• No results found

Applicering av miljöanpassad design

3.4 Detaljutveckling av galgvariant

3.4.4 Applicering av miljöanpassad design

Tillämpning av miljöanpassad design manifesteras på olika sätt under hela produktuvecklingsprocessen. Initialt görs en analys av miljöpåverkan från ett livscykelperspektiv som inkluderar miljöaspekten i pro- duktutvecklingen med hjälp av ekostrategihjulet. Genom att betrakta produkten ur ett helhetsperspektiv och analysera dess miljöpåverkan under de olika stadierna blir det tydligt vilka aspekter som kan förbätt- ras. Med hjälp av en checklista analyseras de åtta delarna som berör de kategorier som finns beskrivna i ekostrategihjulet. Checklistan beskriver den övergripande strategin, den detaljerade strategin och hur strategin appliceras i produktutvecklingen av galgen. Resultatet visas i Figur 19.

Figur 19: Resultatet av appliceringen av miljöanpassad design i produktutvecklingen.

1. Den nya galgen har funktioner som kräver fler komponenter av olika material än de befintliga galgar som finns på marknaden. Detta gör att det finns en viss miljöbelastning i optimering av funktionen. Dock medför nedfällning av kroken en mer platseffektiv transport och galgens robusta konstruktion medför att den får en lång livslängd.

Materialet som väljs till kroken och nit är konstruktionsstål och rostfritt stål. Dessa material är tåliga och slitstarka. Magneteten är en legering av NdFeB (neodym, järn och bor). Stommen är av ek som både är förnylesebart, miljövänligt och svenskt. Förutom magneten, som efter förbrukning sorteras som metallskrot, är samtliga material 100% återvinningsbara.

Miljöpåverkan är starkt kopplat till hur stor mängd material som används. Då endast en prototyp ska tillverkas blir det svårt att minimera mängden spill som uppstår vid utskärning av krok och stomme. Vad gäller stommen är denna konstruerad på så vis att flera profiler kan skäras ut tätt intill varandra med minimalt spill. Magneten innehåller bland annat neodym som är en sällsynt jordartsmetall. Utvinningen av denna är skadlig för miljön. En fördel med galgens magnet är att den är liten, vilket medför liten användning av neodym [37].

Stommen är tänkt att skäras ut ur ett rätblock. För att undvika onödigt materialspill bör rätblocket endast vara marginellt större än stommens yttre mått. Detta effektivserar den mängd material

som skärs ut på begränsad yta. Standardkomponenterna (niten och magneten) tillverkas redan i storskalig produktion vilket leder till en mindre miljöpåverkan per enhet.

Applicering av optimering av distributionen innebär att galgen dimensioneras så att förpacknings- volymen hålls låg. Galgen möjliggör ”flat packaging” eftersom kroken är nedfällbar. Detta optimerar volymupptagningen vid frakt.

Den framtagna galgen innehåller inga funktioner som innebär att energi förbrukas av användaren. Det innebär att användning av produkten inte har någon miljöpåverkan.

En nödvändig strategi för att optimera livslängden är att galgen tillverkas i tåliga material och dimensioneras för att klara de påfrestningar som den utsätts för under användning. Trä är för- nyelsebart och miljövänligt och livslängden på detta material kan förlängas avsevärt om detta ytbehandlas på ett effektivt sätt. Även stål är ett hållbart med goda mekaniska och korrosionsbe- ständiga egenskaper och väl beprövat material med lång livstid. Detta gör att galgen kommer att tåla både att bli tappad i golvet eller hamna i en fuktig miljö.

Galgen är till stor del återvinningsbar. Om produkten går sönder går det att ersätta skadad kom- ponent.

4

Framtagen analytisk konstruktion av en galgvariant som un-

derlättar

klädupphängning

Tack vare en strukturerad produktutvecklingsprocess tas en analytisk prototyp av ny galgvariant som underlättar klädupphängning fram. Den framtagna galgen är ett mer praktiskt, snyggt och innovativt alternativ till de galgar som finns på marknaden idag. Klädupphängningen underlättas främst på grund av att galgens krok går att fälla ner i en skåra på stommen. Detta minskar galgens inpasseringshöjd, vilket resulterar i att den kan lättare föras in genom halsmynningen hos plagg utan att någon överdriven plaggmanipulation krävs. Även plagg i ”känsliga” material, som exempelvis stickat, skonas då risken att kroken trasslar in i väven minskar då kroken göms i stommen. Det som gör galgen innovativ och praktisk är att användarinteraktionen skiljer sig från övriga galgar på marknaden. Användaren behöver inte längre trä galgen underifrån vilket har visat sig vara ett störigt moment. Detta sparar tid och tighta kläder behöver inte nu längre töjas ut. I uppfällt läge låses kroken på plats tack vare en lägeslåsning. En illustration över användarinteraktionen med kroknedfällningen stegvis går till ses i Figur 20.

