• No results found

Bilaga 6

Avtal om riktlinjer för arbetsmiljöfrågor

Parter: Industri- och KemiGruppen (numera IKEM - Innovations- och kemiarbetsgivarna) och Industrifacket (numer IF Metall).

Avtalet för Läder- och sportartikelindustrin

§ 1 Gemensamma utgångspunkter

Parterna är överens om att främja utvecklingen av en god arbetsmiljö.

Arbetsmiljöarbetet är därför en viktig och integrerad del av företagens verksamhet. En god arbetsmiljö som även omfattar de psykologiska och sociala förhållandena i arbetsmiljön ska syfta till låg sjukfrånvaro, bra arbetsförhållanden samt ökad produktivitet, kvalitet och lönsamhet.

Arbetsmiljölagen med tillhörande föreskrifter är viktiga delar i arbetet.

På varje företag ska för arbetstagarna finnas tillgängligt arbetsmiljölagen, arbetsmiljöförordningen, övriga författningar (anvisningar, föreskrifter eller meddelanden) som har utfärdats med stöd av lagen eller förordningen samt lokala skyddsföreskrifter som rör den aktuella verksamheten

§ 2 Lokal samverkan om arbetsmiljöarbete

De lokala parternas samverkan är grundläggande för arbetsmiljöarbetet.

Arbetsmiljöfrågorna handläggs i bl a linjeorganisationen av ansvariga chefer och skall inordnas i företagets ordinarie verksamhet. Det är viktigt att arbetsgivarens och arbetstagarnas företrädare på olika nivåer har till-räckliga befogenheter och erforderlig kompetens för att fylla sin del av det samlade ansvaret. Lokala överenskommelser bör därför träffas om formen för samverkan, där reglerna om systematisk arbetsmiljöarbete och rehabilitering utgör viktiga delar.

Arbetsmiljöfrågor

§ 3 Företagshälsovård

Parterna är ense om att en ändamålsenlig företagshälsovård är en betydelse-full resurs för företag och anställda. Företagshälsovården bör utformas med utgångspunkt från olika behov och krav i de enskilda företagen. En genomgång av företagens behov av företagshälsovård är av betydelse och bör ske årligen.

§ 4 Utbildning

De lokala parterna bedömer behovet av utbildning och information samt den tidsomfattning och det innehåll som erfordras för att åstadkomma och vidmakthålla en god arbetsmiljö i företaget.

§ 5 Förhandlingsordning

Vid tvist om tolkning eller tillämpning av detta avtal samt lokal överens-kommelse gäller förhandlingsordningen.

Skiljenämnd

Kan tvist inte lösas genom lokal och central förhandling äger part hos motparten senast två (2) månader efter avslutad central förhandling anmäla ärendet för nämndens avgörande. Nämnden avgör ärendet med bindande verkan för parterna.

Nämnden skall bestå av två ledamöter från Industri- och KemiGruppen och två ledamöter från Industrifacket. De av parterna utsedda leda-möterna kan, om någon av parterna så begär, gemensamt utse opartisk ordförande för avgörande av det aktuella ärendet.

Parterna bär vardera sina kostnader för nämndens verksamhet. Kostna-den för anlitande av opartisk ordförande delas lika av Industri- och Kemi-Gruppen och Industrifacket.

Giltighetstid

§ 6 Giltighetstid

Detta avtal gäller tillsvidare fr o m den 27 maj 2004 med tre (3) månaders ömsesidig uppsägningstid

Stockholm den 27 maj 2004

Industri- och KemiGruppen Industrifacket

Yrkesintroduktion

Bilaga 7

Avtal om yrkesintroduktion

Följande avtal gäller mellan IF Metall och Industri- och KemiGruppen (numera IKEM - Innovations- och kemiarbetsgivarna).

§ 1 Avtalets syfte

Industrin står under de kommande åren inför en betydande generations-växling som förstärker behovet av nya medarbetare. Arbetet ställer i dag högre krav på teoretisk utbildning och på kvalificerad yrkeserfarenhet än tidigare. Rekryteringsfrämjande åtgärder är därför väsentliga för att säkra industrins långsiktiga kompetensförsörjningsbehov. För att underlätta en effektiv arbetslivsstart har parterna enats om att införa en introduktions-period kallad Yrkesintroduktion.

