• No results found

Arbetet med att minska de administrativa bördorna inleddes inte 200515, men det ingick i den sittande kommissions uppgift att ta avgörande steg mot att nå EU-målet på 25 % som fastställdes i mars 2007. Kommissionen har redan identifierat möjliga minskningar av bördor som går väl utöver detta mål. De åtgärder som kommissionen har vidtagit eller föreslagit och som redan har antagits skulle kunna ge en minskning på 7,6 miljarder euro. De åtgärder som kommissionen har föreslagit och som ännu inte har antagits skulle kunna tillföra 30,7 miljarder euro till det beloppet. Förberedelserna för ytterligare minskningar skulle kunna leda till att ytterligare 31 åtgärder läggs fram, som skulle ge en ytterligare minskning på minst 2,1 miljarder euro. Sammantaget skulle detta kunna motsvara en minskning på 40,4 miljarder euro av 123,8 miljarder euro, dvs. 33 % av de totala uppskattade kostnaderna för den börda som har sitt ursprung på EU-nivå.

För att tydligt visa vad som har uppnåtts hittills görs en åtskillnad i meddelandet mellan åtgärder för att minska bördan som har antagits (dvs. genom rättsakter av Europaparlamentet och rådet eller genomföranderättsakter av kommissionen), som har föreslagits (dvs.

lagstiftningsförslag som behandlas av Europaparlamentet och rådet) och som är under utarbetande16.

Vissa minskningsåtgärder inriktas bara på EU-nivån, medan andra kräver gemensamma insatser av EU och medlemsstaterna. I de fall då åtgärderna huvudsakligen inriktas på medlemsstaterna är det kommissionens uppgift att underlätta dessa förändringar.

13 Irritationsfaktorn beror på i vilken utsträckning man stöder det politiska ändamålet, hur man uppfattar informationens användbarhet för det politiska ändamålet, hur de rättsliga kraven integrerats i verksamheten samt hur smidigt samarbetet fungerar med respektive myndighet.

14 KOM(2006) 691.

15 Tio åtgärder för att minska bördorna som har antagits av Europaparlamentet och rådet (motsvarande 6,8 miljarder euro) kommer från förslag till lagstiftning som den förra kommissionen lade fram. Denna kommission startade sitt arbete med en granskning av förslag under behandling. Kommissionen beslutade att behålla dessa tio förslag och att argumentera för dem genom lagstiftningsdiskussionerna.

16 Närmare uppgifter om åtgärder för att minska bördorna för varje prioriterat område finns under rubriken

Tabell 2 – Läge/områdesspecifika planer för minskade bördor (72 rättsakter)

Antagna åtgärder Föreslagna åtgärder Åtgärder under utarbetande Prioriterat

3.1. Dagsläget – Antagna åtgärder

Sedan början av mandatperioden har betydande steg tagits för att minska bördorna inom alla prioriterade områden. Europaparlamentet och rådet har hittills antagit 33 lagstiftningsförslag som lagts fram av kommissionen, vilket motsvarar en uppskattad minskning på 5,7 miljarder euro. Kommissionen har samtidigt vidtagit 15 åtgärder (t.ex. genomföranderättsakter, vägledande dokument och IT-hjälpmedel) som skulle kunna ge en minskning på 1,9 miljarder euro. Vissa av dessa åtgärder lades fram som en del av de paket med tekniska åtgärder som lades fram 2007 och 2008 i syfte att ge omedelbara och betydande fördelar eller att minska

17

irritationen (de s.k. omedelbara åtgärderna). Kommissionen beklagar att Europaparlamentet och rådet varit så långsamma att anta vissa av åtgärderna18.

Minskningsåtgärder med omedelbara verkningar

För handelsstatistiken (Intrastat) måste företagen rapportera sin import och export av varor inom unionen. Genom en höjning av den tröskel under vilken företagen inte behöver rapportera uppskattas att antalet uppgiftslämnande företag har minskat med hälften sedan 2004 (från 720 000 till omkring 350 000). Detta har främst kommit de små och medelstora företagen till godo.

Särskild uppmärksamhet har ägnats åt områden med en hög andel administrativa bördor, t.ex.

momslagstiftning och bolagsrätt. Särskild fokus har också satts på att tillåta företagen att så långt som möjligt utnyttja möjligheterna till att spara kostnader genom lösningar via ny teknik och e-förvaltning och på att lätta bördan för de små och medelstora företagen. Exempel på redan antagna åtgärder är följande:

• Formaliteterna för jordbrukare som omfattas av systemet med samlat gårdsstöd och andra stödformer, t.ex. utbetalningar för energigrödor och durumvete, har förenklats. Tidigare var jordbrukarna tvungna att lämna en del av sin mark i träda för att kunna få stöd. När detta krav nu är borttaget behöver de inte längre rapportera om de områden de vill lämna obrukade eller kontrollera om deras areal motsvarar den andel som anges i EU-lagstiftningen. Detta gäller över tolv miljoner ansökningar varje år.

