• No results found

Att välja rätt papper

I detta avsnitt beskrivs det hur du väljer papper.

Skick

Undvik att använda papper som är böjt i kanterna, skrynkligt, smutsigt, trasigt, veckat eller förorenat med ludd, lera eller pappersstrimlor.

Om du använder papper i de förhållanden kan det leda till oläslig utskrift och pappersstopp och kan förkorta maskinens livslängd. Undvik i synnerhet att använda papper med ytbeläggning eller annan ytbehandling. pappret ska ha så jämn och slät yta som möjligt.

Komposition

Använd inte papper med bestruken eller behandlad yta eller som innehåller plast eller kol. Värmen från fixeringen kan göra att sådant papper avger skadliga ångor.

Arkivpapper ska innehålla minst 80 % massa. Inte mer än 20 % av den totala halten papper bör bestå av bomull eller andra fibrer.

Pappersstorlek

Kassett finns för nedan angivna pappersformat. Dimensionstoleranserna är ± 0,7 mm för längd och bredd. Vinkeln vid hörnen ska vara 90 ° ± 0,2 °.

A4 (210 × 297 mm)

A5 (148 × 210 mm)

A6 (105 × 148 mm)

70 mm

148 mm

Minsta pappers-format

Största pappersformat

216 mm

356mm

Executive (7-1/4 × 10-1/2 tum)

* Om längden på det anpassade pappret är större än 297 mm kan maskinen byta ut A4 Folio, Legal och Oficio II som pappersstorlek standard.

Mjukhet

Pappret ska ha en jämn, obelagd yta. Papper med grov eller sandig yta kan göra att det blir tomma fläckar i utskriften.

Papper som är för mjukt kan göra att fler papper matas samtidigt, eller orsaka fogging-problem. (Fogging är en grå bakgrundseffekt.)

Ytvikt

Ytvikt är papprets vikt, uttryckt i gram per kvadratmeter (g/m²). Papper som är för tungt eller lätt kan orsaka matningsfel eller pappersstopp såväl som tidigt slitage på maskinen. Ojämn pappersvikt, ojämn tjocklek på papper, kan göra att flera pappersark matas samtidigt eller orsaka problem med utskriftskvaliteten, t.ex. oskärpa på grund av dålig tonerfixering.

Rekommenderad ytvikt är mellan 60 och 220 g/m² Jämförelsetabell - pappersvikt

Pappersvikten anges i pund (lb) och gram/kvadratmeter (g/m²). Den skuggade delen visar standardvikt.

Tjocklek

Det papper du använder med maskinen ska varken vara extremt tjockt eller extremt tunt. Om du har problem med pappersstopp, att flera ark matas samtidigt eller svag utskrift kan det papper du använder vara för tunt. Om du har problem med pappersstopp och suddiga utskrifter kan pappret vara för tjockt. Korrekt tjocklek är 0,086 till 0,110 mm.

Fuktinnehåll

Fukthalten anges som det procentuella förhållandet av fukt till papprets torra massa. Fukt kan påverka papprets utseende, matningskapacitet, om det böjs, dess elektrostatiska egenskaper och tonerfixeringsegenskaper.

Europeisk metrisk vikt

(g/m²) Bond vikt i USA (lb) Europeisk metrisk vikt

(g/m²) Bond vikt i USA (lb)

Fukthalten hos pappret varierar med den relativa fuktigheten i rummet. När den relativa luftfuktigheten är hög och pappret absorberar fukt expanderar papprets kanter och får ett vågigt utseende. När den relativa luftfuktigheten är låg och pappret förlorar fukt krymper kanterna och spänns och utskriftskontrasten kan bli lidande.

Vågiga eller spända kanter kan orsaka pappersstopp och göra att pappret matas ojämnt. Fukthalten hos pappret bör vara 4 till 6 %.

