• No results found

Inför det här arbetet var ambitionen att fokusera på ett område inom det instrument som ligger mig varmast om hjärtat, nämligen orgeln. Det är ett fascinerande och mäktigt instrument som ständigt överraskar. Eftersom varje orgel är unik och har sina egna egenskaper går det hela tiden att upptäcka nya saker med instrumentet. Det som också skiljer orgeln från andra instrument är att utövaren kan spela med fötterna vilket fascinerar mig. Därmed väcktes intresset att göra en fördjupning i pedalspel.

Syftet med arbetet var att fördjupa mig i och utveckla min pedalteknik vilket det här arbetet har resulterat i. Genom att göra teknikövningar, öva på de befintliga och nyskrivna musikverken och spela på pedalklaviatur allmänt, har pedaltekniken utvecklats. Det var intressant att undersöka vilka idiomatiska kvalitéer det fanns i pedalspel för orgel. Det var lärorikt att göra ett djupdyk i alla skolor där jag fick ta del av och granska möjliga teknikövningar som fanns. Det gav mig även en bank av övningar och kunskap som nu kan bäras med vidare i livet.

Arbetet resulterade i insikten om att det fanns både musikaliska och speltekniska utmaningar vid pedalspel på orgel. De hänger på ett sätt ihop, för om en teknisk övning är svår är det lätt hänt att glömma bort det musikaliska eftersom fokus då ligger på svårigheterna. Om ett svårt ställe uppkommer i ett stycke ligger fokus oftast på att endast träffa rätt ton och inte hur rätt ton träffas musikaliskt.

En annan utmaning var att göra musik av teknikövningarna. Att inte se dem som tradiga, enformiga övningar utan istället göra något musikaliskt av dem. Det gjorde att min musikalitet utvecklades och att pedalspelet förbättrades samt att inlärningen av både tekniken och musikaliteten skedde samtidigt. Det gav mig till och med hjälp och inspiration att öva vidare om teknikövningarna spelades musikaliskt.

Rent speltekniskt insåg både tonsättaren och jag under vår arbetsprocess att vissa rörelser blev omöjliga att göra beroende på tempot. Vi hade i början bestämt att en etyd skulle fokusera på snabbhet men insåg direkt att det inte var mest optimalt att spela snabbt med dubbelpedal. Det skulle ha krävts mycket av mig som utövare för att spela etyden smidigt. Men det resulterade istället i en annan svårighet, nämligen att spela snabbt på pedal överhuvudtaget.

Genom att samarbeta med en tonsättare gavs möjligheten att genomföra och erfara hur ett samarbete kunde se ut. Det fanns en risk med att vara beroende av andra människor men jag såg det även som en utmaning och möjlighet att kunna samarbeta med någon. Definitionen av samarbete är ett ”arbete som bedrivs av två eller flera tillsammans med gemensamt syfte”. Det beskriver den gemensamma arbetsprocess som Pettersson och jag bedrev tillsammans. Vårt gemensamma syfte resulterade i de två befintliga pedaletyderna.

Vårt samarbete började egentligen redan när Pettersson tackade ja till uppgiften att skriva ett musikverk för pedalklaviatur. Delvis kunde verkets innehåll påverkas av de ramar som sattes upp när tonsättaren fick beställningen. Samtidigt ville jag ge en stor frihet och chansen att låta tonsättaren skapa sig egna idéer utifrån sig själv och den inspiration som vårt samarbete och våra möten vid orgeln bidrog med.

37

Samarbetet med tonsättaren har påverkat gestaltningen av musikverket främst genom våra möten där vi haft goda och sympatiska dialoger, delat tankar och idéer med varandra och sett hur etyderna växt mer och mer från det första till det femte utkastet. Det var inspirerande att se hur mina tankar och idéer samt det som visades vid instrumentet, både orgelns möjligheter och begränsningar, påverkade etydernas utveckling. Att se utvecklingen från en enkel skiss till ett faktiskt musikverk var fascinerande. Efter varje möte såg jag hur musiken sakta med säkert växte och tog form. Arbetet fick en ny riktning och en tydligare målbild efter att vi tillsammans hade diskuterat och funderat, vridit och vänt på problem samt hittat nya möjligheter. Till exempel gjordes en kompromiss i den första etyden när vi insåg att det blev för komplicerat och inte gick att spela ett parti i pedalstämman, då flyttades det upp till händerna istället.

Samarbetet har bidragit till en ökad förståelse för bådas huvudämne och har varit givande för båda. Oväntat nog har det gett mig en erfarenhet i pedagogik, när något som är självklart för mig men helt främmande för någon annan skulle förklaras. När frågor och funderingar dykt upp har jag ibland behövt tänka till och fundera varför det är just så. Om det var något tonsättaren inte förstod försökte jag på bästa sätt att förklara och demonstrera för att göra det så tydligt som möjligt.

Svårigheter under arbetsprocessen har ibland varit att hitta tid för möten med tonsättaren samt tid att komponera för tonsättaren, men det har inte påverkat arbetet märkvärt. Samarbetet flöt på bra och vi kom i mål med ett slutresultat, vilket var huvudsaken.

Det underlättade att föra anteckningar och ljudupptagningar under vårt samarbete för att i efterhand kunna minnas tillbaka och analysera vad som hände i samarbetsprocessen. Det var intressant att gå igenom materialet och se processens utveckling i efterhand.

Något annat intressant i samarbetets slutskede var att intervjua Pettersson och höra hennes upplevelser och intryck av samarbetet. Även hon upplevde samarbetet positivt vilket uppskattades av mig och samarbetet kunde därmed ses som lyckat eftersom det aldrig är en självklarhet att ett samarbete fungerar. Det är en fördel att kemin mellan personerna uppstår, att det går att ha en öppen dialog och lösa eventuella konflikter på ett proffsigt sätt om de skulle uppstå. Att personerna lyssnar på varandras tankar och idéer och inte endast utgår ifrån vad den ene anser är rätt. Därför var det viktigt för mig att även ge tonsättaren en röst i detta arbete eftersom ett samarbete bedrivs av två eller fler.

Det var spännande att höra Petterssons upplevelser när hon fick höra etyderna på orgeln för första gången samt min tolkning av dem, om det skiljde sig från hennes föreställning av hur det skulle låta eller ej. Hon tyckte det var intressant att höra etyderna och det skiljde sig inte särskilt mycket från hennes vision av musiken. Hon tyckte även att det var spännande att höra min tolkning tillsammans med de förslag på registreringar som gjorts. Även min tolkning av musiken var likställd med hennes vision vilket tyder på att en god dialog fördes och lyhördheten för varandras tankar och idéer fanns.

Förhoppningen med arbetet var att få fram ett resultat som även kunde vara till glädje för andra som vill ta del av kunskapen och fördjupa sig i pedalteknik, både för musikutövaren som vill spela orgel och för tonsättaren som vill komponera för orgel.

38

Samarbetet mellan tonsättare och organist var lärorikt och upplyftande. Det var personligen en häftig känsla att få ett musikverk skrivet till sig själv, att uppföra musik som var komponerad av en tonsättare där en dialog kunde föras under skrivprocessen. Samarbetet har bidragit till mersmak för nya projekt i framtiden och även Pettersson vill fortsätta skapa musik för orgel. I intervjun berättades det att hon måste få utlopp för all ny kunskap som erfarits om orgeln.

Till sist vill jag även uppmuntra andra till att samarbeta med tonsättare och musiker, vi bär alla på kunskap inom olika områden. Därför är det viktigt och nödvändigt att vi kan dela de kunskaper och erfarenheter vi besitter med varandra.

39

Related documents