läroplaner som vi alla arbetar från.”

Rektor 2 sa följande gällande ansvarsfördelningen mellan studie- och yrkesvägledare och lärare, ”Det är väldigt svårt att säga, det är syvens huvuduppdrag sen så jobbar lärarna tillsammans med dem, det ingår i deras uppdrag också men det är syvens huvuduppdrag.” Rektor 2 tycker alltså att det är svårt att säga hur ansvarsfördelningen är, med andra ord tydliggör inte rektorn ansvarsfördelningen sinsemellan.

Rektor 3 sa att, ”Det är jag som fördelar ut uppgifterna till dem.”, alltså fördelar rektor ansvaret för olika arbetsuppgifter gällande studie- och yrkesvägledningen mellan studie- och yrkesvägledare och rektor.

Rektor 4 lägger allt ansvar på studie- och yrkesvägledaren och sa följande, ”Eftersom jag rekryterar en erfaren studievägledare med komplett utbildning så vet jag att den vet hur arbetet ska läggas upp.”.

Rektor 5 sa följande gällande ansvaret kring studie- och yrkesvägledningen:

Det är ju bara att läsa skollagen, det är ju jag som har ansvar för det, så. Men det är klart att det är ju också ett stort ansvar på syven själv det tänker jag, det måste det ju vara. Och läraren också, läraren i samarbete med syven.

Rektor 5 tydliggör inte ansvarsfördelningen, utan hen tänker att det ligger ansvar på både studie- och yrkesvägledare och lärare.

Rektor 6 fördelar inte arbetsuppgifter mellan personalen och ser inte till att förtydliga ansvarsfördelningen.

6.2.1.1. Förstå och Målförskjutning

Rektorerna verkar inte riktigt förstå sin roll i att fördela ansvaret mellan personalen, de antar att studie- och yrkesvägledare och lärare arbetar som de bör. Viljan att fördela ansvarsuppgifterna finns där inte heller. I detta fall, med ansvarsfördelningen som rektors ansvar verkar det som att policyn inte nått fram riktigt, det råder en okunskap i att det skulle vara deras ansvar som rektorer att fördela ansvaret mellan personalen.Detta liknar implementeringsbegreppet målförskjutning, alltså att Skolverkets mål i att rektor ska fördela ansvaret för arbetet med studie- och yrkesvägledning mellan personalen inte har nått fram, eller att målet har förändrats. Dock har vi rektor 3 som ett motargument till att rektorer i allmänhet inte skulle förstått just detta mål, och eftersom att samtliga rektorer arbetar på en kommunal grundskola borde inte rektorerna ha olika led ifrån den originella policyn.

6.2.1.2. Bottom-up

Vi ser att implementeringen utav skolverkets policy skulle ske utifrån ett bottom-up- perspektiv då det är utefter rektorernas tolkning utav sitt ansvar i att fördela arbetsuppgifterna som avgör ifall det görs eller inte. Rektorerna, förutom rektor 3 visar på att de inte tolkar skolverkets policy som att det är deras ansvar att förtydliga arbetsuppgifterna, utan att de antar att studie- och yrkesvägledaren vet sin roll och likaså lärarna.

6.2.2. Samarbetet mellan studie- och yrkesvägledare och lärare

Rektor 1 och 2 pratade om studie- och yrkesvägledarens samarbete i EHT. Rektor 2 pratade om samarbete mellan studie- och yrkesvägledare, arbetslag och lärare i undervisningen. Rektor 3 försökte samordna samarbete i arbetet med studie- och yrkesvägledningen, men studie- och yrkesvägledaren var motstridig. Rektor 4 och 5 hade ingen inblick i samarbetet. Rektor 6 trodde att samarbetet fungerade bra.

Rektor 1 ger ett exempel på när studie- och yrkesvägledaren samarbetar med övriga yrkesgrupper:

Vi har ju jättebra samarbete med vår studievägledare, det är ju både ett samarbete med elevhälsoteamet som specialpedagog, speciallärare, skolsköterska, kurator, och rektorerna. Vi har ett jättebra samarbete där och vi tar alltid upp dem här eleverna som kanske inte når målen vad ska vi göra för dem hur ska vi se till att dem kommer någonstans och vilka vägar dem ska ta och då har vi ett samarbete där vi diskuterar dem eleverna och sen blir

det då möten med föräldrarna och sen är det möte med mottagande gymnasieskola, så att man har en klar plan och en bra övergång för eleverna.

