• No results found

3.8 Trovärdighet

4.1.3 Arbetsprocess och kompetenskra

Respondenten ser digitaliseringen som en omställning för alla revisorer och förklarar att sättet de levererar revisionen har förändrats. Förändringen påverkar de äldre revisorerna med

anledning av att ju äldre människan är desto svårare är det att bli kunnig till den nya omställningen och förändringen.

Andra förändringar i arbetsprocessen som påverkar revisorns roll handlar om att kunna ge affärsrådgivning och specifika delar i företaget. Revisorn ska kunna vara tekniskt kompetent för att hantera de nya verktygen som finns och anpassa sig till nya processer. Arbetsprocessen har effektiviserat vid planering, granskning och rapportering men inte i antalet timmar som läggs ner på arbetet. Detta på grund av att de tillkommande kraven genom lag resulterar till att revisionen fortfarande tar lika lång tid.

Respondenten förklarar även att nya kompetenskrav för revisorer tillkommer. Detta med anledning av att arbetet idag utförs för det mesta av digital form som leder till att revisorerna behöver kunna utföra processerna genom de digitala verktygen. Utan rätt kompetens kommer revisorn ha svårt att anpassa till nya verktyg och processer. Informationsteknik är ett krav för kommande generationens revisorer. Dagens revisorer som behöver utveckla sina kompetenser får utbildningsmöjligheter från revisionsföretagen.

4.1.4 Framtidstankar

Respondenten har olika tankar inför framtiden. En tanke handlar om att själva revisorn inte kommer att ersättas av digitalisering eller andra faktorer. Revisorns roll kommer däremot handla mycket om att ge specifika rådgivningar, vilket inte kan ersättas av teknik. Detta beror på att kunden oftast föredrar en revisor som underlättar arbetet. Däremot kommer det

27

Revisorernas uppgifter kommer inte att minska utan istället att öka. Detta då revisorn har mer tid till fler arbetsuppgifter.

4.2 Respondent 2

Respondent 2 är en auktoriserad revisor som har arbetat i två olika revisionsföretag inom big four. Idag fortsätter respondenten att arbete i en av de big four företagen, vilken hen har gjort i tio år.

4.2.1 Digitalisering

Respondenten anser begreppet digitalisering som två olika delar; digitisering och

digitalisering. Digitisering handlar om att skanna dokument som sedan läggs in i en databas medan digitalisering handlar om att företagen automatiserar olika processer.

Respondenten upplevde i början av karriären att digitiseringen var det framåt växande begreppet där kunderna skannade sina dokument till digitala datasystem men numera nämns endast om digitalisering. Digitalisering handlar om att processer som genomfördes av revisorer har numera automatiseras.

Respondenten förklarar även att utvecklingen inom digitalisering har förenklat arbetet och anses vara väldigt positivt för framtiden. Genom digitaliseringens ankomst har den

traditionella revisionsprocessen som var baserad på papper försvunnit. Tekniken som

används inom big four som är PwC, EY, KPMG och Deloitte är väldigt lika och enkla då det ska vara enkelt för kunden att anpassa sig.

4.2.2 Informationsteknik

Respondenten förklarar att informationstekniken hjälper kunden och revisionsföretaget att samarbeta bättre och mer effektivt. Detta kan förklaras genom de förändringar som uppstått inom kommunikationen med kunden. Förr i tiden skickades det ett brev med en checklista till kunden som bestod av revisorernas krav till kunden. Det kunde exempelvis vara

dokumentation för att kunna utföra granskningen. Utvecklingssteget var att revisorn och kunden kunde började mejla varandra de olika underlagen som behövdes istället för att träffas eller skickas som post. Vidare fortsatte utvecklingen genom att underlaget skannades till

28

USB-minne. Tidigare skannades pärmarna till ett USB-minne men idag väljer kunden att överföra all information själv genom molnbaserade tjänster. I dagens revision förbereder inte kunden några specifika pärmar utan skapar en gästinloggning till Visma eller Fortnox

beroende på vilket portal som kunderna använder sig av. Genom dessa molnbaserade tjänster kan både kunden och revisorn granska all dokumentation när och vart som helst.

Informationstekniken förbättrar även den interna samarbeten då dokument kan överföras inom teamet väldigt enklare genom dagens teknik.