Yrkesintroduktionsavtalets syfte är att stimulera industriföretagen att erbjuda särskilda introduktionsanställningar åt ungdomar för att under-lätta för dem att arbeta och utvecklas i sitt yrkesliv på svensk arbetsmarknad.

§ 2 Tillämpningsområdet

Yrkesintroduktionsanställningar riktar sig till ungdomar under 25 år som saknar relevant yrkeserfarenhet.

Yrkesintroduktionsanställningar kan komma ifråga för ungdomar som genomgått industriinriktad yrkesutbildning inom Teknikcollege, gymnasie-skola eller liknande. De kan även komma ifråga för ungdomar som saknar sådan grundläggande teknikutbildning.

§ 3 Anställning för yrkesintroduktion

Anställning för yrkesintroduktion är en visstidsanställning med följande särskilda reglering.

Med stöd av lokal överenskommelse kan anställningsavtal om yrkes-introduktion ingås mellan arbetsgivare och anställd.

Yrkesintroduktion

Yrkesintroduktionsanställning kan ske även om det hos arbetsgivaren finns tidigare anställda med företrädesrätt till återanställning. Parterna är således överens om att yrkesintroduktionsanställning inte utgör brott mot företrädesrätten.

Varje yrkesintroduktionsanställning ska förenas med handledning och en individuell utvecklingsplan ifråga om arbetsuppgifter och utbildnings- och introduktionsinsatser.

En yrkesintroduktionsanställning ska gälla under viss tid. Anställnings-tiden får uppgå till 12 månader, med möjlighet till förlängning i upp till 12 månader. En sådan förlängning förutsätter stöd i lokal överenskommelse eller lokalt godkännande. Yrkesintroduktionsanställningen är uppsägningsbar från arbetsgivaren och den anställde med en månads ömsesidig uppsäg-ningstid. De yrkesintroduktionsanställda utgör vid uppsägning på grund av arbetsbrist en egen turordningskrets.

Vill den anställde eller arbetsgivaren att yrkesintroduktionsanställningen inte ska övergå i en tillsvidareanställning på sedvanliga villkor inom avtalsområdet, ska besked om detta lämnas till motparten senast en månad innan den överenskomna tiden löper ut.

I det fall en övergång från yrkesintroduktionsanställning till en tillsvidare-anställning innebär att en tidigare anställd med företrädesrätt till åter-anställning inte kan prövas för återåter-anställning fordrar övergången en lokal överenskommelse. De lokala parterna ska därvid särskilt beakta syftet med detta avtal.

§ 4 Lön

Under en yrkesintroduktionsanställning tillämpas lön motsvarande lägst 75 procent av lägstlön enligt tillämpligt branschavtal. Avseende de mellan parterna gällande förbundsavtal som saknar lägstlöneregler (avtalet om oljeraffinaderier och sockeravtalet) tillämpas lön som fastställs efter lo-kal överenskommelse. De lolo-kala parterna ska därvid ta i beaktande syftet med denna överenskommelse och då särskilt att förbundsparternas avsikt är att lönen ska kunna uppgå till lägst 75 procent av den inom

avtals-Yrkesintroduktion

§ 5 Övrigt

I de fall yrkesintroduktionsanställningen inte leder till fortsatt anställning vid företaget ska tjänstgöringsintyg utfärdas som innefattar uppgift om anställningstiden och de arbetsuppgifter som den yrkesintroduktions-anställde har utfört. Intyget ska också innefatta vitsord om inte den yrkes-introduktionsanställde särskilt undanber sig det.

Förbundsparterna ska i förekommande fall genom råd och förhandlingar se till att fel vid tillämpningen rättas till och att avtalets syften fullföljs.

Med hänsyn till avtalets syfte kan eventuella fel föranleda skadestånds-skyldighet vid klara och allvarliga fall av missbruk.