Figur 20:Förtydligande för hur galgen används i olika steg. Kroken fälls ner för hand och därefter förs in genom halsmynningen. Bilden är framtagen i programvaran 3ds Max.

Galgen passar sig väl både i hemmet och i klädbutiker. I hemmet tros denna vara ett designelement som användarna kan känna stolthet över och som ett komplement till de vanliga galgarna som inte kan erbjuda samma typ av angripningsätt för klädupphänging. I butik kan galgen spara tid åt personal genom att klädupphängingen går snabbare och galgen kan också ge ett mervärde åt butiken. En rendering på den framtagna galgen ses i Figur 21. Fler renderingar av den nya galgvarianten återfinns i Bilaga C.

Figur 21:Rendering av den framtagna galgen sedd framifrån.

Galgen består totalt av fyra komponenter: stomme, krok, nit och magnet. Stommen är dimensionerad och designad för ge ett gediget och enkelt intryck, samt för att vara behaglig att hålla i. De enkla formerna gör att stommen utstrålar en nätt och minimalistisk känsla som tillsammans med ett exklusivt ekmaterial bidrar till robusthet och kvalitet. I mitten av stommens ovansida finns en längsgående skåra som ger utrymme till en smidig och diskret krokrotation. Eken är ytbehandlad med Danish Oil för att både förstärka livslängden och för att framhäva ekens naturliga karaktär. För att inte kroken ska skapa märken på stommens utsida och för att den inte ska fastna i kläder vid nedfällt läge finns en ficka för kroken övre del. Längst ut på stommens ärmar finns små stoppflikar som förhindrar att kläder ska glida av. En renderad bild på stommen ses i Figur 22 och en teknisk ritning återfinns i Bilaga B.2.

Kroken skiljer sig åt från konventionella galgkrokar på så vis att den har en nederdel som består av ett hål och 90 graders arm, se Figur 23. Anledningen till att den designad på detta vis är för att krokrotationen och lägeslåsningen ska fungera. Kroken har dessutom ett rektangulärt tvärsnitt och detta innebär att tummen får en större tryckyta än ett cirkulärt tvärsnitt. Detta tros bidra till en mer behaglig nedfällning. Kroken består av stålet S235JR. Stålet är magnetiskt och gör att krokens stödarm kan agera som magnet för att låsa kroken uppfällt läge. För att kroken inte ska rosta och för att behålla lyster ytbehandlas kroken med en rostskyddsgrundfärg och rostskyddfärg. Krokens innerradie är baserad på befintliga galgkrokar för att vara kompatibel med de flesta klädstänger. Teknisk ritning över kroken återfinns i Bilaga B.3. Magneten kommer att verka på stödarmen med ett avståndet a=10 mm, från navets centrum. Tumtrycket antas appliceras med avståndet b=20 mm, upp på kroken. Dessa mått används för att beräkna vilken attraktionskraft magneten ska ha, se Figur 17.

Figur 23:Renderad bild på kroken.

Både niten och magneten är standarkomponenter som noggrant valts ut för att uppfylla eller matcha de krav, dimensioner och egenskaper som önskas av galgen och dess funktion. Nitens material består av ett rostfritt stål med högglansig och slät yta. Detta innebär att niten också kommer att fungera som ett designelement då den ställs i kontrast mot ekens matta färg. Då stommens skåra inte erbjuder mycket plats måste magnetens attraktionskraft vara stark för att lägeslåsningen ska fungera. I Avsnitt 3.4.1 presenteras ett tryckspann, baserat på utförda tester mot en köksvåg, inom vilket magnetkraften bör ligga mellan. Med detta i åtanke väljs en neodymmagnet som erbjuder en mycket stark attraktions- kraft med passande dimensioner. Båda niten och magneten limmas fast i stommen med ett limförband. Komponenterna illustreras i Figur 24, respektive Figur 25.