4.2.3 Arbetsprocess och kompetenskrav

Under tiden som respondenten arbetat som revisor känner hen att regelverket har blivit stramare. Detta beror på att regelverket ISA som auktoriserade revisorer följer uppdateras parallellt med digitaliseringen. Arbetet hade effektiviserat ännu mer om tidigare regelverket följs.

Respondenten förklarar även att byråerna måste utvecklas genom digitalisering för att nå de uppsatta målen som sätts genom regelverket. Det finns ett samspel mellan den tekniska utvecklingen och regelverket där regelverk ställer hårdare krav för revisionen.

Revisionsföretag som anpassar sig bäst till den tekniska utvecklingen kommer att skapa marknadsfördel genom att vara ledande inom den tekniska utvecklingen.

Revisorerna behöver idag vara mer tekniskt kompetenta än vad revisorerna var förut. Detta på grund av att arbetsprocessen idag utförs mer av digitala system. För att uppnå

kompetenskraven har de enskilda revisionsföretagen utbildning som handlar om att förstå och hantera de nya verktygen. Detta för att revisorerna ska bli mer tekniskt kompetenta med samhällets utveckling.

4.2.4 Framtidstankar

Respondentens tankar kring framtiden är en hel del automatisering i processerna samtidigt som granskningen av kundens IT-system kommer att ta större roll än granskningen av dokumentation. Detta kommer leda till att granskning av fakturor och stickprov kommer att vara mindre viktiga i revisionsprocessen. Digitala utveckling kommer sätta krav på

29

kommande revisorer genom speciella utbildningskrav inom IT.

4.3 Respondent 3

Respondent 3 arbetar idag inom ett stort företag där hen har varit anställd som auktoriserad revisor i tio år. Respondenten har varit aktiv i revisionsbranschen i cirka 22 år och har kunskaper inom revisionsbranschen. Därmed har respondenten erfarenheter om branschens tillväxt och förändringar inom åren.

4.3.1 Digitalisering

Digitalisering är ett viktigt begrepp inom revisionsbranschen som har förändrat mycket. En av de största skillnaderna som uppstått enligt respondenten är att systemet har övergått från pappersarbete till digitalt arbete. Idag arbetar revisorerna mer i datorer med olika databaser där redovisningen hämtas digitalt. Detta har även påverkat kommunikationen med kunden där dokumenttransaktioner sker digitalt, vilket leder till att kundmaterial som behöver sparas i flera år inte tar någon tid eller kostnader som innan. Då det sparas digitalt nu.

Digitaliseringen har påverkat hanteringen av dokumentation då det har blivit mycket enklare än innan. Detta på grund av att det är lättare att få fram rätt information, oavsett vart än revisorn befinner sig. Digitalisering har även öppnat upp möjligheten av att kunna arbeta på fler ställen än kontor, exempelvis hemifrån eller andra städer. Denna obegränsning är en fördel som har tillkommit genom digitalisering. Det har resulterat i att revisorerna sparar tid och kan fokusera mer på granskningen. Eventuella problem som uppstår handlar mer om att dataprogrammen inte fungerar rätt. Det krävs ömsesidigt bra nivå med kunden för att digitalisering ska fungera bra.

4.3.2 Informationsteknik

Respondenten förklarar att de använder sig av molnbaserade tjänster inom företaget, vilket effektiviserar revisionen och leder till att den tidigare pappershanteringen inte behöver göras. Tidigare var revisorn tvungen att ta med sig all dokumentation för att arbeta med kunden vilket numera har uteslutits genom informationsteknik. Detta underlättar arbetet för revisorn.

30

Dessutom berättar respondenten att företaget använder sig av flera olika IT-system för att underlätta processen med kunderna, dels för kommunikationen dels för att dela ut dokument med varandra. Kunderna kan genom IT-system vara kopplad till systemet och ständigt ha kontakt med revisorn utan att behöva träffas fysiskt. Molntjänster och IT-system har i samband med detta effektiviserat granskningen samt kommunikationen med kunden.

