• No results found

Arbetslag B, Bindvideskolan Bilaga B

---

Arbetslagsträff nr 2

Mötet börjar lite smått utan att alla är på plats. Klockan är 14.35. Fem minuter efter att mötet skulle börja. Ärende 1

Man sitter och diskuterar studiedagarna i höst vad gäller tidpunkt för dessa. Ärende 2

Arbetslagsmedlem 7 kommer in och ställer frågan till Arbetslagsmedlem 5 ”Vad har du för ungar”? Hon är upprörd. Arbetslagsmedlem 5 lyssnar inte på det örat utan refererar till sina egna barn. Arbetslagsmedlem 7 kommer tillbaka till de elever som hon nyss arbetat tillsammans med, hon ifrågasätter vad vissa elever gör i skolan. Hon berättar att några elever inte vill någonting, namnger dessa. En kortare analys utspelar sig. Arbetslagsmedlem 5 delger Arbetslagsmedlem 7 att en av eleverna har mycket svårt att göra val. Arbetslagsmedlem 7 blir lite frustrerad och ber om att hon skall få sådan viktig information. Ärende 3

Arbetslagsmedlem 7 plockar fram lite material som inkommit, bl a från Skogen i skolan. Ärende 4

Arbetslagsmedlem 6 kommer in, avbryter och presenterar en manlig representant från Missionskyrkan som är på plats inbjuden av Arbetslagsmedlem 2 i arbetslaget. Han erbjuder en verksamhet kallad ”Påskvandring” riktad till år 4 och 5, där tanken är att de skall ta emot en klass i taget. Innehållet i verksamheten som skall vara i cirka 45 minuter per klass som att det handlar om att berätta om påskriset, kycklingarna och den judiska påsken. Rune undrar om det finns intresse från arbetslaget att utnyttja detta erbjudande. Han föreslår några tidpunkter. Diskussionen går över i formfrågor, ett praktiskt schemaarbete för att lösa vilken tid vilken klass går till Missionskyrkan. Några tar sig an denna fråga, ett schema skrivs, vilket innebär att det samtidigt startar flera smådiskussioner bland de som inte är berörda. När representanten från Missionskyrkan går och tackar för sig pågår bl a en diskussion kring skolk bland några av eleverna som hör till arbetslagets medlemmar.

Ärende 3

Efter en stunds diskuterande i smågrupper tar Arbetslagsmedlem 7 ordet och plockar fram ett papper om en teckningstävling som hon fått via posten. Uppgiften beskrivs, former för tävlingen gås igenom. Gruppen samlas till gemensam diskussion igen. Efter en stund säger Arbetslagsmedlem 1 att hon tar hand om teckningstävlingen. Ärende 5

Därefter fortsätter Arbetslagsmedlem 7 med att hon också har en inbjudan från utbildningsradion som är riktad till årskurs fyra, fem och sex. Formerna för tävlingen gås igenom. Det hela handlar om att skriva slutet på en pjäs. En av kommentarerna till denna diskussion är att detta erbjudande borde gå att kombinera ihop med ITiS- projektets innehåll och arbetet med skrivprocessen. Arbetslagsmedlem 7 kommer in på en episod från en tidigare liknande tävling med en elev som tidigare missuppfattat en skrivuppgift. Ytterligare ett meddelande meddelas, en slags påminnelse om anmälan som alla verkar känna till.

Ärende 6

Arbetslagsmedlem 3 undrar över vad som gäller kring den enkät som skall gå ut till alla elever rörande dialekter i Dalarna. Arbetslaget är osäker på vad som gäller, man diskuterar en stund och försöker komma ihåg vad som gäller eller vad som borde gälla. Så småningom har man ramarna över vad som gäller klara för sig.

( Ärende 7 a – m )

Arbetslagsmedlem 4 tar ordet och föreslår att måndagsmötet skall gås igenom.

