• No results found

4. Resultat

4.10 Arbetsbelastning och ekonomisk ersättning

Lena: ”Här går det i ett tempo hela tiden. Men ändå har man de här topparna när det är intensivt och mycket att göra, som nu är det semestervikarier som ska

rekryteras /…/ men ändå har man allt det andra som går i samma tempo som tidigare.”

Lena tycker att ekonomisk ersättning kan kompensera för en hög arbetsbelastning men berättar att dem idag inte har det. När hon blev inbeordrad att arbeta en helg fick hon ut övertiden i timmar. Stina upplever att hennes arbetsbörda varierar över tid men hon tror att hur mycket man har att göra beror på arbetsställe och hur arbetsgrupperna fungerar, och menar att det är viktigt att arbetsgivaren tänker på det. Även hur mycket personal man har under sig tycker hon påverkar arbetsbelastningen. Idag upplever Stina inte några problem i

25

arbetsgrupperna. Hon berättar också att arbetsgivaren nu har börjat se mer till hur arbetsgrupperna ser ut och fungerar och inte bara till antalet personal när de tittar på arbetsbelastningen. Hon tycker att ekonomisk ersättning kan kompensera för en stor arbetsbörda under en viss tid och hon tycker att det är befogat om man ofta ställer upp och täcker för andra. Hon menar att det ska gälla både för chefer och anställda.

Malin tycker inte att ekonomisk ersättning spelar någon större roll när hon har en större arbetsbörda. Hon tycker inte att det påverkar hennes balans mellan arbete och privatliv och säger att hon ändå skulle vara stressad och ta med sig jobbet hem, det försvinner inte bara för att hon får mer pengar. Malin upplever att arbetsbelastningen påverkas av hur arbetsgrupperna ser ut. En chef som har 40 anställda under sig kan ha det enklare än en chef som har 30 personal i en grupp där det förekommer mycket problem. Hon säger att resurserna skall gå till dem som har personalgrupper i vilka det är mycket problem. Marie upplever en väldigt ojämn arbetsbelastning. Det går upp och ned och just nu känner hon att hon är på väg in i en period med mer att göra. Men Marie tycker att det är helt okej eftersom hon redan innan är inställd på att behöva jobba mer under en tid och vet att hon kan ta ut den tid hon samlat sig under en framtida, lugnare period. Hon tycker inte att ekonomisk ersättning kan kompensera för en hög arbetsbelastning, hon menar att det orkar man inte och hon skulle inte tycka att det var okej att ha en hög belastning bara för att hon får mer betalt. Marie tycker att det är rimligt att ha lite mer att göra i vissa perioder.

Helena säger att vid semesterplanering, medarbetar- och lönesamtal och vid planering inför jul är det svårt att dra ner på tiden, hon kallar dessa tillfällen för tyngdpunkter. Men när de uppgifterna är avklarade och det enbart är de vanliga uppgifterna kan det vara lite lugnare, det går lite upp och ner. Helena tycker att de ska få extra ersättning när de täcker för en kollega eftersom de då gör jobbet för någon annan och arbetsgivaren inte behöver ta in en ersättare.

Helena har upplevt stress när hennes kollegor har varit sjukskrivna eftersom hon då får ett dubbelt ansvar. Hon berättar att de har delvis ersättning för det på sommaren men inte annars.

Sanna upplever att hon har kontroll på läget, hennes arbetsbelastning är hanterbar och ligger på en rimlig nivå. Hon känner att hon hela tiden har att göra men upplever ingen stress. Sanna tycker att hon har en jämn arbetsbelastning och om hon någon gång inte hinner med en uppgift en vecka kan hon göra den i nästa. Ibland hinner hon arbeta före också och det ser hon som en fördel. Sanna tycker inte att ekonomisk ersättning kompenserar för en högre belastning och tror att hennes månadslön motsvarar ett snitt på den förväntade arbetsbelastningen i hennes tjänst under ett år.

Anette upplever sin arbetsbelastning som hög och att den inte dalar någon gång, däremot upplever hon att den kan öka ytterligare emellanåt. Dessa toppar säger hon varierar över året vilket gör att hon har möjligheten att arbeta mindre under lugnare perioder. Anette tycker att ekonomisk ersättning kan kompensera för den extra höga arbetsbelastningen som hon upplever finns i hennes yrke. Hon berättar att hon och hennes kollegor förväntas täcka för varandra i upp till en vecka utan extra ersättning, något hon tycker är konstigt. Högst en dag utan ersättning tycker hon är okej, ekonomisk ersättning skulle enligt henne göra att det känns lättare att täcka för en kollega. Anette jämför med den personal hon har under sig och menar att hon måste se till att där finns personal till verksamhetens behov och säger att hon också vill kunna förvänta sig och kräva saker av sin arbetsgivare, precis som personalen gör av henne. Erika tycker att arbetssituationen ska vara rimlig och inte bli övermäktig. Hon upplever att arbetsbelastningen går i toppar och det är vid medarbetar- och lönesamtal och semesterplanering som det är mycket att göra. Erika tycker att hon har en bra lön och ibland

26

tänker hon på det när det är lite tuffare, det finns en viss kompensation i det. Ekonomisk ersättning tycker hon ska sättas in vid perioder när det är mycket att göra för det kan fungera som en morot.

27

Related documents