• No results found

ME S T A N VÄ N D A P R O G R A

M Outlook Intern och extern kommunikation, främsta kommunikationsvägen med Trafikverket. Används av samtliga i det operativa rummet, se Tabell 4.

Xpider Ett internt byggt system som används för att se information, skicka information och besitter en del unika funktioner som inte finns i något annat system. Byggt för att trafikledningen har ett behov som andra system inte kan uppfylla, t.ex. alkodetektorn. Detta system agerar som en mellanhand informationsmässigt men har inte vad som behövs för att kunna utveckla XOD hela vägen.

Hämtar data från Trafikverkets kanal UTIN, SJ AB:s interna kanal Tripp och RPS. Där RPS tillhandahåller fordonsomlopp och personalturer och Tripp hämtar tidtabeller. Används av samtliga i det operativa rummet.

XOD Ger rättidigheter och tidtabeller från Trafikverket. XOD har en genväg i Xpider. XOD går inte direkt och hämtar från UTIN utan den hämtar information från Xpider. Där har vi begränsningar idag, Xpider kan inte leverera den data som behövs för att utveckla XOD. XOD har en navelsträng till Xpider, det är pull men i samma plattform. Finns en genväg till XOD i Xpider

Hämtar inte data på egenhand utan hämtas via Xpider.

Interaction Desktop (CiC Telefonin)

Kommunikationsverktyg internt och externt. Används av samtliga i det operativa rummet.

RPS Dagens planeringssystem för fordon och personal. Hämtar data ifrån tidtabellssystemet och Trafikverkets UTIN. Används av fordonsledare och operativa personalplanerare i det operativa rummet.

Skype Kommunikationsverktyg internt och externt. Används av samtliga i det operativa rummet.

Trafikbilder Trafikverkets system som visar tågföringen. Används av trafiksamordnare i det operativa rummet.

121

Opera Trafikverkets system som används för att se vilken

tågsammansättning ett tåg har. Används av trafiksamordnare i det operativa rummet.

Trafikverkets hemsida Ett verktyg för att se hur skyltningen på olika plattformar ser ut. Används av trafiksamordnare i det operativa rummet.

Störningstavlan En excelfil via Sharepoint för att flera ska kunna vara i filen samtidigt. Används av trafiksamordnare, skiftesledare och informationsledare i det operativa rummet.

Space12 Ett externt arbetsverktyg från Silverrail som används för att spärra tåg och ta bort specifika platser för försäljning. Används av trafiksamordnare och informationsledare i det operativa rummet.

Linkonline Ett exernt system av Silverrail som är SJ AB:s

biljettförsäljningssystem. Används av trafiksamordnare och informationsledare i det operativa rummet.

Björks 24/7 Ett externt system av Björks som används för att beställa ersättningstrafik så som buss och taxi samt för att få bekräftelse på gjorda beställningar. Används av trafiksamordnare och informationsledare i det operativa rummet.

Citrix En extern applikation som används som en portal, kan även ses som en webbläsare, för att finna olika system. Här kan medarbetarna exempelvis logga in på RPS eller komma åt Opera, DPC och Trafikbilder. Används av samtliga i det operativa rummet.

Wiraya Ett externt arbetsverktyg där medarbetarna kan skicka ut sms till pendlare i Mälardalen. Används av trafiksamordnare i det operativa rummet.

Netwiq Ett externt arbetsverktyg för att hantera timanställd åkande personal. Ett register där ombordpersonal kan anmäla sig om de kan jobba, så skulle någon bli sjuk kan operativa personalplanerare använda detta verktyg för att se vilka som kan tänka sig att jobba.

FORD Ett underhållssystem för vissa fordonstyper, även kallat littra. Det är framförallt fordon som inte ägs av SJ AB. Om det skulle vara någon typ av avvikelse, så som en skada, på någon av de tågtyperna så rapporteras det i FORD. Används av fordonsledare och driftstöd i det operativa rummet.

122

Petrapax Externt program som tillhandahålls av Silverrail och är en resenärslista. Här sorteras och presenteras resenärerna. Används av trafiksamordnare och informationsledare i det operativa rummet.

EAM Likt FORD, är detta ett underhållssystem för fordon som ägs av SJ AB. Här kan medarbetarna rapportera in avvikelser på fordonstyper samt se befintliga skador på olika fordon. Används av fordonsledare och driftstöd i det operativa rummet.

Siebel Ett externt program som möjliggör automatisk kompensation till resenärer. Här kan SJ AB lägga in regler för att beroende på komfortfel betala ut en viss procent till sina kunder. Används av informationsledare i det operativa rummet men även på andra avdelningar på SJ AB.

Pilotfish Ett underhållssystem och samlingsyta för felrapportering av tågtypen X2000 där medarbetarna kan avläsa ett fordons skick och agera i förebyggande syfte. Används av driftstöd i det operativa rummet i Stockholm.

DPC Ett system som tillhandahålls av Trafikverket, till samtliga järnvägsoperatörer, som bevakar och varnar för varmgångslarm. Det finns detektorer ute på spåren, både i stolparna och ut med rälsen. Varmgångslarm är när det är fel på ett tågs hjul som kan få allvarliga konsekvenser. Systemet larmar och tar en bild när strömavtagaren passerar en kamera och tycks det se ut som att något är trasigt så skickas ett larm i DPC till Driftstöd som sedan avgör om det är något som ska korrigeras.

Tydal Likt Opera, visar denna webbsida tågföringen. Detta är ett gammalt system som används av trafiksamordnare i det operativa rummet.

Navet En intern samlingsplattform som SJ AB själva tagit fram. Här tillhandahålls information till medarbetarna på trafikledningen. Här finns allt från dokument till snabblänkar som stödjer deras arbetsuppgifter. Används av samtliga på trafikledningen.

Resrobot Ett externt program framtaget av Samtrafiken på uppdrag av Sveriges riksdag och är därför en neutral lösning för samtliga järnvägsoperatörer. Här kan medarbetarna söka förbindelser i hela Sverige, både egen och andra operatörers trafikoperatörer. Används framförallt av trafiksamordnare i det operativa rummet.

Office-paketet Externt dokumenteringsverktyg som används av samtliga i det operativa rummet.

123 MI N S T A N VÄ N D A

Crystal Alarm Ett externt larmsystem som har fyra huvudsakliga uppgifter. Första och viktigaste är att det är ett överfallslarm för åkande personal, den andra uppgiften är att den varnar från handikapptoaletten på tågen. Det tredje är att den varnar för ensamarbete av lokförare, säger till när en lokförare går ut och arbetar ensam på ett lok och då startar en timer på 30 minuter som då varnar om lokföraren inte anmäler att hen är klar. Har även funktionen som alkoholmätare och varnar om någon som blåst inte får köra. Sista och fjärde funktionen är att när receptionen vid Klaraporten inte är bemannad så tar Crystal Alarm emot deras larm. Används främst av operativa personalplanerare i det operativa rummet.

Avik Externt rapporteringssystem av Västtrafik. Här rapporteras inställda avgångar och fordonsskador till Västtrafik. I avtalet ska man rapportera varje dag. Används av skiftesledare och fordonsledare på trafikledningen i Göteborg.