• Tack vare vägledning om riskbedömning19 och den europeiska kampanjen vid Europeiska arbetsmiljöbyrån bör fler företag, särskilt de mindre, kunna utföra de lagstadgade riskbedömningarna på ett enkelt och mindre tidsödande sätt, vilket innebär uppskattade besparingar på 92,5 miljoner euro per år i EU.

• Med den moderniserade tullkodexen20 kommer ett helt elektroniskt tullsystem att införas och tullförfarandena att rationaliseras. Med beaktande av de årliga kostnaderna för inlämning av över 170 miljoner tulldeklarationer är möjligheterna till besparingar enorma (kring 2,4 miljarder euro per år).

18 En förteckning över förslag under behandling finns i bilaga G.

19 http://osha.europa.eu/en.

20 Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 450/2008 av den 23 april 2008 om fastställande av

Minskade administrativa bördor: en dynamisk process

Färdskrivare används för att registrera lastbilschaufförernas kör- och vilotider.

Analoga färdskrivare innebär många manuella handhavanden, medan digitala färdskrivare minskar den genomsnittliga tid som behövs för att registrera informationen.

EU har beslutat att digitala färdskrivare ska vara regel för transportföretagen (förordning (EG) nr 561/2006). Med denna omställning minskar de administrativa bördorna med i genomsnitt 37 euro per förare och år. Eftersom 74 % av förarna fortfarande använder analoga färdskrivare kommer åtgärderna i slutändan att innebära besparingar på upp till 286 miljoner euro per år. Denna förordning medför dock olyckligtvis vissa inkonsekvenser när det gäller arbets- och vilotid för dem som inte är yrkesförare, vilket innebär att hantverksföretagen får ökade bördor i förhållande till jordbrukarna.

I juli 2009 lade kommissionen fram ett utkast till genomförandeåtgärder med tolv konkreta åtgärder för att förenkla användningen av digitala färdskrivare. Tiden som varje förare behöver ska i genomsnitt minskas med 10 %. Eftersom minst sex miljoner förare berörs och den genomsnittliga kostnaden per arbetsdag är 147 euro skulle besparingarna kunna uppgå till 234 miljoner per år.

Som en del av den planerade översynen av förordning (EEG) nr 3821/1985 kommer kommissionen också att se till att ta bort de ovan nämnda inkonsekvenserna och att föreslå undantag från EU-bestämmelserna, både för ett avstånd på 100 km och för kör- och vilotider samt även undanta dem från skyldigheten att använda färdskrivare vid kortare avstånd än 100 km. Detta kommer att leda till en betydande minskning av den administrativa bördan både för jordbrukare och för hantverkare som inte är yrkesförare, samtidigt som det garanterar ett fullgott arbetsrättsligt skydd för förarna och trafiksäkerheten.

Det är också värt att notera att de nya lagstiftningsramarna för saluföring av varor, som träder i kraft 2010, kommer att minska de kostnader som har sitt ursprung i nationell lagstiftning21. Enligt de nya bestämmelserna ska exempelvis principen om ömsesidigt erkännande utvidgas till att även omfatta icke-harmoniserade områden. Detta kommer att innebära en betydande minskning av bördorna för företagen.

3.2. Dagsläget – Föreslagna åtgärder

Utöver de åtgärder som redan antagits har kommissionen utarbetat ytterligare 18 åtgärder som ännu inte har antagits. Möjligheterna att minska bördorna genom dessa föreslagna åtgärder uppskattas motsvara 30,7 miljarder euro22.

Särskilda ansträngningar har gjorts för lagstiftning i åtgärdsprogrammet. Två av de förslag som lades fram 2009 är särskilt viktiga. De gäller faktureringsregler enligt momslagstiftningen (se ruta om elektronisk fakturering) och tillämpningsområdet för EU-direktiven om redovisning (undantag från EU:s redovisningsregler för mikroföretag).

Ytterligare allmänna och särskilda åtgärder som kommissionen föreslagit före 2009 och som fortfarande inte har antagits av EU-lagstiftaren är nya regler som i hög grad skulle underlätta rapporteringen avseende säkerhetsövervakning av läkemedel23. Läkemedelsföretagen skulle då bara behöva lämna in förenklad dokumentation, en s.k. master file för systemet för säkerhetsövervakning, till stöd för ansökan om godkännande för försäljning, under förutsättning att närmare dokumentation finns hos företagen. Biverkningsrapporteringen skulle förenklas och resultera i färre, men mer relevanta periodiska uppdateringar av de säkerhetsrapporter som utarbetas av företag som innehar godkännande för försäljning. De

21 http://ec.europa.eu/enterprise/newapproach/index_en.htm.

22 Se bilaga G

23 Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv vad gäller säkerhetsövervakning av

resurser som för närvarande läggs ner på rapporteringsskyldigheter skulle kunna användas bättre genom analys av data om mätbara läkemedelseffekter i syfte att ta fram säkrare läkemedel.