För att säkerställa korrekt fukthalt är det viktigt att förvara pappret i en kontrollerad miljö. Några tips om fuktkontroll:

Förvara pappret på ett svalt, torrt ställe.

Låt pappret vara kvar i sin förpackning så länge som möjligt. Förpacka det papper som inte används.

Förvara papper i dess originalförpackning. Placera en pall eller dylikt under lådan så att den står en bit från golvet.

När du tagit ut pappret från förvaringsplatsen, låt det stå i samma rum som maskinen under 48 timmar före användning.

Förvara inte papper där det utsätts för värme, solljus eller fukt.

Andra pappersegenskaper

Porositet: Anger densiteten på pappersfiber.

Styvhet: Slakt papper kan bucklas i maskinen och orsaka pappersstopp.

Ihoprullning: De flesta papper tenderar att rullas på ett håll om det lämnas ouppackade. Pappret rullar ihop sig lite uppåt när det passerar genom fixeringsenheten. För att få platta utskrifter fyller du på papper så att maskinens tryck uppåt kan korrigera ihoprullningen.

Elektrostatisk urladdning: Under utskriftprocessen laddas pappret ur elektrostatiskt för att dra till sig tonern. Pappret måste kunna släppa denna urladdning så att utskriftsarken inte fäster ihop i utmatningsfacket.

Vithet: Kontrasten hos utskriften beror på papprets vithet. Vitare papper ger ett skarpare, ljusare utseende.

Kvalitetskontroll: Ojämn arkstorlek, hörn som inte är fyrkantiga, ojämna kanter, fogade (oklippta) ark och trasiga kanter och hörn gör att maskinen fungerar felaktigt på olika sätt. En leverantör av kvalitetspapper bör lägga stor omsorg vid att se till att dessa problem inte uppstår.

Paketering: Papper packas i en stadig kartong som skyddar det från skador under transporten. Papper av hög kvalitet från en känd leverantör är vanligtvis korrekt förpackat.

Specialbehandlat papper: Vi rekommenderar inte utskrift på följande papperstyper även om de är i överensstämmelse med standardspecifikationerna. Köp först en liten testomgång när du använder den här typen av papper.

Glansigt papper

Papper med vattenstämplar

Papper med en ojämn yta

Perforerat papper

Specialpapper

Följande typer av specialpapper kan användas:

Förtryckt papper

Styvt papper (vykort)*

Tjockt papper (90 till 220 g/m²)

Papper av hög kvalitet

* Endast ett ark åt gången kan laddas i kassetten.

Använd papper som säljs för användning med kopiatorer eller skrivare (av typen värme- och fixering).

Eftersom specialpappers komposition och kvalitet varierar avsevärt är det mer sannolikt att specialpapper ger problem vid utskrift än vitt finpapper. Inget ansvar kommer att tas om fukt och så vidare som avges vid utskrift på specialpapper skadar maskinen eller operatören.

Etiketter

Ett etikettark kan fyllas på åt gången.

Den grundläggande regeln för utskrift på självhäftande etiketter är att limmet aldrig får komma i kontakt med någon del av maskinen. Självhäftande papper som klistrar fast vid trumman eller valsarna skadar maskinen.

Etikettpapper har en struktur bestående av tre skikt enligt diagrammet. På det övre arket skriver man ut. Limskiktet består av tryckkänsliga adhesiver. Bärararket (även kallat linjärt eller baksidesskikt) sitter etiketterna på tills de används. På grund av komplexiteten i dess komposition tenderar särskilt självhäftande baksidesskiktet att ge problem vid utskrift.

Självhäftande etikettpapper måste helt täckas av dess övre skikt, inget mellanrum får finnas mellan enskilda etiketter.

Etiketter med mellanrum riskerar att lossna och orsaka allvarliga problem med pappersstopp.

Obs! Innan du köper någon typ av specialpapper är det bra att testa ett prov på maskinen och kontrollera att utskriftskvaliteten är tillfredsställande.