(Ärendemarkeringen nedan anger att frågan kommer från måndagsmötet)

Därefter börjar Arbetslagsmedlem 1 som var arbetslagets representant denna gång att redogöra kring vad som blivit sagt vid förra måndagsmötet. Denna information till arbetslaget har blivit fördröjd vilket betyder att den mesta informationen redan kommit på papper enligt Arbetslagsmedlem 1. Hon informerar dock att:

Ärende 7a

• Det finns en problematik kring de personer som arbetar i cafeterian. Personal från Samhall skall komma dit och informera.

Arbetslag B, Bindvideskolan Bilaga B

--- Ärende 7b

• Det har framkommit protester om att ha fortbildning på kvällarna istället för på dagarna. Bl.a. har frågan ställts om man var tvungen att gå på portfoliofortbildning, vilket man fick till svar att man var.

Arbetslagsmedlem 7 initierar en diskussion med en undran vad dagbarnvårdarna hade på

portfoliofortbildningen att göra. Rektorerna hade också meddelat att en av dagarna i allhelgonaveckan kommer att förläggas på två kvällar.

Ärende 7c

• En diskussion kring vem som har ansvar för verksamheten om båda rektorerna är borta hade också initierats.

Skolassistenten på expeditionen eller är det någon annan lärare på högstadiet hade nämnts, annars var svaret att det är områdeschefen? Skratt uppstår, man vet helt enkelt inte vad som gäller. Diskussionen uppstår eftersom en av rektorerna skall vara borta en dag denna vecka.

Arbetslagsmedlem 4 tar vid och redogör för gårdagens måndagsmöte Ärende 7b

• samma fråga återkommer

Diskussion förekom återigen kring hur man skall förhålla sig till studiedagen i slutet av oktober. Skall man byta ut den mot två kvällar istället? Det hade lämnats in ett förslag till rektor. En diskussion om hur arbetslaget vill ha det uppstår. Arbetslagsmedlem 6 lyfter fram argumentet att två kvällar skapar bättre kontinuitet. Vilka kvällar det handlar om är idag osäkert. Flera i arbetslaget uttrycker sin åsikt.

Arbetslagsmedlem 4 tolkar det som att arbetslaget är för två kvällar och undrar om han tolkat arbetslagets åsikt rätt.

Ärende 7d

Arbetslagsmedlem 6 undrar plötsligt vem som går på nästa måndagsmöte om denna fråga kommer upp nästa måndag igen. Efter en diskussion så kommer man ihåg vem det är.

Ärende 7e

• Information om fortbildnings och utvärderingsdagar i juni. Vissa av dagarna är kvittningsbara medan andra

inte är det. En diskussion kring vilka dagar som är kvittningsbara eller inte utvecklas. Ärende 7f

• På måndagsmötet framkommer också att flickorna på högstadiet vill ha en egen toalett. De har fått nog, det händer att de inte får vara ifred.

Ärende 7g

• Elever ropar fula ord efter varandra. Från måndagsmötet kommer Arbetslagsmedlem 4 med en anteckning

om att Arbetslagsmedlem 5 skall ringa hem till elevers föräldrar. Det handlar om elever från 4-6:an som gör detta gentemot äldre elever. En diskussion uppstår där Arbetslagsmedlem 6 säger att fula ord som ropas av yngre elever kan av ett större barn uppfattas som mindre hotfullt men att när barnen blir större så uppstår problemen. Man kan nästan säga att barnen slipper tillrättavisning eftersom de besitter en stor

”gullighetsfaktor”. När de blir stora är det tyvärr inte så gulligt längre. Problemet menar Arbetslagsmedlem 4 och Arbetslagsmedlem 5 är att eleverna inte får någon tillrättavisning av andra elever. På måndagsmötet föreslogs att eleverna skulle tas in till rektor när sådant här sker. Rektorerna hade då kontrat med att säga att det är ingen idé. Det är bättre att klassläraren ringer hem istället till föräldrarna. Arbetslagsmedlem 7 säger att det vore bättre om en högstadielärare ringde istället, dvs en annan lärare än den ordinarie. Hon tror att det biter bättre om någon annan ringer. Arbetslagsmedlem 5 tycker, i alla fall i detta fall, att man borde