4.3.3 Arbetsprocess och kompetenskrav

Respondenten tycker att arbetet har blivit bättre jämfört med innan då revisorn idag hinner utföra fler arbeten på kortare tid genom digitala tjänster. Detta förbättrar och effektiviserar processen. För att nå upp till effektiviteten behöver revisorn ha IT kunskaper vilket resulterar i att revisorn behöver utvecklas och förstå förändringen i arbetsprocess. Däremot finns det högre förväntningar på revisorerna idag. Detta på grund av att arbetsprocessen sker digitalt, som leder till att det krävs mindre felberäkningar från revisorerna. Idag kan revisorerna även få återkoppling från kollegorna då arbetet utförs av ett team som leder till att revisorerna alltid kan följa varandras arbeten genom tekniken.

Digitaliseringens påverkan på revisorns arbete har lett till att fler återkopplingar och

omarbetningar hinner att genomföras. Detta genom möjligheten att både revisorn och kunden har möjlighet att snabbt skicka dokument till varandra och komplettera felen.

Fördelen med digitaliseringen är effektiviteten som skett samt att den nedlagda tiden på pappersarbete har minskat. Det är även lättare att få tag på olika dokument samt

kommunicera med kollegor och kunder vilket underlättar en del arbete. Dock finns det några nackdelar, som exempelvis att revisorn behöver kunna hantera den nya tekniken för att följa med i processen. Samtidigt ska revisorn ha förståelse över hela företaget för att bidra med hjälp. Detta genom att revisorer behöver ha tekniska kompetenser som ska leda till att revisorn får en djupare förståelse av företagen.

Digitaliseringens utveckling och krav från intressenterna som exempelvis kunder och regelverk leder till att revisionsföretagen är liknande. Detta handlar om att företagen måste anpassa sig till förändringar och leva upp till de förväntningar som förväntas. Respondenten förklarar det som att, företag som inte lyckas anpassa sig och som inte når upp till dessa

31

förväntningar kommer att förlora sin marknadsandel medan företag som lyckas anpassa sig kommer fortsätta att vara konkurrenskraftiga.

4.3.4 Framtidstankar

Digitaliseringen kommer leda till att nya krav ställs på revisorer som leder till en ökad transparens. Revisionen kommer fortsätta att vara regelstyrt och kommer tvinga företagen att anpassa sig till förändringarna. Dessutom kommer arbeten fortsätta att automatiseras. Till sist går respondentens tankar kring att den kommande generationen av revisorer förväntas vara teknisk kompetenta inom IT och rådgivning.

4.4 Respondent 4

Respondent 4 är en auktoriserad revisor som har varit verksam i revisionsbranschen över tio år samt varit aktiv i andra delar inom branschen som exempelvis redovisning. Numera arbetar respondenten med ägarledda små-stora företag inom big four.

4.4.1 Digitalisering

Respondenten börjar samtalet med att förklara hur företaget hen arbetar inom arbetar med digitaliserings utveckling. Revisionsföretaget har olika avdelningar och digitalisering är en av de avdelningarna som finns. I avdelningen finns det ansvariga personer som ständigt arbetar med digitaliserings frågor. Genom dessa steg förklaras det att företaget samarbetar genom förändringarna och siktar framåt. Digitalisering är ett krav för företagen där utvecklingen måste genomföras för att leva kvar i marknaden. Digitala tjänster leder till att grundläggande processerna automatiseras som leder till att revisorn fokuserar mer på granskningen.

Automatiseringen sker genom rullande kunddatabas som innebär att tidigare års granskning rullas vidare till pågående års granskning. Innan dessa digitala tjänster implementerades genomfördes detta arbete av revisorerna vilket tog tid från arbetet. Numera är detta en automatiserat tjänst som rullar vidare automatiskt genom digitalisering, vilket leder till effektivitet för granskningsprocessen.

Respondenten förklarar att målet med digitalisering är att frigöra tid för de auktoriserade revisorerna, vilket kommer att förbättra uppdelningen av arbetet. Detta leder till att revisorn

32

fokuserar mer på värderingar, analyser och bedömningar istället för att lägga tid på

grundläggande processer. Genom automatisering av grundläggande processer kan revisorerna idag fokusera på granskningen, som är det revisorerna är utbildade till.

Investeringarna i digitaliseringen handlar om att skapa marknadsfördel och att vara ledande i branschen under framtiden. Investeringarna som har stora kostnader nu förväntas att resultera i framtiden.

