• No results found

Arbetspraktiken för kunskapsarbetare

Arbetspraktik handlar om vad människor gör när de förvärvsarbetar. Det har sedan början på 2000-talet publicerats en rad olika studier som uppmärk- sammar att organisationer i tidigare forskning inom ekonomisk geografi har setts som tomma lådor (engelskans black boxes). Forskare som Schoenber- ger (2001), McDowell (2011), Yeung (2005), Amin och Cohendet (2004) argumenterar att företag inom geografisk forskning måste förstås som bestå- ende av sociala aktörer och att företagen styrs av attityder, uppförande och maktrelationer. Det visar sig tydligt utifrån mina intervjuer att dessa aspekter påverkar arbetets geografi.

Mina resultat pekar på att faktorer (exempelvis social interaktion, IKT, personliga möten, familjen, kollegor, chefer, normer) påverkar mönstret för

arbetets geografi. Med arbetets geografi menar jag var förvärvsarbetet utspe- lar sig.

Det finns forskare som visar att kunskapsarbetare reser mycket i sitt för- värvsarbete (ex. Castells, 2001; Beaverstock, 2004; Faulconbridge och Mu- zio, 2008) och även att de är rörliga i sitt dagliga förvärvsarbete (ex. Castells, 2001; Sellen och Harper, 2002; Hill m fl., 2003; Bryson m fl., 2004). Mina resultat visar upp en delvis motstridig bild när det gäller mobili- teten bland kunskapsarbetare på de arbetsplatser jag har studerat.

Studien visar att anställda framförallt förvärvsarbetar på det gemensamma kontoret. Men att det även går att urskilja ett varierande mönster. Under normal arbetstid är de anställda i stor utsträckning på kontoret. I anslutning till den normala arbetstiden (dvs. efter arbetstid) är den anställda framförallt i hemmet och förvärvsarbetar. Det är tydligt att det finns (tysta eller uttalade) krav från både kollegor och ledningen om att de anställda ska vara på plats på kontoret under normal arbetstid. Det är styrningsrestriktioner som påver- kar anställda att vara på kontoret. Exempel på styrningsrestriktioner är nor- mer och regler.

Till att börja med är det viktigt att förstå i vilket sammanhang de anställda förvärvsarbetar. I studien som har omfattat nio organisationer förekom olika mönster för var förvärvsarbete sker. Från två organisationer finns det mer detaljerade uppgifter om arbetstid (Komfera och Infera).

Figur 15 (s. 126) visar hur mycket av sin arbetstid som de anställda på Komfera och Infera spenderar på kontoret under en normal arbetsvecka uti- från webbenkäten. Det är tydligt att de allra flesta spenderar större delen av sin arbetstid på kontoret. Det visar också att de anställda på Komfera i större utsträckning är på kontoret i förhållande till Infera.

Figur 15. Andel av arbetstiden som sker på kontoret. Källa: Webbenkät

Figur 16 visar hur stor del av sin arbetstid under en normal arbetsvecka som de anställda förvärvsarbetar hemifrån. Övervägande majoriteten sitter hemma endast 1-25 procent av sin arbetstid. Det tyder på att det endast sker maximalt en dag i veckan för de allra flesta.

Figur 16. Andel av arbetstiden som sker hemifrån. Källa: webbenkät 0   5   10   15   20   25   0%   1-­‐25  %   26-­‐50  %   51-­‐75  %   76-­‐100  %   An tal  an stäl ld a  

Andel  arbets`d  hemifrån    

Infera   Komfera   0   2   4   6   8   10   12   14   0%   1-­‐25  %   26-­‐50  %   51-­‐75  %   76-­‐100  %   An tal  an stäl ld a   Andel  på  kontoret   Infera   Komfera  

Figur 17 visar andelen av arbetstiden de anställda förvärvsarbetar ute hos kund. Det visar sig att anställda på Infera i större grad är ute hos kund än vad de anställda på Komfera är.

Figur 17. Andel av arbetstiden som sker hos kund. Källa: webbenkät

Utifrån figurerna 15, 16 och 17 går det att se att de anställda på båda ar- betsplatserna förvärvsarbetar större delen av tiden på det gemensamma kon- toret. De anställda på Komfera är mer än 50 procent av sin arbetstid på kon- toret. På Infera är de anställda i större utsträckning ute hos kund. På båda organisationerna förvärvsarbetar de anställda hemifrån eller hos kund i liten utsträckning. Resultatet visar även på variationer inom respektive organisat- ion.

