• No results found

Arbejdsmiljøcertificering og håndtering af manglende

Et af de centrale elementer i OHSAS 18001 er, at organisationen som forud-sætning for certificering skal dokumentere at overholde gældende lovkrav i forhold til arbejdsmiljøet. Hvis det viser sig, at en certificeret organisation ikke overholder lovkrav, er det et væsentligt element, der skal indgå i over-vejelserne om, certifikatet kan opretholdes.

Alligevel ses det ofte, at der i certificerede virksomheder/organisa-tioner findes (ofte flere) forhold, der vil kunne udløse påbud fra den nationale til-synsmyndighed (arbejdstilsyn).

Eksempelvis gav det danske Arbejdstilsyn i 2003 49 reaktioner til de cer-tificerede byggevirksomheder. Heriblandt blev der udstedt flere „straks på-bud“, der medførte, at byggepladserne blev lukket i kortere eller længere

Arbejdsmiljøcertificering som tilsynsredskab og -strategi

58

perioder. Samlet var det 58 % af de certificerede byggevirksomheder, der modtog 1 eller flere reaktioner fra Arbejdstilsynet.16

I 2008 gav det danske Arbejdstilsyn 80 reaktioner til 200 certificerede organisationer.17

A.5.1 Tolkning af kravelement

Hverken OHSAS 18001, akkrediteringsstandarden ISO 17021 eller tilhøren-de guitilhøren-delines har en klar tilhøren-definition af, hvordan kravet om overholtilhøren-delse af relevant gældende lovgivning (4.3.2 i OHSAS 18001) skal tolkes.

Det er almindelig praksis, at lovkrav opfattes som opfyldt, hvis organisa-tionen har en aftale med tilsynsmyndigheden om at bringe et lovstridigt for-hold i overensstemmelse med lovkrav inden for en aftalt periode, eller hvis organisationen har fået en længerevarende dispensation. Ofte tolkes lovkrav også som opfyldt, hvis den juridiske reference til et givent forhold er place-ret længere nede i det juridiske hierarki, hvis der eksempelvis er tale om, at en vejledning ikke er fulgt.

Der er også eksempler på, at lovkrav opfattes som opfyldt, hvis der er ta-le om, at organisationen har fået en „stiltiende dispensation“. Eksempelvis certificeres brand- og redningsvæsen i Danmark efter OHSAS 18001 kom-bineret med bekendtgørelse 87, 200518 vel vidende, at gældende lovgivning ikke overholdes i indsatssituationer, hvor det handler om at redde menneske-liv. Det er åbenlyst fornuftigt, at førere af ambulancer og brandbiler ikke skal overholde de almindelige færdselsregler under udrykning, at grænse-værdier for emissioner ikke altid kan overholdes under bandslukning eller røgdykning, at regler om tunge løft ikke kan overholdes, når en overvægtig patient skal bæres ned af en smal trappe fra 5. etage etc. Men det er lige så åbenlyst, at det ikke kan verificeres, at organisationen konsekvent overhol-der gældende arbejdsmiljølovgivning. Og den danske arbejdsmiljølovgiv-ning indeholder ingen dispensation for brand- og redarbejdsmiljølovgiv-ningsarbejde.

Der kan argumenteres for, at et velfungerende arbejdsmiljøledelsessy-stem er med til at optimere arbejdsmiljøet generelt og formodentlig også under de mere ekstreme forhold som indsats. I praksis ses der bort fra, at lovgivningen ikke overholdes, og at et af OHSAS 18001 centrale kravele-menter ikke opfyldes, samtidig med at de certificerede organisationer reelt tildeles særstatus i forhold til den danske arbejdsmiljølovgivning.

A.5.2 Afvigelser

Hvis et certificeringsorgan ved en audit opdager, at en organisation har ar-bejdsmiljøforhold, der er i strid med eller på grænsen af gældende lovkrav,

16 Lars Vedsmann fra Bygge og anlægskartellet, konferenceoplæg april 2009.

17 DR TV Magasinet Penge 25. marts 2009 http://www.dr.dk/DR1/penge/2009/03/25103915.htm (25.06.2010).

18 Arbejdstilsynets oversigt over firksomheders smily status www.at.dk/sw35194.asp?ddlSmiley =5 (25.06.2010).

Arbejdsmiljøcertificering som tilsynsredskab og -strategi 59

skal certificeringsorganet give en afvigelse (no compliance) med en passen-de tidsfrist. Ofte skelner certificeringsorganet mellem „observatio-ner“/„mindre afvigelser“ eller „afvigelser“/„alvorlige afvigelser“ (I det føl-gende anvendes „observationer“ for „mindre afvigelser“, medens „afvigel-ser“ også omfatter „alvorlige afvigel„afvigel-ser“).

Ved observationer er der tale om forhold, som organisationen skal være opmærksomme på, og som det forventes at organisationen over tid forbed-rer. Oftest forventes det, at forholdet er løst inden næste audit.

Ved afvigelser skal organisationen rette og justere sit arbejdsmiljøledel-sessystem, så et tilsvarende forhold ikke opstår. Intentionen er, at organisa-tionen skal lære af sine fejl, så de ikke gentages.

Ofte ses afvigelser lukket ved, at det konkrete forhold løses uden den til-strækkelige læring eller justering af ledelsessystemet. Eksempelvis at mang-lende nødstop eller sikkerhedsanordning på en maskine løses ved, at maski-nen kobles fra el-nettet og ikke længere bruges.

