• No results found

Arenanders Promenad 5, 191 37 Sollentuna Fastighetsbeteckning: Måltiden 16

Till: Sollentuna kommun - Miljö och Byggnadsnämnden.

Datum: 2020-05-24

Dnr 2020.202, Helenelund 7:5, Rådanvägen.

Synpunkterna avser tillfälligt bygglov för skolpaviljong på mark som enligt detaljplanen är avsedd för park och damm. Vi vänder oss starkt emot detta genom följande:

Ansökans äkthet

Dibber/Silverbäckens skola har ansökt om tillfälligt bygglov för paviljong under tiden en tillbyggnad enligt detaljplan ska uppföras. Skolan har i infobrev till föräldrarna (inkl undertecknade) meddelat att det inte är aktuellt med någon tillbyggnad och att man endast tittar på en lösning med paviljong. Detta styrks även av tomt- och

fastighetsägaren SBB genom Isabelle Arnborger, som meddelar att fastighetsägaren inte har för avsikt att bygga ut. Det förklarar även varför skolans initiala ansökan om tillfälligt bygglov är på 10 år, dvs för ett längre syfte än vad en tillbyggnad skulle ta.

Vi ifrågasätter därför ansökans bakgrund och äkthet. Hur ställer ni er till att det som ligger till grund för hela ansökan inte är förankrat i verkligheten, samt vilken påverkan har det på processen?

Söktryck & behov

Dibber/Silverbäckens skola anger att det höga söktrycket ligger till grund för behovet av extra lokaler. Vi ser att det inte finns ett lokalt behov att tillgodose.

Utbildningsnämndens inventering av Sollentuna kommuns behov av skolplatser 10 år framåt visar att det inte finns ett underskott utan tvärt om, ett överskott (!) av platser i hela kommunen - med Helenelund (där Silverdal ingår) - som den del med absolut störst överskott. Vi bifogar sektionen av rapporten där detta tydliggörs ned på

skolvalsnivå (åk F, 4 och 7).

Samma rapport visar att nettoinpendlingen till Sollentuna kommun sedan 2016 har mer än fördubblats och att friskolorna står för denna ökning. Redan idag kan vi se att Förskoleklass på Silverbäckens skola har 50% inresande barn från andra områden och kommuner. Vi har ett stort överskott av platser i Helenelund, och kommer ha under en överskådlig framtid.

Silverbäckens skola har således inte ett platsbehov att tillgodose utifrån kommunperspektiv, utan endast ett eget vinstsyfte. Detta får inte vara anledningen till att vi tar av parken! Vi

bifogar även sektionen av rapporten kring in- och utpendling.

Värdepåverkan Bostäder

Paviljongen ligga i anslutning till skolområdet, men denna kommer avsevärt att skiljas sig från huvudbyggnadens karaktär och vara störande för parkbilden. Denna parkbild har villorna på Arenanders promenad betalat höga priser för.

Arkitektens ritningar gällande dungens placering stämmer inte. Vid en egen

uppmätning ser vi att paviljongen kommer att ersätta dungen och därmed hamna i det direkta blickfånget från husen. Paviljongen hamnar 55 m (!) närmre husen på

Arenanders promenad dvs en betydande skillnad mot skolans nuvarande placering i förhållande till husen. Det är även en betydande tid på 5-10 år (eller som i många fall till slut blir 15 år) och kan med detta inte anses som tillfälligt när vi pratar om

28(44)

fastigheters värde. Paviljongen kommer att skada husens värde nämnvärt. I och med detta är det i allra högsta grad av betydande oangelägenhet för oss som närmaste grannar och paviljongen är inte är lämplig på denna plats.

Stadsparken Silverdal

Parken utgör en viktig roll för Silverdalsborna. Ytan där man vill placera den tillfälliga paviljongen används dagligen av lekande barn, de som sparkar boll, folk som har picknick eller promenerar. Det är i princip den enda delen av parken som inte är sank och där folk kan vistas. Det är ett välkänt problem att resterande parkyta inte kan användas året runt pga vätan i marken. En välbesökt och uppskattad yta skulle därmed försvinna. Utöver paviljongen ska två parkeringsplatser och en gångväg angöras.

Marken på denna yta är redan sliten och denna förslitning kommer sannolikt att flyttas ut till en större del av parken om man utökar skolans område. Dungen med träd som starkt bidrar till parkkänslan, kommer att skövlas ner. Det har tagit 15 år för dessa träd att nå nuvarande höjd. Det kommer att bli ett mycket större ingrepp på parken än vad som redovisas av skolan och arkitekten. Se bifogad bild, där ni får en uppfattning av

storleken på träden och vilket ingrepp detta skulle innebära.

Artrikedom & miljö

I området finns nationellt fridlysta arter så som Åkergrodan och paddor samt att dammen är en tillgång för hägrar som gärna stannar till. Vidare exploatering i området kan med stor risk påverka arternas fortplantning och benägenhet att vistas i Silverdal.