Figur 24:Renderad bild på niten. Figur 25:Renderad bild på magneten. I uppfälld position är galgen 15,96 cm hög och i nedfälld position är galgen endast 10,52 cm hög. Inpasseringshöjden efter kroknedfällning är 5,35 cm (se pilen i Figur 26), vilket är betydligt mycket lägre än konkurrerande galgar, se Tabell 4. Samtliga galgar i denna tabell har mer än dubbelt så hög inpasseringshöjd. Den låga inpasseringshöjden möjliggörs av skårans smarta utformning som gör det möjligt för kroken att elegant fällas ner i denna. Skåran har dock fler smarta funktioner. Den innehar till exempel inte många kanter vilket gör att synligt damm och smuts enkelt kan borstas av. Skåran ser även till att kroken endast kan rotera 90◦. Detta innebär att kroken kan fällas tillbaka från nedfällt läge på olika sätt. Det luftgap som skapas mellan stommen och krokens övre del gör att kroken enkelt kan fällas upp. Vinkeln, tillsammans med skårans djup gör att en liten del av stödarmen sticker upp ovanför stommen, vilket betyder att samma handposition som används vid kroknedfällningen kan användas vid krokuppfällningen då plagget är placerat på galgen. Nedsänkningen som ger plats för magneten är lite djupare än vad magnetens höjd (Figur 27). Detta beror på att neodymagneter är sköra mot slag. Tack vare denna funktion slår krokens stödarm mot stommen istället för magneten. Det lilla glappet mellan stödarm och magnet tros inte påverka magnetstyrkan. Förtydligande av skåran i nedfällt respektive uppfällt läge ses Figur 26 och Figur 27.

Figur 26: Svagt snittad bild på skåran i nedfälld posi- tion. Pilen visar den lägsta inpasseringshöjden. Observe- ra krokens stödarm sticker upp ovanför stommen.

Figur 27: Svagt snittad bild på krokfunktionen i upp- fälld position. Observera att stödarmen ligger an mot stommen och inte magneten.

Under framtagning av galgen har DFM applicerats för att möjliggöra producerbarhet och få ner tillverknings- , material- och monteringskostnader. Eftersom inga siffror på tillverkningskostader tas fram sammanställs endast galgens sammanlagda material- och monteringskostnader. Denna sammanställning visas i Tabell 15.

Tabell 15:Sammanfattning av uppskattade material- och komenteringskostnader för galgen.

Industridesign har applicerats under hela produktutvecklingsarbetet. Då konstruktionen var helt färdig- ställd, gjordes en utvärdering baserad på Henry Dreyfuss fem aspekter (Figur 28). Utvärderingen är en summering över vad som har varit viktigt för arbetet och vad som kan förbättras för nästkommande projekt. Då produkten inte tagits fram fysiskt tagits denna utvärdering endast baserad på antaganden. Exempelvis tros det att kriteriet 3. Möjlighet att underhålla och reparera produkten inte har tillfredsställts fullt ut. Dock innehar galgen en robust konstruktion och förväntas inte att haverera men möjligheterna till reparation hade kunnat vara bättre.

Denna framtagna konstruktionens hållbarhet och tillförlitlighet kontrolleras med de framtagna ekva- tionerna från Avsnitt 3.4.1. Med hjälp av dessa ekvationer har dimensionsparametrar och materialval kunnat motiveras och väljas. De Ekvationer som kontrollerats är: förlängning av krok (Ekvation 6,), nitens säkerhet mot skjuvning (Ekvation 11) och kraft som krävs för kroknedfällning (Ekvation 14). I hållfasthetsberäkningarna används massan 10 kg för att garantera en hållbar konstruktion. Nödvändiga parametrar hämtas från Tabell 13 och Tabell 14. Hävarmarnas mått för beräkning av magnetkraften är a=10 mm b=20 mm.

Krokens totala förlängning beräknas uppgå till:

δKrok= 1.33µm (15)

Nitens säkerhetsfaktor mot skjuvning beräknas uppgå till:

n = 32 (16)

Det konstateras att ett tryck mellan 4-10 N känns naturligt. Med denna information beräknas magnet- styrkan behöva vara mellan:

8N < FM agnet> 20N (17)

Den erhållna neodymmagneten har en magnetstyrka på 14.7 N, vilket ligger idealiskt i det spann som krävs för att kroknedfällningen ska kännas behaglig samtidigt som kroken kommer att vara stabil i uppfällt läge.

