• No results found

Avslutning

In document NÄR MEDIABRUSET TAR ÖVER (Page 57-62)

I detta kapitel presenteras och sammanfattas slutsatser som kan dras av analysen med hänsyn till studiens syfte . Därefter avslutas kapitlet med förslag till vidare forskning.

6.1 Slutsats

Studiens slutsatser beskrivs nedan i tabellform, se Tabell 2. Teoretiska marknadsförings-problem utgörs av de i analysen identifierade centrala kriterier och presenteras

tillsammans med marknadsföringsförslag i termer av gerillamarknadsföring.

Tabell 2. Slutsatser

Teoretiska

marknadsföringsproblem

Alternativa lösningsförslag

1. Begränsad budget

 Använda gerillamarknadsföring eftersom det är mer kostnadseffektivt än traditionell

marknadsföring

2. Generation Y är framtiden  Företag kan därför se till detta segment och även deras attityder gentemot marknadsföring vid kommunikation mot målgruppen.

3. Traditionella

marknadsföringsmetoder är mindre aktuella

 Använda gerillamarknadsföring eftersom den traditionella marknadsföringen inte längre är lika aktuell för Generation Y

4. Varumärkets betydelse  Marknadsföringen bör handla om varumärke eftersom Generation Y uttrycker varumärket som en profilering.

- Under cover marketing

5. Val av kanaler  Marknadsföringen bör ske genom alternativa kanaler eftersom de traditionella kanalerna kan anses vara uttråkande för segmentet

52

6. Dialog hellre än monolog  De traditionella marknadsföringskoncepten är för enkelriktade och Generation Y har hellre än dialog med företagen

- Presume marketing - Experiental marketing

7. Kreativ marknadsföring  Använda gerillamarknadsföring eftersom Generation Y anser att traditionell

marknadsföring inte är kreativ och vill ha något annorlunda

8. Bekräfta självuppfattning och

image (identifiera sig)

 Använda varumärket i gerillamarknadsföringen eftersom Generation Y använder varumärket som en bekräftelse på deras självuppfattning och image

- Under cover marketing

9. Bäst föredatum på varumärke

(kontinuerligt nyskapande)

 Ärlig marknadsföring för att generationen inte ska ändra uppfattning om varumärket

- Presume marketing - Presence marketing

10. Låg varumärkeskännedom  Använda gerillamarknadsföring för att öka varumärkeskännedom

- Ambient marketing - Presence marketing

11. Säljarens/ personalens

betydelse

 Förstå säljarens roll och säljarens påverkan på konsumenternas syn på företagsidentiteten - Grassrootsmarketing

12. Förståelse för/ kunskap om

kunderna

 Göra en målgruppsanalys för att lära känna sin målgrupp

13. Påverkan av vänner  Generation Y påverkas i hög grad av sin omgivning. Företag kan därför skapa ett Buzz. - Buzz marketing

Källa: Egen tabell

53

1. Om en butik har begränsad budget vid marknadsföring så kan företaget med hjälp av

gerillamarknadsföring mildra dessa begränsningar eftersom att detta marknadsföringssätt är mer kostnadseffektivt än traditionell marknadsföring.

2. Generation Y skulle kunna ses som framtidens konsumenter och därför anses det vara

viktigt att företagen tar hänsyn till detta segment då generationen kommer att ha en stor påverkan på samhällsekonomi, arbetsmarknad och konsumentmarknader. När företag kommunicerar med detta segment bör de ha deras attityder gentemot marknadsföring i åtanke.

3. Eftersom traditionella marknadsföringsmetoder blir mindre aktuella för Generation Y

kan företag istället använda sig av gerillamarknadsföring då denna alternativa och annorlunda marknadsföringsmetod tilltalar segmentet mer.

4. Varumärkets betydelse är av stor vikt för Generation Y och blir därför en central del i

marknadskommunikationen som vänder sig mot målgruppen. Generation Y uttrycker varumärket som en profilering av sig själva och därför kan Under cover marketing vara lämpad då denna metod ger möjlighet till målgruppen att identifiera sig med exempelvis en känd profil.