konfrontera berörda elever med varandra. Arbetslagsmedlem 8 menar att man skall ta upp konfliktlösning med eleverna. Hon berättar att eleverna inte klarar att hitta alternativa strategier för att lösa konflikter. Belyser detta med ett exempel och menar att vi måste hjälpa eleverna att hantera konflikter, att hjälpa dem att se alternativa tillvägagångssätt. Arbetslagsmedlem 6 manar på att vi skulle kunna jobba med detta under en tid men frågan är hur vi då skulle kunna jobba. En bok om ”Kompissamtal” är i luften. Man säger att detta skulle kunna vara något att arbeta med efter sportlovet. Den aktuella boken som nämns, rekommenderades av makarna Rohn som var på skolan för en tid sedan (en kväll) och berättade utifrån sina erfarenheter som föräldrar till ett mycket utsatt barn (dödat).

Arbetslag B, Bindvideskolan Bilaga B

--- Ärende 7h

Ny fråga uppstår. Någon påminner sig om att fler böcker vandrar runt bland arbetslagsmedlemmarna. Var är dessa böcker nu? (Kompissamtal, Portfolio och Se mig som liten är). Man lyckas inte reda ut denna fråga. Man konstaterar dock att det finns böcker som vandrar runt i arbetslaget för genomläsning. Arbetslagsmedlem 2 har funderingar kring om hon skall beställa några böcker eller inte. Arbetslagsmedlem 8 återkommer till att vi måste hjälpa eleverna att tänka i andra banor och då skulle vi behöva dessa böcker som material.

Ärende 7g

• Samtalet återvänder till att handla om problematiken mellan ”våra elever” och högstadieeleverna.

Arbetslagsmedlem 8 meddelar också att högstadieelever var irriterade över att mellanstadieelever gick i deras korridor till slöjden. Detta menar Arbetslagsmedlem 7 är ett svar på vår förhållning till att ”vår

korridor” lätt blir en genomgångskorridor för äldre elever, vilket man försökt få stopp på. Denna problematik skulle kunna vara något att ta upp i samband med de gemensamma aula-träffarna. Arbetslagsmedlem 4 konstaterar att det blivit bättre vad gäller ”genomfartsgåendet” i korridoren.

Ärende 7i

Arbetslagsmedlem 6 berättar dock att det händer andra saker. Det har kissats på golvet och i ett handfat på en toalett. Man vet inte vem som gjort detta. Samtalet leder åt olika håll. Det pågår plötsligt två samtal samtidigt, strax därefter startar ett tredje.

Ärende 7h

En diskussion handlar om beställning av böcker. Ett beslut tas att köpa in ett antal böcker.

Ärende 7i

En diskussion handlar om ”sabotaget” på toaletten. Ärende 7j

Arbetslagsmedlem 4 ställer frågan om detta skall bli något tema, varpå en diskussion kring denna möjlighet växer fram. Former börjar diskuteras.

Ärende 7h

Några är kvar i en diskussion kring lämplig litteratur

Ärende 7???

När gruppen samlas till gemensam diskussion igen så uppstår lite av en ”goddag yxskaft” situation. Ärende 7j

Efter en stund fortsätter diskussionen i termer av att man skall arbeta med detta som ett tema. Direkt därpå påbörjas en diskussion kring formerna för detta tema. Frågan om man skall dela upp klasserna i tvärgrupper eller inte blir gemensam diskussion. Efter en stunds samtal kommer man fram till att det kanske ändå är bäst att arbeta klassvis. Någon undrar om representanter för kyrkan kan göra något i ett tema av detta slag. Det är också bra om man kan vara mer än en person tillsammans med barnen.

