• No results found

M ATERIÁLY PRO VÝROBU PRÁDLA T RIOLA

6. P RÁDLO T RIOLA – SORTIMENT

6.3 M ATERIÁLY PRO VÝROBU PRÁDLA T RIOLA

6.3.1 Složení úpletů, krajek a vyztužení

Z letitých zkušeností, které Triola absolvovala při výběru materiálů pro výrobu spodního prádla lze nejlepší vlastnosti přisuzovat úpletům z polyamidu s příměsí elastanu, polyesteru s příměsí elastanu jakožto svrchního materiálu. Polyamid je nejpříjemnější na omak, polyester je výjimečný ve stálobarevnosti i při působení slunečního záření. Neosvědčily se kombinace polyesteru a polyamidu na jednom výrobku, jelikož polyamid má na textilním výrobku

32

tendence žloutnout (při působení slunečního světla) a v kombinaci se stálobarevným polyesterem nepůsobí po čase dobrým estetickým dojmem. Na podložení se používá většinou úpletů z polyamidu.

V krajkách a krajkovinách je v některých případech přidaná viskóza a ve většině případů elastan – krajka je díky elastanu měkká, poddajná, neškrábe a elastan v ní obsažený zvyšuje komfort nošení. Další součástí většiny podprsenek, je měkká polyuretanová pěna, která se používá na vyztužení košů a u velkých velikostí podprsenek na vyztužení ramínek. Tato měkká a na omak příjemná surovina je složením polyamid s vnitřní pěnou z polyuretanu. Skládá se ze dvou vrstev pleteniny a jedné vrstvy polyuretanové pěny, která je mezi ně vložena – sendvičový typ textilie. Používá se k tvarování košů do podprsenek s hladkými koši nebo k sešívání pro členěné koše podprsenek – např. T-šev, viz kapitola o základních střizích podprsenek č. 6.1.

Obrázek 12. Pěna používaná k vyztužení košů a ramínek podprsenek. [7]

Klíčovým faktorem u všech materiálů je funkčnost. Není možné použít každý kus textilie, který hezky vypadá. Toto kritérium hodně souvisí s velkými velikostmi podprsenek, protože Triola, jak již bylo zmíněno, nešije pouze malé nebo střední velikosti. Zde je rozhodující vyšší plošná hmotnost textilie a obsah elastanu.

Triola zařadila do své nabídky v posledních letech tzv. moldovaných = hladkých košů. Tyto koše vytvářejí hladký vzhled podprsenky a vynikající vlastností konečného výrobku je hladkost pod oblečením. U krajkových nebo sešívaných košů je podprsenka pod oblečením výrazná, nicméně v případě moldovaných košů působí podprsenka takřka „neviditelně“. Technologie moldování spočívá ve vložení vhodného materiálu mezi čelisti stroje. Jedna z čelistí má v sobě důlky a je kopií tvaru finálního koše, druhá čelist je vybavena tvarovacími hlavicemi, které

33

zapadají do důlků na první čelisti. Po vložení materiálu mezi čelisti se čelisti sevřou a za působení tepla, tlaku a času vytvarují požadovaný tvar koše. Tvarovací jedné dávky košů trvá zhruba minutu a po ukončení tvarování je možné hotové koše použít na výrobu hladké podprsenky. Tvarovat tímto způsobem je možné, jak potah košů, tak pěnu na vytvoření samotného koše. Je důležité, aby materiály, které používáme na moldování byly odolné vůči vysokým teplotám a natažení, které vzniká při této úpravě košů a potahů na koše a byly zároveň termoplastické. Mezi vhodné materiály patří materiály syntetické. Mezi nevhodné materiály patří materiály přírodní, jelikož nesplňují podmínky na tvarování za vysokých teplot na moldovacích strojích a například při praní by se požadovaný tvar koše mohl narušit. [8]

Obrázek 13. Moldovací stroj, původní materiál vs. výsledný tvar. [9]

Obrázek 14. Tvarování pěny na moldovacím přístroji. [10]

Triola si nekompromisně zakládá na funkčních vlastnostech materiálů i na morálních aspektech jejich výroby. Materiály tedy nakupuje od evropských dodavatelů, například z Německa, Rakouska, Francie, Itálie, Španělska a Řecka. Ceny těchto materiálů se pohybují nad cenovým průměrem a náklad se promítá do ceny spodního prádla. Zaměstnanci se při výběru materiálů řídí rozumem a nekupují tzv. marketingové taháky, ale spíše klasické materiály, které jsou

34

dlouhodobě vyzkoušené a udržitelné s důrazem na ekologii a odpovídající kvalitu pro konečného zákazníka.

