• No results found

I allt främjande arbete som kan förebygga ogiltig frånvaro är skolans hantering av elevernas närvaro en grundbult. Hänger frånvaron ihop med brister i skolmiljön, är frånvaron hög i visst ämne, har skolan ett fungerande frånvarorapporteringssystem och fungerar samverkan kring elevers frånvaro mellan lärare, rektor, elevhälsa och vårdnadshavare. Detta är frågor som kan besvaras när skolan har en väl utbyggd och förankrad rutin kring hantering av elevernas frånvaro. Arbetet kommer att följas av barn- och utbildningsförvaltningen och ska även redovisas till nämnden som rapport två gånger per läsår, i september för vårterminen och i februari för höstterminen för årskurserna 7-9.

Begreppet hemmasittare har ifrågasatts, var går gränsen när man är hemmasittare eller inte. Vi väljer att definiera det som att när eleven inte har skolnärvaro och inte deltar i undervisning, när eleven är isolerad från sina normala sociala kontakter.

Statistik har tagits fram på elever med en hög skolfrånvaro, 10 % och högre, vilket motsvarar 2 heldagar på en månad. Att vara borta två heldagar per månad innebär ungefär 8-10 heldagar per termin.

Skolorna har rutinen att vårdnadshavare ska anmäla skolfrånvaro, den s k anmälda frånvaron.

Elevernas frånvaro som inte rapporteras in från vårdnadshavare kallas ej anmäld. Lärare ska alltid registrera frånvaro i IT-stödet för frånvarorapportering.

Uppföljning och analys kring frånvaron höstterminen 2015 och vårterminen 2016 för årskurs 9

Stenbergaskolan åk 9

Stenbergaskolan hade under höstterminen inga hemmasittare. Elevhälsan har under

vårterminen fortsatt sitt arbete med de åtgärder som planerades och påbörjades under hösten för att förebygga och förhindra frånvaro. Det har bl a varit anpassad undervisning med kortare skoldagar, olika hjälpmedel och kontakt med hemmet. Samtliga elever förutom tre nådde betyg i samtliga ämnen. Den främsta nyckeln till framgång har i samtliga fall varit den täta kontakten som upprättats mellan mentor och elevernas hem.

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 26 Norrtullskolan åk 9

Norrtullskolan hade under höstterminen två hemmasittare, där olika insatser provats -

hemundervisning, resursperson och ledsagare från LSS. Det är ingen förändring av insatserna under vårterminen. En av eleverna har varit sjukskriven och en elev fick ledsagare från LSS som skulle hjälpa eleven att komma till skolan men den insatsen fungerade inte. Under vårterminen har ytterligare en elev med mycket hög frånvaro blivit hemmasittare. Eleven har BUP-kontakt och väntar på behandlingstid. Eleven har åtgärdsprogram och kuratorskontakt med hemmet finns. Ingen av eleverna kommer att nå målen.

Bergviksskolan åk 9

Bergviksskolan hade under höstterminen två hemmasittare. Skolans rektor har haft

regelbundna möten 1 gång/vecka eller 1 gång/månad med elever och vårdnadhavare. Eleverna har haft anpassad studiegång, bl a med resursperson på CFL 3 gånger/vecka,

hemundervisning, kuratorskontakter och de har varit aktuella ärenden i elevhälsoteamet.

Skolan har erbjudit och genomfört stora insatser och för en av eleverna har skolan anordnat anpassad studiegång och gett eleven hemundervisning, eleven har kommit till skolan för enskilda provtillfällen med lärare. Eleven kommer inte att nå målen men är inte helt isolerad från skolan och detta ses ändå som en stor framgång för eleven. Elevernas hälsotillstånd är en viktig faktor i svårigheten att få eleverna till skolan. Elevhälsan har under läsåret arbetat med ett antal elever som har hög frånvaro och som har en mycket komplex livssituation. Skolan har erbjudit alla de till buds stående insatser som finns men trots dessa kommer inte eleverna att nå målen.

Vågbroskolan åk 9

Vågbroskolan hade under höstterminen två hemmasittare. Skolan har haft olika insatser - resursperson som fått god kontakt med eleven har kunnat göra hembesök, det har gjorts försök med praktik och hemundervisning. För en elev är det en oförändrad situation under våren, ingen skolnärvaro. En av eleverna har ökat sin skolnärvaro under våren, får sitta i eget rum, har stöd av resurs och mentor, men klarar inte av att vara i klass. Eleven börjar på IM-programmet på gymnasiet höstterminen 2016. Ingen av eleverna när målen.

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 27

Forts § 91

Grafen visar jämförelse av elevernas frånvaro i årskurs 9 mellan höstterminen 2015 och vårterminen 2016. Grafen visar att Stenbergaskolan har 14 av totalt 46 elever som har frånvaro mer än 10 % höstterminen och 15 av totalt 42 elever på vårterminen.

Grafen visar hur stor andel av eleverna som når målen uppdelad på kön. Stenbergaskolan har 15 elever med frånvaro på mer än 10 %. Tolv av dessa elever klarar målen, det är 8 av 9 pojkar och 4 av 6 flickor.

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 28

 Norrtullskolan har tre hemmasittare under vårterminen. Två av eleverna kommer att börja på särskolan höstterminen 2016.

 Vågbroskolan har en hemmasittare under vårterminen.

