• No results found

Asylsökande och personer utan tillstånd omfattas inte av högkostnadsskyddet för öppen hälso- och sjukvård.

Däremot finns för möjlighet för asylsökande att få höga kostnader för

patientavgifter ersatta av Migrationsverket, som enligt särskilda regler betalar tillbaka erlagda avgifter.

9 Person som väntar på beslut om folkbokföring

Person som beviljats uppehållstillstånd

Personer från andra länder som beviljats uppehållstillstånd i Sverige ska ansöka om folkbokföring hos Skatteverket.

Ett uppehållstillstånd ger i sig inte rätt till subventionerad vård i Sverige. Det som avgör om personen har rätt till vård är om personen är folkbokförd eller inte. Så länge personen inte är folkbokförd (har fått ett fullständigt

personnummer) måste denne betala hela vårdkostnaden själv. Detta gäller även barn och unga under 18 år.

Om patienten kommer från EU/EES-land eller land med vilket Sverige har en sjukvårdskonvention har patienten fortsatt rätt till vård enligt dessa regler förutsatt att patienten uppvisar giltigt EU-kort eller intyg.

Utlandssvenskar som flyttar tillbaka till Sverige

Vad som i detta kapitel sägs om utländsk medborgare som väntar på beslut om folkbokföring gäller även utlandssvensk som flyttat tillbaka till Sverige efter att ha varit avregistrerad från folkbokföringen. Så länge personen väntar på beslut om folkbokföring betalar denne patientavgift i enlighet med reglerna för

utlandssvenskar. Dessa regler varierar beroende på vilket land utlandssvensken varit bosatt i.

Skatteverket beslutar om folkbokföring

Det är Skatteverket som administrerar och fattar beslut om folkbokföring. I vissa fall kan personen få vänta flera veckor/månader på detta beslut. Så länge personen inte blivit folkbokförd (saknar de fyra sista siffrorna i personnumret) betalar denne avgift i enlighet med de regler som gäller för det land personen kommer från1.

När Skatteverket fattat beslut om folkbokföring gäller detta vanligtvis från och med dagen då ansökan om folkbokföring lämnades in. Personen har då rätt att få kostnaden återbetald (upp till nivån på ordinarie patientavgift) för vård som skett efter det datum från vilket folkbokföringen gäller.

Exempel: En person som ansökt om folkbokföring besöker vården den 20 november. Personen har ännu inte fått de fyra sista siffrorna i personnumret och betalar därför hela kostnaden för vården själv.

Den 30 november fattar Skatteverket beslut om folkbokföring och patienten erhåller ett fullständigt personnummer. Av beslutet framgår att folkbokföringen

1 Asylsökande omfattas normalt av LMA 30 dagar efter det att uppehållstillstånd har beviljats. Under denna period betalar dessa personer avgift enligt regelverket för asylsökande. Därefter krävs att personen är folkbokförd för att denne ska ha rätt till subventionerad vård.

24

gäller från och med den 15 november, dvs. en tid före vårdbesöket. Patienten har då rätt att få vårdkostnaden återbetald upp till nivån på ordinarie

patientavgift.

Rutin när patienten väntar på folkbokföring

För att patienter som väntar på beslut om folkbokföring ska slippa ligga ute med kostnaden för vård som denne senare har rätt att få återbetald kan vårdgivaren erbjuda patienten att betala via faktura, för att senare makulera denna. Om beslutet om folkbokföring är nära förestående kan vårdgivaren välja att avvakta med fakturering alternativt skjuta betalningsdatumet på fakturan för att senare makulera denna.

Kontakta Skatteverket på telefon 0771‑567 567 vid eventuella frågor om en persons folkbokföringsstatus.

10 Ersättning och fakturering för vård enligt EU-förordning eller konvention

10.1 Ersättning

Nedan framgår vilken ersättning som gäller för vård av personer från EU/EES-land eller Schweiz, samt länder som Sverige ingått sjukvårdskonvention med.

Observera att detta förutsätter att erforderligt underlag bifogas fakturan.

Försäkringskassan är ytterst betalningsansvarig för dessa patienter. Normalt fakturerar privata vårdgivare regionen för denna vård och regionen vidare fakturerar därefter Försäkringskassan. För regiondrivna och akutsjukhusens vårdmottagningar gäller andra faktureringsrutiner.

Primärvård

Husläkarmottagning, husläkarjour, närakut, MVC, BVC, ungdomsmottagning och obstetrisk ultraljudsmottagning

Aktivitet Pris*

Läkarbesök 1 800 kr

Sjukvårdande behandling 800 kr

* Priserna inkluderar medicinsk service. Erlagd patientavgift ska räknas av från ersättningen.

Psykiatrisk öppen och sluten specialistvård

Regiondrivna mottagningar kontaktar Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) för mer information.

Privata vårdgivare som har avtal med regionen ersätts enligt särskilda prislistor, för vidare information se

https://vardgivarguiden.se/administration/patientadministration/patientavgift er/turisthandboken/artiklar/ersattning-for-vard-enligt-eu-forordning-eller-konvention/.

26

Specialistvård

Regiondrivna vårdmottagningar och vårdgivare med vårdavtal

Regiondrivna vårdmottagningar och vårdgivare med vårdavtal ersätts enligt vårdavtal (enligt samma principer som för inomlänspatienter) eller lokal prislista (KVÅ/DRG). För vidare information kontakta ansvarig

avtalshandläggare på Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Vårdgivare med ersättning enligt nationella taxan

För vårdgivare med ersättning enligt lag om läkarvårdsersättning, eller lag om ersättning för fysioterapi sker prissättning enligt arvodet.

Priset i förteckning E i riksavtalet är inte tillämpligt.

Sluten vård

Prissättning sker enligt vårdavtal (enligt samma principer som för

inomlänspatienter) eller lokal prislista (KVÅ/DRG). Beslut om ersättningsnivå tas av samverkansnämnden Stockholm – Gotland (s.k. utomlänsprislistan).

Medicinsk service

Om hälso- och sjukvårdsförvaltningen har fullständigt eller delat

kostnadsansvar för medicinsk service faktureras regionen. Fakturaunderlag skickas då via FUMS enligt ordinarie rutin. Detta förutsätter att

undersökningen utförs av laboratorium eller enhet som regionen har avtal med.

Ersättning till leverantören av medicinsk service utgår enligt samma villkor som för inomlänspatienter.

Om remittenten har fullt kostnadsansvar för medicinsk service fakturerar leverantören den remitterande mottagningen enligt gällande avtal.

Vem som har betalningsansvaret för avancerad respektive basal service framgår av kombikakodens kundkod, vilket återfinns i Codeservern.

Related documents