• No results found

Att arbeta som vikarie

Att arbeta som vikarie är både roligt och utvecklande. Däremot är det inte alltid enkelt att ofta vara ny på en arbetsplats. Vi vill därför ge dig de bästa förutsättningarna för att du ska trivas i rollen som vikarie. Läs igenom och använd informationen nedan för att få ut det bästa av jobbet hos Lärarförmedlarna.

Lämna din tillgänglighet

För att vi ska kunna planera våra resurser på bästa sätt, och för att vi ska kunna ge dig jobb de dagar du önskar, behöver vi få information om hur du kan jobba. Först när du har anmält din tillgänglighet kan vi matcha dig för uppdrag. Ha därför för vana att registrera din tillgänglighet så snart du vet hur du kommer att kunna jobba. Tillgängligheten lämnar du direkt i din mobil. Mer om hur detta fungerar läser du i kapitel 4. Tidrapportering = din lön.

Ditt uppdrag

Vi meddelar dig hur och var du kommer att jobba någon eller några dagar i förväg eller ibland samma dag – tidigt på morgonen. När vi ringer dig berättar vi om uppdraget och vad det innebär. Efter att du muntligen har bekräftat att du kan ta uppdraget får du direkt en uppdragsbekräftelse via mail.

Uppdragsbekräftelsen är ditt anställningsavtal och du ska därför alltid svara OK på detta mail, men ditt muntliga svar gäller alltid som bekräftelse. Uppdragsbekräftelsen innehåller den information du behöver veta om uppdraget. Här ser du ett exempel på hur en sådan uppdragsbekräftelse kan se ut.

6

Nu är det dags för dig att bege dig iväg till ditt uppdrag. Händer det något oförutsett på väg till uppdraget ska du alltid ringa till oss på kontoret så att vi i vår tur kan ringa och meddela skolan.

Utdrag ur Belastningsregistret

Vid varje nytt uppdrag ska du alltid ha med dig ditt utdrag ur Belastningsregistret i original till skolan eller förskolan. Skolan eller förskolan kan ta en kopia om de så önskar, det är dock viktigt att du behåller originalet själv.

Vi på kontoret behöver fortsättningsvis se ditt original samt göra en kopia av utdraget. Vi skickar givetvis tillbaka originalet direkt till dig. Utdraget gäller ett år, så var uppmärksam på när ditt utdrag går ut och beställ ett nytt i god tid (tänk på att det kan ta upp till två veckor innan det kommer). Vi kommer självklart att fortsätta att skicka påminnelse till dig när det börjar bli dags att beställa ett nytt!

7

För dig som jobbar i skolan

När du kommer till skolan

 Kom i god tid till ditt uppdrag! I uppdragsbekräftelsen du får via mail inför varje uppdrag framgår vilka lektionstiderna är. Se till att vara på plats ca 15 min innan första lektionen.

 Sätt på dig din namnbricka och börja alltid med att presentera dig! Så snart du klivit in på skolans område - säg HEJ till alla du möter. Presentera dig med namn och tala om att du kommer från Lärarförmedlarna och ska jobba som vikarie. Att alltid – i alla lägen - vara noga med att hälsa, är ett oslagbart enkelt och trevligt sätt att göra dig själv synlig och informera om din närvaro. Det är också mycket uppskattat av personal, elever och föräldrar. Då vet man att du ”hör till skolan” och slipper fundera över vem du är.

 Leta upp din kontaktperson, som ofta finns på expeditionen, och berätta att du kommer ifrån Lärarförmedlarna. Där kan du få information om ditt uppdrag och om skolans rutiner. Du ska också hinna söka rätt på nödvändig information om uppdraget som;

o Klasslistor för att rapportera närvaro.

o Eventuell särskild information om eleverna; t ex funktionshinder, allergier etc.

o Information om schema.

o Nycklar till skolans lokaler.

o Orientering i lokalerna samt info om vad som gäller vid en eventuell utrymning.

o Stäm av skolans lunchrutiner; var lunchen äts samt kostnad för denna.

o Säker förvaring. Fråga din kontaktperson var du kan förvara dina privata saker som t.ex. plånbok, nycklar, busskort och annat värdefullt på ett säkert ställe.