6.3.2 Testování produktů Triola potenciálními zákaznicemi

Triola disponuje vlastním vývojovým oddělením, které přináší inovace a testuje nové střihy a materiály při nošení na náhodně vybraných ženách = probantkách. Tento druh testování se týká podprsenek, které jsou ušité ze schválených materiálů a jde spíše o estetické posouzení a pohodlí při nošení. Výsledek tohoto testu na probantkách se stává podnětem pro zlepšení a odhalení případných nedostatků fazony a materiálu. Ať už Triola mění střih, nebo jen materiál, je nutné, aby vše testovala na skutečných ženách – ne každý materiál se na střihu bude chovat stejně a je možné, že tento test odhalí rizika, která by mohla být problémem později v obchodech a příčinou následných reklamací výrobků.

Naprosto nový střih podprsenky a kalhotek se testuje na třiceti probantkách. To znamená ušít 30 ks totožných podprsenek odlišných velikostí, které se rozdají náhodně vybraným ženám.

Starý střih s novým materiálem se testuje na 12 až 15 probantkách. Probantky se vybírají z databáze společnosti Triola, které nashromáždila za léta působení a se souhlasem probantek.

Databáze je průběžně aktualizovaná.

Testování v praxi probíhá tak, že se dle rozpisu novinek na určité období domluví, jaká podprsenka se bude testovat, určí se, na kolika probantkách se bude testovat. Probantky se nejdříve obvolají a domluví se s nimi schůzky na zkoušení podprsenek. Tyto schůzky jsou celkem dvě s časovým odstupem. Probantky se vybírají dle uvedené velikosti v databázi a když odsouhlasí svou účast, začínají se šít vzorky, které se probantkám rozdávají. První kritérium, které inovační tým zajímá, je první dojem – jak se jim podprsenka líbí na první pohled a hlavně se probantka musí vyjádřit k tomu, zda by si takovou podprsenku vybrala do kabinky a koupila.

Poté si probantka podprsenku vyzkouší v kabince a začíná hodnocení, kdy žena mluví o tom, jak se v podprsence cítí, co se jí líbí a naopak co se jí nelíbí. Již při tomto prvním kole hodnocení se mohou ukázat rizika, která je třeba odstranit a jsou i podnětem ke změně střihu. Poté, co si probantka podprsenku vyzkouší v kabince a řekne testovacímu týmu svůj názor včetně hodnocení, zda by si podprsenku sama koupila, odchází domů a nosí podprsenku 3 týdny.

Úkolem probantky je se v těchto třech týdnech chovat k podprsence jako ke svému vlastnímu spodnímu prádlu – včetně praní a běžné údržby prádla. Na domácí testování dostává zároveň deník, kam zapisuje, co se jí při nošení líbí a nelíbí – testovací tým zajímají hlavně negativa,

35

jelikož jsou důležitá pro zlepšení. Každá testovací podprsenka by měla být za 3 týdny minimálně 5 x praná, aby se zjistilo, jak odolává běžné údržbě v domácím prostředí.

Po vyhodnocení deníku a zpětné vazby probantek se odstraní vady a přejde se k druhému kolu testování, kdy probantky dostanou domů upravené podprsenky a hodnotí, zda byla náprava úspěšná.

6.3.3 Délka nošení a doporučená údržba spodního prádla Triola

Délka nošení spodního prádla Triola není garantovaná nebo písemně definovaná. Ze zkušenosti se však dá říci, že spodní prádlo Triola vydrží při denním nošení 2 roky ve výborném stavu.

Doporučuje se údržba podprsenek i kalhotek pomocí ručního praní, na ruční/šetrný program na 30°C v pračce. Pro praní v pračce je vhodné používat textilní sáček přímo určený na podprsenky či krajkové spodní prádlo, který zamezí poškození spodního prádla o buben pračky nebo ostatní oblečení, které v tu samou chvíli pereme. Do praní není doporučeno přidávat velké množství aviváže. Nejlepší je použít k praní šetrný gelový prací prostředek.

36

Related documents