I den tredje strategiska rapporten om bättre lagstiftning av den 28 januari 2009 åtog sig kommissionen att lägga fram ytterligare åtgärder för att minska de administrativa bördorna innan dess mandatperiod löper ut. Kommissionen har sedan dess föreslagit eller vidtagit sju åtgärder för minskade bördor och ytterligare sju torde komma före årets slut24.

Förslag med mycket stora möjligheter

I januari 2009 föreslog kommissionen att elektronisk fakturering skulle främjas, dvs. att man skulle undanröja hinder för företagens elektroniska fakturering. Enligt de nuvarande reglerna om fakturering i momsdirektivet får medlemsstaterna ställa ytterligare krav på faktureringen så att den uppfyller momskraven. Dessa ytterligare krav och den bristande harmoniseringen mellan medlemsstaterna i detta avseende hindrar företagen från att dra full nytta av sådana kostnadsbesparande metoder som elektronisk fakturering. Med tanke på att det varje år utfärdas 17 miljarder momsfakturor i EU skulle en övergång till ett helt elektroniskt faktureringssystem spara mycket tid och pengar för över 22 miljoner momspliktiga företag. Den maximala minskningen på medellång sikt uppskattas till 18,4 miljarder euro om alla företag skulle skicka elektroniska fakturor.

Detta är med råge den största minskning som kommissionen föreslagit. Det är därför mycket viktigt att rådet antar förslaget om att pappersfakturor och elektroniska fakturor ska behandlas på samma sätt.

Kommissionen har också föreslagit en betydande förenkling av förfarandena för godkännande av bekämpningsmedel, med en uppskattad minskning av de administrativa bördorna på 140 miljoner per år25. När pilotfasen i det gränsöverskridande pilotprojektet för offentlig upphandling på elektronisk väg (PEPPOL) har slutförts kommer ett stort steg att ha tagits mot att tillåta företagen att kommunicera elektroniskt med offentliga förvaltningar i EU under hela upphandlingsförfarandet.

Kommissionen undersöker dessutom möjligheten att före årsslutet lägga fram ett förslag som grundas på EU-utmärkelsen för bästa idé om att undvika byråkratiskt krångel från maj 200926, där det rekommenderas att hantverksföretag ska undantas från skyldigheten att använda färdskrivare när de tillhandahåller sina tjänster inom ett rimligt avstånd27.

Förslag till minskningsåtgärder som inte omfattas av åtgärdsprogrammet har också lagts fram.

Förslaget angående direktivet om prospekt28 skulle exempelvis innebära att dubbelarbete med börsnoterade värdepapper skulle undvikas för emittenterna. På samma sätt skulle nya åtgärder inom läkemedelsbranschen innebära att onödiga krav tas bort när det gäller ämnen som används som spädningsmedel eller bärare av läkemedel (hjälpämnen) och att det automatiska ömsesidiga erkännandet tillämpas mer allmänt när det gäller godkännanden för försäljning.

3.3. Planerade åtgärder – åtgärder under utarbetande

Ytterligare åtgärder håller på att utarbetas inom nästan alla prioriterade områden. Dessa åtgärder inriktas särskilt på att ta bort irritationsmoment så att företagen märker att bördorna

24 Närmare uppgifter om detta finns i bilaga D. Åtgärderna gäller i synnerhet miljö, transporter, statistik, offentlig upphandling och livsmedelssäkerhet.

25 KOM(2009) 267 slutlig, 12.6.2009.

26 http://ec.europa.eu/enterprise/admin-burdens-reduction/competition_en.htm.

27 Närmare uppgifter finns i pressmeddelandet IP/09/754 av den 13 maj 2009. I samverkan med medlemsstaterna följer kommissionen också upp de två andra idéer som fick utmärkelser (registrering av livsmedelstillverkare som producerar små mängder och insamling av uppgifter om handel inom EU).

28 Direktiv 2003/71/EG om de prospekt som skall offentliggöras när värdepapper erbjuds till allmänheten

minskar. I tidsplanen för förberedelserna beaktas det faktum att åtgärderna måste antas senast 201229.

De kan leda till 31 ytterligare åtgärder på bland annat följande åtgärder:

• Ytterligare anpassa EU-bestämmelserna om redovisning och revision för att tillgodose behov hos små och medelstora företag och deras berörda parter, t.ex. genom en eventuell förenkling av kraven på utformningen av balansräkningen och av vinst- och förlusträkningen samt genom lägre krav på uppgiftslämnande när det gäller noter till bokföringen.

• Minska de administrativa bördorna för läkemedelsföretag som tillverkar veterinärmedicinska läkemedel genom att strömlinjeforma förfarandet för ansökan om godkännande för försäljning, göra det lättare att rapportera ändringar och att modernisera kraven på säkerhetsövervakning av läkemedel.

• Underlätta erkännanden av reguljära sjöfartsförbindelser för företag som fraktar varor mellan två hamnar inom gemenskapens tullområde (med hjälp av en ny europeisk databas som bland annat kommer att göra det första registreringsförfarandet och den påföljande registreringen av fartyg mycket mindre betungande).

Related documents