5. När ett företag ska fatta beslut om vilka kanaler de ska använda sig av i sin

marknadskommunikation mot Generation Y bör de ha i åtanke att generationen inte tilltalas av de traditionella kanalerna. Ett alternativ inom gerillamarknadsföring kan vara Viral marketing som används flitigt och uppskattas av segmentet.

6. Generation Y föredrar en dialog framför en monolog vid marknadsföring.

Generationen tycker att de traditionella marknadsföringskoncepten är för enkelriktade. Istället bör företagen satsa på alternativa metoder som möjliggör en dialog med konsumenterna. Därför kan gerillamarknadsföring vara bättre lämpad då den inbjuder till en dialog. Presume marketing engagerar konsumenterna i marknadsföringen genom att skapa en konsumentupplevelse i form av exempelvis ett evenemang. Experiental marketing låter målgruppen integrera med produkten innan eventuellt köp, som till exempel klubbkvällar som anordnas av företagen.

54

7. Generation Y föredrar kreativ marknadsföring som är annorlunda i förhållande till de

traditionella marknadsföringsmetoderna, därför kan gerillamarknadsföring vara mer effektiv.

8. Eftersom Generation Y behöver bekräfta sin självuppfattning samt image för att

identifiera sig kan butiker använda sig av varumärkesorienterad marknadsföring. I Under Cover marketing använder man sig exempelvis av en känd profil för att underlätta identifiering.

9. Eftersom att Generation Y snabbt kan ändra sin uppfattning om ett visst varumärke kan

ett varumärke bli inaktuellt på bara några månader. Då kan sann, ärlig och kontinuerlig marknadsföring vara nödvändig så att generationen inte ändrar uppfattning om varumärket. Företag kan använda sig av Presume marketing eftersom att målgruppen får känna närvaron av produkten då den synliggörs i det offentliga. Presence marketing kan också användas för att förmedla produkten till målgruppen på daglig basis så att det höjer igenkänningsfaktorn.

10. Om konsumenter har låg varumärkeskännedom kan företag använda sig av följande

gerillamarknadsföringsmetoder: Ambient marketing och Presence marketing eftersom dessa bidrar med ökad igenkänningsfaktor.

11. Det kan vara viktigt att ta hänsyn till säljarens eller personalens inflytande på

konsumenternas syn kring ett varumärke. Inom Grassrootsmarketing skulle företag kunna använda sig utav en säljare som på en personlig nivå kan erhålla konsumenterna och påverka dem genom att få dem att tro att företagets produkt är bäst. Detta kan i sin tur leda till positiv Buzz.

12. För att förstå kunderna och ha kunskap om dem bör företag vid marknadsföring utföra

en målgruppsanalys för att ta reda på nödvändig information som målgruppens attityder, vilket kan bidra till effektivare marknadskommunikation.

55

13. Generation Y:s åsikter, tankar och uppfattningar påverkas i hög grad av sin

omgivning . Därför kan Buzz marketing vara ett effektivt alternativ då denna metod bidrar till spridning av information om en produkt till människor i deras egen miljö.

6.2 Förslag till vidare forskning

Gerillamarknadsföring är som tidigare nämnt i denna studie ett relativt outforskat ämnesområde och det skulle vara fördelaktigt om det togs fram mer vetenskapligt material kring ämnet generellt.

Ett annat område inom ämnet som skulle kunna studeras är responsen på gerillamarknadsföring, det vill säga hur människor reagerar och påverkas av detta kommunikationssätt. Experiment som kombinerar traditionell marknadsföring med gerillamarknadsföring skulle även det vara intressant att undersöka.

Grundat på denna studie skulle det även vara intressant att praktiskt testa de gerillamarknadsföringsförslag som tagits fram för att se hur pass effektiva metoderna är för Generation Y.

56

7. Källförteckning

In document NÄR MEDIABRUSET TAR ÖVER (Page 57-62)

Related documents