4.4.2 Informationsteknik

Respondenten berättar att företaget använder sig av molnbaserade tjänster som även delas med kunden, där båda parterna kan ha kontakt med varandra. Molnbaserade tjänster är väldigt populära och är en av de viktigaste tjänsterna som finns inom digitalisering.

Revisionsföretagen kräver att både personal och kunder ska vara kunniga samt arbeta inom liknande tjänster. Detta grundar sig på att det ska vara tidseffektivt för både kunden och företaget då syftet med molnbaserade tjänster är att revisionen ska kunna utföras från vilket kontor eller stad som helst.

Med detta förklarar respondenten att, om både revisorn och kunden arbetar med

molnbaserade tjänster kan ett stockholmskt företag revideras av en revisor som befinner sig i en annan stad. För att detta ska fungera måste både kunden och revisionsföretaget ha ett samspel över molnbaserade tjänster där båda parterna är lika tekniskt utvecklade.

4.4.3 Arbetsprocess och kompetenskrav

Den största skillnaden inom revisionsprocessen är att den traditionella arbetsprocessen som handlade om att leta dokument i pärmar har blivit enklare och mer effektivt med hjälp av digitaliseringen. Revisorn kan snabbt och enkelt hitta rätt dokument som behövs för

granskningen genom de digitala tjänsterna. Detta har resulterat i att göra urval av olika sorters prov har blivit enklare genom den digitala dokumentationen.

Respondenten förklarar att revisionens olika steg och processer sker digitalt genom IT- program som har utvecklats av det egna företaget. Detta leder till att all dokumentation som tidigare fotograferades och skannades av revisorn görs idag av kunden som resulterar i att

33

revisorn kan fokusera mer på det centrala arbetet. Tidigare när revisorer gjorde urval om tester, genomfördes detta exempelvis genom fakturor dokumentation men numera kan fakturorna sökas digitalt och hittas mycket effektivt. Dock finns det kunder som inte har implementerat digitaliseringen än vilket leder till att den nya tekniken inte kan tillämpas i alla situationer och då behöver revisorn gå tillbaka till den traditionella revisionen.

Respondentens tankar kring kompetenskravet är att det finns ett stort behov för IT-tjänster. Den nya IT-revisionen som nämns kräver särskilda kunskaper utöver det som behövdes för det traditionella arbetet. Bred kompetens är nödvändig för bland annat att hantera risker snabbt, kunna bemöta kunders önskemål, anpassa sig till samhällets förväntningar utföra revisionsprocessen mer effektivt. Detta har även påverkat auktorisationsprovet för revisorer då den också har genom åren blivit alltmer svårare.

4.4.4 Framtidstankar

Respondentens tankar kring framtiden är att flera processer ska fortsätta automatiseras. Ett exempel på detta är att tekniken ska ta fram urval för olika tester för stickprov. Däremot förväntas inte större förändringar, kunderna behöver mer tid för att utvecklas digitalt. I

dagens bransch finns det ingen standard på hur kunden lämnar in sin dokumentation, då det är olika från kund till kund. Det leder till att revisorerna behöver analysera olika sorters

dokument och göra bedömningar. Utvecklingen påverkar många företag där samtliga går mot den digitala hållet vilket kommer resultera i att pappersfakturor försvinner. I dagens situation finns det fortfarande företag som ligger efter i digitaliseringen. Med detta anser respondenten att företagen kommer vara tvungna att utvecklas samt anpassa sig till revisionsbranschens förändringar.

4.5 Respondent 5

Respondent 5 arbetar inom ett av big four företagen och har varit verksam i yrket över tio år. Personen är auktoriserad revisor samt gruppchef.

34 4.5.1 Digitalisering

Respondenten anser att utvecklingen fortsätter att ske dag för dag och förklarar att det finns en kontinuerlig utveckling i branschen. Utvecklingen sker genom att redovisning och

revisionsföretag som driver kunden till att bli digitala. En av de viktigaste möjligheterna som digitaliseringen har skapat är pärmar och pappersarbeten som har omvandlats till digitalt. Revisorernas arbete har förändrats och arbetsplatserna är helt digitala vilket leder till att revisorn inte är lika begränsat som innan. Detta leder till att revisorn kan utföra sitt arbete fritt från hemmet eller kontoret. Detta resulterar i att granskningsprocessen genomförs lättare. Vidare kan revisorn genom de digitala verktygen se hur föregående års granskning har varit samt hur dokumentationen analyserats. Respondenten menar att det fortfarande behövs ny analys år för år men att det är enklare för revisorerna idag efter digitaliseringens förändringar. Förenklingen handlar om att ta ställning och förstå hur tanken har varit genom att kontrollera de föregående åren.