Galgens slutliga produktspecifikation presenteras i Tabell 16

5

Diskussion

Syftet med detta arbete var att effektivisera och förbättra den nuvarande galgens funktion och därmed underlätta klädupphängningen och användarinteraktionen hos användare. Idén uppkom efter att det identifierats att de galgar som finns på marknaden idag är onödigt omständiga att trä genom halsmyn- ningen hos plagg med mindre halsöppningar, vilket innebär att exempelvis skjortor måste knäppas upp eller att mynningen hos vissa plagg måste töjas ut för att kunna träs på galgarna. Detta i sin tur har i många fall lett till att galgarna måste träs på underifrån för att kunna placera dessa typer av plagg på galgarna, vilket är onödigt och tidskrävande och dessutom finns risk för att galgens krok kan fastna i väven och förstöra plagg i känsliga och sköra material. Dessa problem tros bland annat bero på att de konventionella galgarnas inpasseringshöjder är för höga och att krokarna tar för mycket plats. Målet med detta arbetet var att, genom tillämpning av olika modulära angripssätt inom produktutveckling, ta fram en analytisk konstruktion av en ny galgvariant som löser dessa problem på ett diskret och innovativt sätt.

Både syftet och målet har uppfyllts då en ny förbättrad galgvariant i form av en analytisk prototyp som underlättar hantering av kläder har tagits fram. Den nya galgvarianten effektiviserar klädupphäng- ningen, skonar kläderna och tros kunna agera som ett praktiskt, snyggt och innovativt alternativ till de konventionella galgar som finns på marknaden idag. Den nya, förbättrade galgen erbjuder en smidig krok- nedfällning som gör det lättare för användaren att trä galgen genom halsmynningen. Kroknedfällningen resulterar i att galgens inpasseringshöjd endast blir 5.35 cm hög. Detta kan jämföras med existerande galgar som har en inpasseringshöjd mellan 11 och 30 cm.

För att undersöka om det fanns ett hål på marknaden och ett behov att utveckla produktidén identifiera- des först möjligheterna för detta. Detta gjordes bland annat genom en enkätundersökning som skickades ut till en tänkt målgrupp. Ur enkätundersökningen var det tydligt att det responenterna upplevt irrita- tion mot konventionella galgar och att det bekräftade produktidén om att det fanns potential att ta fram en galge som skulle kunna förbättra användarinteraktionen. Respondenterna bestod dock endast av ett fåtal bekanta och risken att svaren från enkätundersökningen kan ha påverkats av personliga relationer och kan ha påverkat resultatet. Dessutom var urvalet förmodligen för litet för att ge en rättmätig kund- bedömning, vilket kan ha lett att informationen som gavs blev bristfällig. För att tillhandahålla en mer komplett informationssökning hade ännu fler respondenter kunnat medverkat i enkätundersökningen. Detta hade kunnat kompletteras med en större undersökning, genom exempelvis intervjuer med exem- pelvis spetsanvändare eller fokusgrupper, för att få ett bredare underlag för vilka möjligheter som fanns innan själva konceptutvecklingen påbörjats då många som togs senare i produktutvecklingsprocessen grundades i analys av insamlad rådata i denna process.

Mycket tid lades på att generera konceptidéer i konceptutvecklingsfasen. Det var svårt att hitta inspira- tion från existerande galgar som löser problematiken med smidig påträdning. Dock samlades det in data från åtta olika traditionella galgvarianter via en marknadsanalys. Denna data var användbar för att veta vilka dimensioner och vilken prisbild som den framtagna galgen bör förhålla sig till. Denna procedur hade kunnat ge ett ännu bättre resultat om fysisk testning hade utförts. Fysisk testning hade förmod- ligen bidragit till större förståelse om de olika galgarnas material, utformningar samt vilka känslor som respektive galge inger, vilket hade kunnat ge mer inspiration och lärdomar inför konceptgenereringsfasen. Vidare i konceptgenereringsfasen gjordes en intervju med en spetsanvänare vilket genererade i några intressanta idéer. Dessa idéer hjälpte till att producera extra kreativitet när det behövdes som mest. Intervjun var därför mycket uppskattad och inspirerande då den gav extra motivation till fortsatt idée- generering. Förmodligen hade fler intervjuer med spetsanvändare gett ännu mer inspiration till att ta fram fler innovativa konceptidéer.

