• No results found

Konjunkturinstitutets analys av hur arbetskostnaden utvecklas strukturellt baseras på en makroekonomisk modell för samban-det mellan produktivitet, priser och arbetskostnad.45 Utveckling-en av näringslivets strukturella arbetskostnad bestäms Utveckling-enligt denna modell av arbetsproduktivitetstillväxten och tillväxten i näringslivets priser, mätt som förädlingsvärdepriser, efter att hänsyn tagits till strukturella förändringar i arbetskostnadsande-len. Den strukturella utvecklingen av arbetskostnadsandelen bestäms i sin tur av utvecklingen av det internationellt bestämda kapitalavkastningskravet och av den teknologiska utvecklingens karaktär (se fördjupningsrutan ”Förändringar i kapitalavkastning och teknologi” för en utförligare diskussion).

Om arbetskostnadsandelen inte förändras strukturellt över tiden så är utvecklingen av den strukturella arbetskostnadsök-ningen lika med summan av den strukturella ökarbetskostnadsök-ningen av

44 Se avsnitt 3.5 ”Alternativa antaganden” för en detaljerad beskrivning över hur man kommer fram till intervallet 2,0 till 2,9 för den reala arbetskostnaden.

45 I det enklaste fallet gäller sambandet arbetskostnadsökning = Riksbankens inflationsmål + produktivitetsökning i näringslivet + skillnad i

produktivitetsökning i konsumtionskorgen och produktionskorgen +importandel*förändringar i bytesförhållandet. Den fullständiga modellen presenteras i ”Produktivitet och löner till 2015”, Specialstudie nr 6, Konjunkturinstitutet, maj 2005. Specialstudien finns tillgänglig via www.konj.se.

ingslivets produktivitet och den trendmässiga ökningen av föräd-lingsvärdepriset. Om det däremot finns en trend i arbetskost-nadsandelen, till följd av förändringar i det internationella kapi-talavkastningskravet och/eller till följd av den teknologiska ut-vecklingens karaktär, kommer den strukturella arbetskostnaden att utvecklas annorlunda än summan av produktivitets- och förädlingsprisökningen.

Diagram 37 Arbetskostnadsandelar, strukturell utveckling

Procent av förädlingsvärdet

05 00 95 90 85 80 76

74

72

70

68

66

76

74

72

70

68

66 Näringslivet exkl. finans- & fastighetsverksamhet Tjänstebranscher exkl. finans- & fastighetsverksamhet Varubranscher

Källor: SCB och Konjunkturinstitutet.

Som framgår av diagram 37 föll arbetskostnadsandelen strukturellt i näringslivet under 1980-talet och början av 1990-talet. Sedan mitten av 1990-talet förefaller dock den nedåtgående trenden ha brutits. Mot bl.a. denna bakgrund antas den struktu-rella arbetskostnadsandelen vara oförändrad 2006–2015. Mer specifikt antas att både det internationellt bestämda kapitalav-kastningskravet och kapitaltjänstkvoten inte förändras under perioden (se fördjupningsrutan ”Drivkrafter bakom produktivi-tetstillväxten”).

Bedömningen av den strukturella utvecklingen av arbetspro-duktiviteten 2006–2015 som görs i avsnitt 3.3 ”Arbetsprodukti-vitet i Sverige” är betingad av att kapitaltjänstkvoten och kapital-avkastningskravet inte förändras framöver. Kapitaltjänstkvotens, och därmed arbetskostnadsandelens, framtida utveckling är dock osäker. Om den teknologiska utvecklingen t.ex. blir sådan att kapitaltjänstkvoten stiger strukturellt i stället för att vara oför-ändrad, kommer den strukturella produktivitetstillväxten att bli högre.46 Den stigande kapitaltjänstkvoten innebär emellertid också att arbetskostnadsandelen faller strukturellt. Därmed ökar den strukturella arbetskostnaden långsammare än summan av den strukturella produktivitetsutvecklingen och den trendmässi-ga förädlingsvärdeprisutvecklingen. Dessa motverkande effekter är lika stora. Sammantaget blir därför den strukturella arbets-kostnadsutvecklingen den samma som vid en teknologisk ut-veckling med oförändrad kapitaltjänstkvot. En, av teknologiska skäl, annorlunda utveckling av kapitaltjänstkvoten har därför ingen effekt på den strukturella arbetskostnadsutvecklingen.

