• No results found

4. BARAPROJEKTET

4.1 Bakgrund

Tidslinje för PGA of Sweden

År Händelse

1996 Vision om golfanläggning

Nynäshamn vision

1997 Mikael Sorling vd PGA of Sweden

1998 Verksamhetsplanen godkänns av PGA of Sweden medlemmar

1999 Sturup Park samarbetet inledds

2000 PGA National Sweden AB bildas

2002 Sturup Park samarbetet spricker PGA of Sweden tittar på mark i Trelleborgs kommun och Vellinge kommun

2003 Nils Yngvesson invald i PGA

of Sweden styrelse

Baraprojektet initieras

2006 Detaljplanen för golfanläggningen vinner laga kraft

1996 initierade en grupp affärsmän med bland annat M Sorling, som då var styrelseledamot i PGA of Sweden, en vision om att bygga en internationell golfanläggning av högsta klass i Sverige. Visionen var att PGA of Sweden skulle äga och driva golfanläggningen, den skulle ligga i sydvästra Sverige samt vara norra Europas största och bästa golfanläggning (M Sorling 060210). I ett första skede vände gruppen blickarna mot östkusten och Nynäshamn. Gruppen upptäckte ganska snart att det skulle vara svårt att bygga en golfanläggning utan en fungerande verksamhetsplan som var förankrad i PGA of Sweden. Gruppen lämnade Nynäshamn och startade istället arbetet med att ta fram en fungerande verksamhetsplan (M Sorling 060210).

Byggstart

2009 Officiell invigning etapp 1

Tid

1998 kallade PGA of Sweden sina medlemmar till ett extra årsmöte i Karlstad. Då godkändes den framtagna verksamhetsplanen av medlemmarna i PGA of Sweden.

Figur 4.1: Baraprojektets kronologi (M Sorling

Det var först nu som arbetet med att anlägga en golfanläggning tog riktig fart. Ambitionsnivån var från början hög och nu började arbetet med att hitta lämplig mark för golfanläggningen. 1999 inleddes ett samarbete med Sturup Park. Projektet kantades av många svårigheter, bland annat med markägaren och i februari 2002 avbröts samarbetet. M Sorling började då istället leta mark i Trelleborgs kommun och Vellinge kommun. Det visade sig att Trelleborgs kommun redan hade egna planer på att bygga en exklusiv golfbana med tillhörande bostadsbebyggelse. Marken som Vellinge kommun erbjöd låg på fel sida av motorvägen samt att kraftledningar gick kors och tvärs över marken (M Sorling 060210).

Bolaget: PGA NATIONAL SWEDEN AB

Ägarna: Bjäre Invest AB (44%), Ulf och Bo Eklöf Invest AB (20%), Green Office AB (14%), PGA Sverige AB (7%) samt Nils Gyllenkrok (5%), Hässleholms Affärsutveckling AB (5%) och Pamtrima Aviation AB (5%).

PGA-strukturen

Professional Golfers´ Association, PGA

Organisationen:

PGA of SWEDEN och PGA Sverige AB

Anläggningen:

Torup PGA of SWEDEN NATIONAL GOLF RESORT

The PGAs of EUROPE

Nationella PGA- organisationer från 28

medlemsländer.

Golfklubben:

Under bildande.

Figur 4.2: Struktur och begrepp kring PGA of Sweden.

År 2003 började N Yngvesson arbeta med golfanläggningen. Som gammalt kommunalråd i Malmö kommun hade N Yngvesson några idéer om var golfanläggningen skulle kunna ligga. Förslagen som undersöktes var Klagshamns udde samt möjligheterna att anlägga en golfbana i Kalkbrottet, som ligger i Limhamn. Det visade sig dock vara omöjligt att få bygglov, på grund av strandskyddshänsyn, för en golfanläggning på dessa två platser (N Yngvesson 060516).

År 1970 var N Yngvesson med när Malmö kommun köpte Torups Gods av familjen Leithner. Med detta i åtanke började N Yngvesson istället undersöka möjligheterna att bygga golfanläggningen i Torup, som ligger strax söder om Bara. Marken tillhörde Malmö kommun sedan förvärvet 1970, men ligger i Svedala kommun. N Yngvesson kontaktade Svedala kommun om att få en översiktplan på området där golfanläggningen skulle ingå, det visade sig att Svedala kommun just höll på med att arbeta fram en ny översiktplan för området i Torup. I den nya tilltänkta översiktsplanen låg marken som jordbruksmark (N Yngvesson 060516).

