• No results found

Arbetstidsförkortning

In document STENINDUSTRIN. Kollektivavtal (Page 70-76)

I dessa överläggningar kan behandlas bl a flexibel arbetstidsförläggning utifrån verksamhetens krav och individernas önskemål.

Överenskommelse om arbetstidsförkortning skall träffas senast i anslutning till förhandlingarna om löner enligt punkt 2 Lönehöjningar.

Om överenskommelse inte träffas om arbetstidsförkortning ökas för berörda arbetstagare utrymmet under punkt 2 lönehöjningar med 47 öre vid respektive lönerevisionstidpunkt 1998, 1999 respektive 2000.

Arbetstidsförkortning 2001 - 2004 Dagtidsarbete m m

Överläggningar mellan de lokala parterna upptas om arbetstidsfrågorna vid företaget. Härvid gäller arbetstidsförkortning med en dag fr o m den 1 maj 2002, ytterligare en dag fr o m den 1 maj 2003 respektive den 1 maj 2004 för skiftarbete och deltidsanställda i proportion härtill. Eventuell förkortning utläggs i hela eller delar av dagar.

I dessa överläggningar kan behandlas bl a flexibel arbetstidsförläggning utifrån verksamhetens krav och individernas önskemål.

Överenskommelse kan träffas om att i stället för ledig dag utrymmet för berörda arbetstagare under punkt 2 Lönehöjningar ökas med 52 öre vid respektive lönerevisionstidpunkt 2001, 2002 respektive 2003.

Arbetstidsförkortning 2004 - 2007 Dagtidsarbete m m

Överläggningar mellan de lokala parterna upptas om arbetstidsfrågorna vid företaget. Härvid gäller arbetstidsförkortning med en halv dag fr o m 1 juli 2006, ytterligare en halv dag fr o m den 1 juli 2007 för skiftarbete och deltidsanställda i proportion härtill. Eventuell förkortning utläggs i hela eller delar av dagar.

I dessa överläggningar kan behandlas bl a flexibel arbetstidsförkortning utifrån verksamhetens krav och individens önskemål.

Arbetstidsförkortning

Överenskommelse kan träffas om att i stället för ledig dag utrymmet för berörda arbetstagare under punkt 2 Lönehöjningar ökas med 29 öre vid respektive lönerevisionstidpunkt 2005 och 2006

Arbetstidsförkortning 2013-2016 Dagtidsarbete mm 2013-2016

Överläggningar mellan de lokala parterna upptas om arbetstidsfrågorna vid företaget. Härvid gäller arbetstidsförkortning, om de lokala parterna inte överenskommer om annan fördelning av utrymmet, med sju dagar avtalsåret from den 1 juli 2013- och med sex dagar varje avtalsår from den 1 juli 2014, för skiftarbetare och deltidsanställda i proportion härtill.

Eventuell förkortning läggs ut i hela eller delar av dagar. I dessa överlägg-ningar kan behandlas bl a flexibel arbetstidsförkortning utifrån verksam-hetens krav och individens önskemål.

Överenskommelse kan träffas om att i stället för ledig dag utrymmet för berörda arbetstagare under punkt 2 Lönehöjningar ökas vid respektive revisionstidpunkt 2013, 2014 och 2015 med 78 öre, 80 öre och 82 öre per timme.

Anmärkning 1:

Avsättningen bygger på överenskommelserna 1998-2001, 2001-2004 samt 2004-2007 om löner och allmänna anställningsvillkor varför tidigare förhållanden måste beaktas.

Parterna är överens om att överföra en dag från arbetstidsförkortningen till delpensionsavsättning. En dag motsvarar 0,5 procent av den anställdes lön och det innebär att 0,5 procent avsätts till delpension. Om lokala parterna inte enas om annat ska den överföring som sker i det centrala avtalet även göras i förhållande till lokala överenskommelser.

Nationaldagen

Bilaga 9

Överenskommelse om nationaldagen

Riksdagen beslutade i december 2004 att fr o m år 2005 göra national-dagen den 6 juni till allmän helgdag och därmed samtidigt ta bort annandag pingst som allmän helgdag. Mot bakgrund av att nationaldagen, till skillnad från annandag pingst, med jämna mellanrum kommer att in-falla på, inom vissa arbetstidsarter, redan arbetsfri dag har Industri- och KemiGruppen och Industrifacket Metall träffat överenskommelse enligt följande:

1. I företag där arbetstiden beräknas som timmar per helgfri vecka berät-tigar heltidsarbete på dagtid, i intermittent tvåskift respektive inter-mittent treskift till två timmars kompensation per år. Vid deltidsarbete eller arbete under delar av året ges kompensation i proportion.

2. I företag som tillämpar kontinuerligt skiftarbete med storhelgsstopp kan arbete bedrivas under nationaldagen under förutsättning att även anställda i denna arbetstidsart ges kompensation enligt p 1 ovan.

3. De lokala parterna överenskommer om hur kompensationen enligt p 1 ovan skall hanteras.

Om de lokala parterna inte träffar överenskommelse om annat, tillförs kompensationen respektive livsarbetstidskonto enligt parternas överens-kommelse om arbetstidsförkortning.

