• No results found

AVSLUTNING AV LEKTIONEN

In document Sinnenas dramapedagogik (Page 37-43)

Förstår de att det är slut? Övrigt

Reaktioner? Övrigt

Vill de göra en gång till? Övrigt

BILAGA 2:INTERVJUER

Sammanfattning av intervju efter ’En stjärna föds’

Läraren upplevde att det var lite nervöst innan och att det var mycket att hålla reda på när hon var själv. Det blev stressigt med alla moment och hon tappade fokus när hon skulle hålla koll på till exempel musiken.

Upplägget och manuset var genomtänkta. Det som fungerade bäst var att det tilltalade varje elev.

Den starkaste upplevelsen var när hon sjöng elevernas namn i början. Hon berättar att hon upplevde en väldigt fin kontakt med alla elever. Även med dem som hon inte trodde att hon skulle fånga.

Hon berättar att hon är imponerad och att det enkla var det bästa. Att ha konkret material var positivt, det blev en upplevelse.

På frågan vad som var skillnad mot en vanlig lektion svarade hon att det var lite andäktig stämning, det blev en annan miljö i klassrummet.

Imponerande att nästan alla elever följde ficklampan med blicken på slutet.

Det som var mest utmanande var konfettin som hamnade på golvet och lyste i olika guldfärger. Kanske att det momentet tas bort när de gör dramat en andra gång.

Det var en elev som rörde sig mycket och lät mycket. Risken finns att hen stör de andra men det är hens sätt att reagera. Kanske skulle de ha ännu mindre grupper.

Sammanfattning av intervju efter ’Den sista blomman’

Båda lärarna uppfattade det som att det var mycket lugnare med två personal.

De tyckte att eleverna uttryckte förväntan innan lektionen startade och att det berodde på att de var med beredda på vad som skulle hända. De kände igen situationen.

Det som var mest positivt var att ämnet var ganska svårt och abstrakt men att det ändå fungerade jättebra.

Det som de saknade var att de skulle ha planerat in mer tid direkt efteråt att fortsätta leken som spontant uppstod med eleverna. De skulle ha tagit vara på det, mest för att inspirera elevernas lek. De uppfattade det som att det var de elever som är mest lekbenägna i andra situationer som nu stannade kvar i rummet och inte ville gå därifrån.

Både lärarna tycker att det är roligt att klä ut sig och gå i roll. En av dem reflekterar över att vissa elever på riktigt inte ser att det är dem när de låtsas vara någon annan.

En av lärarna reflekterar över sinnesupplevelserna: ’Det är just det här att de får vara delaktiga och använda sina sinnen som jag tror är det bästa’. De nämner den elev som satt under filten och som aldrig är med under några aktiviteter som de gör. Hon sitter alltid under filten när de är många i rummet. Den här eleven tog av filten när de fick känna på dofterna och var sedan med i dramat utan filt resten av lektionen.

Sista intervjun:

Eftersom den här intervjun skedde via mejl återrapporterar jag den här ordagrant. Frågorna var:

• Hur skulle ni vilja summera de här två dramapassen? • Har ni fått inspiration att fortsätta med drama? • Vad såg ni som särskilt lyckat?

• Varför tror ni att det fungerade så bra att eleverna fick använda sina sinnen och känna, lukta, lyssna på rekvisitan?

• Något som ni skulle vilja utveckla?

• Vad tycker ni om att vara i roll? Fungerade det?

• I det andra dramat ”Den sista blomman” fick eleverna vara med och påverka handlingen (de städade upp och hämtade berget). Det är vanligt förekommande i ”processdrama”. Hur gick det? Vad tyckte eleverna?

Jag tyckte att det var roligt och inspirerande att göra dina draman. De var proffsigt gjorda och med väldigt genomtänkt rekvisita, som lockade barnen. Det var lyxigt att få allt serverat av dig. Jag känner att det för tillfället var en förutsättning för att det skulle bli av, eftersom det är svårt att hitta tid till något extra i vardagen. Jag hoppas verkligen att vi kommer att fortsätta med drama, eftersom jag tror att det är väldigt utvecklande för barnen.

