• No results found

Avtalsvillkor och skiljeklausuler

4 ANALYS

4.1 Skyddet för affärskonceptet

4.1.3 Avtalsvillkor och skiljeklausuler

Franchisegivaren har en lagstadgad skyldighet enligt LFI att innan ett franchiseavtal ingås ge franchisetagaren en viss information. Enligt 3 § punkt 7 är det obligatoriskt med uppgift om avtalstiden, villkoren för förändring, förlängning och uppsägning av franchiseavtalet samt de ekonomiska konsekvenserna av en uppsägning.

Avtalstiden regleras i franchiseavtalet för GB klausul (27) första stycket.

”Detta avtal träder i kraft vid undertecknandet och gäller därefter 5 år till 2010-06-15. Om avtalet inte sägs upp av part senast sex månader före avtalstidens utgång förlängs det med ett

år åt gången, varje gång med sex månaders ömsesidig uppsägningstid.”90

Villkoren för förlängning av avtal GB enligt klausul (27) andra stycket.

”Franchisetagaren har rätt att teckna nytt avtal efter avtalsperiodens slut i enlighet med vill- koren i det av GB vid denna tidpunkt gällande standard för franchiseavtal. Detta under förut- sättning att franchisetagaren följt avtalets bestämmelser. I sådant fall utgår ingen ny inträ- desavgift.”91

Unidroits modellag om informationsplikt för franchisegivare, UMFDL är tillämplig på franchiserättigheter som ska beviljas eller förnyas. Enligt artikel 3.1 i UMFDL ska en franchi- segivare ge varje tillämnad franchisetagare en informationshandling, till vilken det föreslagna franchiseavtalet ska vara bifogat, minst fjorton dagar före den tidpunkt som infaller först av undertecknandet av den tillämnade franchisetagaren, eller erläggandet av betalning av den tillämnade franchisetagaren. Enligt UMFDL krävs utöver franchiseavtalet en detaljerad in- formationshandling för att förhindra att någon uppgift i handlingen är vilseledande för en normalt omdömesgill tillämnad franchisetagare. I informationshandlingen och i franchiseavta- let ska enligt artikel 6.2 i UMFDL, i förekommande fall anges varaktighet och villkoren för förnyelse av franchisen.

Villkoren för förändring av avtal GB klausul (28) första stycket.

”Franchisetagarens rättigheter enligt detta avtal….får överlåtas. Vid överlåtelse av rättig- heterna gäller…:GB:s skriftliga godkännande, ...överlåtelse om köparen bedöms vara eko- nomiskt ock kommersiellt godtagbar samt skäligen kan förväntas samarbeta med GB enligt gällande riktlinjer.”92

Vi överlåtelse av rättigheter gäller att franchisegivaren har rätt att välja affärspartner. Det- tagäller även att neka sökande som enligt företagets uppfattning inte har personliga egenskap- er eller affärsmässiga kvalifikationer för att kunna tillämpa franchisegivarens affärskoncept.

90 Bilaga 1. 91 Bilaga 1. 92 Bilaga 1.

36

Selektiv distribution regleras i artikel 1 e VGUF, vid rent kvalitativ selektiv distribution väljs återförsäljarna endast på grundval av objektiva kriterier som bestäms av varans natur, såsom utbildning av försäljningspersonal, den service som ges vid försäljningsstället, att ett visst urval produkter säljs etc. Rent kvalitativ selektiv distribution anses i allmänhet falla ut- anför artikel 101.1 FEUF och därmed utanför 2 kap. 1 § KL på grund av att den saknar kon- kurrenshämmande effekter.

Villkoren för uppsägning av avtalet GB klausul (29) Förtida upphörande på grund av av- talsbrott eller insolvens.

”Vardera parten har rätt att säga upp detta avtal med omedelbar verkan om den andra par- ten: I väsentligt avseende åsidosätter sina skyldigheter enligt avtalet… Vid upprepade till- fällen, trots skriftlig varning…, vägrar att uppfylla viss förpliktelse enligt avtalet….Sker ej rättelse av det påpekade missförhållandet inom två veckor från varningens mottagande kan uppsägning ske…Försätts i konkurs, ansöker om företagsrekonstruktion, träder i likvidation,

eller eljest kan anses ha kommit på obestånd.”93

Inte bara i franchisegivarens utan även i hela nätverkets intresse ligger att de enskilda före- tagen i franchisekedjan framstår som vinstgivande och verksamheterna ekonomiskt intres- santa för tillämnade franchisetagare. När franchisetagare i ett franchisenätverk drabbas av konkurs eller på annat sätt kommer på obestånd påverkas negativt hela franchisekedjans iden- titet och image samt därmed firmanamn och varumärke.

