• No results found

Förfarande vid återanställning

In document STENINDUSTRIN. Kollektivavtal (Page 50-54)

§ 17 Ingående och upphörande av anställning

Mom 8 Förfarande vid återanställning

För att skynda på återanställningsprocessen kan företaget, som ett kom-plement till andra kontakter, per post skicka ut återanställningserbjudande till hela eller delar av den krets av arbetstagare som omfattas av tur-ordningen för återanställning enligt mom 3. Erbjudandet skickas till senast kända adress med begäran om svar inom viss tid, dock som kortast fem arbetsdagar från det att meddelandet skickades.

Anmärkning:

Parterna är överens om att återanställningsprocessen ska bedrivas skynd-samt.

I erbjudandet ska arbetsgivaren ange att antalet platser är begränsat och att en accept således inte innebär att återanställning är garanterad.

När svar från arbetstagarna inkommit sker urvalet enligt mom 7 för åter-anställning bland de arbetstagare som meddelat företaget att de är beredda att acceptera återanställningserbjudandet.

Mom 9 Deltidspension

Mom. 9:1 Deltid i pensioneringssyfte (Deltidspension)

Arbetstagare kan ansöka om rätt till deltidspension från och med den månad arbetstagaren fyller 60 år.

Om deltidspension beviljas är anställningen från det att deltidspensionen börjar gälla, en deltidstjänst med den sysselsättningsgrad som följer av deltidspensionen.

Företrädesrätt till anställning med högre sysselsättningsgrad enligt 25 a § anställningsskyddslagen gäller inte för arbetstagare som har deltids-anställning genom deltidspensionering enligt detta avtal.

Anmärkning.

Parterna är överens om att avtalet ska anpassas till vid var tid gällande författningsregler rörande pension, t.ex. skatteregler avseende uttag av pensionsförsäkring.

Anställning

Mom. 9:2 Ansökan och underrättelse

Arbetstagaren ska hos arbetsgivaren skriftligen ansöka om deltidspension sex kalendermånader före det att deltidspensionen ska börja gälla. Av ansökan ska tydligt framgå vilken sysselsättningsgrad som avses.

Samtidigt som ansökan lämnas till arbetsgivaren ska arbetstagaren under-rätta den lokala fackliga organisationen.

Senast två månader från det att arbetsgivaren mottagit ansökan ska arbets-givaren skriftligen till arbetstagaren och den lokala fackliga organisatio-nen meddela svar om ansökan beviljas eller inte, för det fall inte uppskov överenskommits med arbetstagaren.

Att inte svara i rätt tid utgör ett brott mot en ordningsföreskrift och har därmed inte innebörden att ansökan ska anses beviljad. För det fall ansökan inte senare beviljas ska arbetsgivaren i förekommande fall betala 2.000 kr för åsidosättandet av ordningsföreskriften till berörd arbetstagare.

Arbetsgivaren kan avslå ansökan om deltidspension om ett beviljande vid en objektiv bedömning skulle medföra en beaktansvärd störning i verk-samheten.

Mom. 9:3 Förhandling och tvist

Om ansökan om deltidspension har avslagits och arbetstagaren vill få ansökan prövad i förhandlingsordningen ska arbetstagaren underrätta lokal facklig organisation som har att begära lokal förhandling. Tvisten ska då anses gälla deltidspension med sysselsättningsgraden 50 procent och ska behandlas enligt § 19 Stenindustri.

Frågan om deltidspension ska beviljas kan behandlas i lokal förhandling och därefter, om frågan inte lösts, slutligt i central förhandling.

Om parterna varken i lokal eller central förhandling kan komma överens i frågan om deltidspension enligt avtal kan beviljas utan beaktansvärd störning

Anställning

Deltidsarbete i pensioneringssyfte Avsättning till delpensionspremie

Parterna är överens om att införa möjlighet till deltidspension. Härvid avsätts 0,6 procent till delpensionspremie.

Avsättningen om 0,6 procent genomförs som följer.

Från den 1 juli 2014 avsätts 0,3 procent av den totala lönesumman, och från den 1 juli 2015 avsätts ytterligare 0,3 procent av den totala lönesumman.

Överföring från arbetstidsförkortning, dagtidsmodellen, till delpensions-avsättning

Parterna är vidare överens om att överföra 0,5 procent från arbetstidsför-kortningen till delpensionsavsättning. Detta innebär att 0,5 procent avsätts till delpension. Samtidigt ska utrymmet för arbetstidsförkortningen minskas med 0,5 procent, d.v.s. 1 dag. Den del av utrymmet för kortningen som överförs på angivet sätt är den utökning av arbetstidsför-kortningen som tillkom under avtalsperioden 2004-2007.

Avsättningen genomförs som följer:

Den 1 januari 2014 avsätts 0,5 procent av den sammanlagda lönesumman under perioden 1 juli 2013 till och med 31 december 2013.

Den 1 januari 2015 avsätts 0,5 procent av den sammanlagda lönesumman under perioden 1 januari 2014 till och med 31 december 2014.

Den 1 januari 2016 avsätts 0,5 procent av den sammanlagda lönesumman för perioden 1 januari 2015 till och med 31 december 2015.

Total avsättning

Från den 1 januari 2015 utgör således den sammanlagda avsättningen till delpension 0,8 procent.

Från den 1 januari 2016 utgör således den sammanlagda avsättningen till delpension 1,1 procent.

Anställning

Lokala överenskommelser

Till följd av möjligheten att lokalt komma överens om hantering av arbets-tidsförkortning, finns det företag där de lokala parterna har hanterat hela eller delar av värdet. Den överföring av del av värdet av arbetstidsförkort-ning till premie för delpension som genomförs i det centrala avtalet, ska även göras i förhållande till lokala överenskommelser. Med undantag från detta gäller att vid företag där de lokala parterna har disponerat hela värdet som löneökning kan lokal överenskommelse träffas om växling från arbetstidsförkortning till pensionspremie. Vid avsaknad av sådan över-enskommelse ska värdet även fortsättningsvis hanteras som löneökning.

Vid företag där hela värdet disponerats genom förläggning av lediga dagar i schema avseende år 2013 ska ovan beskrivna växling senareläggas ett år och genomföras den 1 juli 2014, om inte de lokala parterna överenskommer om annat.

Avsättning till premie för delpension.

Parterna är överens om att träffa separat överenskommelse angående administration av premier till deltidspensionsförsäkring.

Parterna är vidare överens om att premier till Fora ska samordnas med betalning av premier till ASL.

In document STENINDUSTRIN. Kollektivavtal (Page 50-54)

Related documents