• No results found

Synpunkter HELENELUND 7:5, Rådanvägen, Dnr 2020.202

Härmed lämnas synpunkter på ärende Dnr 2020.202 avseende tidsbegränsat bygglov för skolpaviljong.

Sammanfattningsvis önskar jag som boende på Rådanvägen framföra synpunkten att detta är ett berömvärt och väl avvägt förslag som inte medför några negativa konsekvenser för boende i området. Fördelarna med utökade utrymmen för skolverksamheten gagnar samhället i stort och därmed även de boende i området.

Jag bor på Rådanvägen sen 2007 och har två barn som haft förmånen att få gå i förskola och skola på Silverbäckens Skola sen dess. Skolan har vuxit i takt med att Silverdal successivt byggts klart. Under alla år har man bedrivit en mycket bra skolverksamhet. Dock med utmaningen att lokalerna successivt blivit allt för trångbodda. Den föreslagna skolpaviljongen skulle lösa detta problem.

Noterar att i samband med kunngörandet av ärendet avseende tidsbegränsat bygglov för skolpaviljong, så har en omfattande agiterad opinion uppstått i sociala medier, i vilken boende i området uppmanat till invändningar mot bygglovet. Min uppfattning är att det finns en

öveväldigande tyst majoritet av boende i området som inte delar de nämnda invändningarna. Önskar därför framföra synpunkterna nedan i syfte att bidra till ett komplett och balanserat beslutsunderlag:

1. Placeringen av paviljongen medför ej negativa effekter

▪ Jag har sen 2007 i princip dagligen rört mig kring det område i vilken paviljongen skulle placeras. Ytan används nästan exklusivt av skolbarn under skoldagen. Därför är invändningar av typen att boende i området inte kan vistas där inte relevanta, då de inte utgör en reel försämring för någon.

▪ Ett flertal agitatorer framför synpunkten att naturvärden skulle gå förlorade om skolpaviljongen uppförs. Den mer korrekta beskrivningen är att vi talar om en yta som ligger närmast vägen och som utgörs av sliten gräsmatta.

▪ Jag tror att paviljongen kan utgöra ett skydd mellan väg och bakomliggande park som kan öka det upplevda värdet av bakomliggande parkområde. Dvs en positiv effekt.

2. Invändningarna mot behovet av utökad yta är främmligsfientliga

▪ Flera av de mest högljudda motståndarna till skolpaviljongen menar att den inte behövs eftersom skolan idag tar in upp till 50% av eleverna från andra områden och kommuner. Tyvärr är detta uttryck för en beklämmande ”gated community”

mentalitet i vilken man tycks vilja hindra boende i närliggande Kista och Järvafältet att söka sig till Silverbäckens skola. Jag vill härmed uppmärksamma de

främmligsfientliga resonemangen bakom invändningarna.

Med vänlig hälsning, Peter Paumgardhen Rådanvägen 91 (Matrikeln 10) +46 704 909962

peter.paumgardhen@gmail.com

Till: Sollentuna kommun - Miljö och Byggnadsnämnden 2020-05-25 Dnr 2020.202, Helenelund 7:5, Rådanvägen

Yttrande ang ansökan av tillfälligt bygglov för skolpaviljong i Silverdalsparken Detta yttrande avser ansökan av tillfälligt bygglov för skolpaviljong på mark som enligt detaljplanen är avsedd för park och damm i Silverdal. Vi ser flera starka skäl till att ett tillfälligt bygglov inte kan beviljas.

1. Utredningen från Sollentunas Utbildningsnämnd visar att det inte finns behov av utbyggnad

Enligt Sollentuna kommuns egen inventering av lokalbehov som gjordes av

Utbildningsnämnden i Sollentuna december 2019 föreligger inget behov av utökning av skolkapacitet. Enligt rapporten kommer det finnas en överkapacitet de kommande två åren och därefter beräknas ett behov av att öka kapaciteten med ca 180 platser främst i kommunens norra delar som Väsjön, Västra Tureberg, Södra Häggvik och Rotbro fram till 2028.

I södra och centrala Sollentuna är prognosen att det kommer att finnas en överkapacitet fram till 2025. I det mer detaljerade underlaget har Helenelund (dit Silverbäcksskolan tillhör) en överkapacitet i alla åldersgrupper från förskoleklass, åk 4 till åk 7 under hela perioden som rapporten omfattar, dvs åren 2018-2028.

I Utbildningsnämndens egna utredning om lokalbehov framgår det också tydligt att

Sollentuna kommun har en nettoinpendling från andra kommuner med över 450 elever från 2016 (har ökat från 200 st sedan 2015). I södra Sollentuna och Silverdalsområdet anges idag inget ytterligare behov av skolplatser i grundskolan under perioden. Barn från andra kommuner ska enligt samma utredning endast erbjudas plats i Sollentunas skolor i mån av plats. Dvs efter att det lokala behovet av utbildningsplatser är fyllt. Behovet av skolplatser kommer från att skolan vill utöka antalet platser för att ta in sökanden från andra kommuner.

40(44)

Redan idag har Silverbäcksskolan en stor andel elever från andra kommuner. Ändå vill skolan ta in fler elever och bygga en tillfällig barack. Dibber som är ägare till Silverbäckens skola, ser naturligtvis en möjlighet till ökad vinst genom ett större elevunderlag, men det behöver ställas mot att det finns kommunala skolor i området med kapacitet att ta emot fler elever samt att det inte får ske på bekostnad av kommunal parkmark.

Det borde ligga både i kommunens och barnens intresse att hitta en permanent och långsiktig lösning. Det är högst anmärkningsvärt att ansökan för det tillfälliga bygglovet grundar sig på ett behov som inte kan styrkas av kommunens egen analys, som tvärtom visar en annan bild. Det finns således inget allmänt intresse för åtgärden.

