• No results found

I NTERPRETACE OTÁZEK DOTAZNÍKU

7. P RŮZKUM TRHU

7.2 I NTERPRETACE OTÁZEK DOTAZNÍKU

Originální znění otazníku je uvedeno v příloze č. 1 této práce.

1. Údaje o respondentkách – pohlaví.

Otázka č. 1 patří k úvodním a ověřuje, zda se dotazník dostal do rukou požadované cílové skupině – cílovou skupinou tohoto dotazníku jsou pouze ženy.

2. Údaje o respondentkách – věk.

Otázka č. 2 patří k úvodním a zjišťuje, zda věk respondentky odpovídá věkové hranici pro účast na průzkumu trhu. Automaticky budou z výsledků dotazníku vyřazeny respondentky, které dosáhnou věku 36 let a více, jelikož nespadají do věkové skupiny, u které je zjišťován postoj k nákupu podprsenek pro účely této bakalářské práce. Respondentky ve zvolené věkové skupině 15 – 35 let se mohou v odpovědích a názorech významně lišit, proto je toto věkové rozmezí rozděleno na podskupiny.

3. Údaje o respondentkách – velikost poprsí.

Otázka č. 3 se zaměřuje na zjišťování velikosti poprsí respondentek. Zjištěné informace jsou velice důležitým nástrojem k zjišťování postojů respondentek k nákupu podprsenek, jelikož dle velikosti poprsí se mohou lišit prodejny, které si respondentky vybírají k nákupu spodního prádla – konkrétně podprsenek. Triola se jako značka podprsenek zaměřuje na ženy, které mají větší velikost poprsí. Ženy s velkým poprsím nakupují u Trioly, protože jim prádlo velmi dobře sedí a v běžném obchodě s konfekčními velikostmi si ne vždy vyberou. Proto je pro účely tohoto dotazníku užitečné zjistit, zda ženy, které preferují a znají Triolu, budou ženy, které mají větší velikosti poprsí nebo i ženy s menšími velikostmi.

38

4. Zjišťování postojů k nákupu podprsenek - problém s nákupem podprsenky v běžných obchodech.

Otázka č. 4 souvisí s otázkou č. 3. Odpovědi na tuto otázku by měly pomoci zjistit, zda Triolu vyhledávají hlavně ženy, které mají problém v běžném obchodě s konfekčními velikostmi sehnat podprsenku. Také zjišťuje, zda ve věkové skupině 15 - 35 jsou ženy, které mají problém s nákupem podprsenky nebo zda vzhledem ke svému věku a charakteristikám poprsí shánějí podprsenku lehce v běžných prodejnách. Značka podprsenek Triola se marketingově věnuje kyprým slovanským tvarům žen, které mají v obchodě s běžnými konfekčními velikostmi problém sehnat svou velikost prádla ať už z důvodu potřeby velkých košíčků podprsenky, svému obvodu nebo kombinaci těchto dvou potřeb.

5. Zjišťování postojů k nákupu podprsenek – četnost nákupu podprsenek.

Otázka č. 5 se zaměřuje na to, jak často respondentky nakupují spodní prádlo. Odpovědi na tyto otázky poskytnou možné nápady na sestavení marketingové strategie – např. jak často dělat intenzivní kampaně. Odpovědi také objasní, zda starší ženy nakupují podprsenky častěji než mladší nebo naopak, či je nákupní chování v tomto směru spíše záležitostí individuálních potřeb než věku.

6. Zjišťování postojů k nákupu podprsenek – počet podprsenek v šatníku.

Otázka č. 6 se zaměřuje na zjištění, o jaké střihy podprsenek je mezi mladými ženami zájem a jaké podprsenky mají v šatníku. V kapitole č. 6.1 jsou popsány základní charakteristiky střihů podprsenek Triola, které jsou v mnoha variantách dodávány do obchodu. Tato otázka zjišťuje do jaké míry střih podprsenky a módní trend hraje u mladší generace zákaznic roli.