 Tänk på att din arbetsdag även kan innehålla arbetsuppgifter som t ex rastvaktande. Håltimmar kan användas till planering, för att assistera med rättning eller avlasta andra lärare. Hör med din kontaktperson vad du kan hjälpa till med.

 Fråga, fråga, fråga hellre en gång för mycket! Det är ofta mycket uppskattat att du frågar dina kollegor om sådant du undrar. planering är det viktigt att du håller dig till den. Om lektionsplanering saknas är det viktigt att

8

du följer de instruktioner du får på skolan. Det är även bra om du har förberett planeringslösa lektioner på egen hand. Du hittar många tips på lektioner på vårt intranät.

 Försök att lära dig namnen på eleverna. Du kan t ex be dem skriva sitt namn på en lapp och ha framför sig på bänken. Att lära sig namnen på eleverna brukar vara ett bra sätt att snabbt visa tydlig närvaro i klassrummet. Och så underlättar det ju dialogen med eleverna.

 Stäm av rutiner för läxor (ge endast läxor på uppdrag av den ordinarie läraren eller skolan). Låt inte elever ta med sig material eller arbeten hem om du inte fått detta godkänt av skolan.

Skriftliga prov/uppgifter som du initierat ska om inget annat överenskommits rättas innan uppdraget är slut.

 Du har inte rätt att bevilja elever ledighet. Om en elev önskar ledigt ska detta bekräftas av rektor eller motsvarande.

 Om du får problem med disciplinen i klassrummet utöver dina ordinarie lärararbetsuppgifter så ta omedelbart kontakt med din kontaktperson eller ledningen på skolan.

 Var noga med att inte genomföra arbetsuppgifter du inte behärskar. Det gäller särskilt i laborations-, slöjd-, gymnastiksalar och liknande. Säkerheten är alltid allra viktigast!

 Kom ihåg att låsa klassrum och skåp när du lämnar klassrum och salar. Ställ alltid i ordning rum du använt!

För dig som jobbar i förskolan

När du kommer till förskolan

 Kom i god tid till ditt uppdrag! I uppdragsbekräftelsen du får inför varje uppdrag via mail, framgår när du ska vara på plats. Det händer att förskolan bokat vikarie samma morgon och att du kommer till förskolan samtidigt som alla barn och föräldrar trängs i hallen. Var därför beredd på att det kan vara lite rörigt när du ska hitta rätt person eller avdelning.

 Sätt på dig din namnbricka och börja alltid med att presentera dig! Så snart du klivit in på förskolans område - säg HEJ till alla du möter, stora som små. Att alltid – i alla lägen vara noga med att hälsa är ett oslagbart enkelt och trevligt sätt att göra dig själv synlig och informera om din närvaro. Det är också mycket uppskattat av personal, elever och föräldrar. Då vet man att du ”hör till förskolan” och man slipper fundera över vem du är.

 Leta upp avdelningen och berätta att du kommer från Lärarförmedlarna. Vilken avdelning du är bokad på får du veta genom din uppdragsbekräftelse. Fråga vem på avdelningen som är vikarieansvarig, av denne kan du ofta få information om ditt uppdrag och om förskolan som;

 Vilken grupp du kommer att ansvara för.

 Eventuell särskild information om barnen; t ex funktionshinder, allergier eller medicinering som kan vara viktigt för dig att känna till.

9

 Vilken pedagogisk form/metod som eventuellt tillämpas på förskolan.

 Orientering i lokalerna samt info om vad som gäller vid en eventuell utrymning.

 Förskolans lunchrutiner; var lunchen äts samt kostnad för denna.

Att tänka på under ditt uppdrag i förskolan

 Tänk på att du nu har kommit till en arbetsplats där det redan finns rutiner och regler. Det är viktigt att du försöker vara en bra resurs för förskolan och hjälper till där det behövs. Som vikarie i förskolan får du ofta hjälpa till med praktiska saker som att duka, städa och diska.