Särskilt lyckat tycker jag att det var när eleverna med så tydlig glädje skyndade fram för att hjälpa berget att städa upp och deras entusiasm när vi gjorde samma sak i repris.

Mycket bra var det att eleverna fick uppleva med flera sinnen. Det berikar upplevelsen tror jag. Våra elever har svårt med fokus och är extra känsliga för vissa sinnesintryck, därför kanske de också får en positiv upplevelse av de ökade sinnesintrycken som har hjälpt deras fokus och helhetsupplevelse.

Ja, jag tycker att det är roligt att vara i roll i ett någorlunda tryggt sammanhang. På jobbet är det jätteroligt.

Svar från deltagare 2:

Det har varit så lyxigt att få dessa vackra och innehållsrika paket, både innehåll och story har varit inspirerande och anpassat för våra elever. Just i nuläget var det som Ingrid skrev, att tack vare dig har vi kunnat planera in drama i det fullspikade schemat.

Har verkligen fått inspiration att fortsätta och som vi berättade tidigare har vi arbetat en del med drama när vi jobbade på förskolan ihop.

Det jag tyckte var särskilt lyckat var vid det första tillfället och jag sjöng elevens namn och hej. Det var ett otroligt fint tillfälle och en fantastisk kontakt jag fick med barnen då. Den känslan sitter verkligen kvar hos mig.

Sinnena förstärker själva händelsen och storyn tänker jag, och hela kroppen behövs för att lära, så att lukta, känna, höra, rörelse etc. är betydelsefullt och jag tänker att det även blir ett stöd för minnet av upplevelsen.

Utveckla är väl mer att vi som aktörer mer hinner sätta oss in i vad som ska sägas och göras. Det gick ju bra, men ju mer vi är varm i kläderna i ett drama desto mer närvarande i rollen blir man tänker jag. Så utveckla ligger mer på oss, dina förberedelser mm är jättebra.

BILAGA 3:MISSIV/KONTAKTBREV

Hej!

Jag heter Eva von Hofsten och skriver min kandidatuppsats i pedagogik på Högskolan i Gävle. Min studie kommer att vara en så kallad aktionsforskning för att se på möjligheter till mer dramaundervisning i träningsklasserna. Det blir en extra utmaning under pandemin, så att allting kommer att ske via distans med Pernilla och Ingrids hjälp.

Det kommer att gå till så att jag skickar ett paket under tre tillfällen under våren. Varje paket innehåller en dramalektion bestående av en berättelse och olika taktila rekvisita. Berättelsen dramatiseras sedan av Ingrid och Pernilla och jag observerar via en dator. Vi kommer inte på något sätt dölja att jag observerar utan tvärtom ska jag presenteras och vara en i rummet.

Varje paket används tre gånger under tre veckor. Den första gången är jag med och de två andra gångerna är det bara Pernilla och Ingrid.

Jag kommer inte att filma mina observationer men jag kommer att anteckna utifrån ett observationsschema. Ingen elev kommer att nämnas vid namn i anteckningarna. Ingen elevs identitet kommer att kunna spåras. Jag kommer också att intervjua Ingrid och Pernilla om deras upplevelser under och kring dramalektionerna.

Jag har träffat några av eleverna tidigare under Scen:se projektet som pågick under 2017-2020.

Vill ni inte att ert barn ska delta är det självklart ok. Meddela detta till Pernilla eller Ingrid så att de kan planera vilka elever som ska vara med på dramalektionen.

Resultatet kommer att presenteras i uppsatsen som kommer att finnas tillgänglig för läsning bland annat genom det digitala vetenskapliga arkivet – DIVA. Jag kommer även att maila en pdf av uppsatsen till skolan som de kan vidarebefordra till den som önskar läsa.

Varmt välkommen att höra av er direkt till mig eller min handledare om ni har frågor.

Med Vänlig Hälsning, Eva von Hofsten

E-post: evavonhofsten@gmail.com Telefon: 070-3036708

Handledare: Paula Larsson, universitetslektor, Avdelningen för utbildningsvetenskap. E-post: paula.larsson@hig.se

BILAGA 4:MANUS TILL DRAMALEKTIONERNA

Dramalektion 1: En stjärna föds

In document Sinnenas dramapedagogik (Page 37-43)

Related documents