Området är en etableringsplats för flera av dessa arter.

Trafik & bullernivåer

Paviljongen kommer medföra ökad trafik och buller för omgivningarna.

Trafiksituationen på Rådanvägen är redan mycket ansträngd med så många inresande barn till både Silverbäckens skola och Futura International Rådanskolan.

Ljudnivån i parken och omkring skolan är tidvis mycket hög när barnen vistas ute.

Skolan har till exempel idrottslektioner i parken, disco utomhus på fredagar osv. Detta kommer att öka när skolan tar ännu mer mark i anspråk, både med byggnaden och med utökad skolgård som medföljer. Utöver detta kommer barnen tvingas ut ännu längre i den publika parken då paviljongen lägger beslag på den yta de främst nyttjar idag.

Om ni, mot förmodan - och trots resultatet av Utbildningsnämndens bedömning - skulle anse att det finns behov av ytterligare skollokal i form av tillfällig paviljong för Silverdalsbarnen vill vi att ni utforskar följande alternativ mer noggrant:

1. Att den Silverbäckens skola och/eller fastighetsägaren själva bygger ut och bekostar detta inom ramen för detaljplanen och inom den egna marken? Det bör finnas ett krav på detta om det är deras motivering till att få det tillfälliga bygglovet.

2. Vi ser att det funnits ett förslag om att lägga paviljongen på östra sidan av skolan,

mot Silverbäcksvägen. Det blir ett alternativ med mindre påverkan på den utpräglade

parkmiljön som finns på västra sidan, dessutom används den östra ytan i mycket

mindre utsträckning om ens alls. Vi vill att man tittar på en justering av detta förslag, där man har tagit hänsyn till brandsäkerheten.

3. Att man istället nyttjar Silverbäckens förskolas lokaler som är planerade för rivning?

Om det inte är möjligt, istället, lägger den tillfälliga byggnaden på platsen där förskolan ligger idag. Det verkar ju onekligen oekonomiskt att riva en paviljong, återställa marken och sedan sätta upp en lika stor byggnad i parken? Silverbäckens förskola ingår dessutom i Dibbers regi.

4. En justering av nuvarande alternativ där paviljongen tar upp mer av den egna gården och att träden kan bevaras i sin helhet.

Med vänliga hälsningar, Anna-Mie Kry och Mårten Kry

Arenanders Promenad 5, 191 37 Sollentuna Fastighetsbeteckning: Måltiden 16

30(44)

32(44)

INVENTERING AV LOKALBEHOV – UTBILDNINGSNÄMNDEN SOLLENTUNA KOMMUN

30 Figur 21 Över- respektive underkapacitet i förskoleklass per kommundel, planeringsområde samt för hela kommunen, 2018-2028

Årskurs 4

I figur 22 framgår över- respektive underkapacitet i åk 4. Totalt sett bedöms det finnas en överkapacitet i hela kommunen, som motsvarar 2-3 klasser från år 2021.

I södra-centrala och östra Sollentuna finns det inga skolenheter som slutar i åk 3. Därför bedöms det inte uppstå något behov i åk 4 inom dessa planeringsområden. Skälbyskolan är en F-3 skola, men eftersom den är organiserad med Häggviksskolan så räknas de tillsammans som en F-9 skola. I Häggvik finns Sollentuna musikklasser, som är en tvåparallellig åk 4-9 skola med musikprofil. Antagning till musikklasserna sker via en särskild ansökan och skolan har därför elever från hela kommunen.

Kapaciteten i åk 4 är därför överdimensionerad i Häggvik, eftersom ett stort antal elever förväntas komma från övriga kommundelar.

Figur 22 Över- respektive underkapacitet i åk 4 per kommundel, planeringsområde samt för hela kommunen, 2018-2028

Förskoleklass 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028

Helenelund 88 107 77 76 98 88 98 89 84 81 76

Åk 4 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028

Helenelund 54 70 65 65 73 81 97 72 87 80 86

Totalt Sollentuna 50 24 31 80 107 64 91 57 67 78 66

34(44)

INVENTERING AV LOKALBEHOV – UTBILDNINGSNÄMNDEN SOLLENTUNA KOMMUN

I norra Sollentuna finns ett flertal åk F-3 skolor. Enligt befolkningsprognosen finns det en underkapacitet där mellan 2018-2020. Det beror på att årskullarna födda 2008-2010 börjar i åk 4 de åren. I norra Sollentuna utgör de fristående enheterna en stor del av kapaciteten, och i Norrviken finns enbart fristående skolenheter. Eftersom kapaciteten i de fristående enheterna är beräknad utifrån den andel som förväntas utgöras av Sollentunabor, så finns det egentligen fler platser än vad som framgår i behovsinventeringen.

