• No results found

R1 Respondent 1 Dr. Amer Catić

R2 Respondent 2 Petter Kvarnfors

R3 Respondent 3 Ola Lindtfeldt

R4 Respondent 4 Robert Sandell

Det har skett ett visst bortfall vid attitydundersökningen. Robert Sandell har inte kryssat på skalan eftersom att han ansåg sig själv ha ett svårt ställningstagande till frågorna. Han valde istället att svara muntligt på alla frågor.

4.2.1 Attitydundersökning av kvalitativa egenskaper

1. I vilken utsträckning anser ni att SOA bidrog till Effectivity?

Bidrog inget Bidrog mycket

Dr. Amer Catić förklarar att SOA bidrog till effektivitet eftersom den tillät utvecklarna att designa systemet efter användarnas krav. Petter Kvarnfors menar att användarna får lättare att uppnå sina mål med hjälp av SOA och dess bidrag till effektivitet. Enligt Robert Sandell är hela syftet med införandet av SOA att det ska bli effektivare och flexiblare.

2.

I vilken utsträckning anser ni att SOA bidrog till Efficiency?

Bidrog inget Bidrog mycket

Dr. Amer Catić menar att SOA gör det möjligt att ta bort begränsningar som man vanligtvis hade haft, om man inte hade SOA. Det ideala är att användarna får göra vad som är möjligt. Han menar att genom att ta fram det ideala från användaren, får vi fram det högsta möjliga efficiency. Petter Kvarnfors tror inte att SOA bidrar till detta. Han menar att den bidrar till en del men inte hela biten. Ola Lindtfeldt förklarar att man sparar pengar när man har SOA implementerat när det gäller de ekonomiska kostnaderna av användningen vilket är en givande faktor för efficiency.

3. I vilken utsträckning anser ni att SOA bidrog till Satisfaction?

Bidrog inget Bidrog mycket

Dr Amer Catić menar att glädjen till att fullborda sina behov som användare görs genom leveransen av SOA, han förklarar att deras projekt lyckades förstå användarna. Petter Kvarnfors berättar att SOA gjorde det driftsäkert och att det var lätt att förstå hur det fungerade samt att det var enkelt att hitta det som krånglade. Ola Lindtfeldt menar att det är svårt att veta, han fortsätter att förklara att man får gå ut och fråga användarna om det.

4.

I vilken utsträckning anser ni att SOA bidrog till Freedom from risk?

Bidrog inget Bidrog mycket

Dr. Amer Catić förklarar att en tjänstebaserad arkitektur gör att du är mer oberoende av specifika mjukvaruleverantörer och då minskar du risken för inlåsningseffekter. Petter Kvarnfors menar att SOA bidrar till en enklare miljö att jobba i eftersom att den skiljer delarna från varandra, det vill säga att man separerar de delarna man jobbar med. Detta gör att du får en mindre ekonomisk risk när du utvecklar.

5. I vilken utsträckning anser ni att SOA bidrog till Context coverage?

Bidrog inget Bidrog mycket

Dr. Amer Catić förklarar att sammanfattningen av ovanstående kvalitativa egenskaperna bidrar till flexibilitet, enligt honom bidrar SOA till flexibilitet. Petter Kvarnfors förklarar att ifall systemet byggts på något annat vis hade det lett till ett läge där det hade blivit mycket mer komplext. Han menar att användare hade fått lösa varje delsystem på sitt eget sätt och detta hade varit mycket svårare. Petter Kvarnfors förklarar att om man gör SOA implement- ationen på rätt sätt och hittar tjänster som behöver finnas och bygger de, detta leder till att de blir återanvändbara och detta ökar flexibiliteten.

4.2.2 Attitydundersökning av affärsnytta

1. I vilken utsträckning bidrog SOA till kostnadsbesparingar?

Låg besparing Hög besparing

Dr. Amer Catić förklarar att innan införandet så kostade det 100 timmar för den specifika uppgiften och efter införandet så kostade det 50 timmar. De hade en medelhög besparing. Han menar att det var bara de administrativa delarna utav arbetsuppgifterna de kunde automatisera bort. Petter Kvarnfors menar att man gjorde en stor besparing med hjälp av systemet. Han förklarar att besparingen bestod egentligen inte av pengar utan att man kunde utföra flera ärenden per man. Han fortsätter att förklara att i början kunde man göra fem till sex ärenden per dag men efter införandet av systemet så kunde man göra tjugo till trettio ärenden istället. Systemet gjorde även att man kunde skära ner på personalen allt efter att verksamheten växte. Robert Sandell berättar att SOA bidrar till kostnadsbesparingar i det långa loppet. I början kan det bli dyrt och komplicerat men Robert Sandell väljer att upplysa SOA och förklarar att det är återanvändbart och med återanvändning menar han att man får en bra struktur och i sin tur blir det mycket lättare att underhålla systemet. SOA gör så att man får en flexiblare miljö som gör att man kan räkna hem affärsnyttan. Robert Sandell menar att företag vill ligga en bit före än sina konkurrenter och det kräver förändringar inom organisationen i snabb takt. Han menar att det behövs en arkitektur som snabbt kan anpassa sig till förändringar och SOA är en sådan arkitektur som gör det möjligt.

2. I vilken utsträckning bidrog SOA till intäktsökning?

Låga intäkter Höga intäkter

Dr. Amer Catić förklarar att de intäkterna som genererats fram har kommit in långt efter och påverkats av så många parametrar att det är svårt att säga. Han menar att rent kvalitativt kan man säga att om de hinner göra fler simuleringar så får de fram en bättre motor och en bättre motor säljer bättre vilket leder till bättre intäkter. Petter Kvarnfors menar att det inte innebar en intäktsökning. Han förklarar att hela skadehanteringen är bara hantering av kostnader som ska minimeras, man ska minska kostnaderna, det blev ingen intäktsökning på det viset. Ola Lindtfeldt berättar att det påverkade inte så mycket eftersom det var en kommunal verksamhet och deras intäkter är skattepengar. Robert Sandell menar att intäktsökning inte är kopplad till arkitekturen utan den är kopplad till det du presenterar för kunden och det är inte SOA du presenterar för din kund utan det är kanske en webbaffär eller en kundportal. Vidare förklarar Robert Sandell att det inte är SOA som är kundportalen, utan att SOA är grundstrukturen som gör att du kan få en flexiblare kundportal.

3. I vilken utsträckning bidrog SOA till IT-nytta?

Låga intäkter Höga intäkter

Dr Amer Catić förklarar att mycket av IT-kostnaden låg i expertens timmar. Petter Kvarnfors menar att införandet av SOA ökade kostnaderna. Han förklarar att det behövdes sättas upp en ny systemmiljö som inte fanns förut, ny hårdvaruarkitektur, nya maskiner samt ny infrastruktur för att stödja SOA.

5. Analys

--- Följande kapitel behandlar analys av teoretisk referensram och resultatet från empirisk datainsamling. Analysen granskar affärsnytta och kvalitativ nytta och en granskning genomförs även för kvalitativa egenskaper. Kapitlet avslutas med en sammanfattning.

--- Utifrån vår teoretiska referensram framförs en relativt klar bild av vad som anses vara affärsnytta, kvalitativ nytta och kvalitativa egenskaper samt hur SOA förhåller sig till dessa. Med utgångspunkt från resultatet har respondenterna gett en jämförelsevis liknande bild utav samma begrepp och definitioner.

Related documents