7. Zjišťování postojů k nákupu podprsenek – oblíbené prodejny.

Otázka č. 7 se bude snažit zjistit, do jakých obchodů chodí respondentky nejčastěji nakupovat spodní prádlo. Dle odpovědí a následné analýzy oblíbených prodejen bude možné zjistit, jaký typ prodejen preferují a porovnat s obchodem Triola. Tato otázka byla položena jako otázka otevřená - respondentkám nebyl nabízen žádný konkrétní obchod a respondentky si musely své oblíbené obchody vybavit samy.

39

8. Zjišťování postojů k nákupu podprsenek – důležitost kritérií výběru správné podprsenky.

Otázka č. 8 nabízí respondentkám konkrétní kritéria výběru podprsenky a respondentky hodnotí tato kritéria na stupnici od 1 do 3, kde 1 znamená „vůbec mi nezáleží“ a 3 znamená „velice mi záleží“. Mezi hodnocené možností patří – módní střih dle aktuálních trendů, barva, cena, univerzálnost podprsenky, kvalita zpracování, dlouhá životnost, česká výroba, země původu, dlouholetá tradice značky, značka, pohodlí při nošení, servis přímo na prodejně. Dle silných a slabých stránek značky podprsenek Triola bylo zjištěno, že mezi silné stránky patří univerzálnost podprsenky, kvalita zpracování, dlouhá životnost, česká výroba, dlouholetá tradice značky, servis přímo na prodejně. Rizikovými faktory jsou naopak módní střih, jelikož Triola vyrábí stále stejné střihy už řadu let, barva, vyšší cena podprsenek Triola apod.

Hodnocení respondentek by mělo pomoci zjistit, která kritéria výběru zboží jsou pro zákaznice nejdůležitější a která méně důležité. Dle odpovědí bude možné srovnat preference mladší generace zákaznic s hodnotou, kterou nabízí zákaznicím prodejny společnosti Triola.

9. Zjišťování postojů k nákupu podprsenek – oblíbené barvy.

Otázka č. 9 zjišťuje, jaké barvy mají respondentky nejčastěji ve svém šatníku. Triola je známá tím, že se zaměřuje spíše na konzervativní barvy spodního prádla. Nejčastěji lze v jejím sortimentu najít barvy jako černá, bílá, tělová. Otázka se zaměřuje na zjištění, zda si konzervativní barvy prádla kupují pouze ženy staršího věku, nebo zda jsou nejoblíbenější i pro mladší ženy.

10. Zjišťování postojů k nákupu podprsenek – rozhodující vlastnosti podprsenky.

Otázka č. 10 se zaměřuje na zjištění, jaké vlastnosti podprsenek mladá generace zákaznic preferuje a jaké vlastnosti jsou pro ni rozhodující při nákupu podprsenky v obchodě.

11. Nákupní chování – postoj ke slevám a výprodejovým akcím.

Otázka č. 11 se nepřímo zaměřuje na cenu spodního prádla. Zjišťuje, zda respondentky nakupují v akcích nebo jsou ochotny koupit spodní prádlo i za původní cenu, když se jim líbí. Odpovědi na tyto otázky by měly posloužit pro posouzení, do jaké míry se společnosti Triola vyplatí dělat slevové akce.

40

12. Nákupní chování – cena podprsenky na běžné nošení.

Otázka č. 12 se přímo ptá dotazovaných žen, jakou peněžní sumu jsou ochotny zaplatit za podprsenku. I když jsou důležité i jiné atributy výrobku, cena může být jedním z těch klíčových. Už nyní lze předpokládat, že žena, která si kupuje podprsenku v nejlevnějším obchodě za 150 Kč, nebude ochotna zaplatit za podprsenku 1500 Kč, a tudíž se bude obchodům s tímto druhem zboží vyhýbat. Otázka zjišťuje, zda si i ženy mladší generace rády připlatí za spodní prádlo, nebo je dražší spodní prádlo záležitostí jen žen středního věku a výše.

13. Nákupní chování – nakupování v kamenných prodejnách vs. přes internet.

Otázka č. 13 zjišťuje, zda ženy ve věku do 35 let raději nakupují podprsenky přes internet, nebo v kamenných prodejnách. Odpovědi na tuto otázku by mohly pomoci v objasnění toho, zda cílit na mladé ženy v přímém osobním kontaktu, nebo pomocí internetu a nabídky internetových obchodů. Druhou rovinou otázky č. 12 je zjištění, zda jsou mladé zákaznice věrné konkrétní značce a aktivně ji vyhledávají (viz možnost odpověď „a“).