I företag där pensionspremiealternativet är huvudregel tillämpas detta, varvid värdet av ovanstående timmar beräknas till 0,125 %.

Yrkesintroduktion

Bilaga 10

Avtal om yrkesintroduktion

Följande avtal gäller mellan IF Metall och Industri- och KemiGruppen.

§ 1 Avtalets syfte

Industrin står under de kommande åren inför en betydande generations-växling som förstärker behovet av nya medarbetare. Arbetet ställer i dag högre krav på teoretisk utbildning och på kvalificerad yrkeserfarenhet än tidigare. Rekryteringsfrämjande åtgärder är därför väsentliga för att säkra industrins långsiktiga kompetensförsörjningsbehov. För att underlätta en effektiv arbetslivsstart har parterna enats om att införa en introduktions-period kallad Yrkesintroduktion.

Yrkesintroduktionsavtalets syfte är att stimulera industriföretagen att er-bjuda särskilda introduktionsanställningar åt ungdomar för att underlätta för dem att arbeta och utvecklas i sitt yrkesliv på svensk arbetsmarknad.

§ 2 Tillämpningsområdet

Yrkesintroduktionsanställningar riktar sig till ungdomar under 25 år som saknar relevant yrkeserfarenhet.

Yrkesintroduktionsanställningar kan komma ifråga för ungdomar som genomgått industriinriktad yrkesutbildning inom Teknikcollege, gymnasie-skola eller liknande. De kan även komma ifråga för ungdomar som saknar sådan grundläggande teknikutbildning.

§ 3 Anställning för yrkesintroduktion

Anställning för yrkesintroduktion är en visstidsanställning med följande särskilda reglering.

Yrkesintroduktion

med företrädesrätt till återanställning. Parterna är således överens om att yrkesintroduktionsanställning inte utgör brott mot företrädesrätten.

Varje yrkesintroduktionsanställning ska förenas med handledning och en individuell

utvecklingsplan ifråga om arbetsuppgifter och utbildnings- och intro-duktionsinsatser.

En yrkesintroduktionsanställning ska gälla under viss tid. Anställnings-tiden får uppgå till 12 månader, med möjlighet till förlängning i upp till 12 månader. En sådan förlängning förutsätter stöd i lokal överenskommelse eller lokalt godkännande.

Yrkesintroduktionsanställningen är uppsägningsbar från arbetsgivaren och den anställde med en månads ömsesidig uppsägningstid. De yrkes-introduktionsanställda utgör vid uppsägning på grund av arbetsbrist en egen turordningskrets.

Vill den anställde eller arbetsgivaren att yrkesintroduktionsanställningen inte ska övergå i en tillsvidareanställning på sedvanliga villkor inom avtals-området, ska besked om detta lämnas till motparten senast en månad innan den överenskomna tiden löper ut.

I det fall en övergång från yrkesintroduktionsanställning till en tillsvidare-anställning innebär att en tidigare anställd med företrädesrätt till återan-ställning inte kan prövas för återanåteran-ställning fordrar övergången en lokal överenskommelse. De lokala parterna ska därvid särskilt beakta syftet med detta avtal.

§ 4 Lön

Under en yrkesintroduktionsanställning tillämpas lön motsvarande lägst 75 procent av lägstlön enligt tillämpligt branschavtal. Avseende de mellan parterna gällande förbundsavtal som saknar lägstlöneregler (avtalet om oljeraffinaderier och sockeravtalet) tillämpas lön som fastställs efter lokal överenskommelse. De lokala parterna ska därvid ta i beaktande syftet med denna överenskommelse och då särskilt att förbundsparternas avsikt är att lönen ska kunna uppgå till lägst 75 procent av den inom avtals-området gällande lägstlönen.

Yrkesintroduktion

§ 5 Övrigt

I de fall yrkesintroduktionsanställningen inte leder till fortsatt anställning vid företaget ska tjänstgöringsintyg utfärdas som innefattar uppgift om anställningstiden och de arbetsuppgifter som den yrkesintroduktionsan-ställde har utfört. Intyget ska också innefatta vitsord om inte den yrkes-introduktionsanställde särskilt undanber sig det.

Förbundsparterna ska i förekommande fall genom råd och förhandlingar se till att fel vid tillämpningen rättas till och att avtalets syften fullföljs.

Med hänsyn till avtalets syfte kan eventuella fel föranleda skadestånds-skyldighet vid klara och allvarliga fall av missbruk.

§ 6 Giltighetstid

Denna överenskommelse gäller tillsvidare med en ömsesidig uppsägningstid av tre månader. Vid en uppsägning från någon av parterna kommer träffade lokala överenskommelser om visstidsanställning vid yrkesintroduktion att vara giltiga till dess pågående visstidsanställningar om yrkesintroduktion löpt ut.

Stockholm den 23 november 2010

Jonas Hagelqvist Veli-Pekka Säikkälä

In document STENINDUSTRIN. Kollektivavtal (Page 70-76)

Related documents