Ärende 7h

Arbetslagsmedlem 4 undrar om böckerna skall beställas. Ärende 7k

Apropå beställningar av böcker undrar Arbetslagsmedlem 3 om vi har egna pengar? Denna fråga skulle Arbetslagsmedlem 9 ta upp på samverkansgruppen om hon nu hinner, idag står andra frågor i fokus på dagordningen. En ekonomisk diskussion tar fart. Arbetslagsmedlem 6 markerar att det är viktigt att vi vet vilka förutsättningar som gäller om vi skall ta ansvar för viss ekonomi. Diskussionen avtar…

Ärende 7l

• Sista ärende från måndagsmötet är en information om att parfym och rakvatten inte är tillåtet på skolan pga av allergier. Diskussionen handlar en stund om astmaproblematik…

Ärende 7m

… och glider sedan in på luftens kvalitet i skolan. Någon säger att vi har bra luft medan någon annan menar på att ventilationsanläggningen påverkar möjligheterna att möblera klassrummet, tex kan man inte placera katedern vid den eftersom det då drar för mycket. I ett av rummen konstateras att det bara finns frånluftsventilation. När

Arbetslag B, Bindvideskolan Bilaga B

--- luftens kvalitet diskuteras så glider några andra in i egna diskussioner. Samtalet går på tomgång en tid, man diskuterar om det är från-luft eller till-luft, samtalet tystnar så småningom….

Ärende 8

Efter en stund tar Arbetslagsmedlem 4 upp den fråga om lärartäthet som Arbetslagsmedlem 9 skulle ta upp i samverkansgruppen. Detta är en fråga för samverkansmötet eftersom det i bildningsnämndens verksamhetsplan står att man skall satsa nedåt i åldrarna men att det i själva verket planeras tvärtom. Arbetslagsmedlem 5 ifrågasätter om vi skall tillåta detta. Svaret på frågan är att Arbetslagsmedlem 9 tar upp det idag på samverkansträffen.

Ärende 9

Förslag från kommunens områdeschefer att ingå i en försöksverksamhet där man arbetar utan timplan diskuteras. Förslaget har ”stoppats” av facket. Lärarförbundet har skrivit en skrivelse som plockas fram och läses högt. Arbetslagsmedlem 6 säger att hon i samband med att hon läst detta papper tidigare ställt sig kritisk till skrivelsen vad gäller en formulering. Istället för att ställa krav på kommunen bör man ställa krav på specifika personer i kommunen. Vi har ju en controller säger Arbetslagsmedlem 5 apropå vem som skall genomföra utvärderingar, och skratt utbryter. Från fackligt håll undrar man om vi har tiden att arbeta med ett projekt av detta slag. Frågan ställs från fackligt håll om vi är förberedda för ett sådant här försök. Arbetslagsmedlem 5 undrar vilken nytta detta projekt skulle ha? Arbetslagsmedlem 6 menar på att hon tror att vi jobbar så här redan. Arbetslagsmedlem 7 menar på att detta gäller i högre grad högstadiet.

Diskussionen går i banor där man håller med den kritik som riktats från fackligt håll. Man menar på att områdescheferna saknar förankring när de lägger fram ett förslag av den här karaktären. Kritiken består i huvudsak i att områdescheferna inte har förankrat tankar kring vad detta innebär i praktiken. Man undrar vilken pedagogisk förankring det finns i detta förslag. Arbetslagsmedlem 7 nämner politiker som icke insatta i skolans arbete. Kostnadsaspekten lyfts fram som ett argument för att ställa sig tveksam till projektet. Arbetslagsmedlem 3 ser det som att politiker och områdeschefer kommer att delegera ett arbete till rektorer som sedan kommer att delegera vidare till lärare, vilket medför att vi sitter med mer arbete igen. Arbetslagsmedlem 6 påpekar att vi både är med i ITiS och SABO 2 och vi kan inte vara med i allt. Arbetslagsmedlem 3 ser att ett deltagande i projektet kommer att leda till mycket skrivarbete då projektet skall utvärderas.

Arbetslagsmedlem 7 berättar att kommunen är skyldig att lämna ifrån sig en kvalitetsbedömning varje år vilket inte görs. Vi har ju en controller menar Arbetslagsmedlem 6 på. Arbetslagsmedlem 3 menar att det kanske är bäst att vi börjar utvärdera den verksamhet som vi driver idag. Men det gör vi anser Arbetslagsmedlem 7 och andra, dvs i samband med läsårets avslutning. Det lyfts fram kritiska röster kring vad som händer med dessa. Ingen verkar läsa dem. Papper verkar komma bort.