• No results found

Avslutande Reflektion

In document Jag vill bli riddare! (Page 43-47)

Går det att bli riddare? Svaret på frågan är utan tvekan -Ja! Min sons önskan kommer utifrån de riddarspel som visar upp sig var sommar på olika platser runt om i Sverige och förmodligen i många andra länder. Det är människor i olika sällskap som arbetar som riddare, men i en ny form jämfört med den historiska betydelsen. De har ett intresse för historia, konsthantverk, hästar, skådespeleri, marknadsföring, försäljning, historiska kläder, mat, pilbågsskjutning och är en del av en växande upplevelsebransch.

En elevs önskan om att bli riddare kan absolut bedömas som orealistiskt av en vägledare eftersom det inte finns riddare idag, de var ju verksamma för ca: 1000 år sedan; Men kärnan i hela detta arbete ligger i att vägledaren måste utgå från vad eleven menar med sin ovanliga idé, inte vad vägledaren själv har för bild av det uttryckta yrket. Det är en av de grundläggande färdigheterna hos en studie- & yrkesvägledare; Ett empatiskt förhållningssätt som handlar om att förstå den sökande utifrån dennes perspektiv.[1] Samtliga vägledare i intervjun gav stöd åt idén och vi funderade

tillsammans igenom hur det kunde gestalta sig. Det är ett säsongsbetonat arbete och det är viktigt att fundera över hur sysselsättningen skall se ut på vinterhalvåret. En tänkbar väg för att få rätt kompetens kan vara att läsa det estetiska programmet med inriktning teater på gymnasiet, alternativt lära sig något konsthantverk inom hantverksprogrammet och gå med i en teatergrupp på fritiden. Andra fritidsaktiviteter som förmodligen behövs är western-ridning och att träna någon budosport. På visitkortet står det kanske: ”Artist inom Upplevelsebranschen” och på nästa rad: ”Guldsmed med specialitét på historiska smycken”, och på sista raden: ”Medlem af Helsingborgs Långbågesällskap”.

Men vad händer om han nu inte vill bli riddare när han blir stor? Oavsiktliga konsekvenser ändrar våra vägar när vi strävar efter ett mål, och är hans kunskaper då i samklang med ett postmodernt samhälle? Förmodligen har han många vägar att gå; Han kanske ägnar sig helt åt teater och skådespeleri, eller helt åt ett konsthantverk och startar eget, eller så arbetar han med hästar, eller så blir han som en av vägledaren tipsade om, nutidens riddare; En ridande polis. Vem vet? Men det går att konstatera att hans

yrkesidé innehåller flera möjliga vägar och har en stor flexibilitet på resan mot en okänd framtid.

Litteraturlista

Egan Gerard, The skilled helper, (Brooks/Cole, 2002) Giddens Anthony, En skenande värld, (SNS Förlag, 2003a) Giddens Anthony, Modernitetens följder, (Studentlitteratur, 1996)

Giddens Anthony, Modernitet och självidentitet, (Bokförlaget Daidalos AB, 1997) Giddens Anthony, Sociologi, (Studentlitteratur, 2003b)

Jonsson Britta, Unga vuxna, deras livsprojekt och tankar om framtida yrke, [Kap. 4 ur]

Hagström Tom (red.), Ungdommar i övergångsåldern, (Studentlitteratur, 1999) Johansson Thomas, Socialpsykologi, (Studentlitteratur, 1999)

Lalander Philip & Johansson Thomas, Ungdomsgrupper i teori och praktik, (Studentlitteratur, 2002)

Lindh Gunnel (red), Vägledningsboken, (Studentlitteratur, 1988)

Lovén Anders, Kvalet inför valet, (Institutionen för pedagogik. Lärarhögskolan Malmö, 2000)

Lovén Anders, Artikel: The paradigm shift – rhetoric or reality? (Institutionen för pedagogik. Lärarhögskolan Malmö, 2004)

Nordstedts Svenska Ordbok, (Nordstedts förlag, 1990)

Patel Runa & Davidson Bo, Forskningsmetodikens grunder, (Studentlitteratur, 2003) Peavy R. Vance, Konstruktivistisk vägledning, (Trinom förlag, 2000)

Brante Thomas, Andersen Heine, Korsnes Olav (red.), Sociologiskt Lexikon, (Bokförlaget natur och kultur, 2001)

SOU 2001:45, Kärriärvägledning.se.nu, (Utbildningsdepartementet) SOU 2003:77, Vidare vägar och vägen vidare, (Utbildningsdepartementet)

Bilagor

Bilaga 1.

Intervjufrågor: Kategoriserade i områden till 3 studie- & yrkesvägledare:

Inledande samtalsämne: Berätta lite om ditt arbete och ditt förhållningssätt!

Berätta om elevers yrkesval, -idéer, -drömmar som du upplevt ovanliga!

Mera allmänt; Vad är - ett ovanligt, ovanliga yrkesval för dig?

Finns det idéer som är helt fel idag, som kan anses kontroversiella?

Vad är ett orealistiskt yrkesval för dig?

Vad kan det orealistiska yrkesvalet innefatta?

Vad är det som gör det orealistiskt?

Case: Det kommer en elev som har en idé; Jag vill bli riddare! Hur går du vidare?

På vilket sätt kan du hjälpa en elev med en ovanlig idé om ett yrke?

Har du träffat på att elever med bristande erfarenheter som gör att de uttrycker sig naivt eller utanför yrkesbenämningen?

Hur påverkar en eventuell tidsbrist arbetet med att utreda just ovanliga eller orealistiska yrkesval?

Om du inte kan erbjuda information om ett ovanligt yrke, hur går du då tillväga?

Egan har en idé om att det finns en poäng i att uppmuntra alternativt tänkande, lite galna idéer i vägledningssamtalet, vad tror du om det?

En del forskare menar att vi står i en ny tidsålder, andra menar att samhället utvecklas i samma takt som innan och istället fördjupas. (Modernt, senmodernt och postmodernt.)

Är du som vägledare reflekterande om dagens samhällsförändringar?

Vilka är de skiftande förutsättningarna som den sökande ställs inför idag?

Bilaga 2.

Enkät till 10 studie- & yrkesvägledare på högstadiet och gymnasiet i Skåne.

1. Kan du ge ett exempel på ett tillfälle (under 2000-talet*) när du upplevt en elevs idé, dröm, önskan om ett yrke som ovanlig.

Svar:

2. Vad var det som gjorde att du upplevde elevens yrkesval som ovanligt?

Svar:

3. Var det möjligt att gå vidare med elevens yrkesval, och i så fall hur? Vet du hur det gick för eleven sen? Om det inte var möjligt att gå vidare, varför inte?

Svar:

4. Beskriv kortfattat elevens bakgrund och stöd hemifrån.

Svar:

5. Vad är det som gör ett val orealistiskt? Vilka olika faktorer spelar in?

Svar:

6. Finns det omfattande förändringar i samhället som har betydelse för ditt arbetssätt, och i så fall på vilket sätt?

Svar:

7. Vad innebär eventuella samhällsförändringar för eleven?

Svar:

In document Jag vill bli riddare! (Page 43-47)

Related documents