M Sorling samt N Yngvesson kontaktade Svedala kommun där de presenterade idéerna om att bygga en golfanläggning på de gamla jordbruksmarkerna i Torup. Svedala kommun stoppade den tilltänkta översiktsplanen och började istället arbeta med en ny översiktplan där golfanläggningen skulle ingå (N Yngvesson 060516).

Den 11 mars 2006 vann detaljplanen (del av Värby 61:1 med flera ”PGA” i Svedala kommun, Skåne län) för golfanläggningen laga kraft. Den 15 maj 2006 togs de första spadtagen och PGA National Sweden AB räknar med att golfanläggningen, som kommer att heta Torup PGA of Sweden National Golf Resort, ska stå klar våren 2009 (M Sorling 060210).

4.1.1

Torup PGA of Sweden National Golf Resort

I Torup söder om Bara bygger nu PGA National Sweden AB norra Europas största golfanläggning med 54 hål. Bolaget, PGA National Sweden AB bildades år 2000 i syfte att uppföra en internationell golfanläggning i Sverige. Styrelsen består av Mats Paulsson som ordförande, Claes Kinell, Nils Yngvesson, Stefan Paulsson, Mikael Sorling och Bengt A Olsson. Bolagets vd är Mikael Sorling (Prospekt PGA, 2006).

Ledorden för golfanläggningen kommer att vara tillgänglighet och kvalitet. Valet att bygga golfanläggningen i Torup är dels att marken som Malmö kommun erbjöd till försäljning är mycket bra samt närheten till Malmö, Öresundsbron, Sturup och Kastrup.

Även andra lokaliseringsfaktorer som gynnsamt klimat, som i sin tur leder till att golfsäsongen blir längre, har varit avgörande i valet av just Torup. M Sorling anser att Öresundsregionen är en mycket expansiv region både avseende företag och invånare (M Sorling 060210).

Byggande av golfanläggningen kommer att ske i 2 etapper. I etapp 1 kommer det att byggas ett klubbhus som kommer att utgöra själva navet i golfanläggningen, två stycken 18-hålsbanor av hög internationell klass, en toppmodern träningsanläggning samt ett hotell av hög klass. I etapp 2 byggs ytterligare en 18-hålsbana (Prospekt PGA, 2006).

För utformningen av golfanläggningen står en av världens främsta golfarkitekter – Kyle Philips. Han är en av branschens mest efterfrågade banarkitekter och har designat banor som Kingsbarns Golf Links och Donald Troon, båda i Skottland (Prospekt PGA). PGA National Sweden AB har ambitionen att golfanläggningen skall ha högsta standard när det gäller miljöanpassning. De kommer att samarbeta med European Golf Association Ecology Unit och ingå i deras certifieringsprogram Committed to Green. Det innebär att banan ska vara resurssnål när det gäller gödsel, växtskyddsmedel och vatten (Ramböll Sverige AB, 2005 s. 5).

PGA National Sweden AB:s tre golfbanor kommer att designas av Kyle Philips, se bilaga 5, men med delvis olika karaktär. Banorna skall ha strategiska och layoutmässiga förtecken, som kännetecknar en bana av yppersta världsklass. Kvalitén vad beträffar underlag, bunkrar och gräsyta kommer att bli lika höga på alla banorna. Det gemensamma för de tre golfbanorna (Links course, Lakes course och den tredje golfbanan) är att de kommer att anpassas till det gamla back- och kulturlandskapet och den svenska naturen (Prospekt PGA, 2006).

Det hotell som skall byggas i etapp 1 kommer att vara av hög klass, det kommer att ha 150-250 rum och drygt 300 parkeringsplatser. PGA National Sweden AB kommer inte själva att äga och driva hotellet. Istället kommer PGA National Sweden AB sälja rättigheterna till en extern hotellaktör som ska ha hand om ägandet och driften av hotellet (N Yngvesson 060516).