GB har i en klausul (28) första stycket tagit in en bestämmelse som reglerar de ekonomiska konsekvenserna vid överlåtelse av franchisetagarens rättigheter.

”Vid överlåtelse ska en överlåtelseavgift, motsvarande det högsta av vardera 10 % av över- enskommen köpeskilling eller 25 % av vid tidpunkten gällande inträdesavgift för nya franchi-

ser erläggas till SAB (säljande aktiebolaget?) av köparen.”94

Enligt 3 § andra stycket LFI ska de regler som sägs i första stycket gälla också när ett be- fintligt franchiseavtal, med franchisegivarens tillåtelse, överlåts till en ny franchisetagare. De ekonomiska konsekvenserna av uppsägning som stadgas enligt 3 § punkt 7 LFI har inte i något fall i uppsatsens exempel på praktisk tillämpning av franchiseavtal någon klausul som reglerar de ekonomiska konsekvenserna av en uppsägning.

Enligt artikel 8.1 UMFDL ska alla frågor som rör uppsägning och skadestånd och som inte uttryckligen regleras i artikeln, regleras av den tillämpliga rättsordningen.

Franchisegivarens informationsskyldighet ska enligt 3 § punkt 8 LFI omfatta uppgift om hur en tvist med anledning av avtalet ska prövas och vad som ska gälla i fråga om kostnadsan- svar för en sådan tvist.

GB har i klausul (34) en bestämmelse om var tvister i anledning av avtalet ska lösas. ”Tvist i anledning av detta avtal ska avgöras i Sverige i enlighet med Stockholms Handels- kommares bestämmelser för så kallat förenklat skiljeförfarande. För det fall att tvisten rör

ekonomiska frågor understigande ett värde av 3 basbelopp gäller sedvanlig rättsordning.”95

93

Bilaga 1.

37

STAB har i klausul (14) en bestämmelse om tvist.

”Tvist angående tolkningen av detta avtal och därmed sammanhängande rättsförhållanden

ska avgöras i svensk domstol eller skiljenämnd.”96

Affärstvister avgörs till stor del genom skiljeförfarande. Det är vanligt att franchiseavtal som andra avtal om samarbete inom näringslivet innehåller skiljeklausuler. Skiljeförfarande kan tillämpas endast om parterna är överens om att ta in en skiljeklausul i franchiseavtalet. Ett skiljeförfarande är inte offentligt men den konfidentiella karaktären vilar på en svag rättslig grund och är beroende av de berördas samförstånd. En part som av någon anledning vill ge offentlighet åt tvisten är oförhindrad att göra det.

Frågan om kostnadsansvar har inte uppmärksammats i klausulerna i avtalen hos varken GB eller STAB. I förarbetena föreslås en särskild kostnadsregel som begränsar en underlägsen parts ansvar för ersättning till ett basbelopp. Utgångspunkten för förslaget är att skiljeavtalet får anses vara tillkommit i den starkare partens intresse och att det därför är rimligt att en del av kostnaderna övervältras på denne oavsett utgången i tvisten.

I Acard Sverige AB fastställer HD att ett franchiseavtal innebär typiskt sett att franchiseta- garen driver en rörelse med de närmare föreskrifter för verksamheten och med den assistans från franchisegivaren som anges i avtalet. Det är väsentligt att så långt som möjligt upprätt- hålla stabilitet och förutsebarhet i affärsförhållanden. Stor försiktighet måste därför iakttas när det gäller att jämka avtal mellan två näringsidkare med stöd av 36 § AvtL. Det måste stå klart för den som startar en rörelse som franchisetagare att detta är förenat med ett ökat ansvarsta- gande och att det i princip inte är möjligt att samtidigt vara föremål för olika former av kon- sumentskydd.

Related documents