§ 6 Giltighetstid

Denna överenskommelse gäller tillsvidare med en ömsesidig uppsägningstid av tre månader. Vid en uppsägning från någon av parterna kommer träffade lokala överenskommelser om visstidsanställning vid yrkesintroduktion att vara giltiga till dess pågående visstidsanställningar om yrkesintroduktion löpt ut.

Stockholm den 23 november 2010

Industri- och KemiGruppen IF Metall

Jonas Hagelqvist Veli-Pekka Säikkälä

Hemarbete

Bilaga 8

Bestämmelser om hemarbete Mom 1

Hemarbete utföres mot ackord.

Till hemarbetare inom skoindustrin, som utför helnåtling och som själv håller sig med materialier, vilka tillhandahålles av fabriken mot självkost-nadspris, ävensom maskin och elkraft, utges ett tillägg av 10 % på intjänad arbetslön. Vid arbeten, som kräva mindre materialier eller för vilka maskin icke erfordras, utges tillägg enligt överenskommelse i varje särskilt fall.

Mom 2

§§ 2, 13 och 22 gälla i tillämpliga delar även hemarbete.

Mom 3

För hemarbete ska lagen om anställningsskydd tillämpas enligt nedanstående.

Överenskommelse:

1. Överenskommelsen omfattar hemarbetare som har en inkomst, exkl semesterersättning och hemarbetstillägg och andra ersättningar för särskilda kostnader, under vart och ett av de senaste fyra kvartalen motsvarande 290 ggr företagets genomsnittliga förtjänstläge på tid- och prestationslön 2:a kvartalet, alternativt om överenskommelse därom träffas, 1160 ggr samma förtjänstläge för de fyra kvartalen sammanräknade.

Vid nyanställning av hemarbetare kan avtalas, att hemarbetaren ska om-fattas av överenskommelsen i enlighet med föregående stycke.

2. Hemarbete, som avses i punkt 1, ska med hänsyn till reglerna i LAS jämställas med arbete på fabrik under de förutsättningar som framgår av punkterna 3-9.

Hemarbete

3. Hemarbetare ska påta sig en arbetsskyldighet av i princip samma slag som åligger fabriksarbetare. Arbetsgivaren är skyldig hålla hemarbetaren med arbete i den omfattning varom överenskommelse träffats, dock minst vad som förutsätts i punkt 1, första stycket.

4. En hemarbetare har rätt till uppsägning, uppsägningstid samt, om fortsatt arbete ej kan erbjudas, lön under uppsägningstiden som utges med genomsnittsinkomsten under det senaste kvartalet exkl semester-lön, hemarbetstillägg och annan ersättning för särskilda kostnader.

5. En hemarbetares anställningstid räknas från första gång han fick arbete från arbetsgivaren. Avbrott i anställningen som inte hänför sig till semesterlönegrundande frånvaro enligt 17 § semesterlagen får inte ha överskridit 30 dagar. I så fall är hemarbetaren att anse som nyanställd.

Tidigare fabriksanställning hos samma arbetsgivare inräknas i anställnings-tiden.

6. För varje driftsenhet gäller särskilda turordningar för hemarbetare resp fabriksarbetare. När samma arbetsmoment utföres på fabrik och som hemarbete, ska de lokala parterna i samråd fastställa turordningen för berörda arbetare.

7. Parterna är ense om att för andra hemarbetare än enligt punkt 1 och som ej omfattas av denna överenskommelse ska hittillsvarande anställningsförhållanden gälla även fortsättningsvis, med de ändringar som LAS tvingande regler innebär.

8. Företag med hemarbetare anställda är skyldigt att enligt MBL på begäran informera den lokala fackliga organisationen om antal anställda hemarbetare och omfattningen av hemarbetet.

Mom 4

En hemarbetare är att betrakta som anställd enligt innebörden i det försäkringsavtal, som ska träffas mellan den enskilde arbetsgivaren och Arbetsmarknadens försäkrings-aktiebolag (AFA), den tid då han har hem-arbete att utföra, d v s fr o m dagen efter det hem-arbetet utlämnats t o m dagen för inlämnandet av det färdiga arbetet. Det åligger arbetsgivaren att föra erforderliga anteckningar om utlämnande från respektive inlämnande till

Hemarbete

fabriken av hemarbete, så att på anmodan uppgift härom för varje hem-arbetare kan lämnas till AFA.