 Våga ställa frågor! Det brukar vara uppskattat att du frågar dina kollegor om sådant du undrar.

 Även om du är en rutinerad pedagog så fungerar alla förskolor olika. Det bästa sättet att ta reda på vad som gäller är förstås att fråga.

 Försök så gott det går att lära dig namnen på barnen, det brukar vara ett bra sätt att snabbt få en närmre kontakt och det underlättar ju dialogen med barnen, föräldrar och personal.

 Ta initiativ! Om du är sysslolös så fråga personalen om det är något du kan hjälpa till med.

Finns det inget konkret för stunden som ska uträttas; lek och umgås med barnen!

 Om du får problem med att barngruppen blir väldigt stökig, ta hjälp av dina kollegor på avdelningen.

 Tänk på att aldrig någonsin lämna barnen ensamma. Om du behöver gå i väg på toaletten eller liknande, stäm av med någon i personalgruppen som ersätter dig under den stunden.

 Om du får information av föräldrar, t ex om att barnet ska vara ledigt, eller hämtas en annan tid, är det viktigt att du meddelar detta vidare till ordinarie personal.

 Kom ihåg att återlämna nycklar och annat material du lånat under uppdraget.

Din roll som vuxen förebild

Att arbeta som vikarie innebär ofta att uppdraget är tydligt avgränsat till att hantera vissa uppgifter, enligt kundens önskemål. Samtidigt har du som vikarie nu status som lärare med ansvar för klassen enligt de instruktioner du får på skolan. Var därför noga med att följa den ordning som gäller på den aktuella uppdragsarbetsplatsen. Oavsett innehållet i ditt uppdrag så handlar det alltid om att vara en god vuxen förebild för barnen och eleverna. Tänk på detta, och var noga med att i alla lägen använda ett vårdat språk och ett vuxet förhållningssätt.

Ibland är det trots allt nödvändigt att tydliggöra gränserna mellan vuxen och elev – även i rollen som vikarie. Det kan handla om situationer där du som vikarie måste ta ett tydligt vuxenansvar, t.ex. mellan elever som bråkar eller utsätts för risk. Vårt råd till dig är att alltid agera med omdöme och med respekt för barn, elever, föräldrar och skolan. Tänk också på att ditt uppdrag i första hand innebär att

10

representera skolans vilja. Även om eleverna kan ha en annan uppfattning. Tänk på att alltid kommunicera med rektor och med oss på Lärarförmedlarna om något oväntat inträffar på ditt uppdrag.

Att tänka på

 Din mobiltelefon är självklart ljudlös eller avstängd under lektionstid. Slå gärna på den mellan lektionerna. Lärarförmedlarna kanske har SMS:at dig om ett nytt uppdrag. Ring så snart du kan tillbaka till oss på kontoret om vi försökt att nå dig.

 Var rätt klädd för uppdraget (även rastvaktandet). Läs mer i avsnittet om Lärarförmedlarnas klädkod.

 Rök, snus och alkoholförbud gäller på alla arbetsplatser. Läs mer om Lärarförmedlarnas alkohol policy på intranätet.

Förlängning av uppdrag

Om du får en förfrågan direkt från skolan om att förlänga ett påbörjat uppdrag går detta givetvis bra, förutsatt att du inte är uppbokad på något annat uppdrag den dagen. Tänk dock på att alltid ringa oss på kontoret innan du bekräftar fler arbetsdagar med skolan. Vi behöver givetvis veta om detta för att kunna ge dig rätt lön. Vi kan ju även ha andra uppdrag i åtanke för dig. Ring därför alltid till oss på kontoret och stäm av så snart du har rast eller har slutat.

11

Vikarierapporten

Efter varje avslutat uppdrag ska du fylla i en vikarierapport. I rapporten beskriver du för den ordinarie läraren vad du har gått igenom med klassen och hur det har gått. Du hittar vikarierapporter för utskrivning på intranätet. Så här ser en vikarierapport ut:

Om du jobbar i förskola är inte vikarierapport nödvändig men en muntlig överlämning är alltid uppskattad!

12

Related documents