Respondenten anser att de automatiserade processerna som utförts har resulterat i en mer förenklad arbetsprocess för både kunden och auktoriserade revisorn. Fördelarna med detta förklaras genom aktie uppgifter som behövs för granskningen. Genom de automatiserade processerna samt dagens teknik kan liknande uppgifter som denna kontrolleras enklare och mer effektivt genom föregående års granskning. Eventuella förändringar kontrolleras genom företagets egen kunddatabas som nu också är utvecklat jämfört med tidigare åren.

Förändringen orsakas dels av tvingande faktorer som regelverk och dels genom kunder som vill lämna in digital dokumentation. Ledningarna i revisionsbyråer har framtidsstrategier som vill uppnås för att vara i framkanten av utvecklingen samt erbjuda fler tjänster till kunderna som andra revisionsbyråer inte kan erbjuda. Dessa förändringar i företagen handlar om att ta ledningen inom branschen.

4.5.2 Informationsteknik

Respondenten förklarar att det finns olika IT-system som används inom företaget. Vissa av dessa system berör revisionsteamet medan andra berör kunden. IT-system som används internt leder till att oerfarna revisorer får enklare uppdrag samt att de ibland granskar små företag och vilande företag inom koncerner på egen hand. Genom tekniken kan auktoriserade

35

revisorn följa arbetet samt observera fel i granskningen väldigt effektivt. Skillnaden som uppstått vid denna handling är att revisorn inte behöver ta sig till kunden utan kan genomföra granskningen genom dessa IT-system vilket leder till att processen går snabbare.

Respondenten ser det som en positiv förändring då arbetet kan delas bland teamet samtidigt som det finns en kontrollerande aktör. Användning av molnbaserade tjänster som består av en rad databehandlingstjänster leder till en snabbare innovation samt flexibilitet vid utförande av processerna.

Dessutom får kunden lika mycket effektivitet och tidsbesparing som auktoriserade revisorerna. IT-tekniken som berör kunden handlar om en egenutvecklad kundportal där kunden får en inloggning till byråns portal för att lägga in gransknings dokumentation. Portalen ger möjligheten till att kunden kan lämna sina rapporter digitalt vilket gör att

specifika förberedelser som görs för revisorns fysiska besök uteblir. Portalen förenklar arbetet även för revisorn, då det blir enklare att hitta dokument som behövs.

4.5.3 Arbetsprocess och kompetenskrav

Respondenten anser att revisionsprocessen har blivit mer digitalt men att den inte har skapat stora förändringar inom annat då det fortfarande måste göras en granskning. Förändringen handlar mer om att all dokumentation som granskades på papper granskas idag som PDF- filer. Detta är en förenkling steg då processen går mycket snabbare. Vissa processer inom granskningen, exempelvis kontrollera banksaldon mot kontoutdrag eller engagemangsbesked har nu förändrats. Tidigare fick revisorn dokumentet genom brev av banken men får detta idag genom mejl vilket leder till en ökad effektivitet.

Enligt respondenten har kompetenskravet inte förändrats för revisorer så pass att revisorer påverkas av det. Den enda skillnaden är att revisorerna måste vara bekanta med de digitala tjänsterna. Detta med anledning för att företaget ska behålla sin legitimitet i marknaden. Däremot erbjuds det utbildningar för de nya tjänsterna samtidigt som det finns en IT-support som revisorn alltid kan få hjälp av.

36 4.5.4 Framtidstankar

Respondenten förklarar att framtiden kommer handla mycket om digitalisering och att flera arbetsprocesser kommer att automatiseras. Dock är detta inte ett hot mot yrket eller

arbetsbehovet som kommer att finnas. Revisionen kommer fortsätta att finnas flera år framåt och branschen kommer fortsätta att utvecklas. Det förväntas även att fler företag kommer att vara i behov av rådgivning och strategier samt att regelverket kommer fortsätta förändras.

Related documents