I tidsdagböckerna som sammanlagt nio personer har fyllt i (för en hel ar- betsvecka, ytterligare en person har fyllt i för en dag) blir mönstret för var förvärvsarbetet sker mer detaljrikt och det går att se när och var aktiviteterna sker. Förvärvsarbete hemifrån sker ofta i anslutning till att de anställda slutar sitt förvärvsarbete eller innan de börjar. Det förekommer att anställda för- värvsarbetar på helger även om det inte är lika frekvent. Med hjälp av data- programmet Vardagen (Ellegård och Nordell, 2011) går det att räkna ut hur många timmar varje person använder till olika aktiviteter. Figur 18 (s. 129) visar hur mycket tid de anställda förvärvsarbetar totalt och hur mycket av den tiden de förvärvsarbetar på kontoret (se tabell 4 s. 74, för var de an- ställda arbetar). Resultatet visar att flera av de anställda framförallt förvärvs- arbetar på kontoret. Det är en av respondenterna som avviker något. Anders

0   2   4   6   8   10   12   14   16   18   20   0%   1-­‐25  %   26-­‐50  %   51-­‐75  %   76-­‐100  %   An tal  an stäl ld a  

Andel  arbets`d  hos  kund  

Infera   Komfera  

förvärvsarbetar på annan plats än kontoret 49 procent av sin förvärvsarbets- tid, vilket beror på att han distansarbetar hemifrån i stor utsträckning. Det beror på att Anders långpendlar och har ett distansavtal23 med sin arbetsgi- vare. Han får distansarbeta hemifrån två dagar i veckan. Långpendlingen leder också till att Anders förvärvsarbetar på tågresan mellan hemmet och arbetsplatsen.

Undantaget Anders, förvärvsarbetar alla anställda över 60 procent av sin förvärvsarbetstid på kontoret. Niklas förvärvsarbetar 93 procent av sin tid på kontoret. Samtidigt är det viktigt att poängtera att de anställda ändå är mo- bila på andra sätt, vilket visas i figuren. De åker på konferenser, mässor och till sina kunder men det visade sig inte ske i så stor utsträckning om man ser till arbetstid. Det är få som arbetar hemifrån, det är Klara och Anders som arbetar cirka sex timmar hemifrån. Klaras arbete hemifrån sker på helgen (lördag, söndag). Andra platser som sker mer sällan är förvärvsarbete på exempelvis restaurang, kafé och på hotell.

23 Distansavtal är ett avtal mellan arbetstagaren och arbetsgivaren om i vilken omfattning

Figur 18. Var de anställda utför sitt förvärvsarbete.

Hur stort antal (timmar) av arbetstiden under en vecka som de anställda förvärvs- arbetar på kontoret (undantaget lunch/fika) och andra platser. Källa: tidsdagböck- er.

Sammanfattningsvis visar tidsdagböckerna och webbenkäten delvis mot- stridiga uppgifter. Webbenkäten visar att de anställda är ute hos kund vanli- gen en dag i veckan medan det i tidsdagboken endast var tre personer som var ute hos kund, resterande var inte alls ute hos kund den aktuella veckan. Samma sak gäller för att arbeta hemifrån. När det gäller deltagande vid kon- ferenser och mässor visade det sig att det görs i större utsträckning av de som skrivit tidsdagbok än vad webbenkäten visade.

Detta är en beskrivning av mönstret för var de anställda förvärvsarbetar och nu återstår att förstå varför det ser ut på det sättet. Jag argumenterar för att det finns några avgörande faktorer för hur förvärvsarbetet organiseras på

0   10   20   30   40   50   60   Anders   Ingrid   Karin   Klara   Lars   Lennart   Lina   Niklas   Sara   Antal  `mmar  

Anders   Ingrid   Karin   Klara   Lars   Lennart   Lina   Niklas   Sara   Annat  (ex  restaurang,  kafé,  hotell)   11   3   0   5,5   0   2   3   0,5   0,5   På  resa   3   7,5   1   2,5   10,5   9,5   0   0   2,5   Konferens/mässa   2,5   7   3,5   0   4,5   12   9   2   4   Hemifrån   6,5   0   0   6   2   0   0   0,5   0   Hos  kund   4   0   0   0   0   6,5   0   0   7   På  kontoret   28   25,5   36,5   37   32,5   19   30   41,5   26   Total  `d  förvärvsarbetar/vecka   55   43   41   51   49,5   49   42   44,5   40  

dessa organisationer som visat sig vara av betydande vikt för arbetsprakti- ken.