Antagandet att det internationellt bestämda kapitalavkast-ningskravet inte förändras under perioden 2006–2015 är där-emot både betydelsefullt och osäkert. I fördjupningsrutan ”Glo-baliseringen kan höja avkastningskravet på investeringar i Sveri-ge” analyseras om det finns några trender i det internationellt bestämda kapitalavkastningskravet. Om kapitalavkastningskravet skulle stiga framöver, skulle givetvis den strukturella arbetskost-nadsutvecklingen bli lägre (se fördjupningsrutan ”Förändringar i kapitalavkastning och teknologi”). I kapitlets sista avsnitt belyses konsekvenser för den strukturella arbetskostnadsökningen av en trendmässig ökning av kapitalavkastningskravet.

46 En stigande kapitaltjänstkvot innebär att den s.k. kapitalintensitetens bidrag till produktivitetstillväxten blir större, medan bidraget från TFP är oförändrat (se fördjupningsrutan ”Drivkrafter bakom produktivitetstillväxten”).

DETTA AVSNITT I KORTHET

ƒ Kapitaltjänstkvoten, det internationellt bestämda kapitalav-kastningskravet och arbetskostnadsandelen förutses inte för-ändras strukturellt de närmaste tio åren.

ƒ Detta medför att ökningen av den strukturella arbetskostna-den under de närmaste tio åren är lika med summan av arbetskostna-den strukturella arbetsproduktivitetsökningen och den trendmäs-siga utvecklingen i förädlingsvärdepriset.

ƒ Bedömningen av den strukturella utvecklingen av arbets-produktiviteten för de närmaste tio åren som görs i avsnitt 3.3 ”Arbetsproduktivitet i Sverige” är betingad på antagan-det att kapitaltjänstkvoten och kapitalavkastningskravet inte förändras.

Förändringar i kapitalavkast-ning och teknologi

Arbetskostnadens strukturella utveckling beror i hög grad på arbetsproduktivitetsutvecklingen. Arbets-produktiviteten påverkas i sig av andra reala fakto-rer, vilka också kan påverka den strukturella utveck-lingen av arbetskostnaden direkt (se figur 4).

En snabbare ökning av arbetsproduktiviteten ger, allt annat lika, utrymme för motsvarande snab-bare ökning av arbetskostnaden. Under antagandet att arbetskostnadens andel av förädlingsvärdet är konstant, summerar tillväxten i arbetsproduktivitet och tillväxten i förädlingsvärdepris till den struktu-rella utvecklingen av arbetskostnaden.

Men arbetskostnadsandelen kan förändras över tiden, inte bara av konjunkturella skäl utan även strukturellt. Exempelvis kan den teknologiska ut-vecklingen vara av sådan karaktär att näringslivets kapitaltjänstkvot, dvs. kvoten mellan kapitaltjänster och förädlingsvärde, ändras strukturellt.47 Om den teknologiska utvecklingen medför att kapitaltjänst-kvoten t.ex. minskar över tiden, innebär det att den strukturella arbetskostnaden växer snabbare än vad arbetsproduktivitetsutvecklingen i sig indikerar och att arbetskostnadsandelen stiger över tiden.48

I en liten öppen ekonomi som den svenska, styrs kapitalavkastningen av kapitalavkastningskravet i omvärlden. Kapitaltjänstkvoten kan därför ändras strukturellt även till följd av att det internationellt bestämda avkastningskravet på kapital förändras.