En rad potentiella konceptidéer togs fram genom ett gediget konceptgenereringsarbete. Med katego- riseringar av egenskaper och dellösningar med tvalda funktioner gavs tio kompletta Koncept A - J i konceptgenereringsfasen. Samtliga koncept ansågs kunna erbjuda en smidig inpassering genom halsmyn- ningen tack vare olika mekaniska lösningar. En poängsättningsmatris upprättades (Tabell 11), där de utsatta kriterierna med tilldelade viktfaktorer bedömdes utifrån personliga resonemang i en strukture- rad urvalsprocess. Enligt poängsättningsmatrisen fick Koncept F mest poäng. Konceptet analyserades i detalj, varpå det insågs att konceptet besatt vissa brister. Därför gjordes en vidare undersökning bland

trädde fram i form av en kombination av Koncept C och D. Utan nogrann och strukturerad reflektion och utvärdering över de olika konceptlösningarna och den väl utförda urvalsprocessen hade det vinnande konceptet möjligen sett annorlunda ut och gett ett annat slutresultat. Då endast enklare 3D-modeller fanns att tillhandahålla fanns säkerligen risker för felbedömningar av de utsatta kriterierna. Fysiska prototyper eller mockups hade sannolikt förändrat utfallet från konceptgenereringsfasen.

Det valda konceptet består av en nit, magnet, trästomme och en krok. Majoriteten av traditionella trägalgar har oftast enklare konstruktioner och har inte många funktioner kan oftast tillverkas billigt. Materialen som används för den nya galgvarianten är noggrant utvalda och konstruktionen är dimen- sionerad att klara av tuffa belastningsfall, vilket bidrar till en robust och hållbar galge med en lång livslängd. Detta kommer att leda till högre produktionskostnader än konkurrenternas. Tillsammans med galgens robusthet, hållbara material och funktionalitet anses galgen vara prisvärd.

Stommen är galgens dyraste komponent och matrialkostnaden uppgår till hela 65,25 kr. Detta beror dels på att den upptar den största volymen av galgens konstruktion och dels på att den består av det mer det exklusiva träslaget ek. Det var svårt att hitta en leverantör som tillhandahöll priser för samtliga intressanta trämaterial i samma dimensioner som krävdes för att på ett rättmätigt sätt kunna jämföra priserna. Därför är de priser som presenteras i Figur 12 hämtade endast från pondussnickeri.se. Billigare inköpspriser för stommen hade förmodligen kunnat hittas om mer tid hade lagts på att undersöka flera olika återförsäljare.

Niten, som agerar som rotationsaxel, är tänkt att fästas med ett limförband. Det diskuterades dock ifall ett skruvförband hade varit mer lämpligt att använda då dessa möjliggör en enklare demontering. En sådan lösning hade dock varit dyrare då inköpspriset är generellt dyrare för ”snygga” skruvar. Det var dessutom svårt att hitta en standardskruv som hade rätt dimensioner eller med skruvhuvuden som passsade bra med galgens övriga design. Att tillverka en intern skruv hade varit en möjlighet om galgen hade producerats i större volymer.

Den framtagna produktspecifikationen som gavs i Tabell 16 innehåller 15 stycken mätbara egenskaper och värden. Målet med specifikationen var att nå de ideala värdena som togs fram redan i målspe- cifikationen (Tabell 7). Detta mål uppnåddes helt och hållet. Monteringskostnaderna i den framtagna produktspecifikationen kan dock skilja sig åt från verkligheten då ingen fysisk produkt har tagits fram. För monteringstid gjordes exempelvis grova approximationer.

Då arbetet är riktat mot den skandinaviska markanden och de kläd- och förvaringsstandarder som finns i denna region kunde fokus ligga på att utveckla en galge som passar i de flesta svenska hushåll. Enkätun- dersökningen, intervjun med spetsanvändaren och marknadsanalysen kunde därför rikta sig mot endast svenska respondenter och vanliga skandinaviska galgar. Denna avgränsning gjordes i ett tidigt skede och tros ha sparat mycket tid under datainsamlingen.

Då endast en analytisk konstruktion tas fram har det inneburit att produktutveklingsprocessen har mist flera väsentliga delar i designprocessen såsom testning, utvärdering, optimering och produktionsupptakt. Av denna anledning kunde inga siffror på tillverkningskostnader tas fram. Skulle kontakt med tillverkare tagits, hade designen förmodligen genomgått en rad förändringar för att produktionsanpassa konstruk- tionen. Dock, tack vare tillämpning av DFM har galgen konstruerats på så vis att den tros vara enkel och

Related documents