• No results found

Avbetalningsköp mellan näringsidkare

In document Starta & driva företag (Page 180-185)

Vid kreditköp

Lagen om avbetalningsköp mellan näringsidkare gäller för köp av varor. Den gäller när betalning ska göras i form av delbetalningar, varav minst en ska göras efter det att köparen mottagit varan, dvs om köparen köper varan på kredit. Köp där säljaren ger kredit med hela köpeskillingen, och denna ska betalas på en gång efter leveran-sen (exempelvis vid vanlig fakturering) omfattas inte av lagen.

Då konsumentkreditlagen gäller, gäller inte lagen om avbetalnings-köp mellan näringsidkare.

Förtida betalning av skulden

En köpare har alltid rätt att betala sin skuld i förtid. Säljaren har däremot endast rätt till förtida slutbetalning om

• köparen är försenad med sin betalning i mer än 14 dagar och den försenade betalningen är minst 10% av köpesumman (dvs vad varan skulle kostat att köpa kontant) eller om han är försenad med minst 2 betalningar som är minst 5% av köp e summan

• om köparen hanterar varan på ett sådant sätt att säljaren riskerar att förlora säkerheten i den, t ex om köparen vanvårdar den eller om säljaren misstänker att köparen kommer att sälja den vidare.

Återtagande

Säljaren får endast återta varan om han gjort förbehåll om detta i avtalet (så kallat äganderättsförbehåll) och först om köparen är försenad med sin betalning enligt ovan eller om säkerheten i varan försämras. Om köparen betalar hela den förfallna skulden plus upplupen ränta och övriga kostnader innan säljaren hunnit återta varan, har säljaren inte längre rätt att återta den.

Avräkning

När kreditgivaren återtar varan ska en avräkning göras. Köparen har då rätt att tillgodoräkna sig varans värde. Med varans värde menas det pris kreditgivaren kan få vid en försäljning av varan till någon annan.

Avbetalningsköp mellan näringsidkare

Om den återstående skulden för en vara är 10 000 kr och kreditgivaren kan få ut 4 000 kr för varan så har köparen rätt att dra av 4 000 kr från sin skuld till kreditgivaren.

Om köparen vid avräkningen tillgodoräknas ett högre belopp än kreditgivaren, får kredit givaren endast återta varan om denne betalar köparen mellanskillnaden.

Konsumentköp

Konsumentköp

I det här kapitlet tar vi endast upp reglerna i konsumentköp lagen, dvs reglerna om köp av varor. Tjänster omfattas inte av konsument-köplagen utan av konsument tjänstlagen, som dock är uppbyggd på samma sätt som konsu ment köplagen. Man kan säga att de båda lagarna innehåller ganska lik artade regler.

Näringsidkare till konsumenter

Konsumentköp lagen gäller när säljaren är en näringsidkare och köparen är en konsument, dvs en privatperson som köper varor till sig själv för sitt privata bruk.

Vid distansavtal, t ex handel över internet, och hemförsäljningsavtal gäller distansavtalslagen. De reglerna beskriver vi i nästa kapitel.

Köplagen

Om parterna i ett köpeavtal på båda sidor är näringsidkare eller privatpersoner, eller om en privatperson säljer något till en närings-idkare, är det den vanliga köplagen som gäller (se tidigare kapitel).

Tvingande lag

Till skillnad från köplagen är konsumentköplagen till stor del indispositiv, dvs tvingande. Det går därför inte att avtala bort någon av konsumentköplagens bestämmelser, utom när man avtalar om något som är förmånligare för konsumenten än vad som före skrivs i lagen.

Om parterna trots detta avtalar om något som är till nackdel för konsumenten jämfört med lagens bestämmelser, är detta avtals-villkor ogiltigt. Istället för det avtals-villkoret så träder konsumentköp-lagens bestämmelser in. Reglerna i konsumentköplagen är alltså mini miregler till förmån för konsumenten. Det finns också bestäm-melser som går att avtala bort.

Köp av varor

Konsumentköplagen gäller köp av lös egendom. Den gäller inte när konsumenten ska köpa en tjänst. Då gäller istället konsumenttjänst-lagen.

När säljaren ska tillverka en vara åt en konsument så ska kon sum ent-tjänstlagen tillämpas om konsumenten ska tillhandahålla materialet.

Om näringsidkaren står för materialet gäller konsument köplagen.

Konsumentköp Överlämnande av varan

Reglerna för överlämnande av varan liknar reglerna i köplagen.