Exempelvis medför ett stigande internationellt kapi-talavkastningskrav att kapitaltjänster blir relativt sett dyrare. Därmed kommer det att ske en substitution

47 Även trendmässiga skillnader i utvecklingen av investeringsvarupris och förädlingsvärdepris kan påverka kapitaltjänstkvoten.

48 Den teknologiska utvecklingen kan vara av olika karaktär;

arbetsbesparande eller kapitalbesparande. Den teknologiska utvecklingens karaktär och graden av substituerbarhet mellan produktionsfaktorerna arbete och kapital påverkar hur kapitaltjänstkvoten utvecklas. I en liten öppen ekonomi, där kapitalavkastningskravet kan ses som givet av omvärlden, innebär dock en given ökning av den totala

faktorproduktiviteten (TFP) att arbetskostnaden strukturellt stiger lika mycket oavsett om den teknologiska utvecklingen är av kapitalbesparande eller arbetsbesparande karaktär.

Kapitalägarna ersätts för sin insats av kapital enligt det internationellt bestämda kapitalavkastningskravet. Den resterande delen av förädlingsvärdet tillfaller arbetskraften. Det extra förädlingsvärde som skapas till följd av teknologisk utveckling, oavsett karaktär, tillfaller därför kapitalägarna bara i den mån de ökar insatsen av kapital. Den resterande delen av det extra förädlingsvärdet tillfaller arbetskraften i form av ökad ersättning för arbetsinsatsen.

från kapitaltjänster mot arbetskraft, om så är möj-ligt. Den minskande kapitaltjänstkvoten medför då att arbetsproduktiviteten utvecklas svagare, och därmed måste arbetskostnaden öka långsammare.

Hur arbetskostnadsandelen påverkas bestäms av i vilken omfattning kapitaltjänster ersätts med kraft. Om substitutionen är liten kommer arbets-kostnadsandelen att falla, medan det omvända gäller om substitutionen är stor.49

Men förändringar i kapitalavkastningskravet på-verkar den strukturella arbetskostnadsutvecklingen även om det inte sker någon substitution mellan kapitaltjänster och arbete, dvs. till given kapital-tjänstkvot.50 Om kapitalavkastningskravet stiger kommer arbetsproduktiviteten vid denna teknologi inte att påverkas, men arbetskostnadsutvecklingen hålls givetvis ändå tillbaka och arbetskostnadsande-len minskar.

Figur 4 Faktorer som bestämmer den struktu-rella arbetskostnadsutvecklingen i näringslivet som helhet

Internationellt

kapital-avkastningskrav

Kapitaltjänstkvot i näringslivet

Strukturell arbets- kostnadsutveck-ling i näringslivet

Arbetsproduktivi-tet i näringslivet

Näringslivets förädlingsvärde-pris

Anm. Med kapitaltjänstkvot avses kapitaltjänster i förhållande till förädlingsvärde.

49 Om substitutionselasticiteten mellan kapital och arbete är lägre än 1 kommer arbetskostnadsandelen att falla. Om substitutionselasticiteten är 1 (dvs. Cobb-Douglas teknologi) är arbetskostnadsandelen konstant och påverkas inte av

kapitalavkastningskravet. Om substitutionselasticiteten är större än 1 stiger arbetskostnadsandelen om kapitalavkastningskravet ökar.

50 Dvs. Leontief teknologi.

Diagram 38 Arbetsproduktivitet, strukturell utveckling

Årlig procentuell förändring

03

Anm. BNP per arbetad timme.

Källor: Groningen Growth and Development Centre and the Conference Board, Total Economy Data-base, August 2005, http://www.ggdc.net och Konjunkturinstitutet.

Diagram 39 Arbetsproduktivitet, strukturell utveckling

Årlig procentuell förändring

03

Anm. BNP per arbetad timme. I fotnot 51 redovisas vilka länder som ingår i OECD-10.

Källor: Groningen Growth and Development Centre and the Conference Board, Total Economy Data-base, August 2005, http://www.ggdc.net och Konjunkturinstitutet.