Nogle gange repræsenterer afvigelsen en akut ulykkesfare som et mang-lende rækværk på et stillads. Her ville en tilsynsmyndighed med øjeblikkelig virkning forbyde videre arbejde indtil forholdet er bragt i orden. Certifice-ringsorganet har ikke beføjelser til på den måde at gribe ind, og der har væ-ret tilfælde, hvor et certificeringsorgan gav en afvigelse med almindelig tidsfrist og forsatte auditeringen, hvilket kan være fornuftigt for at sikre læring og revision af system, men det afhjælper ikke en akut ulykkesfare. A.5.3 Ergonomisk arbejdsmiljø

Der er generelt en tendens til, at auditholdet fokuserer på de forhold, der er relativt enkle at observere. På det ergonomiske område kan det være om ar-bejdspladsen i tilstrækkeligt omfang kan justeres til den enkelte medarbejder eksempelvis ved hjælp af et hæve- og sænkebord, medens det sjældent vurde-res, om indstillingsmulighederne bliver benyttet, hvilket kan være en god indikation af arbejdsmiljøledelsessystemets reelle forankring. Tilsvarende er der en tendens til, at mere komplekse ergonomiske forhold som ensidigt gen-taget arbejde (EGA) sjældent bliver berørt.

A.5.4 Arbejdsmiljøforhold der kræver arbejdsmiljøhygiejniske målinger En lang række arbejdsmiljøforhold som ventilationseffekt, overholdelse af grænseværdier ved emissioner, efterklangstid etc. kan ikke umiddelbart vur-deres ved en almindelig audit, og certificeringsorganerne stiller sjældent krav om, at der foreligger uvildige akkrediterede arbejdshygiejniske målin-ger, støjmålinger etc. på sådanne områder. Det betyder i praksis, at certifice-ringen ofte bliver baseret på organisationens eget skøn og egenkontrol, og at der ikke foretages en uafhængig verifikation af overholdelse af lovkrav.

Arbejdsmiljøcertificering som tilsynsredskab og -strategi

60

A.5.5 Psykisk arbejdsmiljø

Det fordrer ofte en større undersøgelse at vurdere en organisations psykiske arbejdsmiljø. Derfor er det sjældent muligt at vurdere det psykiske arbejds-miljø ved en almindelig audit, og der deltager kun sjældent kvalificerede arbejdspsykologer eller andre med arbejdspsykologisk kompetence i certifi-ceringsorganernes audithold. Konsekvensen er, at psykisk arbejdsmiljø, der er et fokusområde i alle de nordiske lande, kun i begrænset omfang omfattes af arbejdsmiljøcertificeringens auditering – selv i organisationer med tilsy-neladende potentielle risici. I nogle tilfælde auditeres området, uden audit-holdet har de fornødne kompetencer hertil.

A.5.6 Manglende afvigelser ved påbudslignende forhold

Den danske bekendtgørelse 87 fra 2005, der fritager arbejdsmiljøcertificere-de organisationer fra Arbejdstilsynets screeningsbesøg og tilarbejdsmiljøcertificere-deler arbejdsmiljøcertificere-dem en Krone smiley præciserer i § 2 stk. 2: „Virksomheden eller produktionsenhe-den må ikke have væsentlige arbejdsmiljøproblemer, for så vidt angår de i bilag 1 nævnte områder. Ved væsentlige arbejdsmiljøproblemer forstås pro-blemer, der vil kunne medføre et påbud i henhold til lov om arbejdsmiljø.“

Det er naturligt, at auditor eller auditteamet under audit, hvor der ofte ar-bejdes under tidspres, kan overse noget – også forhold, der vil kunne udløse et påbud fra Arbejdstilsynet.

Det ses dog ofte, at certificeringsorganerne ikke giver afvigelser ved iagt-tagede forhold, der er i strid med gældende lovgivning, og som kan medføre et påbud fra Arbejdstilsynet. I stedet gives en observation, hvilket betyder, at der ikke er nogen efterfølgende proces og dialog om lukning af afvigelsen, og at organisationen dermed ikke tvinges ind i en læringsproces. Andre gan-ge gives end ikke en observation på trods af, at auditholdet har observeret forholdet. I sådanne tilfælde sikrer certificeringsorganet ikke at organisatio-nen opfylder lovkrav (legal compliance) og dermed kravene i OHSAS 18001 og i dansk sammenhæng bekendtgørelse 87, 2005.

 Hot spot: Standarderne stiller som normativt krav, at gældende natio-nal lovgivning skal overholdes. Certificerings- og akkrediterings-praksis sikrer ikke, at arbejdsmiljøcertificerede organisationer som minimum overholder relevant lovgivning inden for den nordiske detailreguleringskontekst.

 Det kan være uklart, hvad der er gældende national lovgivning – er vejledninger, kommentarer etc. omfattet?

 Er lovkrav opfyldt, hvis myndigheden skriftligt eller stiltiende accepterer manglende opfyldelse?

 Hvordan defineres overholdelse af lovgivning – er det tilstrækkeligt med intentioner eller handlingsplaner?

Arbejdsmiljøcertificering som tilsynsredskab og -strategi 61

A.6 Vurdering og definering af organisationens