14. Nákupní chování – účinná propagace.

Otázka č. 14 zjišťuje, jaký druh propagace nejvíce upoutá v případě nákupu spodního prádla.

Odpovědi na tyto otázky budou užitečné k závěrečnému návrhu inovace marketingového mixu společnosti Triola.

15. Nákupní chování – nakupování podprsenek přes internet.

Otázka č. 15 řeší přímo problematiku nakupování podprsenek přes internet a co je při nakupování přes internet pro respondentky rozhodující – zda cena dopravy, vzdálenost výdejny atd. Pro některý typ zákaznic může být cena dopravy rozhodující. Zvláště jestliže zákaznice vybírá spodní prádlo přes internet a má obavu, že jí spodní prádlo nebude sedět, jelikož je na výběr mnoho velikostí (více než u běžného oblečení), je větší pravděpodobnost, že doprava zdarma bude motivovat k nakupování přes internet. Odpovědi na otázku č. 15 by mohly ukázat, na co by společnost Triola měla v budoucnu klást důraz – zda dávat slevy na dopravu, nebo přemýšlet o bližších výdejních místech svého e-shopu.

41

16. Nákupní chování – srovnávače cen na internetu.(glami.cz, heureka.cz, zbozi.cz…)?

Otázka č. 16 – společnost Triola kromě svého spodního prádla nakupuje prádlo od jiných dodavatelů, aby doplnila sortiment značky Triola o aktuální trendy a spodní prádlo, které sama nevyrábí a zároveň je po něm ze zkušenosti poptávka. Zdánlivě chytré řešení s sebou nese úskalí, jelikož tyto spodní prádlo cizích značek mohou nakupovat i jiné internetové obchody.

S existencí internetových srovnávačů cen se může stát, že zákaznice si zboží vybere v internetovém obchodě Triola a poté si pomocí internetového srovnávače cen srovná cenu zboží s dalšími internetovými obchody. Když zjistí, že se cena významně liší, s největší pravděpodobností nakoupí u konkurence. Odpovědi na tuto otázku by měly odhalit, jakého množství respondentek mladší generace se tato hrozba může týkat a jak velké procento žen půjde pravděpodobně za lepší cenou do jiného internetového obchodu.

17. Nákupní chování – odborné poradenství na prodejně.

Otázka č. 17 se zabývá tím, do jaké míry ovlivňuje existence odborného poradenství na prodejně loajalitu zákaznic ke značce a jakou hodnotu potenciální zákaznice přikládají této službě. Společnost Triola si velice zakládá na tom, že poskytuje na svých prodejnách odborné poradenství vyškoleným personálem. Tento servis vnímá jako přidanou hodnotu a i díky němu jsou vyšší ceny lépe odůvodnitelné.

18. Povědomí o značce Triola – známá značka.

Otázka č. 18 se jako první z otázek tohoto dotazníku zaměřuje konkrétně na značku podprsenek Triola. Již nehovoří obecně o spodním prádle, ale ptá se konkrétně. Cílem této otázky je zjistit, zda vůbec respondentky, ženy do 35 let věku, znají značku spodního prádla Triola.

19. Povědomí o značce Triola – asociace a image.

Otázka č. 19 má za úkol rozšířit otázku č. 18. Neptá se pouze na to, zda respondentky znají značku podprsenek Triola, ale vyzývá je, aby vlastními slovy vyjádřily, jak na ně značka Triola působí. Cílem této otázky je zjistit základní asociace, které se respondentkám spontánně vybaví, jaký obraz má značka podprsenek Triola v povědomí respondentek ve věkové skupině zvolené pro účely dotazníku.

42 20. Povědomí o značce Triola – image značky.

Otázka č. 20 se zaměřuje na podrobnější zkoumání povědomí o značce podprsenek Triola u mladé generace potenciálních zákaznic a rozšiřuje otázku č. 19. Konstrukčně je sestavena stejně jako otázka č. 8 – respondentky mají hodnotit pravdivost tvrzení známkou od 1 do 3, jen s tím rozdílem, že 1 znamená „vůbec nesouhlasím“ a 3 znamená „naprosto souhlasím“.

Related documents