• No results found

4 Framtagande av teknisk tillgänglighet

4.4 Användning av nyckeltal

Nyckeltalen som tas upp i kapitel 3.2 är mätvärden som Scania IM kan användas till att mäta teknisk tillgänglighet och hur underhållet påverkar produktionen. Användning av nyckeltal ger Scania en objektiv siffra som de kan använda vid diskussion mellan produktions- och underhållsavdelningen. För att kunna använda nyckeltalen behövs att rätt data samlas in vilket ställer krav på systemen PUS och Maximo. Insamlingen av data behöver även gå till på rätt sätt vilket i nuläget ställer krav på personalen kunskaper om kategorisering av stoppen och tid för stoppen. I det här kapitlet kommer nyckeltalen analyseras och undersöka fördelarna och nackdelarna med de olika nyckeltalen. Analysen görs med grund på teorin som arbetet bygger på, samtalen med anställda på Scania och intervju med lärare från KTH.

28

Krävd tid som nyckeltalet i ekvation 3.1 använder är grundläggande i

produktionssammanhang och Scania använder det idag när de beräknar sitt OPE dock med termen planerad produktionstid. Tillgänglig tid under krävd tid tas fram genom att subtrahera tiderna för underhållsarbetena under planerad produktionstid och beredskapstid med planerad produktionstid. Scania kan ta fram tillgänglig tid under krävd tid till en del i PUS eftersom de där har tiden för

underhållsstoppen som uppstår när produktionen är i körning. Det som inte sparas i PUS är underhållsstopp som görs när maskinerna står i beredskap däremot sparas

data i Maximo. Stoppen som sker på maskiner i beredskap kan bli svåra att ta

fram vilket förklaras i kapitel 4.2 brister i dokumentering av stopp i programmen PUS och Maximo. För användning av nyckeltalet skulle Scania behöva ha kategoriserat om underhållet sker under krävd produktionstid eller inte i Maximo. Informationen kan tas fram genom att se vilka datum stoppen hänt på eftersom de produktionslinjerna som studerats i det här arbetet inte producerar på helger. Problem bildas vid undantag av övertidsarbete vilket ställer krav på att maskinerna ibland producerar på helger. Det kan därför bli extra arbete ifall nyckeltalet i ekvation 3.1 ska användas och personal måste undersöka vilka tider produktionen kört på övertid.

Vid användning av det här nyckeltalet blir det möjligt att öka tillgängligheten genom att utföra underhållsarbeten utanför krävd produktionstid. Det här är inget Scania IM eftersträvar på avdelningarna som arbetet utförts på enligt samtal som utförts med underhållsingenjörer i anläggningarna på grund av att det blir dyrare att ha personal på plats under helger. Genom att inte räkna med allt underhållsarbete som tekniskt sänkande kan det potentiellt leda till att företaget inte försöker förbättra allt underhåll eller glömmer bort att förbättra allt. En fördel med att inte se dessa underhållsarbeten som tillgänglighet sänkande är att de inte har en direkt påverkar på produktionen när de utförs och Scania skulle istället arbeta mot förbättringar inom schemaläggning för att samordna underhållstoppen med andra stopp kategorier.

Nästa nyckeltal som undersökt för mätning av teknisk tillgänglighet är det i ekvation 3.2.

Med det här analyseras tiden maskinerna är i rörelse med tiden som den borde vara i rörelse.

Framtagande av drifttiden på maskinerna går inte att ta fram I PUS eftersom ett stopp i produktion kan påverka olika antal maskiner i linjen och stopet registreras under en maskin.

Det som krävs för att Scania ska kunna beräkna drifttiden är individuella mätningar per maskin som känner av när maskinen är i rörelse eller inte. Mätning av drifttid förändrar det

29

förebyggande underhållet eftersom de förutbestämda underhållen på Scania kan gå från att göras enligt kalendertid till att baseras på hur mycket komponenterna slitits eftersom de oftast sker vid körning av maskin. På samma sätt som nyckeltalet 3.1 tar nyckeltalet 3.2 inte med underhållsarbete utanför den planerade stopptiden och förbättringar av tillgängligheten kan göras genom att planera underhållet. I ekvation 3.2 kan förbättringar av tillgängligheten även göras genom att underhålla de maskiner som är i beredskap under produktionstid.

Det tredje nyckeltalet som undersökts behöver mätning av drifttid på samma sätt som ekvation 3.2 men tar hänsyn till all tid som underhållsarbetet tar. Det innebär att förbättring av tillgänglighet istället görs genom effektivare underhåll av maskinerna. Termerna drifttid och tid för återställning påverkar varandra eftersom många underhållsarbeten behöver göras allt efter att maskinen slits vilket sker när den är i drift. Tid för återställning kan Scania idag ta fram i Maximo eftersom de där tar med tider för alla underhållsarbeten som utförts.

Medtagande av underhåll som inte påverkar drifttiden direkt kan ses som onödigt men det skulle förenkla undersökning vilka underhållsarbeten som är tillgänglighet sänkande eftersom alla är det. Det som nyckeltalet inte får med är effektivt planerade av underhåll.

Produktionsberoende underhåll ger en helhetsbild över produktionens tillgänglighet som även OPE ger idag. Den grafiska bilden över produktionsnivån över tiden från figur 2 kan

användas som komplement till OPE men löser inte problemen med att se hur underhållet påverkar tillgängligheten och det skulle behövas ytterligare metod för att se underhållets effekt på tillgängligheten.

30

5 Resultat

Detta kapitel inleds med en nulägesanalys på hur Scania idag arbetar med att mäta

underhållets påverkan på produktionen och mätning av teknisk tillgänglighet. Sedan kommer en sammanställning av vad detta arbete har kommit fram till gällande mätning av teknisk tillgänglighet och hur Scania kan bära sig åt till att mäta den.

Related documents