Övre ark (vitt finpapper) Lim

Medbringarark

Vissa etikettpapper tillverkas med en extra marginal på ytskiktet runt kanten. Ta inte bort de extra översta arket från bärararket förrän utskriften är klar.

I tabellen nedan visas specifikationerna för självhäftande etikettpapper.

Vykort

Ett vykort kan fyllas på åt gången. Se till att vykort du ska använda inte är böjda. Böjda vykort kan orsaka pappersstopp.

Vissa vykort har ojämna kanter på baksidan (som skapas när pappret skärs). I så fall kan du lägga ner vykortet på en plan yta och gnugga kanterna med till exempel en linjal för att jämna ut dem.

Kuvert

Ett kuvert kan fyllas på åt gången. Kuvert ska matas med utskriftssidan uppåt, höger kant först.

Eftersom ett kuverts komposition är mer komplex än den för vanligt papper är det inte alltid möjligt att få till en jämn tryckkvalitet över hela kuvertets yta.

Vanligtvis hr kuvert en diagonal fiberriktning. Denna riktning kan lätt orsaka skrynklor och veck när kuverten passerar genom maskinen. Innan du köper kuvert kan du göra en provutskrift för att kontrollera om maskinen accepterar kuvertet.

Använd inte kuvert som har ett inkapslat flytande lim.

Undvika en lång utskriftssession med bara kuvert. Utskrift av kuvert under lång tid kan orsaka för tidigt maskinslitage.

Element Specifikation

Övre arkets vikt 44 till 74 g/m² Sammanlagd vikt 104 till 151 g/m² Övre arkets tjocklek 0,086 till 0,107 mm Sammanlagd tjocklek 0,115 till 0,145 mm

Fuktinnehåll 4 till 6 % (sammanlagt)

Toppark

Oacceptabelt Acceptabelt

Medbringarark

Tjockt papper

Om för många tjocka pappersark fylls på i kassetten kan det hända att pappret inte matas. Minska i så fall antalet ark som fylls på.

Bläddra genom pappersbunten och anpassa kanterna innan du lägger dem i pappersfacket. Vissa typer av papper har ojämna kanter på baksidan (som skapas när pappret skärs). I så fall kan du lägga ner pappret på en plan yta och gnugga kanterna en eller ett par gånger med till exempel en linjal för att jämna ut dem. Böjt papper kan orsaka pappersstopp.

Färgat papper

Färgat papper ska uppfylla samma villkor som vitt finpapper. Se Pappersspecifikationer på sidan 2-4. Dessutom ska färgpigmenten som används i pappret kunna klara värmen från fixeringen under utskriften (upp till 200 °C).

Förtryckt papper

Färgat papper ska uppfylla samma villkor som vitt finpapper. Se Pappersspecifikationer på sidan 2-4. Det förtryckta bläcket måste kunna stå emot värmen från fixeringen under utskriften och får inte påverkas av silikonolja.

Använd inte papper med någon form av ytbehandling, som till exempel den typ av papper som vanligtvis används för kalendrar.

Återvunnet papper

Välj återvunnet papper som uppfyller samma specifikationer som vitt finpapper, utom vitheten. Se Pappersspecifikationer på sidan 2-4.

Obs! Om pappret inte matas även efter att du tagit bort de ojämna kan du bukta pappret i framkanten uppåt ett par millimeter enligt bilden, och sedan fylla på pappret.

Obs! Innan du köper återvunnet papper är det bra att testa ett prov på maskinen och kontrollera att utskriftskvaliteten är tillfredsställande.

Grader Grader

Papperstyp

Maskinen är i stånd att skriva ut under den optimala inställningen för den typ av papper som används.

Inte bara kan förinställda papperstyper väljas, men du kan även definiera och välja anpassade papperstyper. Papperstyp kan ändras med hjälp av skrivardrivrutinen och KYOCERA Client Tool. Följande typer av papper kan användas:

Related documents