• No results found

Avvikelser från Koden

In document Svensk Kod för Bolagsstyrning (Page 29-33)

Inget krav ställs på bolagen att följa samtliga punkter i Koden men i de fall de väljer att inte följa ska bolaget ange vilka regler de avvikit ifrån. En avvikelse har endast registrerats om den uttryckligen har rapporterats som en avvikelse i bolagsstyrningsrapporten. Bolagen kan således ha avvikit från fler regler men inte angivit detta. Nedan presenteras ett diagram över samtliga företag grupperade efter antal avvikelser per bolag.

Tydligt: Bolaget har på ett tydligt sätt angett om de avviker från Koden i bolagsstyrningsrapporten

Otydligt: Bolaget har inte

överhuvudtaget angett om de avviker från Koden i bolagsstyrningsrapporten

Samtliga 50 företag fördelade efter antal avvikelser per bolag 0 5 10 15 20 0 1 2 3 4 5 Antal avvikelser Antal bolag Diagram 5.2

Av diagrammet framgår att majoriteten av företagen har rapporterat noll avvikelser (19st). Dock har, som visas i avsnittet ovan, 26 % av bolagen klassificerats som ”otydliga” och har således registrerats med noll avvikelser (då inget annat har nämnts av företaget). Elimineras dessa från klassen ”noll avvikelser” skulle antalet sjunka från 19 stycken till 6 stycken. Om detta beaktas skulle istället två avvikelser vara det mest förekommande antalet avvikelser per företag. Vanligast därefter är en avvikelse per bolag.

I tabellen nedan presenteras en sammanställning av genomsnittligt antal avvikelser uppdelat per bransch. Avvikelser per bransch förekommer inom intervallet 0,8 till 2. De två största branscherna inom Large Cap på Stockholmsbörsen utgörs av Financials och Industrials, genomsnittligt antal avvikelser för dessa branscher uppgår till 1,47 respektive 1,25. Då övriga branscher är relativt små går det inte att göra en relevant jämförelse mot de större branscherna. Utifrån denna uppdelning kan inte några utmärkande tendenser urskiljas för specifik bransch.

Bransch Antal bolag Medelvärde avvikelser

Financials 17 1,47

Industrials 16 1,25

Consumer Discretionary 5 0,8

Consumer Staples 2 1,5

Health Care 2 1

Telecommunication Services 2 2

Energy 1 2

Tabell 5.1

Efter insamlandet av data har framkommit att 65 avvikelser har rapporterats bland de 50 undersökta bolagen, avvikelse per företag uppgår således till 1,3 stycken. Även intressant att titta på är genomsnittligt antal avvikelser för de företag vilka har rapporterat minst en avvikelse, vilka uppgår till 31 bolag. Avvikelse per företag uppgår då till 3,1 stycken. Den, enligt författarna, mest relevanta och tillförlitliga uträkningen av genomsnittligt antal avvikelser per bolag blir om gruppen ”otydliga” reduceras från det totala antalet företag då det föreligger en osäkerhet huruvida de har avvikelser eller inte. Då uppgår avvikelse per företag till 1,8 stycken.

Nedanstående diagram beskriver de mest förekommande punkter bolagen avviker från. Bolagen har möjlighet att avvika från 69 punkter i Koden. Undersökningen visar att bolagen avvikit från totalt 18 punkter och 65 avvikelser har iakttagits. De minst förekommande avvikelserna (11st) har inte tagits med i diagrammet, dels för att underlätta för läsaren och dels för att de i sammanhanget har mindre betydelse. Endast ett till tre bolag har avvikit från respektive regel av dessa elva. Dock är de inkluderade vid uträkningen av de procentuella delar av avvikelserna som redovisas i diagrammet. För en fullständig redogörelse av vilka punkter företagen avviker ifrån hänvisas till bilaga 2. Diagrammet nedan presenterar de mest frekventa avvikelserna.

Punkter i Koden företagen mest frekvent avviker från 0% 2% 4% 6% 8% 10% 12% 14% 16% 18% 2.1.2 4.2.1 3.8.2 4.2.2 3.2.4 1.2.1 1.4.3 Punkt i Koden Andel bolag Diagram 5.3

Vid granskningen av bolagsstyrningsrapporterna framkom att punkt 2.1.2 i Koden var den punkt som bolagen mest frekvent avvek från (17 %). Den reglerar flera aspekter av valberedningens sammansättning. Valberedningen är bolagsstämmans organ för beredning av stämmans beslut i tillsättningsfrågor och ska således representera bolagets ägare. Av granskningen har framkommit att majoriteten av de bolag som avviker från denna punkt väljer att inte följa den del som reglerar att styrelsens ordförande eller annan styrelseledamot inte ska vara valberedningens ordförande. Vidare valde en del av företagen att inte följa Kodens föreskrifter om att majoriteten av valberedningens ledamöter inte ska vara styrelseledamöter.

12 % av bolagen har valt att inte följa punkt 4.2.1. Den reglerar att styrelsen ska inrätta ett ersättningsutskott med uppgift att bereda frågor om ersättning och andra anställningsvillkor för bolagsledningen. Merparten av de företag som valt att avvika från denna punkt har uppgett att ledamöter inte är oberoende i förhållande till bolaget och bolagsledningen, vilket de enligt Koden bör vara. Vidare har vissa företag valt att inte inrätta något ersättningsutskott.

Därefter framkom att 11 % av bolagen avvek från punkt 3.8.2. Punkten ger anvisningar om styrelsens uppgift att inrätta ett revisionsutskott som bl.a. har till uppgift att svara för beredningen av styrelsens arbete med att kvalitetssäkra bolagets finansiella rapportering samt att fortlöpande träffa bolagets revisor. Vidare reglerar punkten revisionsutskottets sammansättning och majoriteten av de bolag som avvikit från punkten har valt att inte inrätta

ett revisionsutskott. Några av företagen har även valt att ha ett utskott med mindre än tre styrelseledamöter, Koden förespråkar minst tre.

Av punkt 4.2.2 framgår att styrelsen på ordinarie bolagsstämma ska presentera förslag till principer för ersättning till bolagsledningen som sedan ska godkännas av stämman. Resultatet av granskningen visar att 11 % av bolagen har frångått punkten. 9 % följer inte punkt 3.2.4 vilken reglerar att majoriteten av de bolagsstämmovalda styrelseledamöterna ska vara oberoende81 i förhållande till bolaget och bolagsledningen. Punkt 1.2.1 reglerar att bolaget ska, om det är motiverat, ge aktieägarna möjlighet att följa stämman från annan ort, 7 % av bolagen har valt att avvika från denna punkt. Vidare väljer även 7 % att frångå att bolagsstämman ska hållas på svenska och att det material som presenteras ska vara på svenska (punkt 1.4.3).

In document Svensk Kod för Bolagsstyrning (Page 29-33)

Related documents