Det är ännu inte klart vilken aktör som skall äga och driva hotellet, men tänkbara aktörer är Scandic Hotell, SAS Radison och Hilton Hotell. Marken som hotellet skall byggas på ligger som en egen avstyckad fastighet och PGA National Sweden AB kommer i ett första skedet att arrendera marken av Malmö kommun. Anledningen till detta är att Malmö kommun begär ett betydligt högre pris för hotellmarken än för den övriga marken (N Yngvesson 060516).

Den övriga marken som golfanläggningen kommer att byggas på har PGA National Sweden AB köpt av Malmö kommun. Anledningen till att PGA National Sweden AB säljer ut rättigheterna till hotellet är att de inte har kunskap om att äga och driva ett hotell. Skulle PGA National Sweden AB äga och driva hotellet skulle detta innebära en stor risk, den risken är företaget inte är bredd att ta (N Yngvesson 060516).

Byggbolaget Peab har ingått ett så kallat förtroendeentreprenadavtal med PGA National Sweden AB om att bygga hela golfanläggningen för cirka 190 MSEK. Förtroendeentreprenad innebär att Peab och kunden, i detta fall PGA National Sweden AB gemensamt arbetar för att skapa en så bra och kostandseffektiv byggnation som möjligt. Genom att de olika inblandade parterna; beställare, arkitekt, konsulter, underleverantörer och byggare samarbetar i stället för att försöka pressa varandra till olika eftergifter, skapas förutsättningar för ett mer kostnadseffektivt och snabbare slutresultat. Fördelen enligt M Sorling är att båda parter, i detta fall Peab och PGA National Sweden AB, har en fullständig insyn i byggandet av golfanläggningen (M Sorling 060210).

Anläggningskostnaden för de två först banorna, vägar, klubbhus samt tillhörande maskinutrustningar, det vill säga etapp 1 bedöms till 220 MSEK. Därtill kommer markförvärvet av Malmö kommun samt Spångholmsgården, där PGA of Sweden kommer att ha sin träningsanläggning på 51 MSEK. Investeringen finansieras genom nyemissioner och aktieägartillskott samt banklån. Finansieringen av etapp 1 är huvudsakligen säkerställd genom att ägare av aktier, av serie A, förbundit sig att tillföra PGA National Sweden villkorade aktieägartillskott om 65 MSEK. PGA National Sweden har därutöver beviljats ett byggnadskreditiv om 105 MSEK samt ett fastighetslån om 55 MSEK, i en nordisk bank. Resterande 46 MSEK som saknas avses finansieras genom en nyemission (Prospekt PGA, 2006).

Föreliggande nyemission inbringar 45 MSEK före emissionskostnader om cirka 300 000 SEK, nyemissionen garanteras av Bjäre Invest AB och Green Office AB. Nyemissionen riktar sig till människor som vill bli medlemmar i anläggningen. Varje aktie kostar 150 000 SEK och berättigar till en spelrätt, det vill säga rätten till att spela på golfbanorna. Till detta kommer det en årsavgift på cirka 9 500 SEK (Prospekt PGA, 2006).

M Sorlings stora ambition är att golfanläggningen skall stå värd för Ryder Cup 2018. Ryder Cup är en golftävling i matchspel som spelas vartannat år mellan Europa och USA. Tävlingen arrangeras varannan gång av USA och Europa och är den mest prestigeladdade tävlingen utöver herrarnas majors/traditionella stortävlingar och handlar om vilken av de två världsdelarna som har de bästa golfspelarna. Enligt M Sorling skulle Ryder Cup 2018 på Torup PGA of Sweden National Golf Resort bli kronan på verket (M Sorling 060210). C Lindéll på Position Skåne anser att det är svårbedömt hur Skåne som region skulle påverkas av en sådan stor tävling. Det finns många faktorer som avgör hur stort antalet besökare skulle kunna bli. Exempel på faktorer är väder och det allmänna intresset för evenemanget. Det långa tidsperspektivet, att evenemanget skall hållas 2018, gör det ännu mer svårbedömt. C Lindéll tog exempel som Solheim Cup 2003 och America´s cup 2005 och pekade på att även där var det svårt att uppskatta antalet besökare och de positiva effekterna på regionen (C Lindéll 050418).

Related documents