Om parterna inte kommit överens om något annat, ska konsumen-ten hämta varan hos säljaren i dennes butik eller lager.

Varan är överlämnad till konsumenten då han har fått den i sin hand (besittning), dvs när han fått kontrollen över den.

Varan ska överlämnas inom rimlig tid från köpet om den inte har överlämnats direkt till konsumenten. Säljaren behöver inte lämna ut varan förrän han fått betalt för den.

Enligt konsumentköplagen ska säljaren stå för transportkostnader och andra kostnader för varan som kan uppkomma innan överläm-nandet. Detta gäller om parterna inte kommit överens om något annat.

Konsumenten ansvarar dock för vissa kostnader före överlämnan-det. Det är när kostnaden beror på att varan inte kan överlämnas i tid på grund av något som beror på köparen.

Risken för varan

Risken för varan övergår till konsumenten när varan överlämnas till honom. När risken för varan övergått till konsumenten, måste han eller hon betala för den oavsett om den förstörs, kommer bort, försämras eller minskar och detta inte beror på säljaren.

Säljaren har normalt ansvaret för varan även om köparen skulle vara sen med att hämta ut varan. Säljaren har alltså risken för varan till dess att varan överlämnats till konsumenten.

Om parterna har kommit överens om öppet köp så står konsum enten risken för varan från det att han tog emot den till dess att han eller hon lämnat tillbaka den till säljaren. Om konsumenten tar hem en vara för på seende vid öppet köp så måste han eller hon alltså betala varan om den går sönder i hemmet.

Innehållen betalning

En säljare anses vara för sen med leveransen om han inte över-lämnar varan i rätt tid eller inte levererar den alls. Konsumenten har då rätt att hålla inne med betalningen av varan till dess den är leve re rad. Konsumenten har också rätt att kräva att säljaren ska leverera.

Hävning av köpet

Konsumenten får häva köpet om säljaren inte kan leverera inom rimlig tid. Konsumenten ska inte behöva vänta alltför länge på en leverans. För att kunna häva köpet krävs att förseningen orsakar stora problem för konsumenten.

Konsumentköp Fel i varan

Om varan är felaktig, kan konsumenten hålla inne med så stor del av betalningen som mot svarar vad det skulle kosta att reparera varan, eller så kan konsumenten kräva omleverans och begära en ny vara istället för den gamla.

Om säljaren inte vill reparera den felaktiga varan eller leverera en ny, kan konsumenten kräva prisavdrag eller häva köpet.

Betala varan

Konsumentens främsta skyldighet är att betala varan och att med verka till att den kan överlämnas till honom. Om parterna inte kommit överens om någon tidpunkt för betalningen så är konsumen-ten skyldig att betala när säljaren begär det, dock aldrig innan konsumenten har fått varan.

Avbeställning

Om konsumenten avbeställer varan innan den levererats kan säljaren inte begära att köpet fullgörs. Istället kan söljaren begära att konsumenten ska betala de kostnader som det ute blivna köpet åsamkat sälj aren. Det finns möjligheter för säljaren att redan i samband med köpet förbehålla sig ett fast belopp som ska betalas av konsumenten om han elelr hon skulle avbeställa varan.

Öppet köp mm

Öppet köp innebär att man kan lämna tillbaka en vara och få pengarna tillbaka. Konsumenten måste själv lämna tillbaka varan inom en viss tid. Det finns ingen självklar rätt till öppet köp enligt lag, utan detta är något som konsumenten måste komma överens med säljaren om.

Om säljaren accepterar öppet köp så skrivs detta ofta på kvittot. Det brukar då också anges vilken dag konsumenten senast måste lämna tillbaka varan. Konsu menten kan endast utnyttja det öppna köpet om varan inte har använts.

Bytesrätt

Konsumenten och näringsidkaren kan komma överens om bytesrätt.

Då får konsumenten lämna tillbaka varan i utbyte mot en annan vara, eller mot ett tillgodokvitto. Butiker är inte tvungna att ge konsumenter bytesrätt. Bytesrätt fungerar alltså som öppet köp, med den skillnaden att konsumenten måste välja något annat i butiken om den köpta varan inte skulle passa etc. Vid öppet köp kan konsumenten välja att ta pengarna tillbaka.

Ett tillgodokvitto gäller i 10 år om man inte kommit överens om annat.

Distansavtal och avtal utanför affärslokaler

Distansavtal och avtal utanför

In document Starta & driva företag (Page 180-185)