Försäkringen omfattar hemarbetare, som den senaste period, varunder han enligt näst föregående stycke är att betrakta som anställd, haft en arbetsförtjänst per vecka (veckan räknad som fem arbetsdagar) motsva-rande minst tretton gånger ackordsriktpunkten i löneklass I eller, om denna arbetsförtjänst då inte uppnåtts, haft en sådan förtjänst i genomsnitt de senaste tolv veckorna.

I övrigt gälla försäkringsavtalets regler i tillämpliga delar för hemarbetare i den omfattning AFA bestämmer.

Detta moment förutsätter, att uppgörelse föreligger mellan arbetsgivare-förbundet och AFA om grunderna för beräkningen av försäkringspremierna för hemarbetare.

Mom 5

Överenskomelse om permitteringslön SAF - LO gäller för sådan hem-arbetare som under minst 5 månader under den omedelbart före permit-teringen infallande 12 månadersperioden haft en inkomst per månad (ex-klusive semesterersättning, hemarbetstillägg och andra ersättningar för särskilda kostnader) av 75 gånger avtalets timlön enligt löneklass 1.

En hemarbetare anses permitterad då arbetsgivaren, trots hemarbetarens krav att erhålla hemarbete motsvarande den arbetsvolym som överens-kommits eller eljest kan anses förutsatt, p g a bristande arbetstillgång inte förmår utlämna sådant.

Permitteringslönen per dag utgörs av genomsnittsinkomsten per dag (ex-klusive semesterersättning, hemarbetstillägg och andra ersättningar för särskilda kostnader) under de senaste fem månader, som förtjänsten upp-nått det i första stycket angivna talet 75 gånger avtalstimlönen.

Hemarbete

Mom 6

Den under § 22 angivna överenskommelsen om sjuklön gäller för hem-arbetare under de första 14 dagarna av varje sjukdomsfall och efter sjuk-anmälan och försäkran enligt § 22 mom 1 och 2.

Sjuklön betalas för sådan tid som hemarbetare skulle ha utfört arbete om han ej varit sjuk och efter vad som framgår av företagets redovisning av utlämnat arbete.

För den första sjukdagen i sjukperioden utges ingen sjuklön (karensdag).

Fr o m den andra sjuklöneberättigade dagen t o m den 14:e kalenderdagen i sjuklöneperioden är sjuklönen 80 % av genomsnittlig dagsinkomst beräknad efter inkomsten (exklusive semesterhelglön och kostnadsersättning), för sista 3-månadersperiod delat med 60.

Protokollsanteckningar till § 20:

1. Där fasta lokala prislistor för hemarbetsackord, sålunda gällande för samma tid som avtalet, tidigare enligt praxis eller överenskommelse funnits, ska de äga fortsatt giltighet.

2. Vid nysättning av hemarbetsackord, som väntas bli av större om-fattning, bör arbetsledningen meddela arbetarnas representant, att ackordet utlämnats eller erbjudits.

3. Arbetsgivarna förbinda sig att koncentrera hemarbetet till minsta möjliga antal hemarbetare och att därvid i första hand utlämna arbetet till sådana, som är stadigvarande sysselsatta därmed, så att de erhålla en så jämn och hög inkomst som möjligt.

Mom 7

Helglön till hemarbetare utges med ett belopp per helgdag utgörande de tre senaste månadernas arbetsförtjänst (exkl semester, helglön och kostnads-ersättningar) delat med 60, dock högst 741 kr fr o m 1 juli 2013, 758 fr o m 1 juli 2014 samt 778 fr o m 1 juli 2015.

www.ikem.se www.ifmetall.se

Producerad av Industri- och KemiGruppen Service Sverige AB för Industri- och KemiGruppen och IF Metall.

kollektivavtal 2012-10-01 – 2012-05-31

Producerad av IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB för IKEM och IF Metall

Kollektivavtal

LÄDER - OCH SPORTARTIKELINDUSTRIN

Related documents