 Vågbroskolan har en hemmasittare vårterminen 2016

 Stenbergaskolan har två elever med mycket hög frånvaro, stor risk att eleverna blir hemmasittare

10/45

48/117

22/61

17/55

0%

5%

10%

15%

20%

25%

30%

35%

40%

45%

Stenberga Norrtull Bergvik Vågbro

Andel elever med frånvaro > 10% åk 7 vt 2016

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 29

Forts § 91

Grafen visar andelen elever med frånvaro från 10 % uppdelad på kön och som når målen.

Stenbergaskolan har 10 elever med frånvaro, 7 elever klarar målen. 5 pojkar av 7 och 2 flickor av 3 klarar målen.

Grafen visar andelen elever med frånvaro från 10 % uppdelad på kön och som når målen.

Stenbergaskolan har 18 elever med frånvaro, 7 elever klarar målen. 6 pojkar av 12 och 1 flicka av 6 klarar målen.

5/7

8/21

8/12

3/10

2/3 18/27

8/10

7/7

7/10

26/48

16/22

10/17

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

80%

90%

100%

Stenberga Norrtull Bergvik Vågbro

Andel elever i åk 7 per kön med frånvaro > 10% som når målen

Andel pojkar som når målen Andel flickor som når målen Totalt

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 30 Hemmasittare – antal elever vårterminen 2016

Skola Åk 7 Åk 8 Åk 9

Stenbergaskolan - - -

Norrtullskolan 3 - 3

Bergviksskolan - - 2

Vågbroskolan 1 1 2

Skolornas sammanfattande analys av sitt arbete med elevers frånvaro

Stenbergaskolan

Åtgärder som gjorts under vårterminen 2016 är socialtjänstanmälningar och elevmöten.

Insatser för trivsel i klass och gruppstärkande aktiviteter. Elevcoachen arbetar aktivt med att trygga skolmiljön. Mentor och övriga arbetar aktivt för att söka orsaken till elevernas frånvaro, många gånger är frånvaron inte skolrelaterad utan orsakad av sociala faktorer i hemmiljön. Socialtjänsten och BUP har funnits med som samarbetspartner i flera ärenden.

Inför detta läsår har en lärare fått rollen som ”supermentor” för att fånga upp de elever som skolan oroar sig för. Skolan kommer att arbeta med värdegrund i samarbete med

grundsärskolan för att sänka antalet elever som känner sig kränkta. Ytterligare resurspersoner har anställts för att finnas som stöd för de elever som behöver.

Norrtullskolan

Åtgärder som gjorts under vårterminen 2016 har varit att alla elever som befarades att inte nå målen erbjöds lovskola. Behovet av studiehandledning till nyanlända elever är stort och har inte varit tillräcklig under våren. Ett flertal elever har haft stöd på olika sätt utifrån sin

diagnos. Det finns en komplex problembild med såväl diagnoser som social problematik, även vårdnadshavare som tackar nej till psykologutredningar. Några av dessa elever har klarat målen men inte alla. Skolan har gjort socialtjänstanmälningar, vissa elever har haft kuratorskontakt, kontakt med elevkonsulent, det har varit många kontakter med

vårdnadshavare, elevhälsomöten med rektor-vårdnadshavare-representant elevhälsan. Tidig upptäckt och anpassningar i skolan är av avgörande betydelse för att nå måluppfyllelse.

Viktiga verktyg är screeningar, analyser av resultat och de åtgärder som vidtas.

Norrtullskolans upptagningsområde är ett socioekonomiskt utsatt område, det är en stor skola med mycket puls men oftast med en bra skolmiljö.

Till höstterminen 2016 är det 19 elever som erbjudits plats på gymnasiets IM-program och några elever har kontakt med ungdomssamordnaren.

Bergviksskolan

Elevhälsan på Bergviksskolan kommer att fortsätta arbeta med flera fokusområden där bland annat elevnärvaron belyses utifrån studiero, elevers delaktighet, stöd och stimulans i

klassrummet samt skolsituationen för elever med funktionsnedsättning. Elevhälsan träffar varje arbetslag en gång per termin för att fånga upp elevärenden samt för rådgivning, diskussion och reflektion.

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 31

Forts § 91

Några av faktorerna som är viktiga att vara uppmärksam på och ta hänsyn till i fortsatt arbete för främjande av elevnärvaro:

 Anpassningar i lärandemiljön

 Förhållningssätt gentemot grupper och individer

 Betydelsen av tydliggörande pedagogik, god ledning och stimulans

 Tidig identifiering och upptäckt

 Arbete med och dokumentation av extra anpassningar och särskilt stöd med täta uppföljningar och utvärderingar

 Vikten av samarbete mellan hem-skola och vårdnadshavare-mentor

Vågbroskolan

Elevhälsan har påtalat att det är oerhört viktigt att all frånvaro ska påtalas, registreras och vårdnadshavare kontaktas. Arbete har påbörjats för att komma tillrätta med rasistiska och kränkande beteenden, här samarbetar elevhälsoteamet med vårdnadshavare och skolpsykolog.

För arbetet med elever med social problematik eller hemproblem har man ett samarbete med vårdnadshavare samt att det görs orosanmälningar till socialtjänsten och då ofta i samarbete med vårdnadshavare. Lärarna tar gemensamt tag i problemet med värdegrund, likabehandling, och förväntansdokument som all personal påbörjat att jobba utifrån där även vårdnadshavare involveras. Det har varit mer förebyggande elevhälsoarbete i form av föreläsningar i kost och hälsa, studieteknik och studiero från elevhälsoteamet.

Ordförandes signatur Justerandes signatur Utdragsbestyrkande 32

Sammanträdesplan för barn- och utbildningsnämnden 2017

Related documents