Årskurs 7

I figur 23 framgår över- respektive underkapacitet i åk 7. Totalt sett bedöms det finnas en viss överkapacitet i kommunen de kommande tio åren, med undantag för år 2022.

Det är endast i östra Sollentuna som det finns skolenheter som slutar i åk 6. Det är dessutom endast i Edsberg som det finns en renodlad åk 7-9 skola, Edsbergsskolan. I Vaxmora och Sjöberg finns det ingen verksamhet i åk 7-9. Enligt befolkningsprognosen kommer det att finnas en underkapacitet i östra Sollentuna under de kommande tio åren, med undantag för några enstaka år. När det gäller skolenheterna i östra Sollentuna är antalet inskrivna elever folkbokförda i kommunen dock lägre än vad det beräknade elevunderlaget är. Det beror sannolikt på att ett stort antal elever i östra Sollentuna är inskrivna i en grundskola som ligger i en annan kommundel alternativt i en annan kommun.

I norra Sollentuna finns en F-5 skola i Viby. När eleverna i den skolan har behövt söka till åk 6 har Vibyskolan och Runbackaskolan oftast kunnat ta emot dem. De år som det inte är möjligt kommer de eleverna att behöva söka sig till skolor i närliggande kommundelar.

Figur 23 Över- respektive underkapacitet i åk 7 per kommundel, planeringsområde samt för hela kommunen, 2018-2028

Åk 7 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028

Helenelund 86 74 39 43 52 70 71 54 58 72 70

1

Admbygglov

Från: Miljö och byggnadsnämnden

Skickat: den 26 maj 2020 06:19

Till: Admbygglov

Ämne: VB: Ang byggnation av barack i Silverdal

Kategorier: Grön kategori

Från: Magnus Hannerell <Magnus.Hannerell@lagerstedt-krantz.se>

Skickat: den 25 maj 2020 17:54

Till: Miljö och byggnadsnämnden <mbn@sollentuna.se>

Ämne: Ang byggnation av barack i Silverdal Hej,

Det har kommit till min kännedom att det ska byggas baracker i anslutning till Silverbäcken. Jag vill härmed till det yttersta protestera mot detta bygge av olika orsaker:

1. Mer trafik på mina döttrars skolväg, redan idag mycket trafik i rondellen utanför. Även föräldrar som inte bor i området tar inte alltid hänsyn till rådande trafikregler, tex hastighet.

2. Väldigt opassande att ha baracker i parkmiljö, förstör området och ligger direkt i anslutning till områdets infart. Osnyggt.

3. Att ha dessa baracker här i 5 år kan lätt bli 10år vilket inte ska riskeras.

4. Bygg ut befintlig skola är ett betydligt bättre alternativ än en ful temporär lösning.

Hoppas ni lyssnar på detta.

Vänliga hälsningar//

Magnus Hannerell Majestätet 45 0768358840

36(44)

Admbygglov

Från: Miljö och byggnadsnämnden

Skickat: den 25 maj 2020 10:36

Till: Admbygglov

Ämne: VB: Gällande byggande av paviljong/barack vid Silverbäckens skola, D-nr 2020.202

Kategorier: Grön kategori

Från: Björn Lindgren <bjorn.lindgren@hearts-science.com>

Skickat: den 25 maj 2020 10:36

Till: Miljö och byggnadsnämnden <mbn@sollentuna.se>

Ämne: Gällande byggande av paviljong/barack vid Silverbäckens skola, D-nr 2020.202 Hej!

Jag är boende i Brf Silverbäcken som ligger närmast skolan. Jag har först och främst några frågor kring detta ärende:

- Stämmer det att skolan redan har ett bygglov på befintlig byggnad?

- Hur stor andel av barnen i skolan är från andra områden än Silverdal samt Sollentuna?

- Kommunens egna undersökning visar att det är ett sjunkande behov av skolplatser framöver?

Det är ganska anmärkningsvärt om en friskola som drivs av vinst väljer att bygga en barack istället för att nyttja det bygglov som finns på befintlig byggnad, om det stämmer? Om skolan fortsätter att ta in elever från andra kommuner så är det ju ett problem de själva skapat, och då försöker lösa det genom att bygga en barack i parkområdet? Ni från kommunen borde sätta press på dem att istället bygga ut den byggnad som redan står där.

Mvh Björn

Björn Lindgren Managing Director Medborgarplatsen 3 118 26 Stockholm M:+46 (0)704105883

To reduce the risk of spreading the Coronavirus we are working from home until further notice. However, it is still business as usual and our availability will not be impacted.

This email is intended only for the person or entity to which it is addressed and may contain information that is privileged, confidential or otherwise protected from disclosure. Dissemination, distribution or copying of this

e-2

for delivering the message to the intended recipient, is prohibited. If you have received this e-mail in error, please delete all copies immediately and notify the sender.

38(44)

2020-05-25

Related documents