Övrig form av samarbete gällande studie- och yrkesvägledningen visste inte rektorn 1 om. Rektor 2 pratade också om studie- och yrkesvägledaren i EHT, alltså att studie- och yrkesvägledningen är en del i EHT och på så vis samarbetar med den personalen. Rektor 2 pratade också om studie- och yrkesvägledarens samarbete med arbetslagen och lärare i undervisningen, ”sen så jobbar hon mycket direkt ut i arbetslagen och jobbar med lärarna som planerar och jobbar och är med både inne på lektionen ibland men också lyfter ut elever och jobbar med dem själv, så att det är ett ganska flödande arbete där.”.

Rektor 3 gav ett exempel för ett samarbetsuppdrag till studie- och yrkesvägledaren:

Det har legat nere och det gav vi också en uppgift att han skulle jobba med våran näringsstrateg på kommunhuset som då har alla kontakter med företag och sånt, så blev inte fallet utan då fick jag bli studie- och yrkesvägledare, där tillsammans med min biträdande och näringsstrategen då

Studie- och yrkesvägledaren, menar rektor 3 att inte var samarbetsvillig. Men rektorn har försökt skapa samarbetsformer för studie- och yrkesvägledningen.

Rektor 4 svarade följande när vi frågade om hur studie- och yrkesvägledaren samarbetar med lärare:

Frånsett det här med att studievägledaren arbetar på två skolor och på det viset så är han liksom på språng och har ju bara halva sin tjänst här och det gör ju att han inte har samma möjlighet att komma in i gruppen som dem andra, men om vi bortser från det så är han som vilken kollega som helst, inget speciellt med honom på det viset.

Rektor 4 menade också att lärare inte direkt har något med studie- och yrkesvägledning att göra:

Det finns ju rent organisatoriskt ingen roll för lärarna i studievägledningen däremot så är studievägledaren en kollega och det är ju en fackman eller kvinna som inte minst mentorerna har utbyte och funderingar med både när det gäller enskilda elever och när det gäller den allmänna vägledningen den allmänna informationen för särskilt då i års nio

När vi i intervjun frågade rektor 5 gällande hur hen organiserade samarbetet mellan studie- och yrkesvägledare och lärare sa rektor 5 följande, ”Nej, det sker tyvärr på egen hand, men det skulle behöva styras upp. Faktiskt.” I intervjun med rektor 5 ställde vi följande fråga:

Nu tolkar jag lite, vill höra så jag förstår dig rätt alltså att, det sker lite som det sker? Om jag förstår dig rätt, alltså med studie- och yrkesvägledningen. syven är anställd och har sina uppgifter, det ska samverkas med lärare men det blir lite som det blir?

Rektor 5 svarade på frågan, ”Ja det kan man nog säga.”, vi svara, ”Jag vill inte lägga ord i munnen på dig.”, rektor 5 sa, ”Nej men så kan man nog säga att det är. Absolut. Och det är inte optimalt det tycker inte jag. Men så är det.”

Rektor 6 pratade om hur hen trodde att samarbetet fungerade och att det var studie- och yrkesvägledarens ansvar att samarbeta med lärarna.

Jo men det tror jag kan fungera bra, sen hänger det ju också på hur personen är men jag tror att dem är väldigt mån om varandra och jag vet att lärarna tycker att det är jätteviktigt med syven.

6.2.2.1. Förstå och bottom-up

Rektorernas ansvar för att tydliggöra formerna för samarbetet i arbetet med studie- och yrkesvägledningen anser vi att endast rektor 2 visar en förståelse för. Studie- och yrkesvägledares roll i EHT handlar inte i första hand om arbetet med studie- och yrkesvägledning. Även om rektor 2 talar om hur studie- och yrkesvägledare samarbetar med lärare och arbetslag upplever vi inte att rektor 2 tar en ansvarande roll i att förtydliga detta samarbete mellan personalen.

6.2.2.2. Målförkjutning

Rektorerna förstår inte att det är deras ansvar att tydliggöra formerna för samarbetet, alltså misstolkar de Skolverkets mål. Det sker en målförskjutning då Skolverkets mål inte implementeras på grund av att rektorer inte förstått.

6.2.2.3. Bottom-up

Återigen är det så att Skolverkets mål inte implementeras. Rektorerna verkar inte till fullo förstå skolverkets mål i att rektorerna ska styra upp samarbetet i arbetet med studie- och yrkesvägledningen, rektorerna visar inte att de vill nå upp till målet och på detta vis blir det heller inte implementerat. Implementeringen sker på rektorernas egna initiativ och tolkning av policyn, utifrån en bottom-up-perspektiv.

Related documents