2. Avsaknad av underlag som visar att åtgärden är av tillfällig karaktär

Fastighetsägaren som äger fastigheten Helenelund 7:5 Rådanvägen, har ingen kännedom om planerna på att bygga paviljongen. Vid kontakt med Hemfosa, numera SBB, den 14 maj 2020 uppgav fastighetsförvaltaren för skolorna i Sollentuna, att de inte kände till planerna på att bygga en paviljong i parken. De angav dock att det finns möjlighet att bygga ut befintliga lokaler vid Silverbäcksskolan då det finns ytterligare byggrätt på befintligt tomt, men att SBB inte hade för avsikt att göra det.

Den sökande kan inte bevisa att behovet av utbyggnad är tillfälligt. Det finns således ingen grund för att det tillfälliga bygglovet ska lösa situationen i avvaktan på en mer permanent lösning som det står i underlaget för ansökan. Den sökande ska kunna visa på en konkret och realistisk lösning när det tidsbegränsade byggnadslovet går ut, det saknas i detta fall. Det borde göras en mer grundlig utredning över möjligheterna till utbyggnad av befintligt skola.

3. Inverkan på parkmiljön är mer omfattande än vad ansökan innehåller

Enligt de kartor som tillhandahållits av Inspira ska träden vid den tilltänkta platsen behållas intakta, eller åtminstone ska det eftersträvas. Dessa träddungar är dock inte korrekt inritade på kartorna och med nuvarande placering kommer dessa att behöva röjas bort för att få plats med byggnader, gångar och staket kring byggnaden. Ingreppet i parkmiljön är därför mer omfattande än vad som beskrivs, ett större område påverkas och kommer att kräva mer än enbart markarbeten där byggnaden har stått, enligt nuvarande avvecklingsplan.

4. Silverdalsparken behöver bevaras som parkmiljö

Parken utgör hjärtat av Silverdal och är en av huvudsamlingsplatserna för Silverdalsborna.

Ytan där man vill placera den tillfälliga paviljongen används dagligen av barn som leker och spelar boll. Folk har picknick, promenerar och solar i den aktuella delen av parken. Allmänt känt är att stora delar av Silverdalsparken är sank och i stort behov av dränering, vilket även kommunen är väl medveten om. Det innebär olyckligtvis att omfattande delar av det som kan tas för användbar parkmark i själva verket helt oanvändbar majoriteten av året på grund av de dåliga markförhållanden som sankmark innebär. Om man tar bort den del av parken som inte går att använda så finns det inte utrymme för exploatering av en så stor del av den användbara ytan som en paviljong skulle innebära. Tidigare tillfälliga byggnadslov för skolpaviljonger i kommunen visar också tydligt att dessa behålls 15 år, och i vissa fall även längre.

5. Artrikedom & miljö måste bevaras

En ökad belastning på parken invid dammen innebär också en ökad påverkan på miljön.

I området finns rödlistade arter som åkergrodan. Djurlivet i dammen är även en viktig del av barnens närmiljö som vi vill värna om. Vidare exploatering i området kommer att påverka den biologiska mångfalden och arternas fortplantningsförmåga i det område som är centralt för djurlivet i Silverdal.

6. Underrättelse har ej skett i enlighet med plan och bygglagen.

Vi anser inte att formalia i processen har uppfyllts. Vid handläggningen av en ansökan om bygglov och förhandsbesked ska byggnadsnämnden underrätta kända sakägare och

organisationer som berörs av ansökan och ge dem tillfälle att yttra sig. Byggnadsnämnden ska underrätta om en ansökan om lov eller förhandsbesked avser en åtgärd som innebär en avvikelse från en detaljplan, vilket är fallet i det här ärendet.

Underrättelse ska lämnas till de kända sakägare och de kända bostadsrättshavare,

hyresgäster och boende som berörs. Genom att enbart annonsera i print (papperstidning) i Svd och DN täcks enbart ca 30-50% av de berörda när man ser till tidningarnas egen bedömda genomsnittliga räckvidd som finns på respektive tidning hemsida. Givet ett förändrat

medielandskap bör kungörelse ske i lokala ortstidningar som Mitt i Sollentuna och genom information till sakägare för att få fullgöra informationsplikten.

Vi ser fram emot återkoppling från kommunen i ärendet.

Med vänliga hälsningar

Fredrik Andersson, Arenanders Promenad 17 Karin Andersson, Arenanders Promenad 17 Mathias Saverstam, Parkpromenaden 25 Lee Gidlöf, Arenanders Promenad 1 Sven Gidlöf, Arenanders Promenad 1

42(44)

1

Admbygglov

Från: Miljö och byggnadsnämnden

Skickat: den 27 maj 2020 06:22

Till: Admbygglov

Ämne: VB: Linvävarvägen 2-fråga som aktualiserats med anledning av Dnr 2020.202

Kategorier: Röd kategori

Från: Marie Karlsson <marre_k@yahoo.com>

Skickat: den 26 maj 2020 21:49

Till: Miljö och byggnadsnämnden <mbn@sollentuna.se>

Ämne: Linvävarvägen 2-fråga som aktualiserats med anledning av Dnr 2020.202

Hej,

På Linvävarvägen 2 i Silverdal finns idag ett tillfälligt bygglov för förskoleverksamhet (Dibber).

Hur länge gäller det? Vilka planer finns för fastigheten efter det?

Kan inte det här vara ett bättre alternativ för en tillfällig skolbyggnad än den som nu planeras i anslutning till Silverbäckens skola: HELENELUND 7:5, Rådanvägen, Dnr 2020.202 ?

Annars vore ett utegym/aktivitetstillhåll toppen!

Mvh,

Marie Karlsson

44(44)

Related documents